Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Μου έστειλαν το παρακάτω δελτίο τύπου από την Κ.Ε.Πο.Μ. και το δημοσιεύω αυτούσιο αν και το είχα δει από νωρίτερα στην σελίδα τους.


"Χαμένο ζύγι η ευθιξία του κ. δημάρχου!

Σαρανταπέντε μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώθηκαν από το γραφείο του δημάρχου κ. Αθανάσιου Κουσαθανά-Μέγα, μετακινήσεις και των τεσσάρων υπαλλήλων του Δήμου, που το όνομά τους συνδέεται με την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στον Δήμο Μυκόνου.

Τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια δημαρχιακή απόφαση; Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι και να ανησυχούμε, γιατί:

α. Ενώ τα θέματα είναι γνωστά εδώ και μήνες, η απόφαση του δημάρχου για μετακίνηση μετά υποβιβασμού και των τεσσάρων υπαλλήλων, μοιάζει να υποτάσσεται στον σκοπό και στις τεχνικές της «εφαρμοσμένης πολιτικής καριέρας» δηλαδή χωρίς ηθικές ευαισθησίες ή αναστολές. Μιας καριέρας που κοιτά μόνο το πώς θα περάσει αλώβητος ο ίδιος και οι συνεργάτες του, από αυτή την ιστορία, δημιουργώντας γύρω τους στοιχεία που στήνουν το σκηνικό της “καθαρότητας” και της “μη εμπλοκής” τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι με αποδείξεις δύο υπάλληλοι φέρουν τις μέγιστες ευθύνες, ενώ οι άλλοι δύο που προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο έχουν μικρότερο και «αλλιώτικο» μερίδιο ευθυνών. Πως λοιπόν και γιατί εξισώνει και τους τέσσερεις απέναντι στην ενοχή; Συγκαλύπτει, δειλιάζει ή είναι απλώς ανεπαρκής απέναντι στις εξελίξεις;

β. Οι αλλαγές προσώπων όπως αποφάσισε ο Δήμαρχος πολύ καθυστερημένα σε σχέση με το σκάνδαλο, αλλά επίκαιρα σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές, μήπως σημαίνουν την μη ομαλή λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου; Μήπως αντί να τιμωρήσει τους υπευθύνους και γενναία να πάρει θέση υπέρ εκείνων που διευκόλυναν τις αποκαλύψεις, απλώς εξυπηρετεί προεκλογικά μέσω της ελεγχόμενης διαχείρησης του δημοτικού ταμείου τα ρουσφέτια και τις προσωπικές μικροπολιτικές χάρες; Υπάρχει πλέον ουσιαστικός έλεγχος και λογοδοσία για το τι θα ξοδευτεί και με ποιον τρόπο;

γ. Τέλος, ο κύριος Δήμαρχος σε ποια μπαλάντζα βάζει άραγε τις δικές του ευθύνες; Με ποιο αντίβαρο αν όχι τουλάχιστον την πλατύτερη δυνατή έννοια του δικαίου; Για να μη μιλήσουμε για ευθυξία που μάλλον είναι ένα χαμένο ζύγι. Πώς, ενώ υπήρξε εμπλεκόμενος (20 χρόνια σαν δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχος και τώρα δήμαρχος), θα διασφαλίσει τώρα, μετά τις μετακινήσεις αυτές στο παραπέντε των εκλογών, τον έλεγχο και τη χρηστή διαχείριση;

Αντί ποιας τιμής τελικά, πουλιέται το συλλογικό καλό, σπρώχνεται η κλεψιά και η ατιμία κάτω από το χαλί και σπιλώνονται άτομα άδικα; Που πήγε των θάρρος των αιρετών που ο κόσμος εμπιστεύτηκε με την ψήφο του; Και πόσες ψήφοι είναι αυτές που αντισταθμίζονται με την εξουσιολαγνεία και την ιδιοτέλεια;

Ας έχουν γνώση τουλάχιστον οι φύλακες. Κι ας έχουν οι εντεταλμένοι να ασκούν δημόσιο έλεγχο τα μάτια τους δεκατέσσερα, διαφορετικά το μεγάλο φαγοπότι που υπήρξε και υπάρχει, θα εξακολουθήσει να ροκανίζει το ταμείο του δήμου.

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου"


Το άρθρο εδώ: Χαμένο ζύγι η ευθιξία του κ. δημάρχου!

Για να πω την αλήθεια, δεν μου "καλοκάθεται" αυτή η ανακατωσούρα και τα σχόλια που γίνονται από όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης για την μετακίνηση των υπό κατηγορία υπαλλήλων. Επί μήνες διάβαζα και άκουγα οτι ο Μέγας πρέπει να στείλει στο σπίτι τους τους υπαλλήλους που ευθύνονται, ή οτι να τους μεταθέσει, ή να τους θέσει σε διαθεσιμότητα κλπ. Και τώρα που επιτέλους έγινε αυτό, όλοι οι "απέναντι" κάτι αρνητικό θα βρούν να πουν ή να γράψουν.
Ειδικά δε ο Α.Φιορεντίνος είπε σε επίσημο δελτίο τύπου οτι αυτός, αν εκλεγεί θα επανεξετάσει τις περιπτώσεις των υπαλλήλων ξεχωριστά! Μάλιστα!
Καλά, και αν έχουν δικαστεί και βρεθούν ένοχοι; Μακάρι να αθωωθούν βέβαια, αλλά αν;

Ναι άργησε να γίνει. Ναι έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την απαγγελία των κατηγοριών από την εισαγγελέα τον περασμένο μήνα.
Τέλειωσε η ανάκριση μηνών, στάλθηκαν τα πορίσματα στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε οτι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για ποινικές διώξεις.
Από τότε και μετά οι υπάλληλοι έπρεπε να φύγουν από υπεύθυνες θέσεις. ΟΧΙ νωρίτερα.
Γιατί θα μου πείτε.. Μα γιατί θα μπορούσε ο εισαγγελέας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Ετσι, γιατί δεν βρήκε αρκετά στοιχεία! Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία...

Αλλά αντί να διαβάζω αυτά, διαβάζω ενστάσεις για την "συνολική αντιμετώπιση".
Μα και οι τέσσερις είναι υπό κατηγορία. Μάλιστα οι τρείς είναι για κακούργημα και ο ενας για πλημμέλημα.
Εδώ οι φίλοι της ΚΕΠΟΜ δείχνουν μια διαφορετική "ετυμηγορία" από την εισαγγελία και γράφουν για δύο ένοχους και δύο λίγο ένοχους.
Μακάρι να μην ήταν κανείς τους, αλλά δεν θεωρώ (συγνώμη) πολιτικά ορθή, μια παρόμοια "ανάμιξη" στις υποθέσεις που εξέτασε η δικαιοσύνη και εκρεμμούν οι δίκες.

Αραγε τι θα έλεγαν οι πολίτες του νησιού μας, αν ο Μέγας αποφάσιζε να μετακινήσει μόνο τους δύο.
Δεν θα έλεγαν τότε για "επιλεκτική μεταχείριση";
Ξαναλέω! ΝΑΙ άργησε ο δήμαρχος να αποφασίσει πάνω από ένα μήνα. Δεν γνωρίζω γιατί. Και εκεί είμαι μαζί σας. Να του τα σούρουμε παρέα!
Αλλά κανείς δεν μπορεί να του προσάψει οτι ενήργησε χωρίς να λάβει υπ'όψη του την απόφαση για παραπομπή σε δίκες και των 4 υπαλλήλων.

4 σχόλια:

Savrada είπε...

Όπως διαβάζω, δυστυχώς άλλος ένας υποψήφιος υποστηρίζει κατηγορούμενους για το οικονομικό σκάνδαλο και τους διαχωρίζει έτσι σε δύο κατηγορίες..
Τους δικάσαμε κι'όλας!
Γι'αυτό πάμε στον κατήφορο.
Γιατί είμαστε έτοιμοι να αθωώσουμε ή να καταδικάσουμε πριν τους δικαστές.
Κακό προηγούμενο!

dimitris-r είπε...

Καπετάνιο καλησπέρα,
πέρασαν όπως ξέρεις 6 μέρες από τη μέρα που μάθαμε για τις δυσμενείς εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων. Το Δελτίο Τύπου δεν βγήκε απερίσκεπτα. Είναι προϊόν πολιτικής εκτίμησης και μακρόχρονης σκέψης. Μη μας μπερδεύεις σε παρακαλώ με άλλους συνδυασμούς.
Δικαστές δεν είμαστε, ούτε δικάζουμε. Επ' ουδενί!
Ωστόσο σαν συνδυασμός που συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές, οφείλουμε να κρίνουμε τις πράξεις της διοίκησης. Κι εδώ, αυτό που συμβαίνει είναι κριτική, είτε μιας ανόητα καθυστερημένης, είτε μιας υστερόβουλης απόφασης του δημάρχου.
Μιλήσαμε με αρκετούς εργαζόμενους στον Δήμο και εκείνο που γνωρίζουμε πια είναι ότι από τη μια μεριά έχουμε κατηγορούμενους υπαλλήλους που πασχίζουν για τη συσκότιση του θέματος, που εξαφανίζουν πρωτόκολα, φακέλους και διπλότυπα και από την άλλη επίσης κατηγορούμενους υπαλλήλους που από την αποκάλυψη του σκανδάλου και μετά έχουν βοηθήσει στο έπακρο για την διαλεύκανση και την διερεύνηση του βάθους της ζημιάς που έχει υποστεί το ταμείο του Δήμου.
Αυτό είναι που τους διαφοροποιεί έναντι του εργοδότη τους, του Δήμου δηλαδή και των δημοτών χάριν των οποίων βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται.

Θα θυμάσαι βέβαια ότι προ 2 μηνών ο κ. δήμαρχος μας είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψή μας στο Δημαρχείο, ότι είχε ασκήσει ήδη ένδικα μέσα κατά των 4 υπαλλήλων για την διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου. Τότε δεν κάναμε διαχωρισμό. Απεναντίας του ζητήσαμε να είναι σε ετοιμότητα ώστε σύντομα να ασκήσει τα ίδια ένδικα μέσα και κατά του εαυτού του, υπονοώντας τα όσα ακολούθησαν και τα οποία πιθανολογούμε ότι θα βρουν εκτεθειμένο τον ίδιο καθώς και συνεργάτες του σημερινούς και χτεσινούς.
Αν την κίνηση την είχε κάνει έστω τέλη Ιουλίου θα ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον ως προς την δεύτερο μέρος που αφορά την δική μας παρέμβαση, την υποψία προεκλογικής και μόνο σκοπιμότητας.

Αυτά φίλε και συγνώμη για το σεντόνι της απάντησης!

Δημήτρης Ρουσουνέλος

zepos είπε...

Δεν θα ήθελα να το συνεχίσω αυτό Δημήτρη. Τελευταίο μου σχόλιο.

Γιατί ακόμη και με την απάντησή σου εδώ, εισάγεις "εισαγγελική" ετυμηγορία στις ενέργειες μιας κίνησης πολιτών που δικαίως προκαλεί βάσιμες ελπίδες για χρηστή και νόμιμη διαχείριση.

Γράφεις οτι "Μιλήσαμε με αρκετούς εργαζόμενους στον Δήμο.."!

Με άλλα λόγια "διεξήχθη και από μέρους μας η ανάκριση"..

Δεν τα αποδέχομαι Δημήτρη αυτά. Μπορείτε όπως σου είπα να κριτικάρετε έντονα την απόφαση της εισαγγελίας για παραπομπή υπαλλήλων που όπως λέτε βοήθησαν και οτι αδίκως διώκονται, εάν το πιστεύετε αυτό. Να επισημάνετε αν θέλετε τα λάθη, τις παραλείψεις ή ακόμη και την παραπληροφόρηση που ενδεχόμενα είχε η εισαγγελία ώστε να καταλήξει σε λάθος παραπομπές, όπως πιστεύετε.
Μπορείτε ακόμη αν το πιστεύετε να υπερασπιστείτε έντονα οπουδήποτε την τιμή, την υπόληψη αλλά και την προσφορά αυτών των δύο υπαλλήλων.

Ο Μέγας όμως σαν δήμαρχος που είναι, σαν θεσμική αρχή, ΔΕΝ μπορεί να αγνοήσει την παραπομπή και να μετακινήσει μόνο δύο, τους οποίους εσείς και άλλοι θεωρείτε τους μοναδικούς ενόχους.

Βεβαίαως και άργησε αδικαιολόγητα να γίνει αυτή η μετακίνηση και μάλλον εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς, οχι απαραίτητα παράνομους.

Αλλο αυτό όμως και άλλο η προτροπή να αγνοηθεί η εισαγγελική παραγγελία τελείως. Ετσι όμως, αν γινόταν αυτό, σε ποιό σημείο σταματάει;
Είναι σωστό να το επαναλάβει και καποιος άλλος μελλοντικά ή οχι;

dimitris-r είπε...

Ούτε εγώ θέλω να το συνεχίσω γιατί δεν είμαι του "παράθυρου".
Αυτό όμως είναι άδικο, δεν ρωτήσαμε εισαγγελικά, αλλά από την ενημέρωση του ράδιο αρβύλα, επιλέξαμε την πηγή των γεγονότων.
Και εννοώ πάντα των μετέπειτα συμπεριφορών.
Τέλος οι πολιτικές θέσεις είναι για να κρίνονται κι ευχαριστούμε πολύ.