Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξήθηκαν τα ποσά την κοινοτικής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση στα εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας των 27 κρατών μελών, την τριετία 2011-2013. Ειδικότερα, για την ελληνική μελισσοκομία η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενώ η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 5,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα εν λόγω προγράμματα αφορούν στη βελτίωση της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας και προβλέπουν μέτρα όπως: η καταπολέμηση της βαρρόας, ο εξορθολογισμός της εποχικής μετακίνησης, η στήριξη των εργαστηρίων, η ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, τα προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας και η τεχνική βοήθεια.

Η συνδρομή της ΕΕ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2008-2010), δηλαδή από 26 εκατ. ευρώ ετησίως, ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εθνικά προγράμματα αποτελούν, επί του παρόντος, το μόνο διαθέσιμο εργαλείο για την εν μέρει αντιστάθμιση της απώλειας των μελισσών που πλήττει τα τελευταία έτη τον τομέα της μελισσοκομίας και αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει τις περισσότερες κυψέλες μελισσών στην ΕΕ (1,5 εκατομμύρια), μετά την Ισπανία (2,5 εκατομμύρια)."


H είδηση από εδω: Κοινοτική ενίσχυση 2,8 εκατ. ευρώ για την ελληνική μελισσοκομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: