Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

"Τα μεταξωτά βρακιά θένε επιδέξιους κώλους!"


Διαβάζω το "συμπέρασμα" του δημοσιογράφου για τις "καλλιτεχνικές" ανησυχίες του Τσίφτη των πόλεων και με πιάνουν τα γέλια..

Ο καλός ο τσίφτης ξέρει από διακόσμηση

"Ουάσινγκτον
Για τους μαύρους τσίφτηδες, αρπακτικά πτηνά που ζουν και στην Ελλάδα, η μαχητική ισχύς πρέπει να συνδυάζεται με το γούστο: τα ισχυρότερα πουλιά της γειτονιάς διακοσμούν τη φωλιά τους με κομμάτια πλαστικού, κατά προτίμηση άσπρα και φανταχτερά.

«Η ποσότητα του διακοσμητικού υλικού συνδέεται με τη μαχητική ικανότητα κάθε πουλιού» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζούλιο Μπλας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Science.

«Προτιμούν το πλαστικό, ειδικά το λευκό, το οποίο κάνει πιο ορατή τη φωλιά όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους άλλους τσίφτηδες» προσθέτει ο ερευνητής.

Η ομάδα του Μπλας στο ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας εξέτασε 127 φωλιές τσίφτηδων (Milvus migrans) που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα της Ισπανίας

Τα περισσότερα πλαστικά κομμάτια βρέθηκαν συγκεντρωμένα στις φωλιές των ώριμων πτηνών, ηλικίας 7 έως 12 ετών, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την ωοτοκία.

Η παράξενη διακόσμηση αποτελεί προφανώς επίδειξη δύναμης: η παρουσία του πλαστικού φαίνεται να προκαλεί διενέξεις μεταξύ των ιερακόμορφων αρπακτικών, τα οποία υπερασπίζονται άγρια την περιοχή τους.

Οι τσίφτηδες με το περισσότερο πλαστικό «βρέθηκαν να έχουν τις μεγαλύτερες ικανότητες όσον αφορά την προστασία της περιοχής τους από τις εισβολές άλλων τσίφτηδων» αναφέρει η δημοσίευση.

Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο της διακόσμησης, οι ερευνητές δοκίμασαν να τοποθετήσουν κομμάτια πλαστικού στις φωλιές τσίφτηδων υπερβολικά μικρής ή υπερβολικά μεγάλης ηλικίας. Γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν ήταν οι ισχυρότεροι της γειτονιάς, τα πουλιά έσπευσαν να απομακρύνουν από τις φωλιές τους την προκλητική διακόσμηση.

Φαίνεται επομένως ότι οι ιπτάμενοι επιδειξίες δεν έχουν μόνο γούστο, αλλά και αυτογνωσία."


Το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγάνω εγώ από το δημοσίευμα, δεν είναι οτι τάχα μου είναι ντεκορατέρ με γούστο τα γεράκια..Αυτά υπάρχουν μόνο στη φτωχή φαντασία των δημοσιογράφων που αρέσκονται να δίνουν "ανθρώπινες" ιδιότητες και χαραχτήρες στα ζώα γενικώς.

Τα ισχυρά ενήλικα γεράκια που ζουν μέσα στις πόλεις, με την "συλλογή" φανταχτερών υλικών στις φωλιές τους, διαλαλούν την ισχύ και την αποφασιστικότητά τους να κυριαρχήσουν στην περιοχή. Είναι μια προειδοποίηση σε κάθε επίδοξο αντίπαλο. Είναι σαν να φωνάζει: "ΠΡΟΣΟΧΉ! Όποιος τολμήσει να μου αμφισβητήσει την επικυριαρχία εδώ γύρω στη γειτονιά, θα το πληρώσει".

Με αυτό τον αναίμακτο τρόπο, αποφεύγονται πολλές φορές οι άσκοπες διαμάχες στην άγρια φύση. Η "προειδοποίηση" οσο πιο φανερή είναι, τόσο μεγαλύτερη εντύπωση προξενεί. Πολλές φορές όμως αυτό δεν αρκεί! Κάποτε παρουσιάζεται στη γειτονιά ο νέος και ανερχόμενος τσαμπουκάς και τότε ο νέος επίδοξος αρχηγός θα επιτεθεί χωρίς ενδοιασμούς για το λάφυρο της περιοχής. Σημάδι για το που θα πρέπει να κατευθύνεται η επίθεση για την αρχηγία, είναι τότε η εντυπωσιακή διακόσμηση της φωλιάς. Εκεί που βρίσκεται ο ισχυρότερος αντίπαλος και το φωνάζει!

Στον αντίποδα βέβαια, οταν τα γεράκια δεν αισθάνονται οτι μπορούν να ανταγωνιστούν με επιτυχία δυνατούς αντιπάλους, αποφεύγουν τα πολλά "φρου-φρου" που θα προσελκύσουν τους ισχυρύς αντιπάλους για αναμέτρηση. Τότε είναι που απομακρύνουν άμεσα τα τεχνηέντως πρόσθετα μπιχλιμπίδια από την φωλιά.

Είναι μια επίδειξη αυτογνωσίας που "προστατεύει" τα ζώα με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το αρχαίο "Γνώθι σαυτόν" που οι άνθρωποι το έχασαν στην πορεία της εξέλιξης και γι'αυτό σήμερα είναι κοινός τόπος πια η γελοιοποίηση ανθρώπων που κορδώνονται χωρίς ουσία και χωρίς λόγο.

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Το αίτημά σας ..ικανοποιήθηκε!


O νεοεκλεγής Δήμαρχος Τήνου κ.Κροντηράς, ήδη από πέρσυ ξεκίνησε να στέλνει φιρμάνια στα υπουργεία με το αιτημα γα αντικατάσταση του "ΘΕΟΛΟΓΟΣ" που σταμάτησε τα δρομολόγιά του για την ετήσια συντήρηση. Ο Π.Ρήγας μας πληροφορεί οτι το αίτημα του Τηνιακού Δημάρχου ικανοποιείται οσονούπω. Μένει να διούμε εάν τα πλοία που θα μπουν στη γραμμή θα κάνουν το πρωϊνό δρομολόγιο που ήταν και το ζητούμενο

"Άμεση αντιμετώπιση του κενού ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από την απόσυρση του «Θεολόγος Π.».
Μετά από επιστολή του Δημάρχου Τήνου, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, για την αναστάτωση που επιφέρει στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού της Τήνου η ετήσια μηνιαία συντήρηση και επιθεώρηση του πλοίου «Θεολόγος Π.» και το αίτημά του για τροποποίηση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων των πλοίων, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών, άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Υφυπουργού Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτη Ρήγα.
Μετά από συνεννόησή του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Ναυτιλίας, ικανοποιήθηκε το αίτημα, για τη σχετική τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ» και «AQUA JEWEL», ώστε να καλυφθεί το συγκοινωνιακό κενό του «Θεολόγος Π.» και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών και γενικότερα οι επιβάτες από Ραφήνα προς Τήνο και Άνδρο. "


Πάντα τέτοια Τάκη!

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Πόλεμο στην ..πλαστική σακούλα!


"Σε ισχύ τίθεται από την Πρωτοχρονιά η απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας σε όλη την Ιταλία, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2006. Από την 1η Ιανουαρίου θα διατίθενται μόνο βιοδιασπώμενες, υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες.
Κάθε χρόνο οι Ιταλοί χρησιμοποιούν 20 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, δηλαδή περισσότερες από 300 ανά άτομο.

Είναι μία από μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη, σημειώνει το BBC, καθώς οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μία στις πέντες που παράγονται στην Ευρώπη.Αρχικά ο νόμος προέβλεπε την απαγόρευση χρήση από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά η εφαρμογή παρατάθηκε για ένα χρόνο μετά από αντιδράσεις της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, και οι έμποροι διαμαρτύρονται για το ότι το σχετικό διάταγμα δεν είναι αρκετά λεπτομερές.Η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες. Ωστόσο η Ιρλανδία έχει επιβάλλει ένα επιπλέον ποσό 15 λεπτών που ουσιαστικά έχει περιορίσει κατά πολύ την χρήση τους."


Η είδηση ΕΔΩ: Τέλος στις πλαστικές σακούλες βάζει από την Πρωτοχρονιά η Ιταλία

Αν οι Ιταλοί αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην αλόγιστη ρύπανση με τις πλαστικές σακούλες, γιατί να μην μπορεί και η Ελλαδίτσα μας;

Λέω λοιπόν να προσπαθήσομε εδώ εμείς στη Μύκονο να κάνουμε την αρχή και να το κόψουμε! Μας έχουν κατηγορήσει για οποιαδήποτε παρανομία υπάρχει στον κατάλογο του ποινικού κώδικα, ας βρούμε κάτι θετικό για το οποίο θα έχουν να λένε οι επόμενες γεννιές οτι υπήρξαμε πρώτοι. Ας γίνει η Μύκονος ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που θα απαγορεύσει την πλαστική σακούλα.

Ο Λευτέρης ο Σικινιώτης είναι πρόσφατα εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία - σαν νέος και φουριόζος - να προτείνει την συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στη Μύκονο. Σκοπεύει να υποβάλλει δε συγκεκριμένο αίτημα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ πιστεύω οτι βιάζεται λιάκι, αλλά θα μου πεις και τι έχομε να χάσομε; Θα μάθομε και τις διαθέσεις για το θέμα του καθε δημοτικού σύμβουλου εκεί μέσα, για να μην μας πουλάνε φύκια κατόπιν. Η αλήθεια είναι οτι το αίτημα όσο και σωστό να φαίνεται εκ πρώτης, δεν είναι κάτι απλό που μια απαγόρευση θα το λύσει ως διά μαγείας.

Χρειάζεται ενημέρωση του πολίτη ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα του μέτρου και να αποδεχθεί ομαλά τις όποιες αλλαγές στην καθημερινότητά του, όπως η διαχείρηση των οικιακών του σκουπιδιών κλπ.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε την πρόταση του Λευτέρη και να υπογράψτε αν θέλετε επωνύμως την αίτηση για την απαγόρευση:

Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Μύκονο!

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Λεφτά! Πολλά λεφτά!


Η ατάκα του Παπανδρέου "Λεφτά υπάρχουν", λοιδωρήθηκε όσο καμία άλλη. Και τι δεν του σέρνουν.. Η εικόνα είναι ένα απλό δείγμα...
Για να μην τα επαναλαμβάνω και γίνομαι ίδιος, θα πω οτι το χρήμα υπάρχει και κυκλοφορεί, αλλά δεν μπαίνει στα συρτάρια του κράτους πρώτα όπως συμβαίνει στις ευνομούμενες χώρες.

Διαβάζω στο Έθνος:

"Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πλήρωσαν το 2009 έξι στους δέκα Ελληνες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2008. «Φτωχοί» εμφανίζονται σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι αφού δηλώνουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται 60 Κροίσοι που έχουν ετήσιο εισόδημα ο καθένας άνω των 900.000 ευρώ. Τα φορολογικά βάρη «σηκώνουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς καταβάλλουν το 52,59% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009, τα οποία αποκαλύπτουν ακόμη ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.) εμφανίζουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα κάτω των 10.500 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ τον μήνα και δεν πληρώνουν στην Εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματά τους."


Τόσο κλέψιμο πια;

Ενα το κρατούμενο. Λεφτά βγαίνουν λοιπόν από πολλούς, αλλά οι λίγοι τα δηλώνουν έτσι; Αυτό το ξέραμε θα μου πείτε. Δηλαδή αυτό εννοούσε ο Γιώργος;

Πάμε παρακάτω.
Ο Σαυράδας, έχει σήμερα ένα κατατοπιστικό ποστ για το χρήμα που έμενε στα αζήτητα τόσα χρόνια. Χρήμα που έπρεπε να τρέχουμε να προλάβουμε να το "σηκώσουμε" στήνοντας σωστά και λειτουργικά προγράμματα ανάπτυξης. Για να μην ακούω τις χαζομάρες για "αλλαγή πορείας" και το άλλο το ωραίον "μίγμα πολιτικής"..
Που είσαστε ρε τόσα χρόνια;

"Διαβάζω στην προσωπική ιστοσελίδα του Π.Ρήγα του Υφ. Περ. Ανάπτυξης οτι η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ αυξήθηκε πάνω από τους στόχους ακόμη και αυτού του μνημονίου, στο εντυπωσιακό 18%. Και συμπληρωματικά αναφέρει ο κ.Υφ/ργός, οτι έως τον Οκτώβρη του 2009, μάλιστα επί εποχής του λαλίστατου κ.Σαμαρά που σήμερα κραυγάζει για "ανάπτυξη", η σχετική απορρόφηση ήταν μόλις στο 2,93!"

Διαβάστε όλο το σχετικό ποστ ΕΔΩ: Πάνω από τους στόχους η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν και να αφήσουν επιτέλους τις κουτοπονηριές οι δήθεν.. Μόνο που ωσάν καλοί "χριστιανοί".. είτε τα κρύβουμε επιμελώς, ή "απαξιούμε" να τα ζητήσουμε...

Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικο όνειρο!


Αγαπητό μου παιδί

Αν και δεν επέρασαν μέρες πολλές από το γράμμα μου, σου ξαναγράφω για να σε πω τα καθέκαστα που μ'έχουν κάνει άνω-κάτου και δεν ξεύρω τι να κάμω..
Αν εσύ ήσουν εδώ, αν ήσουνα κοντά μου, θ'αξερες περσσότερα να μας επείς ιντα να πράξομε μπρος σ'αυτήν την παραξενιά της φύσης. Βλέπεις οταν γερνάει ο άνθρωπος νομίζει οτι τα ξέρει ούλα μαθές, αλλά δεν είναι ετσεδά. Στις συμβουλές είμαστε πρώτοι και καλύτεροι και οταν έρθει η ώρα, μια ανάγκη δηλαδή να τα κάνομε πράξη, σηκώνομε τα χέρια ψηλά και παρακαλάμε τον ύψιστο να μας εδώσει ένα χεράκι.
Τι να σου πρωτοκάνει ο έρμος; Εχει να κουμαντάρει ολάκερο το σύμπαν με τα'στέρια του και τα παραστέρια του, κι'αν έχει κι'άλλα σύμπαντα όπως λέει η τηλεόραση, βράσε ρύζι, εμάς θα ξανοίει;

Για να μην λέω πολλά λόγια, την Μαρουλώ τη θυμάσαι ε;
Εκείνη την ξερακιανή του Μαθιού τη θυγατέρα, εκείνη πόχε το λαιμό της σαν του λέλεκα και την μύτη αετίσια όπως την ανασήκωνε για να μιλήσει μια και η λαλιά της ήτονε κομματάκι δύσκολο να βγεί από το στόμα της...
Ήσουνα μικρός βέβαια οταν έφυγες μακριά μας και μπορεί να μην την εθυμάσαι.
Αλλά για βάλε με το νου σου την αυλή του Αθανά που εκαθόμαστε τις αποσπερίδες και μας εκέρναγε εκείνο το πράμα που ήλεγε οτι ήτονε.. κρασί! Εκείνο το γλυκερό το μαυριδερό, εκείνο που οταν τόπινες ενόμιζες οτι κατεβάζεις ένα ταψί μελόπιτα αλλά πολυκερισμένη.. Τέλος πάντων! Αλλο μαθές θέλω να σε πω και τα μπερδεύω κατά το συνήθιό μου, συμπάθαμε με γιέ,μ..

Ε λοιπόν από κει, από το αυλιδάκι ντε του Αθανά, άμα εκοίταζες προς το ηλιοβασίλεμα, τι ήβλεπες;
Μα το χωριό του συχωρεμένου του Μαθιού δεν ήβλεπες;
Ε εκεί μέσα δεν εγινήκανε ούλα;
Ούλα;
Θα μου πεις και συ ποια ούλα;
Να, εκεί μέσα ήτονε που ο Μαθιός εκουβάλησε μια νύχτα του 50 την Ανουσώ του Ζαννή την θυγατέρα! Την ήκλεψε μαθές. Δεν τον ερεγότουσαν οι γονιοί τσι και ο Μαθιός που ήτονε από μικρός πεισματάρης σαν γαδουρομούλαρο, τόπε και τόκανε. Επήε ίσα πάνω στον ανήφορο του Κούνουπα εκείνη τη νύχτα του Φλεβάρη, μες'τον χιονιά και με'να Γρέγο που ήφερνε τα φρύανα από βορνά στη χώρα και την επήρε. Τηνεφόρτωσε στην πλάτη εξ' άρχής - της τόχε τάξει - και κατόπι στον γάίδαρό του, εκείνο το μαύρο τον κοντοστούπη..

Για να μη λέω πολλά λόγια, την ξεκουβάλησε εδώ κοντά στις γέροι του και τα υπόλοιπα εγίνανε στο πι και φι..Την εγκάστρωσε - με το ζόρι μαθές, έτσι ελέανε - και εβγήκε το Μαρουλώ!
Λόγω - λέει - που ήτονε η "πράξη" χωρίς την ευλογία του παπα-Γιόρη, το Μαρουλώ εβγήκε ασούμπαλο, σαν να ήθελε να του το θυμίζει του Μαθιού.
Εθυμούμαι οτι λόγω της "κοψιάς" της δεν ήβρισκε ησυχία στο σχολιό. Εγώ σα μεγαλύτερος ολο την αλαργάριζα γιατί από τότε μου είχε γίνει κολτσίδα. Με έπαιρνε στο κατόπιν και άκουγα τα σχολιανά μου από τις καμαράδοι μου.
Ήτονε ψηλότερη από λόγου μου, αλλά και από τσι άλλοι.
Η μούρη της αλοόφερνε και τα κανιά της ήτονε τόνα στο ηλιόβγαλμα και τάλλο κατά τις δήλες..
Θα ξέρεις οτι έμεινε η κακόμοιρη έτσεδά, μονάχη κι'άκληρη.
Κανείς δεν ήθελε να βάλει σκιάχτρο μεσ'στο χωριό του..

Ε.. ευτούνη ήτονε στ'όνειρό μου τα χθες..
Ήρθενε - λέει - στο χωριό, βεγγέρα τάχατες, ένεκα παραμονή πρωτοχρονιάς μαθέ, κι κουβαλούσε ένα καλάθι ίσαμε πάνου πράματα!
Σαν τον Άη-Βασίλη, μόνη που ήτονε σε θηλυκό - λέμε τώρα - ήρθενε ρουβέρα κι'απίθωσε τη καλαθούνα στο κατώι μ'ένα χαμόγελο που ήκανε τη φάτσα της πιο γλυκειά, πιο αγαπητική σαν να λέμε, δεν ξεύρω πως να στο πω, συχόρνα με.
Εγώ εκοίτουμε σαν χαζό και δεν ήξευρα τι να τις επώ. Ήσκηψε γιόκα'μ τότες και μεφίληνε στο στόμα! Ναι εκεί που γυναίκα έχει να τα΄γγίξει από χρόνια.
Είχε μια γλύκα το φιλί της ανείπωτη..
Ανατρίχιασα παιδί μου!
Μούλειψε το χάδι να σε πω;
Δεν ξέρω..
Τηνε ξάνοια - λέει - και ήτονε ωραία γιόκα'μ! Στ'αλήθεια.. Είχε μια καλοσύνη το βλέμμα της που όμοιό του δεν έχω ματαδιεί.
Θάμμα θα με πεις;
Μπορεί!

Και τι έκανα τότες που λες;
Θα σε πω την πάσα αλήθεια και οτι θες πράξε..
Βρίσε με, στόλισέ με αλλά εγώ την μοναξιά δεν την αντέχω άλλο!
Πέρασαν τόσα χρόνια που μας άφησε χρόνους η συχωρεμένη η μάνα σου. Φτάνει πια.
Κι'εκείνη ακόμη δεν θ'αχε παράπονο αν μπόριενε να το πει..

Είπα λοιπόν - λέει - στο Μαρουλιώ ν'άρχεται όποτε θέλει, με καλάθι ή μ'άδεια χέρια. Όπως θέλει. Να τα λέμε έτσι σιμά όπως χθες μπροστά στη φωτιά που δυνάμωνε στα πόδια μας θαρρείς από μονάχη της.
Να τα βάλουμε κάτω και να τα λογαριάσουμε. Να πούμε οτι έχομε μέσα μας κρυμμένα ολα τα χρόνια της μοναξιάς.
Και θα διούμε που θα μας επάει ετούτη η κουζουλάδα..

Σου τα'πα και αμαρτία δεν έχω!
Έτσε δα όπως εγινήκανε, στ'όνειρό μου μαθές
Ας γίνει το θέλημά Του..