Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Τα μεταξωτά βρακιά θένε επιδέξιους κώλους!"


Διαβάζω το "συμπέρασμα" του δημοσιογράφου για τις "καλλιτεχνικές" ανησυχίες του Τσίφτη των πόλεων και με πιάνουν τα γέλια..

Ο καλός ο τσίφτης ξέρει από διακόσμηση

"Ουάσινγκτον
Για τους μαύρους τσίφτηδες, αρπακτικά πτηνά που ζουν και στην Ελλάδα, η μαχητική ισχύς πρέπει να συνδυάζεται με το γούστο: τα ισχυρότερα πουλιά της γειτονιάς διακοσμούν τη φωλιά τους με κομμάτια πλαστικού, κατά προτίμηση άσπρα και φανταχτερά.

«Η ποσότητα του διακοσμητικού υλικού συνδέεται με τη μαχητική ικανότητα κάθε πουλιού» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζούλιο Μπλας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Science.

«Προτιμούν το πλαστικό, ειδικά το λευκό, το οποίο κάνει πιο ορατή τη φωλιά όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους άλλους τσίφτηδες» προσθέτει ο ερευνητής.

Η ομάδα του Μπλας στο ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας εξέτασε 127 φωλιές τσίφτηδων (Milvus migrans) που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Ντονάνα της Ισπανίας

Τα περισσότερα πλαστικά κομμάτια βρέθηκαν συγκεντρωμένα στις φωλιές των ώριμων πτηνών, ηλικίας 7 έως 12 ετών, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την ωοτοκία.

Η παράξενη διακόσμηση αποτελεί προφανώς επίδειξη δύναμης: η παρουσία του πλαστικού φαίνεται να προκαλεί διενέξεις μεταξύ των ιερακόμορφων αρπακτικών, τα οποία υπερασπίζονται άγρια την περιοχή τους.

Οι τσίφτηδες με το περισσότερο πλαστικό «βρέθηκαν να έχουν τις μεγαλύτερες ικανότητες όσον αφορά την προστασία της περιοχής τους από τις εισβολές άλλων τσίφτηδων» αναφέρει η δημοσίευση.

Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο της διακόσμησης, οι ερευνητές δοκίμασαν να τοποθετήσουν κομμάτια πλαστικού στις φωλιές τσίφτηδων υπερβολικά μικρής ή υπερβολικά μεγάλης ηλικίας. Γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν ήταν οι ισχυρότεροι της γειτονιάς, τα πουλιά έσπευσαν να απομακρύνουν από τις φωλιές τους την προκλητική διακόσμηση.

Φαίνεται επομένως ότι οι ιπτάμενοι επιδειξίες δεν έχουν μόνο γούστο, αλλά και αυτογνωσία."


Το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγάνω εγώ από το δημοσίευμα, δεν είναι οτι τάχα μου είναι ντεκορατέρ με γούστο τα γεράκια..Αυτά υπάρχουν μόνο στη φτωχή φαντασία των δημοσιογράφων που αρέσκονται να δίνουν "ανθρώπινες" ιδιότητες και χαραχτήρες στα ζώα γενικώς.

Τα ισχυρά ενήλικα γεράκια που ζουν μέσα στις πόλεις, με την "συλλογή" φανταχτερών υλικών στις φωλιές τους, διαλαλούν την ισχύ και την αποφασιστικότητά τους να κυριαρχήσουν στην περιοχή. Είναι μια προειδοποίηση σε κάθε επίδοξο αντίπαλο. Είναι σαν να φωνάζει: "ΠΡΟΣΟΧΉ! Όποιος τολμήσει να μου αμφισβητήσει την επικυριαρχία εδώ γύρω στη γειτονιά, θα το πληρώσει".

Με αυτό τον αναίμακτο τρόπο, αποφεύγονται πολλές φορές οι άσκοπες διαμάχες στην άγρια φύση. Η "προειδοποίηση" οσο πιο φανερή είναι, τόσο μεγαλύτερη εντύπωση προξενεί. Πολλές φορές όμως αυτό δεν αρκεί! Κάποτε παρουσιάζεται στη γειτονιά ο νέος και ανερχόμενος τσαμπουκάς και τότε ο νέος επίδοξος αρχηγός θα επιτεθεί χωρίς ενδοιασμούς για το λάφυρο της περιοχής. Σημάδι για το που θα πρέπει να κατευθύνεται η επίθεση για την αρχηγία, είναι τότε η εντυπωσιακή διακόσμηση της φωλιάς. Εκεί που βρίσκεται ο ισχυρότερος αντίπαλος και το φωνάζει!

Στον αντίποδα βέβαια, οταν τα γεράκια δεν αισθάνονται οτι μπορούν να ανταγωνιστούν με επιτυχία δυνατούς αντιπάλους, αποφεύγουν τα πολλά "φρου-φρου" που θα προσελκύσουν τους ισχυρύς αντιπάλους για αναμέτρηση. Τότε είναι που απομακρύνουν άμεσα τα τεχνηέντως πρόσθετα μπιχλιμπίδια από την φωλιά.

Είναι μια επίδειξη αυτογνωσίας που "προστατεύει" τα ζώα με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το αρχαίο "Γνώθι σαυτόν" που οι άνθρωποι το έχασαν στην πορεία της εξέλιξης και γι'αυτό σήμερα είναι κοινός τόπος πια η γελοιοποίηση ανθρώπων που κορδώνονται χωρίς ουσία και χωρίς λόγο.

4 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Την καλησπέρα μου απο τον εξωτικό Μαραθώνα κυρ Ζέπο.

glam είπε...

Μεγάλη σοφία .......που δεν μας χαρακτηρίζει, γενικώς!

evangelos naxios είπε...

Για σου κοντοπατριωτη!!!

evangelos naxios είπε...

Στο Δημοτικο σχολειο ειναι με μεταθεση κουμπαρα μου.....