Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πόλεμο στην ..πλαστική σακούλα!


"Σε ισχύ τίθεται από την Πρωτοχρονιά η απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας σε όλη την Ιταλία, σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2006. Από την 1η Ιανουαρίου θα διατίθενται μόνο βιοδιασπώμενες, υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες.
Κάθε χρόνο οι Ιταλοί χρησιμοποιούν 20 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, δηλαδή περισσότερες από 300 ανά άτομο.

Είναι μία από μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη, σημειώνει το BBC, καθώς οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μία στις πέντες που παράγονται στην Ευρώπη.Αρχικά ο νόμος προέβλεπε την απαγόρευση χρήση από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά η εφαρμογή παρατάθηκε για ένα χρόνο μετά από αντιδράσεις της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, και οι έμποροι διαμαρτύρονται για το ότι το σχετικό διάταγμα δεν είναι αρκετά λεπτομερές.Η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες. Ωστόσο η Ιρλανδία έχει επιβάλλει ένα επιπλέον ποσό 15 λεπτών που ουσιαστικά έχει περιορίσει κατά πολύ την χρήση τους."


Η είδηση ΕΔΩ: Τέλος στις πλαστικές σακούλες βάζει από την Πρωτοχρονιά η Ιταλία

Αν οι Ιταλοί αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην αλόγιστη ρύπανση με τις πλαστικές σακούλες, γιατί να μην μπορεί και η Ελλαδίτσα μας;

Λέω λοιπόν να προσπαθήσομε εδώ εμείς στη Μύκονο να κάνουμε την αρχή και να το κόψουμε! Μας έχουν κατηγορήσει για οποιαδήποτε παρανομία υπάρχει στον κατάλογο του ποινικού κώδικα, ας βρούμε κάτι θετικό για το οποίο θα έχουν να λένε οι επόμενες γεννιές οτι υπήρξαμε πρώτοι. Ας γίνει η Μύκονος ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που θα απαγορεύσει την πλαστική σακούλα.

Ο Λευτέρης ο Σικινιώτης είναι πρόσφατα εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία - σαν νέος και φουριόζος - να προτείνει την συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στη Μύκονο. Σκοπεύει να υποβάλλει δε συγκεκριμένο αίτημα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ πιστεύω οτι βιάζεται λιάκι, αλλά θα μου πεις και τι έχομε να χάσομε; Θα μάθομε και τις διαθέσεις για το θέμα του καθε δημοτικού σύμβουλου εκεί μέσα, για να μην μας πουλάνε φύκια κατόπιν. Η αλήθεια είναι οτι το αίτημα όσο και σωστό να φαίνεται εκ πρώτης, δεν είναι κάτι απλό που μια απαγόρευση θα το λύσει ως διά μαγείας.

Χρειάζεται ενημέρωση του πολίτη ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα του μέτρου και να αποδεχθεί ομαλά τις όποιες αλλαγές στην καθημερινότητά του, όπως η διαχείρηση των οικιακών του σκουπιδιών κλπ.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε την πρόταση του Λευτέρη και να υπογράψτε αν θέλετε επωνύμως την αίτηση για την απαγόρευση:

Τέλος οι πλαστικές σακούλες στη Μύκονο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: