Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επιστολή προς Περιφερειάρχη του Βασίλη Μαργάρα

Προς: Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο
Θέμα: Αντιμετώπιση Υλικών Καταστροφών στο Δήμο Μυκόνου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πρόσφατα το νησί


Όπως ήδη γνωρίζετε, η Μύκονος όπως και διάφορα άλλα νησιά της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου πλήγηκε από μια πρωτοφανή θεομηνία στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2011.

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στάθηκε αλληλέγγυα στο νησί μας όπως και σε όλα τα νησιά που πλήγηκαν από παρόμοιες συνθήκες. Όπως πληροφορήθηκα, στις 14 Φεβρουαρίου 2011, κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Μύκονο και κατέγραψε τις ζημιές στους δρόμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της. Αυτή ήταν μια αναγκαία πράξη για την αποκατάσταση των ζημιών του εν λόγω οδικού δικτύου και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τις πρώτες θετικές ενέργειες.

Ωστόσο, εκτός από το Περιφερειακό δίκτυο, πολλές ζημιές έχουν υποστεί το δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς και πολλές εγκαταστάσεις δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά προβλήματα εμφανίστηκαν στα αντλιοστάσια των δικτύων ύδρευσης και στο ΧΥΤΑ; μέρος του οποίου κατέρρευσε εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών (π.χ. ιδιωτικές κατοικίες χώροι επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αποθήκες,).

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων προκάλεσαν κάθε είδους ζημιά σε πέτρινες περιφράξεις ιδιωτών σε χωράφια πολλές από τις οποίες κατέρρευσαν εντελώς. Οι περιφράξεις αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής και χρειάζονται ειδικούς τεχνίτες για να χτιστούν ξανά, πράγμα πολυδάπανο και χρονοβόρο.

Κατά την διάρκεια της θεομηνίας, ο Δήμος Μυκόνου εκτέλεσε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού (π.χ. περιοχή Λίμνη της Χώρας Μυκόνου) καθώς και εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου; το οποίο σε πολλά σημεία του είχε αποκοπεί από τους μεγάλους όγκους λάσπης και πέτρας που κατέκλυσαν τους δρόμους. Ωστόσο, πολλά απομένουν να γίνουν έτσι ώστε να επιστρέψει το νησί στους παλιούς γνώριμους του ρυθμούς.

Ο Δήμος Μυκόνου στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο του με Αριθμό Πρωτοκόλλου 714; το οποίο και επισυνάπτω στην επιστολή μου; περιγράφει την ζοφερή κατάσταση στην οποία και βρέθηκε η Μύκονος την επόμενη μέρα της θεομηνίας. Επίσης, στις επόμενες ημέρες, οι Υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου προχωρούν σε λεπτομερή καταγραφή των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις – πλημμύρες. Σύντομα θα έχετε μια λεπτομερή έκθεση αυτών.

Σας ευχαριστώ και ελπίζω για την εκδήλωση το συντομότερο δυνατόν ενεργειών που θα βοηθήσουν το νησί και τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τα τόσο σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τελευταία θεομηνία.


Μύκονος 15 Φεβρουαρίου 2011
Βασίλης Μαργάρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου

3 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Ζεπο τώρα σωθήκατε!!!
Θα έρθουν τα λεφτά τσουβαλάτα.

George είπε...

Η αίτηση έγινε πάντως!
Το γνωρίζω οτι κάτα πάσα πιθανότητα θα μας δώσουν... ομόλογα!

zepos είπε...

Ομόλογα ε;
Καλό!
Πάντως με τα επιτόκια στα ύψη θα έχουν τα εγγόνια να βολέψουν τις τοίχοι που βούλισαν!


Βασίλη καλό το γράμμα σου, αλλά κομμάτι μπαγιάτικο..
Να μου τα στέλνεις πιο έγκαιρα, εκτός και αν τόστειλες με τα .. ΕΛΤΑ