Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Π.Ρήγας: "Δεν είναι αυτή η Σύρος"

Παρακολουθώ την καθημερινή απεγνωσμένη προσπάθεια που κάνουν οι συριζαίοι να "αποδείξουν" οτι έχουν δίκιο και οτι δεν προκάλεσαν τα επεισόδια έξω από το πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Από τις δεκάδες ανακοινώσεις τους στον τοπικό τύπο, στις οποίες δεν παραλείπουν να μιλάνε αυθαιρέτως εξ' ονόματος του Συριανού λαού λες και τους το ζήτησαν οι Συριανοί, λένε και ξαναλένε οτι η αστυνομία και κατ'επέκταση η κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν τους άφησε να διαδηλώσουν. Σαν να μιλάνε σε παιδιά μικρά "ξεχνάνε" τελείως να μιλήσουν για την προσπάθεια μιας μικρής αλλά "δυναμικής" ομάδας νεαρών να ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ στην αίθουσα. Η αστυνομία φυσικά δεν τους επέτρεψε την είσοδο και την ενδεχόμενη μπαχαλοποίηση της εκδήλωσης. Αυτή η προσχεδιασμένη τους προσπάθεια φυσικά ήταν η αιτία να αρχίσει το μπάχαλο που "λέρωσε" επιφανειακά την πολιτική πραγματικότητα της Σύρας. Και οχι η απόλυτα δημοκρατική πορεία διαμαρτυρίας της νεολαίας και των εργαζομένων της Σύρας.

Ο Υφυπουργός και βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με μια σκληρή ανακοίνωση, βάζει τα πράματα στη θέση τους:

"Η Σύρα του πολιτισμού και της ανεκτικότητας, της ευγένειας και του δημοκρατικού ήθους δεν έχει καμία σχέση με την άθλια καρικατούρα του νησιού που προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν με τη συμπεριφορά τους οι λίγες δεκάδες πολιτικοί χούλιγκανς και μπαχαλάκηδες, που μαζεύτηκαν μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο για να προπηλακίσουν, να χυδαιολογήσουν και να χειροδικήσουν σε βάρος του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της χώρας.

Από τον εσμό αυτό της πολιτικής αλητείας, οφείλουμε να εξαιρέσουμε όλους εκείνους - ομολογουμένως ελάχιστους - που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν, διατυπώνοντας την πολιτική τους διαφωνία για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και τους μαθητές των λυκείων, που το νεαρό της ηλικίας τους δικαιολογεί ακόμα και την υπερβολή στις εκδηλώσεις τους.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για τους εκπροσώπους συγκεκριμένου πολιτικού χώρου -του Σύριζα- οι οποίοι ήταν οι κύριοι υποκινητές, πρωταγωνιστές και πολιτικοί αβανταδόροι των απαράδεκτων επεισοδίων που αναστάτωσαν τη ζωή του νησιού και αμαύρωσαν την εικόνα της Σύρου στο πανελλήνιο.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, εκπροσωπώντας μια ελαχιστότατη μειοψηφία στην κοινωνία της Σύρου, επιχειρεί με αντιδημοκρατικές πρακτικές να επιβάλει τις απόψεις του. Νομιμοποιεί και καλύπτει πολιτικά κάθε τραμπούκο που πετάει πέτρες, κάθε προβοκάτορα που προκαλεί και προπηλακίζει όποιον δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του και κάθε χουλιγκάνο που με κραυγές και χυδαιότητες προσπαθεί να ακυρώσει τον πολιτικό διάλογο.

Ευτυχώς, δεν εκπροσωπούν και δεν εκφράζουν αυτοί την κοινωνία της Σύρου.

Όπως επίσης, δεν εκφράζουν την κοινωνία της Σύρου και διάφοροι δήθεν ανεξάρτητοι και υπέρ-δημοκράτες, τοπικοί παράγοντες, που λειτουργώντας μονίμως τυχοδιωκτικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν –προς ίδιο όφελος– κάθε εστία έντασης και αναταραχής στο νησί. Διότι είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν εγκρίνει την αδικαιολόγητη και άσκοπη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας ∙ και όταν αυτό συμβαίνει, προφανώς, πρέπει να ζητούνται ευθύνες, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκρύπτει ή να αποδέχεται εγκληματικές και τραμπουκικές ενέργειες, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε πολίτη.

Ευτυχώς, ούτε αυτές οι συμπεριφορές εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Συριανών.

Ο Πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό, την απλότητα, το φιλόξενο χαρακτήρα αλλά και τη δημιουργικότητα των Συριανών, όταν επισκέφτηκε το Νεώριο και το Επιμελητήριο.

Στο χώρο του Νεωρίου, οι άνθρωποι του πραγματικού μόχθου - και όχι οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπαναστάτες της λούφας και της αραχτής και ενίοτε της αρπαχτής – υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό με ευγένεια και του εξέφρασαν με τρόπο καθαρό και αφτιασίδωτο την αγωνία τους και τα αιτήματα τους.

Απαίτησαν τα δίκαιά τους δυναμικά και απερίφραστα, στα πλαίσια ενός κόσμιου διαλόγου που είχαν απευθείας με τον Πρωθυπουργό.

Η ίδια ατμόσφαιρα κυριάρχησε και στο Επιμελητήριο, όπου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια του Επιμελητηρίου, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και γενικότερα ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας στις Κυκλάδες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, όλοι οι φορείς της Περιφέρειας συμμετείχαν σε έναν οργανωμένο και ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό της χώρας και είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν τα προβλήματα που απασχολούν τον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και ευρύτερα τα νησιά μας και να διατυπώσουν τις θέσεις του κλάδου τους για την επίλυση τους.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η νησιωτικότητα από μειονεξία σε πλεονέκτημα για τα νησιά μας.

Για τη διεύρυνση της αποκέντρωσης και την περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης –ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο –με αρμοδιότητες και πόρους για την επίσπευση της μελέτης που αφορά στον τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στην ακτοπλοΐα για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Υγείας, κος Τιμοσίδης, ενημέρωσε για την επικείμενη –εντός των προσεχών ημερών– έκδοση της ΚΥΑ, που μετατάσσει τα Νοσοκομεία των νησιών από τη Β στη Γ ζώνη και για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας του διορισμού εννέα (9) ειδικευμένων γιατρών στην ιατρική μονάδα του ΙΚΑ της Σύρου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κος Γερουλάνος, υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επομένως, παρά την προσπάθεια των λίγων εκφραστών του πολιτικού χαβαλέ και οπαδών του πολιτικού μπάχαλου, ο Πρωθυπουργός και είδε και άκουσε και συνομίλησε με τους αυθεντικούς εκπροσώπους της κοινωνίας της Σύρου και των νησιών της Περιφέρειας.

Η Συριανή κοινωνία αξιολογεί σωστά και εκτιμά την επιλογή του Πρωθυπουργού να ξεκινήσει την περιοδεία του στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, από την πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο.

Αυτή του η επιλογή τιμά τον ίδιο αλλά και τη Σύρο και τους Συριανούς.
Την πραγματική Σύρο και τους αληθινούς Συριανούς."

7 σχόλια:

Βαγγέλης Ζ. είπε...

Πάντως Μεσιέ Υπουργέ η Σύρος δεν είναι σίγουρα αυτή που περιγράφεις εσύ με την " Ξύλινη" και άνευ φαντασίας ανακοίνωση.
Οι εποχές που με τέτοιες ανακοινώσεις, μεγάλα λόγια και φανφάρες ρίχνατε στάχτη στα μάτια του κόσμου τελειώσαν.
Οι νέοι είναι στους δρόμους και είναι αγριεμένοι....
ιφ γιού νόου γουάτ άι μιν...
Βαγγέλης Ζλατίντσης

George είπε...

Ναι και πάλι ναι!
Να είναι πάντα οι νέοι στην πρωτοπορία των αντιστάσεων και διεκδικήσεων, αλλά να παραμένουν στους δρόμους!
Οργανωμένοι και με πάθος, σκωπτικοί και με προτάσεις μάλιστα...

Μακριά όμως, πολύ μακριά από γιαούρτια, νεράτζια, ζαρζαβατικά οικολογικά ή οχι,πέτρες και μολότωφ! Για να έχουν μαζί τους την κοινωνία συμπαραστάτη!

zepos είπε...

GEORGE...ξέχασες τ'αυγά!
Ή επίτηδες τόκανες;

zepos είπε...

Βαγγέλη πολύχρονος!
Η Σύρα είναι έτσι όπως την περιγράφει ο "μαραγκός" υπουργός.. Και οχι εκείνη των μπαχαλάκηδων.

Τώρα αν δεν θέλει ν'ακούσει κανείς δεν πάει.
Αν θέλει να διαμαρτυρηθεί φωνάζει οργανωμένα και δεν πετάει ζαρζαβατικά.
Αν θέλει να ακούσει πάει και ακούει..
Το ζητούμενο είναι να ΜΗΝ εμποδίζεται κάποιος να μιλήσει. Ο "στραγγαλισμός" των ιδεών είναι φασισμός Βαγγέλη...

markos aliprantis είπε...

Γιώργο ευτυχώς και είναι αυτό το εξαίρετο άτομο ο Μέγας Πάγκαλος και έβγαλε την καινούργια λέξη που άκουσα "μπαχαλάκηδες"και την βρήκαν και την έχουν κάνει όλοι πιπίλα.Δεν βλέπουν την δυστυχία του κόσμου και μάλιστα του μεροκαματιάρη που δεν έχει να ταΐσει και να σπουδάσει τα παιδιά του;;;;;;;;;;

zepos είπε...

Καλή και χρήσιμη η πιπίλα Μάρκο. Ειδικά για γέρους οπως η αφεντιά μου..

Η λέξη είναι αθώα σχετικά με άλλες που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί για τις προσχεδιασμένες φασαρίες.

Τώρα Μάρκο για την δυστυχία που έχει η χώρα.. τι να σου πω; Και ο Πάγκαλος δεν είναι αθώος φυσικά, όπως και οι περισσότεροι σημερινοί πολιτικοί, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί και δεν κερδίζει κανείς να το επαναλαμβάνει συνεχώς. Τι κάνουμε τώρα έχει σημασία!

Εγώ έχω πει πολλές φορές καλά είναι να τα'κούνε συχνά και δυνατά. Αυτό που μου τη σπάει είναι η προσπάθεια να γίνει μια γενική ανακατωσούρα, να μην ξέρει κανείς που πάει και τι συμβαίνει, να μην μαθαίνουμε τίποτα..

Τελικά τι έχουν να μας προτείνουν οι άλλοι εκτός από ωραια λόγια;

Βαγγέλης Ζ. είπε...

zepos ... > ευχαριστώ πολύ για της ευχές σου.
Εγώ από την άλλη δεν είμαι τόσο σίγουρος για το πως ακριβώς είναι η η τοπική κοινωνία που ζω (Σέρρες).
Πιστεύω ότι υπάρχει κάπου, κάποιος συμπαντικός κανόνας που λέει ..ότι δώσεις αυτό θα λάβεις...
Πως ζητά κάποιος ( οι πολιτικοί μας) από τον όχλο να φερθεί " πολιτισμένα" όταν αυτοί οι ίδιοι έχουμε φέρει το χάος σε κάθε τι που διοικούν ; Οι προτάσεις και οραγανωμένες διεκδικήσεις προυποθέτουν και οργανωμένες κοινωνίες.
Εμείς νομίζω ότι είμαστε πολύ μακρυά από κάτι τέτοιο. Είμαστε όχλος και η λογική του όχλου είναι αμείλικτη... και πολύ καλά κάνει κατά την γνώμη μου...
Από την άλλη έχει ξαναέρθει η καραμέλα ( άλλη μια) των αριστερών και των δεξιών.
Εγώ είμαι από αυτούς που κατεβαίνουν στους δρόμους ( όχι καταστροφές δεν κάνω ή δεν έχω κάνει ακόμα- αλλά ποτέ δεν ξέρεις) που δεν βλέπουν τιβι και κατευθυνόμενη ενημέρωση, που πιστεύουν σε ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο δίπλα στον πολίτη που σέβεται κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ασχέτως θρησκείας ή νομιμότητας αν λοιπόν όλα αυτά είναι στοιχεία των ¨Αριστερών" τότε είμαι Αριστερός.