Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Τέλος για την εκτός σχεδίου δόμηση;

Ο γνωστός "προστάτης"
του περιβάλλοντος!
Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκο Σηφουνάκη, απέστειλε ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 34 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απαγορεύει καθολικά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Οι Βουλευτές ζητούν την απόσυρση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και την εισαγωγή του στη Βουλή ως νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και ανάλογα να ψηφίσουν.
Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς
τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Νίκο Σηφουνάκη


Αθήνα, 10/01/2012
Θέμα: «Καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές»

«Αξιότιμοι Υπουργοί,
Για άλλη μια φορά επειδή πονάει ένα δόντι, εμείς ετοιμαζόμαστε να κόψουμε το …κεφάλι.
Πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχωράει με Προεδρικό Διάταγμα, σε καθολική απαγόρευση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και σε σημερινά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση και η ανικανότητά της να προχωρήσει, για δεκαετίες -λόγω μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας- σε πολεοδόμηση περιοχών με πιεστικές ανάγκες, παράλληλα με την άνθηση μιας διαπλοκής, από τις πλέον κλασικές, των ελεγκτικών και μη μηχανισμών, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, συμπληρώνεται τώρα με μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση.
Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος.
Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα.
Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται.
Επειδή, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης θα ήταν αδιανόητο, με ένα Προεδρικό Διάταγμα, όσο αγνές και αν είναι οι προθέσεις των συντακτών του, να εκμηδενιστεί η περιουσία εκατομμυρίων ιδιοκτητών και να πληγεί καίρια η μέση ελληνική οικογένεια, ζητούμε την απόσυρσή του και εάν η Κυβέρνηση επιμένει, να έρθει στη Βουλή ανάλογη νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε και ανάλογα να ψηφίσουμε.»


Νέα ενημέρωση 16/01/2012 από τον Βουλευτή κ.Π.Ρήγα

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
«Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης»Σε απάντηση των ερωτημάτων αλλά και των διαμαρτυριών που λάβαμε σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε από την δημοσίευση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεις γης» σας ενημερώνουμε ότι:

Με απαντητική του επιστολή, μετά από έγγραφη ερώτηση μας, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός μας διευκρινίζει ότι, το άρθρο 14 του σχεδίου δεν απαγορεύει την κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αντιθέτως εξειδικεύει και κατοχυρώνει τις χρήσεις γης.
Η δυνατότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση που αφορά και στην κατοικία, δεν θα επηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού η εκτός σχεδίου δόμηση θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο Αναπληρωτής Υπουργό για το θέμα και θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο προκύψει μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία και παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: