Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Έγινα φέσι... πιάσε μισό... θυμαρίσιο!


Αν είναι έτσε δα, όπως μαρτυρά η "Βασιλική Εταιρεία Χημείας" των Εγγλέζω, πάει θα χεστούν στο τάλλλαρο οι μελισσάδες! Οι παλιοί ήλεγαν οτι τα ζεστά κρομμύδια στ'αποτέτοια, κάνουν καλή δουλειά και σε ξεμεθάνε στο πι και φι. Βέβαια σκυλοβρωμούσε ο τόπος και μετά ήταν και το άλλο! Άντε να βρεί το κουράγιο η κακόμοιρη η συμβία να κουβαλήσει τον έρμο στο μπάνιο έτσι ντίρλα που ήτονε, να τονε λούσει, να φύει η βρώμα από τη κρομμυδίλα και το πιοτό ..

Τώρα τα πράματα θα είναι πιο πολιτισμένα.
Θα μεθάμε και μετά θα παραγγέλνομε το μελάκι μας στον κάπελα, ή θα πλακώνουμε στις κουταλιές το φυλαγμένο για το σπίτι μέλι και θα αδειάζει το ντουλάπι ωσάν να εβάλαν χέρι οι καλικάτζαροι..
Βέβαια χρειάζεται και η σχετική ρεκλάμα! Να το πεδίο δόξας για τους ντόπιους μελισσάδες να βρούν τα ωραία στοιχάκια να το διαδώσουμε το νέο!

"Γιορτές διανύουμε και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας συνιστούν το μέλι ως ιδανικό "αντίδοτο" στον πονοκέφαλό και τα άλλα δυσάρεστα κατάλοιπα που αφήνει ένα μεθύσι.

Οι βρετανοί χημικοί, σύμφωνα με την "Τέλεγκραφ", ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.

Ο βασικός λόγος που μετά το μεθύσι, οι άνθρωποι συχνά νιώθουν τόσο άσχημα, είναι επειδή το αλκοόλ πρώτα διασπάται σε ακεταλδεϋδη, μια ουσία τοξική για το σώμα, σύμφωνα με τον δρα Τζον Έμσλεϊ της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας. Η ακεταλδεϋδη, στη συνέχεια, μετατρέπεται -με την χρήση φρουκτόζης- σε οξικό οξύ, που με τη σειρά του "καίγεται" κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας του μεταβολισμού, με συνέπεια από την καύση να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που ‘εκπνέεται’ από το σώμα.

Όπως είπε ο βρετανός χημικός (συγγραφέας του "Καλού Χημικού Οδηγού των Καταναλωτών"), "η ευχαρίστηση έρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη, το τοξικό χημικό που δημιουργείται στο σώμα και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό". Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται πιο γρήγορα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες - και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι. Μάλιστα, αν κανείς φάει το μελί με ψωμί (π.χ. τοστ), τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά περαιτέρω το σώμα του να τα βγάλει πέρα με το αλκοόλ.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μετριαστούν οι συνέπειες του αλκοόλ - πέρα από την υπομονή. Μεταξύ άλλων, συνίσταται να πιει κανείς ένα ποτήρι γάλα πριν πιει αλκοόλ και ακόμα να φροντίζει να πίνει "καθαρά" αλκοολούχα ποτά και περιστασιακά να τα ανακατεύει με αναψυκτικό. Το γάλα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, με συνέπεια να παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα. Από τα διάφορα ποτά, σύμφωνα με τον Έμσλεϊ, το τζιν είναι συγκριτικά πιο ασφαλές για να αποφύγει κανείς το μεθύσι.

Από την άλλη, το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια νερού από τον οργανισμό, εξ ου και η τάση να πηγαίνει κανείς συχνά στην τουαλέτα, όταν πίνει πολύ. Η αφυδάτωση επιδεινώνει το μεθύσι και κάνει τα κατάλοιπά του πιο οδυνηρά και χρονοβόρα. Η κατανάλωση νερού και αναψυκτικών πέρα από το αλκοόλ βοηθά εν προκειμένω."Όλη η είδηση ΕΔΩ: Αντίδοτο στη μέθη το μέλι ..27/12/2010

4 σχόλια:

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Zepos
μήπως για το φέσι φταίει η κυρία Μόνικα Μπελούτσι της φωτογραφίας?

Savrada είπε...

Ίσως έχουν δίκιο οι χημικοί της Βασιλικής Εταιρείας. Από ανέκαθεν το γλυκό πάει μετά από πιοτό..

zepos είπε...

Η ωραία Μόνικα μπορεί να "φταίει" σε πολλά, αλλά για το μεθύσι μάλλον είναι αθώα!
Εκτός αν εννοείς το μεθύσι των αισθήσεων! Εκεί Ανέστη .. είσαι μέσα!

glam είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλύτερα...!