Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Το πλοίο "Νήσος Χίος" επιστρέφει;


Ναυπήγηση: 2007 - Ταχύτητα: 28.40 κόμβοι - Επιβάτες: 1.800 - Οχήματα: 418


Η Γενική Γραμματέας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Seaways» ζητά το «Νήσος Χίος» να προσεγγίζει τα λιμάνια της Σύρου και της Μυκόνου τουλάχιστον για μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση ανάμεσα σε Κυκλάδες και Βόρειο Αιγαίο.
Αναλυτικά η επιστολή της κα. Θεολογίτου αναφέρει:

«Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του τρέχοντος έτους, το «Νήσος Χίος» σταμάτησε να προσεγγίζει στα λιμάνια της Σύρου και της Μυκόνου, τα οποία μέχρι τότε αποτελούσαν στάσεις στο δρομολόγιο από Πειραιά προς Χίο και Λέσβο. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί ολοκληρωτικά η σύνδεση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με τα νησιά των Κυκλάδων. Κατά την περίοδο που το πλοίο περνούσε από τα νησιά της Σύρου και της Μυκόνου, η διάρκεια του ταξιδιού προς τη Χίο και τη Λέσβο επιμηκυνόταν κατά περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος διαμαρτυρίας κατοίκων, ενώσεων και φορέων των νησιών του Β.Α.Αιγαίου. Η αντίδραση αυτή ήταν απολύτως λογική, καθώς ο λαός της Χίου και της Λέσβου για πολλά χρόνια ήταν δέσμιος μιας και μόνο ναυτιλιακής
εταιρείας και ήταν υποχρεωμένος να δαπανά μισή μέρα ώστε να μεταβεί στον Πειραιά. Η αρχική τοποθέτηση του νεότευκτου τότε «Νήσος Χίος» στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Λέσβος έδωσε νέα πνοή στη σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά και χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους, καθώς πλέον η μετάβασή τους στο μητροπολιτικό κέντρο γινόταν σε λιγότερο χρόνο αλλά και με μεγαλύτερη άνεση.

Εκτός όμως από την καθυστέρηση που προκαλούσε στους κατοίκους του Β.Α. Αιγαίου η προσέγγιση του πλοίου στα νησιά των Κυκλάδων, το δρομολόγιο αυτό είχε και κάποια
οφέλη όπως η διάνοιξη νέων δρόμων τουριστικής ανάπτυξης και νέων εμπορικών προορισμών για τα προϊόντα των τοπικών επιχειρήσεων. Ακόμα, συντέλεσε στη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων ανάμεσα στις αγορές του Β.Α. Αιγαίου και των Κυκλάδων και εξυπηρέτησε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στρατιώτες που υπηρετούν σε μονάδες της Χίου και της Λέσβου. Ειδικά για τους τελευταίους, η απομάκρυνση του πλοίου από τις Κυκλάδες ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς πλέον χρειάζονται πάνω από μισή μέρα και δύο πλοία για να μεταβούν στον τελικό τους προορισμό.

Κύριε Πρόεδρε, είμαστε της άποψης ότι η εξαίρεση των λιμανιών της Σύρου και της Μυκόνου από το δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος-Λέσβος εξυπηρέτησε τους κατοίκους των νησιών μας, αλλά παράλληλα έκλεισε μια πόρτα για τη συνεργασία Β.Α. Αιγαίου και Κυκλάδων. Αυτό που επιθυμούμε εμείς είναι να μελετήσετε το κατά πόσο θα ήταν δυνατόν το πλοίο να συνεχίσει το δρομολόγιό του όπως είναι σήμερα (Πειραιάς-Χίος-Λέσβος), αλλά να μπορούσε μια φορά την εβδομάδα να προσεγγίζει τα λιμάνια των Κυκλάδων, ώστε να εξυπηρετεί ανθρώπους και εμπορεύματα που χρησιμοποιούσαν τη σύνδεση αυτή παλαιότερα».


Δίκαιο, ρεαλιστικό και με αναπτυξιακή προοπτική το αίτημα της κ.Θεολογίτου!

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γιώργο εδώ οι άχρηστοι όλοι δεν έχουν γραμμή Θεσσαλονίκη με Κυκλάδες και Κρήτη για να ανεβάσουμε τον Έλληνα τουρίστα.

zepos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zepos είπε...

Μάρκο η γραμμή Πειραίας-Σύρος-Μύκονος-Χίος-Μυτιλήνη λένε οι εφοπλιστές οτι ήταν ζημιογόνα. Λειτουργούσε όμως και πολλοί Μυκονιάτες που ξέρω πήγαιναν στα μεγάλα νησιά, αλλά έπαιρναν το πλοίο αυτό και στην επιστροφή για Πειραιά γιατί είναι σύγχρονο, γρήγορο και περνούσε νύχτα για Πειραιά. Χώρια οι άλλοι που το είχαν ανάγκη που λέει η κ. Θεολογίτου στο αίτημά της.

Όμως είναι αλήθεια οτι οι Χιώτες δεν το ήθελαν. Λέγανε οτι η καθυστέρηση "υποβαθμίζει" την επικοινωνία τους με το κέντρο. Μάλιστα θυμάμαι που βάλανε την Τσουρή την βουλευτίνα (τώρα είναι υφυπουργός Ναυτιλίας) να κάνει σχετική ερώτηση στην κυβέρνηση και "απείλησαν" με μποϋκότ το πλοίο! Φυσικό ήταν να κοπεί το δρομολόγιο.
Τώρα ίσως ένα δρομολόγιο την εβδομάδα να μην είναι τίποτα αλλά αν γίνει θα είναι μια αρχή.

yannis είπε...

Γιώργο σαν Χιώτης πιστεύω οτι αυτή η σύνδεση είναι πολύ χρήσιμη ειδικά για μια φορά την εβδομάδα.

zepos είπε...

Νάσαι καλά Γιάννη..
Και μια και οι Γιάννηδες είναι αμετρητοι πλέον... μακάρι ούλοι νάχουν το δικό σου μυαλό και να πιέσουμε τους εφοπλιστές που τα βλέπουν όλα - μα όλα - σαν προβατίνες για άρμεγμα!