Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Ταχύτερες από κομπιούτερ οι μέλισσες!

Διαβάζω οτι: "Ταχύτερες από κομπιούτερ οι μέλισσες σε μαθηματικούς υπολογισμούς"...
Τι λέτε ρε σεις;
Και μεις δόσαμε τόσα ευρά εν μέσω κολοκρίσης για τους κομπιούτορες;
Θα πάου στο μελισσοκομείο μου, σήμερα κι'όλας και θα κουβαλήσω μια κυψέλη με ένα καλό σμάρι στο σπίτι. Θα τηνε βάλω πάνω στο πάγκο που έχω την οθόνη και τέρμα...

Μακάρι νάτανε έτσεδα!
Θα μ'έβλεπαν τα μελισσάκια συχνότερα γιατί φέτος ειδικά τα έχω .. ρίξει..

"Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Royal Holloway), υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό οικολογίας και βιολογίας "The American Naturalist", σύμφωνα με τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Ιντεπέντεντ". Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά "λύνοντας" το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή", ένα διάσημο και δισεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.

Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος (πωλητής) καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο. Όμως οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια κομπιούτερ, απλώς με ένα εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, καθημερινά οι μέλισσες ξεκινούν να επισκεφτούν μια πληθώρα λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για το πέταγμά τους, "υπολογίζουν" μια διαδρομή που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα."


Με λίγα λόγια, το μικροσοπικό αυτό ζουζούνι, διαλέγει σκοπίμως τον συντομότερο δρόμο! Τα ίδια σχεδόν κάνουν και τα σύγχρονα GPS μόνο που σκάμε ένα κάρο λεφτά για να τα αγοράσουμε και έχουν ξοδευτεί αμέτρητες ώρες και χρήμα για την έρευνα για πάρτη τους.

"Χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεμένα με υπολογιστές, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι μέλισσες δεν χαράζουν μια πορεία απλώς με βάση την τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πάνε από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο", που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, στη συνέχεια οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά έχοντας μάθει -με μυστηριώδη τρόπο- να ακολουθούν πια τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια (ή χρήμα, όπως θα έλεγε ένας πωλητής!).

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς κομπιούτερ", δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους σε διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε ένα δίκτυο (π.χ. κυκλοφοριακό) ή στην εκτεταμένη αλυσίδα τροφοδοσίας μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις."


Ακόμη και το κυκλοφοριακό θα μας λύσουν τα μελισσάκια, γι'αυτό το νου σας, αγαπάτε τα ρε σεις! Βοηθείστε να απομονωθούν και να τιμωρηθούν όσοι τα καταστρέφουν σαν και κείνα τα τέρατα στην Πάρο, που τα φαρμάκωσαν, τα κακόμοιρα, τα ανυπεράσπιστα!

Η είδηση ΕΔΩ: Ταχύτερες από κομπιούτερ οι μέλισσες σε μαθηματικούς υπολογισμούς

2 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Είδες καμιά φορά να τρακάρει η μία την άλλη?

zepos είπε...

Οχι Θοδώση, δεν είδα..
Αλλά να μαθαίνουμε "οδική συμπεριφορά" και από τα "κατώτερα" έντομα, το περίμενες;