Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αιολικά πάρκα στην Ανδρο: Ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον

Το παραμύθι της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, συνεχίζεται με την παράλληλη και μόνιμη καταστροφή αμόλυντων περιοχών, απάτητων βουνών που έχουν συμπεριλάβει οι "αρμόδιοι" στις περιοχές της ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 δήθεν για προστασία.

Η δικαιολογία αυτή αφορά μόνο εμάς τους απλούς πολίτες, γιατί δεν φαίνεται να αφορά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα όπως του Κοπελούζου, ο οποίος καταφέρνει να παίρνει παρόμοιες δουλειές με όλες τις κυβερνήσεις!

"Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε προ λίγων ημερών την αδειοδότηση ακόμη 320 ΜW αιολικών σταθμών στην Άνδρο, εκτός από τους τρεις στο Κόρθι και τον έναν στο Μακροτάνταλο, ανεβάζοντας το σύνολο κοντά σε 400 MW (βλ. δημοσίευμα εδώ).
Πρόκειται για 120 MW από τη ΔΕΗ ανανεώσιμες με συμμετοχή ξένου επιχειρηματία (που έχει σπίτι στην Άνδρο), στην περιοχή του Κάβο Ντόρο και 170 ΜW από τον όμιλο Κοπελούζου στον ορεινό όγκο του Πετάλου, εντός περιοχής NATURA.

Όσο οι εξελίξεις επιταχύνονται το χάσμα της πληροφόρησης διευρύνεται και δυστυχώς οι προβλέψεις μας για μετατροπή της Άνδρου σε αιολική βιομηχανία επιβεβαιώνονται. Η τοπική κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι ενώ μαθαίνουμε για προ λίγων ημερών συναντήσεις επιχειρηματιών των επικείμενων αυτών αιολικών σταθμών και πολιτικών (ευρωβουλευτής με σπίτι στην Άνδρο) με τους Δημάρχους του νησιού στο Γαύριο.

Για να δώσουμε μια ένδειξη της κλίμακας παραθέτουμε μερικά μεγέθη:
--Οι ανάγκες της Άνδρου είναι περίπου 15 MW
--Το υπάρχον αιολικό του Καλιβαρίου αποτελείται από 9 ανεμογεννήτριες 0.225 MW η καθεμία. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του μεγέθους των εκατοντάδων μηχανών 2 MW εκάστη που προτείνονται. Στο σύνολό του αυτό που προγραμματίζεται είναι 200 φορές μεγαλύτερο.
--Τα φαραωνικά αυτά έργα απαιτούν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμους τεραστίου πλάτους και ακόμη δύο έργα διασύνδεσης με τους αντίστοιχους υποσταθμούς, απαιτώντας χιλιάδες στρέμματα και απαξιώνοντας δεκάδες χιλιάδες.
--Χωροταξική μελέτη δεν υπάρχει.

- Είναι αυτή η χωροθέτηση με «λογικούς όρους» και «επιστημονικά καθορισμένα όρια» που εννοεί ο κ Καλιβρούσης των Οικολόγων Πρασίνων στον αντίλογό του (βλ. εδώ) ;
- Πότε κρίνουν σκόπιμο οι Δήμαρχοι της Άνδρου να ενημερώσουν τους κατοίκους της Άνδρου για το τεράστιο αυτό ζήτημα που αναμένεται να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του νησιού ;

Αλέξανδρος Μαβής, Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου"


H ΠΗΓΗ: ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ 320 MW ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

5 σχόλια:

GRAINBOW είπε...

Περδικες βρηκατε?

zepos είπε...

Οι πέρδικες είναι πονηρές και αυτές της Ανδρου ως φαίνεται ακόμη πιο πονηρές. Τις ακούγαμε καλά, τις βλέπαμε από μακριά.
Μια είπε να μας κάνει πλάκα από κοντά και την πάτησε!

markos aliprantis είπε...

Γιώργο τα ίδια γίνονται και εδώ οι ίδιοι άνθρωποι.Έστησαν 4 ανεμογεννήτριες στην"βραχιά" που θα ακούγοντε μέχρι τις Καμάρες οταν δουλεύουν.Πρασινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα!!!!!

GURU gx είπε...

Φίλε Γιώργο, χάρηκα που συνάντησες ιντερνετικώς τους εξ Άνδρου φίλους μου.Για τα νησιά μας πέριξ καθώς και του υπολοίπου Αρχιπελάγους υπάρχει γραφή υποστηρικτική και παρηγορητική στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Δικτύου Οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου http://www.eyploia.gr/.Είμαι μέλος του Δικτύου από ιδρύσεως και θα χαρώ να το καρφιτσώσεις στα αγαπημένα σου site, αφού το σερφάρεις. Έχει πολύ και καλό φαΐ.
Με εκτίμηση.

zepos είπε...

Αμα τα λέει ένας GURU ...πως μπορώ να πω οχι!