Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Παναγιώτης Ρήγας διευκρινίζει.....

Μεγάλη ανακατωσούρα γίνεται αυτές τις μέρες με την επιλογή νέας επιτροπής για το Κ.Υ. Μυκόνου. Εγώ δεν κατάλαβα και τους λόγους καλά-καλά.. Η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, κόμμα κλπ, όριζε τον δικό της διευθυντή της επιτροπής. Αυτά γίνονταν έως τώρα και όπως μας τα λέει ο βουλευτής στο ενημερωτκό δελτίο που μου έστειλε, αυτές οι διαδικασίες είναι προσωρινές(!) και όλες οι σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβασθούν στην Τ.Αυτοδιοίκηση μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.
Τότε λοιπόν η νέα Δημοτική αρχή θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι... Τότε θα δούμε πόσο αμερόληπτα και αξιοκρατικά θα διορίζει επιτροπές!

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 26/07/2010

Η αλήθεια για τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μυκόνου η σύνθεση της πρόσφατα ορισθείσας Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. του νησιού επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής:
-Το Κ.Υ. της Μυκόνου –όπως και οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων- αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά και λειτουργικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Η αδυναμία του να ανταποκριθεί, έστω και στοιχειωδώς, στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας –ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες– αποτελεί κοινή διαπίστωση.
-Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας προωθείται σήμερα με τρόπο συστηματικό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής ανάταξης του Ε.Σ.Υ. που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και ειδικά μέτρα πολιτικής για το νησιώτικο χώρο.
Έτσι, στο νόμο που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπονται συγκεκριμένα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα που αφορούν τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στα νησιά και αναφέρονται στη μισθολογική τους κατάσταση, στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη και στο καθεστώς των εφημεριών.
Εξορθολογίζεται και καθίσταται πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό το καθεστώς πρόσληψης ειδικευμένων, επικουρικών και αγροτικών γιατρών καθώς και αυτό του νοσηλευτικού προσωπικού. Προβλέπονται διαφανείς και ανεπίληπτες διαδικασίες στη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και τις προμήθειες των υγειονομικών μονάδων.
-Με το νόμο που αφορά στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης γνωστό ως πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπεται η σταδιακή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων διοίκησης και εποπτείας των Κέντρων Υγείας στους νέους ισχυρούς Δήμους.
Μέχρι την ολοκλήρωση της πιο πάνω διαδικασίας παραμένουν οι Διοικούσες Επιτροπές των Κέντρων Υγείας οι οποίες ορίζονται από τις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.), τα πρώην ΠΕΣΥ.
Ως γνωστόν οι Υγειονομικές Μονάδες των Κυκλάδων και επομένως και το Κ.Υ. της Μυκόνου εποπτεύονται –μετά την κατάργηση του ΠΕΣΥ Κυκλάδων από τη Νέα Δημοκρατία– από την ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου που έχει στην ευθύνη της όλες τις μονάδες υγείας του Αιγαίου και του Πειραιά! Από την συγκεκριμένη ΔΥΠΕ έγινε και ο ορισμός της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Μυκόνου.
Σε ότι με αφορά δίνω τη μάχη μου για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ στις Κυκλάδες, διεκδικώντας μαζί με τους συμπολίτες μου ένα σύγχρονο, ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας, δημόσιο σύστημα υγείας.
Η θεσμική ενασχόλησή μου επί σειρά ετών με τα ζητήματα υγείας στις Κυκλάδες μου επιτρέπει να αξιολογώ και να ιεραρχώ τα προβλήματα αλλά κυρίως να προτείνω λύσεις συμβατές με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των νησιών μας.
Έχω λοιπόν την άποψη ότι, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ανάληψη της διοίκησης των Κ.Υ. από τους Δήμους, θα έπρεπε να αποφευχθούν επιλογές προσώπων που ενισχύουν και οξύνουν τις ποικιλόμορφες αντιθέσεις που ευδοκιμούν στις τοπικές κοινωνίες.
Πρόσωπα που βρίσκονται στην διελκυστίνδα των παραταξιακών αντιθέσεων, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, δεν αποτελούν αξιόπιστες και σώφρονες επιλογές.
Στην περίπτωση του Κ.Υ. Μυκόνου η επιλογή του προέδρου της Διοικούσας έγινε με αποκλειστική ευθύνη της ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου χωρίς την παραμικρή δική μου ανάμειξη.
Είναι προφανές ότι τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΥΠΕ για τον ορισμό του προέδρου της Διοικούσας του Κ.Υ. Μυκόνου είναι διαμετρικά αντίθετα με τα δικά μου.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος να προβώ σε αυτή τη δημόσια δήλωση - διευκρίνιση διότι σε καμιά περίπτωση δεν δέχομαι να αναλάβω το κόστος επιλογών για τις οποίες δεν ευθύνομαι και δεν θα επιτρέψω να δημιουργούνται στη Μυκονιάτικη κοινωνία λανθασμένες εντυπώσεις και να διατυπώνονται άδικες κρίσεις εις βάρος μου.
Τα πιο πάνω έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα το ζήτημα του ορισμού της Διοικούσας του Κ.Υ. Μυκόνου και προφανώς δεν αναιρούν την υποχρέωσή μου και την εκφρασμένη βούλησή μου να αγωνιστώ για τη βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Κ.Υ. Μυκόνου στα πλαίσια ενός σύγχρονου, ποιοτικού και αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: