Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΑΣΕΓΕΣ μελετάει την Μελισσοκομία στην Ελλάδα

"Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας, που μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο και στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, όπως διαπιστώνεται σε μελέτη που συντάχθηκε από τις επόπτριες του Μελισσοκομικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ – Αττικής, κ.κ. Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη και Μπιρρή Παρασκευή. Όμως, παρά το γεγονός πως τα ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν καλές προοπτικές στην Ευρωπαϊκή αγορά, που είναι ελλειμματική, χρειάζεται να δοθεί προσοχή σε ορισμένα σημεία προκειμένου να αναπτυχθεί ο κλάδος"

Η μελέτη παρουσιάζει συνοπτικά τα προβλήματα της μελισσοκομίας και προτείνει μέτρα:

    * Μείωση του κόστους παραγωγής.
    * Αύξηση της κατανάλωσης του μελιού μέσα από την προβολή ενός προτύπου υγιεινής διατροφής.
    * Αύξηση των εξαγωγών και κατάκτηση νέων αγορών.
    * Βελτίωση της τυποποίησης, συσκευασίας και διαφήμισης του προϊόντος.
    * Στροφή στην συστηματική παραγωγή και άλλων προϊόντων κυψέλης όπως βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί, δηλητήριο.
    * Προώθηση της πιστοποίησης βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων στα πλαίσια των Κανονισμών 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και 889/2008 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007
    * Κατοχύρωση μελιών ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σήμερα έχει κατοχυρωθεί μόνο το «Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» ως ΠΟΠ.
    * Εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μέσω της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων.


Διαβάστε όλο το άρθρο:
Δυναμικός κλάδος η μελισσοκομία σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά χρειάζεται προσοχή για την ανάπτυξή της

6 σχόλια:

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Που ήταν μέχρι τώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ?
Νωρίς το θυμήθηκαν.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ζέπο σταγόνα στον ωκεανό μετά από παρατεταμένη ανομβρία και αλλεπάλληλες λιτανείες.!!
Τα υπόλοιπα 14 μελισσοκομικά κέντρα συν το 15ο πρωταρχικό της ΠΑΣΕΓΕΣ έπρεπε να δίνουν ρέστα στα τόσα χρόνια λειτουργίας τους, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, έστω και τώρα μπορεί κάτι να γίνει.
Κάτι τοπικά κανάλια όμως αντί να βοηθήσουν την διαφήμιση και προώθηση τοπικών προϊόντων, παρακινούμενα από πολιτικές σκοπιμότητες δυσφημίζουν τα προϊόντα μας και διασπείρουν πανικό στους καταναλωτές άνευ λόγου και αιτίας…
Βλέπε… (μάλλον άκου ΤRT) πριν τα Χριστούγεννα για συνεταιριστικό μέλι που βρέθηκε σε παιδικό σταθμό, όπου χωρίς πρώτα να γίνουν εξετάσεις διατυμπανούσαν πως είναι ακατάλληλο. Επειδή κάποιος μάλλον διευθύνων ήταν αντιφρονούντας. Ευτυχώς την άλλη μέρα οι εφημερίδες διέψευσαν το θέμα και δημοσίευσαν τα χημικά αποτελέσματα δειγματοληψίας.
Κανένα πρόβλημα κύριοι…εμείς θα ζήσουμε δεν το βάζουμε κάτω. Εσείς αγοράστε από τα μάρκετ αυτό που γράφει μίγμα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως χωρίς ποσοστά (μια κουταλιά Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ένα βαρέλι Κινέζικο).
Συγγνώμην αν είπα πολλά….παρασύρθηκα!

markos aliprantis είπε...

Θεοδόση λίγα είπες.Δηλαδή για να καταλάβω ποιά είναι η δουλιά της ΠΑΣΕΓΕΣ;Μέχρι τώρα δεν ήξεραν τί προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος;
Μην τρελαθούμε τελείως.Περίμεναν να έρθει το Κινέζικο και το Βουλγάρικο να κατακλύσει την αγορά και μτά να ξυπνήσουν;
Αλλά μάλλον και αυτοί όπως και μερικοί άλλοι περίμεναν πρώτα χρηματοδότηση.

zepos είπε...

Εντάξει. Δίκιο έχετε για την "υπνηλία" των αγροτοπατέρων. Αλλά αν πάμε όλο να λέμε, αστους μωρέ, έως σήμερα δεν έκαναν τίποτα.. ε τότε θα μείνουμε στα ίδια..
Η αλήθεια είναι οτι οι υγιείς συνεταιρισμοί είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση για την προώθηση των προβλημάτων και των προϊόντων. Όπως αλήθεια επίσης είναι οτι η αποτυχία των περισσότερων συνεταιρισμών με τις ρεμούλες και τις κομματικές έριδες, δυσφήμισαν τόσο πολύ αυτόν τον ίδιο τον θεσμό του συνεταιρισμού, που πολλοί μελισσοκόμοι και άλλες κατηγορίες αγροτών, μένουν μακριά γιατί φοβόνται μη χάσουν τα λεφτά τους..

Ακόμη Θοδώση μόνο ισχυροί και ενεργοί συνεταιρισμοί μπορούν να επέμβουν σε κανάλια, στα υπουργεία και γενικά στην "αγορά"...Το θετικό είναι οτι λες "ποτέ δεν είναι αργά" και μακάρι να το αποδεχθούν και πολλοί άλλοι...

trikalinos-Trikala Greece είπε...

Ζέπο αυτούς του "αγροτοπατέρες"τους σιχάθηκε όλος ο αγροτικός κόσμος,γιατι με τα τερτίπια τους καταχρέωσαν σχεδόν όλους τους συνεταιρισμούς και πλέον κανείς δεν περιμένει κάτι από αυτούς.
Μακάρι να αλλάξουν "συνήθειες"και να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενό τους.
Πάντως οι αγρότες δεν περιμένουν κάτι θεαματικό από μέρους τους.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Γιατί όταν ακούω πως η τάδε επιτροπή και οργάνωση θα μελετήσει και θα προγραμματίσει κάτι,με τρομάζει πως θα μας κοστίσει ακριβά και χωρίς ουσιαστικό λόγο?
Είμαι υπερβολικός?