Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ανω Μερα καλο χωριο...

"Ανω Μερα καλο χωριο,και με τις πρασιναδες,
Εγω μαι που σε γλενταγα,δεν εχω πλιο παραδες.."


Δεν έχω πλιο παράδες!! Μοιάζει να γράφτηκε τώρα που η κρίση είναι παρούσα, αλλά είναι παλιό αγαπημένο της ζυγιάς Μπαμπέλης - Καντενάσος! Μας το τραγούδησαν με τον μοναδικό τους τρόπο και χθες, στο γλέντι του συνδέσμου μας. Ο ΕΡ.O.Σ ξέρει να "συνεδριάζει" με γλέντια και ολοκληρωμένες γευσιγνωσίες!

Μαζευτήκαμε το λοιπό κατά το έθιμο στην φιλόξενη αίθουσα της πρώην κοινότητας της Ανω Μεράς, ακούσαμε με προσοχή τον απερχόμενο πρόεδρο να μας λέει με μεγάλη φούρια τα πολύ ολίγα πεπραγμένα, μια και πέρσυ είχε πέσει παράξενη "μουγγαμάρα" ίσως λόγω των εκλογών... τι να υποθέσω! Δεν θυμάμαι νάγινε ξανά τέτοια "αποχή" από συναντήσεις των μελών που ολοι μας έχουμε αγαπήσει πραγματικά. Ελπίζω η νέα διοίκηση να πιάσει δουλειά!


Τέλος πάντων, μετά πιάσαμε τα εκλογικά, μαζεύτηκε ένα "πλήθος" 7 - ναι ολογράφως εφτά! - υποψηφίων για το συμβούλιο και 3 για την ελεγκτική επιτροπή και ψηφίσαμε περίπου 40 νοματαίοι.. Στο τάκα - τάκα ολοκληρώθηκε η ολη ιστορία - γιατί θα κρύωναν και οι μεζέδες που αναπαύονταν υπομονετικά στα καλάθια και στα πλαστικά - ανακοινώθηκαν οι 5 νέοι σύμβουλοι της διοίκησης και μετά την κάναμε ολοι με βήμα ταχύ για την ταβέρνα δίπλα. Δεν ξανατολμήσαμε να κάνομε το γλέντι στην αίθουσα των "διασκέψεων", μια και η οινοποσια που ακολουθεί πάντα μας κάνει ολίγον χοίρους στην καθαριότητα και τα πατώματα υπόφεραν για μέρες!

Ο ταβερνιάρης είχε στρώσει τραπέζια σε μια διάταξη ορθής γωνιάς για να μας χωρέσει. Ασπρα τραπεζομάντηλα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια που άστραφταν μας έδωσαν να καταλάβομε οτι εδώ δεν είναι "παίξε-γέλασε".. Το δείπνον επίσημο και να ξεχάσομε τα χωριανά πειράγματα..


Τα κεφτεδάκια, το λαρδάκι, τα τηγανητά, τα τυλιχτά μελιτζανοκαμώματα κλπ βγήκαν και μοσχοβόλησε το σύμπαν! Τα μπουκάλια με τον εμφιαλωμένον "κόπο" μας, μπήκαν στην γραμμή και τα τραπέζια γέμισαν παράξενες ετικέτες και χρώματα. Μερικοί, σαν και του λόγου μου, επιμένουν στην "πλαστική συσκευασία" που όπως και να το κάνομε, μειώνει το πρεστίζ του οίνου που περιέχει! Επειδή όμως εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ποιότητά του, κέρναγα τους τριγύρω μου άφοβα και με το θάρρος του γέροντα με επερχόμενη γεροντική...άνοια! Είναι αλήθεια οτι πήρα αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια, αλλά και γω - για τα λέμε όλα - είπα σε μερικούς για το δικό τους: "πα μαλ - πα μαλ!" ενώ άλλα είχα κατά νου!.

Το γλέντι σφραγίστηκε με μια καθαρή νίκη μου επί της θεάς τύχης! Κέρδισα στην λοταρία που έστησε το συμβούλιο, με κλήρο ένα 100στάρι ξύλινο βαρελάκι που μας δώρισαν. Ήταν απρόσμενο μια και σχεδόν ποτέ δεν κερδίζω σε λοταρίες, αλλά ευστυχώς ήρθε να γεμίσει μια προγραμματισμένη αγορά για φέτος.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος μας ευχήθηκε καλά κρασιά και αστειυόμενος έδωσε μια "προεδρική εντολή" να μην παρουσιαστεί ξανά μέλος με πλαστικό μπουκάλι! Εγώ δεν έδωσα και πολύ σημασία λόγω της σχετικής ζαλάδας από την συνεχή δοκιμή των οίνων με παράξενα χρώματα και ποικιλία γεύσεων. Πήρα το βαρελάκι στον ώμο και αποχώρησα ασθμαίνοντας αλλά σιγοτραγουδώντας ευτυχής:

"Άμα χαράζει στο Αιγαίο
είναι όμορφα σου λέω!"

5 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Μάτι κακό να μή σας δεί!!!
Μια χαρά σας βλέπω.
Το τραγουδάκι με «έφιαξε».Να είσαι καλά Ζέπο.

markos aliprantis είπε...

Zέππο πάντα τέτοια.Γλεντάτε γιατί χανόμαστε ρέέέέέέ!!!!!!!!!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ζήλεψα!!!!!!!!!!!!!!!

Και του χρόνου, ε;

dimitris-r είπε...

Καλά τα λες σε γενικές γραμμές.
Καλά περάσαμε, καλά ήπιαμε και το σημαντικότερο... κάθε χρόνο δοκιμάζουμε και καλύτερα κρασιά!
Ο πρόεδρος πάντως ήταν σαφής και είχε δίκιο:
Από του χρόνου να μην ξαναδούμε πλαστικό μπουκάλι. Το γυάλινο έστω και του νερού κι ακόμα καλύτερα περιποιημένο με δυο στοιχεία, έστω και χειρόγραφα, είναι επιβεβλημένο. Πάει καλύτερα με τον ΕΡΟΣ και με την επιβαλόμενη πλέον οικολογική συνείδηση.
Το βαρελάκι ήταν προσφορά του Ηλία Αθυμαρίτη από το Παντοπωλείο των Βιολογικών προϊόντων. Να 'ναι καλά κι εκείνος κι εσύ που το κέρδισες! Είμαι βέβαιος ότι του χρόνου το εξαιρετικό σου φέτος κρασί θα έχει έναν ακόμα ρούμπο να σημειώσει στην πορεία της οινοποιητικής εξέλιξης όλων μας.

Τέλος ένα σχόλιο για το Συμβούλιο.
Μου αρέσουν οι αλλαγές και χάρηκα για την επανενεργοποίηση παλιών όπως ο Νικολάκης κι ο Μπαρμπαρής. Και οι πέντε, μαζί με τον Λυριστή, τον Μπουγιούρη και τον Θεοχάρη, έχουν όρεξη και οινικό πάθος.
Τέλος να σου πω ότι καταφέραμε το πενταμελές συμβούλιο είχε σε όλη τη διάρκεια 2-3 σταθερά επιπλέον μέλη σαν παρατηρητές ενισχυτές της προσπάθειας (τον υποφαινόμενο, τον Μπαρμπαρή και τον Μπουγιούρη). Να είσαι σίγουρος ότι και ο Αθυμαρίτης και ο Ξυδάκης και ο Κουκάς θα είναι παρόντες και φέτος, γιατί η τρέλα που κουβαλάμε είναι από αγάπη για το κρασί και μας αρέσει γι αυτό να την μοιραζόμαστε.
Γι αυτό και -όχι σαν επιλαχών- αλλά επειδή είσαι από την ίδια πάστα θα είσαι σίγουρα κι εσύ κοντά.

Καλά κρασιά λοιπόν και να σου πω ακόμα μια φορά πως το χάρηκα το κρασί σου κι έχω την αίσθηση ότι πίνεται ακόμα πιο ευχάριστα όταν συνοδεύεται από τυληχτά μελιτζάνας με ντομάτα της Μαρίας Χανιώτη (άμα δεν παινέψω την πεθερά μου!!!)

zepos είπε...

Φχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια για τον οίνο.. Αλλά τα μελιτζανοτυλιχτά της πεθεράς σου εκτός που ήταν άπαιχτα στην γεύση, η απίστευτη πρωτοτυπία της καλής μαγείρισας είναι που μου τη δίνει.
Εκτός και ο θαυμασμός μου αυτός στην εμφάνιση να οφείλεται στην πλήρη άγνοιά μου για "γκουρμέ κουζίν".

Όσο για το νέο Δ.Σ. του συνδέσμου μας, και γω ελπίζω βάσιμα οτι θα πάμε μπροστά. Πόσο είναι το ζητούμενο!