Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Παγίδες εντόμων


Μετά τον τελευταίο ψεκασμό προχθές με χαλκούχο+εντομοκτόνο, είπα να δοκιμάσω την αποτελεσματικότητα των πρόχειρων παγίδων για έντομα.

Κόβουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού στη κορφή, εκεί που αρχίζει ο κορμός και αναποδογυρίζοντας το κομμάτι που είναι σα χωνί το χώνουμε μέσα στο μπουκάλι. Τρυπάμε και τα δυό μαζί και περνάμε ένα σύρμα με μήκος τελικό 30 εκατοστά. Το μπουκάλι θα κρεμαστεί από το δεύτερο ή πρώτο σύρμα, ανάλογα που είναι τα περισσότερα τσαμπιά.
Το περιεχόμενο είναι: 2 δάχτυλα κρασί, 3 κουταλιές ζάχαρη λιωμένη και έως λίγο κάτω από το στόμιο του αναποδογυρισμένου χωνιού νερό.
Ο σκοπός μας είναι να "πιάσουμε" όσες περισσότερες πεταλούδες της ευδεμίδας ή μύγες (μεσογειακή μύγα) γίνεται, τωρα πριν γεννήσουν στους καρπούς..με αποτέλεσμα λιγότερα εντομοκτόνα.

Εφιαξα προχθές τις παγίδες και ήδη σήμερα το πρωί είχε μέσα η κάθε μία πάνω από 5-6 μύγες διαφόρων διαστάσεων...Άρα δουλεύει!! Θα δούμε..

Για πρώτη φορά επίσης δοκίμασα το πιατάκι με θειάφι στη ρίζα. Παρ'όλο που δεν έχουν αρχίσει οι γερές ζέστες, μόλις μπαίνει κανείς στο αμπέλι μυρίζει έντονα το θειάφι, δεν το περίμενα να είναι τόσο εύκολο.. Ως γνωστό, το θειάφι εκτός από την δι'επαφής δράση η οποία δεν επιτρέπεται πλέον για τον φόβο των εγκαυμάτων στους καρπούς και στα φύλλα, καλή δουλειά κάνει και με την "αναπνοή"..

Βέβαια όλα αυτά θα φανεί αν ήταν χρήσιμα στον .. τρύγο!! Κακό δεν κάνουν όμως..

6 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ζέπο
τις ίδιες παγίδες κάνω,βάζοντας μέσα κρέας-σκυλοτροφή η ψάρι και γεμίζει σφίγκες και διάφορες μύγες.

zepos είπε...

Εδώ δεν έχουμε σφίγγες, οχι οτι μου ... λείπουν δηλαδή! Σε άλλα νησιά - στη Σύρο, στη Πάρο στην Ανδρο πχ. υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται οι παγίδες και "κρεατικά".. Εγώ πάω για την μύγα.

Οι μύγες είναι μια μεγάλη πληγή, γιατί δεν είναι μια ασθένεια που γίνεται φανερή πριν ο καρπός "γιαλίσει", δηλαδή αρχίσει να ανεβάζει τα ζάχαρα.. Τότε είναι αργά για ψέκασμα μια και κοντεύουμε στον τρύγο.
Η όξινη σήψη μπορεί να καταστρέψει όλη τη παραγωγή μέσα σε λίγες μέρες. Επί πλέον, σε ενδεχόμενη επίθεση-μόλυνση, μας αναγκάζει να τρυγήσουμε πρώϊμα, εις βάρος των βαθμών και των αρωματικών στοιχείων..

Unknown είπε...

Αγαπητέ Ζέπο πόσες παγίδες βάζεις στο στρέμμα.

zepos είπε...

Κάθε πρέμνο και μπουκάλι..
Να θυμάσαι οτι το κάνω για πρώτη φορά..
Δεν πρόκειται να σταματήσω να ψεκάζω φυσικά, αλλά μετά το τέλος Ιούλη - που είναι και πιο επικίνδυνη περίοδος για προσβολή από την δροσόφιλα - πιστεύω οτι οι παγίδες θα βοηθήσουν πολύ, γιατί εγώ δεν ξαναψεκάζω..

dimitris-r είπε...

Σε δουλειά θα μας βάλεις καπετάνιο.
Κι όχι τίποτ' άλλο αλλά ...πνιγόμαστε.
Μ' αρέσεις γιατί το δουλεύεις με μεράκι το θέμα.

zepos είπε...

Όσοι "πνίγονται" Δημήτρη, θα πιούν το κρασί τους από τις γκουρμέ κάβες, δεν υπάρχει πρόβλημα...
Εμείς οι "βρόμοι"...
"Όπου βρόμος και σοφός"... θα τόχεις ακούσει φαντάζομαι..