Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Σε δουλειά να βρισκόμαστε!


Αυτές τις μέρες, έχω ξεπατωθεί!
Ο δάσκαλος με έβαλε στη μπρίζα με τη "γραμμική καλιέργεια της αμπέλου!!". Οχι οτι δεν φχαριστιόμουνα το αμπέλι και το κρασάκι μου, όχι δεν είναι αυτό..Αλλά να, πες-πες με έψησε και βάλθηκα να τα "σηκώσω" στα σύρματα τα παλιά τουλάχιστον.

Εδώ που τα λέμε σκέτο βάσανο είναι οι κλιματσίδες που πάνε δώθε κείθε με το καλοκαιρινό μελτέμι που δεν αστειεύεται εδώ.. Δεν προλαβαίνεις να κόβεις τα σπασμένα. "Κυπελοειδής" καλλιέργεια λέγεται το κλάδεμα σε "κύπελο" και σε ένα ορισμένο ύψος. Όμως ο άνεμος τα σπάει καθώς δεν έχεις στήριγμα να τα δένεις..Και έτσι ο κύβος ερρίφθη! Γραμμική και τα μυαλά στα κάγκελα..


Εν αρχή αγόρασα σουλήνες τις ίντσας.. Πανάκριβες για το δικό μου βαλάντιο..Τις έκοψα στα δύο μέτρα και έχωσα τις 60 πόντους στο χώμα..Διπλό σύρμα χοντρό σε τρείς γραμμές καί το τέντωμα εύκολο αφού στρίβοντας το διπλό σύρμα μαζεύευται και τεντώνει σύμφωνα με τις ορέξεις μου..

Μετά πήγα στα πιο φτηνά, στα σίδερα τα οικοδομικά. Το 18άρι των δύο μέτρων πάει περίπου 2 ευρώ, αρκετά φτηνότερα από τη σουλήνα που μου ζήτησε ο κλέφτης 3 ευρώ το μέτρο! Στο σίδερο είναι το καλό ότι δεν γλυστράει το σύρμα μια και σκαλώνει..


Το κλάδεμα φυσικά δεν ήταν το κατάλληλο για γραμμική μια και είχα κλαδέψει ο κόπανος πριν βάλω μπροστά τα φιλόδοξα σχέδια να γίνω οινοπαραγωγός!! Τα διόρθωσα λιγουλάκι και ελπίζω του χρόνου να κρατήσω τις βέργες που χρειάζονται για τέτοια δουλειά, χαμηλότερες και λιγότερες..



Και μια φωτο για τον φίλο τον Μάρκο από ένα νέο σχετικά με κλάδεμα "μοντέρνο"..Η μια βέργα "αμολυτή" με πολλά μάτια και η άλλη ο "αντικαταστάτης (κεφάλι)" με δύο μόνο στην φρέσκια βέργα που θα δώσουν του χρόνου τις καινούργιες δύο βέργες (αμολυτή-κεφάλι) αφού θα κόψουμε σύριζα την φετεινή αμολυτή..
Βέβαια θα κριθώ εκ του αποτελέσματος!!
Σε μερικά δυνατά αμπέλια άφησα διπλό σύστημα.. δύο αμολυτές και δύο κεφάλια..

Και όποιος περίεργος ρωτήσει "προς τι τόσα άνθη;" Η απάντηση γνωστή έτσι..
Έχουμε και κόσμο να ταΐσουμε!

10 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Θέλει κόπο και μεράκι το κρασάκι μας .
Εύγε φίλε Ζέπο, και να ξέρεις οτι έμείς οι φίλοι σου κοιτάμε ψηλά και δεν βλέπουμε τα χορταράκια.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ετσι μεθαύριο θα καμαρώνεις για το αποτέλεσμα.
Τρέμε Τσάνταλη...

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Γιώργο θέλει δουλιά αλλά πιστεύω μόνο στην αρχή και αφού στρώσουν μετά είναι εύκολη υπόθεση.
Μην μιλάς για πολλή δουλιά γιατί από τον καιρό που πήρα την σύνταξη αντί να κάθομαι περισσότερο και να αρράζω δεν προλαβαίνω τις δουλιές.Έβγαλα τα στραβά μου μπάς και δώ εκείνο το δακτυλίδι αλλά τίποτα μάλλον η πολλή στραβομάρα θα φταίει.

zepos είπε...

Ποιό δαχτυλίδι ρε Μάρκο.. Την φωτο την έβαλα για να δείς το κλάδεμα και το δέσιμο στη γραμμική. Δεν είναι τέλειο γιατί έχει "δύο κορμούς" που ανεβαίνουν στο πρώτο σύρμα ενώ πρέπει να μείνει μόνο ένας..
Το δαχτυλίδι θα στο δείξω σε άλλο ποστ.. αν και η μηχανούλα που έχω είναι της πλάκας και στις κοντινές τα "τσιτώνει"..

αθεόφοβος είπε...

Καλά κρασιά!!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αμ πως νόμισες.
Μάθε γέρο γράμματα τώρα.
Ποτέ δεν είναι αργά.

markos aliprantis είπε...

Γιώργο εννοούσα στο αμπέλι μου και όχι στην δική σου φωτό.

nikos είπε...

Και γω αυτές τις δουλειές κάνω τώρα.Αύριο θα βάλω λάστιχα (σταγόνες) στο καινούριο.

nikos είπε...

Και γω γραμμική καλιέργεια κάνω.
με δικάμου φυτά.
γιαυτό και δε με βάλαν σε επιδότηση
έπρεπε να τα αγοράσω από γεωπόνο.
Το βασίλειο των πλαστών τιμολογείων.

zepos είπε...

niko.. Δεν ξέρω το καθεστώς στονησί σου, αλλά γενικά στην Ε.Ε. και στη χώρα μας, δυστυχώς έχουν παρθεί πολύ σκληρά μέτρα για την φύτευση νέων αμπελώνων. Δηλαδή στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να φυτέψεις νέο αμπελώνα εάν δεν έχεις πάρει πριν την βεβαίωση "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ" που δίνουν οι τοπικές αγροτικές διευθύνσεις. Το μέτρο "λέει" είναι για την προστασία της τιμής... και ισχύει έως το 2013 αλλά υπάρχει νέα εισήγηση στην Ε.Ε. για παράταση έως το 2015-2018!!
Φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση που πρόκειται η παραγωγή να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας..δηλαδή να μην πουλάς..
Φυσικά καταλαβαίνουμε όλοι ποιούς ευνοεί αυτό το μέτρο..

Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους!!