Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Μάθε γέρο γράμματα....

"Τα χώματά σας είναι πολύ φτωχά! - είπε ο δάσκαλος - πρέπει να τα ..πλουτίσετε.."
Τώρα θασου'λεγα είπα, από μέσα μου βέβαια.. δεν τ'άχω χάσει τελείως! Άκου φτωχά! Να σ'άκουγε τώρα κανένας δημοσιογράφος του ΣΤΑΡ.. θα σού'κανε μήνυση για..διαφυγόντα κέρδη..
"Να ρίξετε κοπριές..πολλές κοπριές, μισό τόνο στο στρέμμα!!" .. συνέχισε και πήγε η ψυχή μου στη θέση της.. Για τ'αμπέλια έλεγε..
Και που να βρούμε τόσες κοπριές; Ερώτησε ο περίεργος...
Γιομάτο είναι το νησί το καλοκαίρι ρε άσχετε.. Όλες οι "κοπριές".. εδώ μαζεύονται.. πέταξε κάποιος...
Γέλασε όλο το ακροατήριο εκτός απ'τον δάσκαλο που μας κοίταζε απορρημένος.. Που ν'άξερε οτι "κοπριές" λέμε τους ανεπρόκοπους, τους τεμπέληδες, τους χαραμοφάϊδες....

"Να κλαδεύετε το αμπέλι σωστά και αυστηρά!" συνέχισε ο δάσκαλος..
"Μόνο δυό μάτια φτάνουν για τις ποικιλίες που κάνουν δυο τσαμπιά στη βέργα και ένα μόνο μάτι γι'αυτές που κάνουν ένα τσαμπί στη βέργα. Και τα μάτια ν'άχουν και δαχτυλίδι, όχι τάλλα χωρίς, αυτά είναι σέρφα!!"
Τώρα μάλιστα...'Αντε οι γέροι να δούμε τα δαχτυλίδια.. Εδώ να σκύψουμε καλά-καλά δεν μποράμε...Γονατιστοί κλαδεύουμε λες και είμαστε ταμένοι στην Παναγιά της Τήνου...
Το χέρι του δάσκαλου ζωγράφιζε τα λεγόμενα στον ασπροπίνακα όμως.. Κοιτάζαμε όλοι αλλά λίγοι καταλάβαιναν..
"Θα τα πούμε κι'αύριο καλύτερα στην πρακτική".. είπε ο Ξυδάκης και ήρθαμε στο ίσιο..

Ήταν το περασμένο Σαββατόβραδο και η σύναξη ήταν για το σεμινάριο κλαδέματος που έγραψε ο Δημήτρης...
Αν ήθελα να σουμάρω το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ από την θεωρητική διδασκαλία, θα ανάφερα 3 θέματα:
Λίπανση πολύ περισσότερο απ' ότι ξέραμε
Κλάδεμα αυστηρό και το πολύ δυο μάτια στη βέργα και
πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα θειάφι... μάλιστα 5 φορές περισσότερο θειάφισμα...

Το ξημέρωμα της Κυριακής μας βρήκε στου Ξυδάκη στην Κούτελα..


Εγώ καφέ είχα πιεί κι'ετσι πλάκωσα την ρακή... Τα σφηνάκια κατέβαιναν γρήγορα και είπα να το σταματήσω με βαριά καρδιά για να καταλάβω και τίποτα από την πρακτική εξάσκηση... Μετά πήγαμε στ'αμπέλι.

Εκεί είδαμε όλοι τι πάει να πεί τάξη και νοικοκυριό.. Πάνω στα τεντωμένα σαν χορδές σύρματα, στηριγμένα σε στρογγυλούς πασσάλους, κρέμονταν οι ακλάδευτες βέργες της Κουντούρας, του Παριανού, της Ξυλομαχαιρούς και των άλλων ποικιλιών του αμπελιού..Άλλα τα μάτια του λαγού κι'άλλα της κουκουβάγιας βέβαια.. Εγώ θαύμαζα τη χάρη τους ενώ ο δάσκαλος είπε ότι είναι τελείως λάθος και το κλάδεμα και το δέσιμο στην γραμμική αυτή αμπελουργία.


Μας έδειξε πως κλαδεύουμε και πως δένουμε πάνω στα σύρματα, ανάλογα με την ποικιλία.. Περάσαμε ανάμεσα στα σύρματα τσαλαβουτώντας στο λασπωμένο χώμα.. Όλοι "χώθηκαν" στις λάσπες ενώ εγώ χασκογελούσα.. Σαν γέρος.. είχα προνοήσει να φορέσω τις κυνηγετικές αρβύλες μου, και πήγαινα επίτηδες στα πιο βαθειά.. Μετά έπιασα τη σωλήνα με την πίεση και τις έπλενα χωρίς να νοιώσω ούτε στιγμή κάποια υγρασία!!

Φεύγοντας περάσαμε από το πατητήρι του...Καλή δουλειά και το ψηφιδωτό μου θύμισε τα ψηφιδωτά της Δήλου..


Το πρακτικό σεμινάριο συνεχίστηκε στο επόμενο αμπέλι του Δημήτρη.. Το αμπέλι σε κυπελοειδή διάταξη και ο δάσκαλος μας έδειξε το κλάδεμα.. Πρώτα θα βλέπουμε το ύψος που θέλουμε να έχουμε για να μην ακουμπάνε τα τσαμπιά στη γη και μετά κλαδεύουμε.. Μετά βάλαμε τον Δημήτρη να μας δείξει τι .. έμαθε.. Εντάξει.. να μην τα μαρτυρήσω!!

Τέλος πήγαμε στου Λευτέρη του καντενάσου.. Εκεί οι ρίζες παλιές, χοντρές και μακριές από λαθεμένα κλαδέματα για χρόνια παρ'όλη την φιλομάθεια και την προκοσύνη του Λευτέρη.. Ο δάσκαλος τότε έδειξε τι είδους κλάδεμα έπρεπε να γίνει.. Πραγματικό πετσόκομα.. Έπιασε ο Λευτέρης το πριόνι κι'έκοβε, και κάθε κουρβούλα που έκοβε ήταν αρκετή για να φτιάξει κανείς... καναπέ! Πόνεσα πραγματικά! Το πριόνι έκοβε το πολύχρονο ξύλο και μαζί του υπόφερα και γω... Γιάλισε το μάτι μου και αγρίεψα.. Έφυγα λίγο πικραμένος αν και ήξερα οτι το κλάδεμα ήταν πραγματικά σωστό και μάλλον σωτήριο για το αμπέλι του Λευτέρη..


Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το αμπέλι του Λευτέρη και μάλλον διακρίνεται καθαρά στους λίγους εναπομείναντες η "λυπημένη" κούραση....

18 σχόλια:

dimitris-r είπε...

Έλα γκρινιάρη, μια χαρά τα πήγαμε. Κι εγώ υπόσχομαι να διορθωθώ εφαρμόζοντας από αύριο κιόλας τα όσα έπιασαν τόπο μέσα μου από τα λόγια και τις υποδείξεις του Γκερμάνη.
Μπορώ να σου πω ότι είναι 5-6 πράγματα που ξεχωρίζω:

-Το κλάδεμα της αμολητής που δεν αφορά μόνο ποικιλίες αλλά και παραγωγικότητα του πρέμνου.

-Η "τύφλωση" εξαρχής των ματιών που δεν χρειαζόμαστε κατά την καθ' ύψος διαμόρφωση.

-Το αυστηρό timing του κορφολογήματος στο προ της γονιμοποίησης στάδιο της ανθοφορίας, πέντε κόμπους πάνω από το τσαμπί.

-Το "κάρφωμα" των βεργών στο αμπέλι όταν τα κλήματά μας "σέρνονται" στη γη.

-Η κατάρριψη του μύθου ότι λόγω δυνατού αέρα δεν ενδείκνυνται τα γραμμικά στις Κυκλάδες. Εφόσον ο στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα καρπού ...ας χάσουμε και λίγα κλαδιά παραπάνω από τον αέρα. Έτσι κι αλλιώς πολλαπλάσια σταφύλια χάνουμε σαπισμένα από την τριβή και την επαφή με το χώμα.

-και κυρίως το θέμα με το θειάφι (που ανέφερες) ως και πέντε φορές παραπάνω απ' όσο ξέραμε ...καλό κάνει!

zepos είπε...

Εύστοχος Δημήτρη σε αυτά που "σημείωσες"..
Εγώ από άποψης σειράς σπουδαιότητας θα τα βάλω ανάποδα.. δηλαδή από το τέλος..
Σήμερα κλάδεψα ένα παλιό ξεχασμένο αμπέλι εδώ βορνά, οχι δικό μου, με κυρίως ποταμίσι..
Οι κουρβούλες πολύ παλιές και είχαν γίνει σαν κληματαριές αλλά στη γη...με γένια σε όλο το μήκοςτων παλιών βεργών..
Η τεράστια σωρός από κλαδεμένα κούτσουρα τρόμαξε τον ιδιοκτήτη, τόσο πολύ που μάλλον θα στρίβει γωνιά πια όταν με συναντάει ...

glam είπε...

Τι είναι ρε παιδιά το "δαχτυλίδι";

Είμαι με το κλαδευτήρι στο χέρι και περιμένω.....

zepos είπε...

glam Το δακτυλίδι είναι ένας λεπτός σκούρος κύκλος γύρω από την βέργα και εφάπτεται από την μια πλευρά με τα μάτια. Το πρώτο μάτι πολύ κοντά στον μίσχο συνήθως δεν έχει

markos aliprantis είπε...

Ρε φίλε έχασα επεισόδεια λόγο απουσίας την Αθήνα.Μά την Παναγία άμα το ήξερα και είχα χρόνο θα ερχόμουνα να ξεστραβοθώ λίγο.Αυτό έλεγα σήμερα το πρωΐ στον πεθερό μου που κλάδευα δλδ οτι δεν έχει έρθει κάποιος επιστήμονας του είδους να μου δείξει πώς διάολο κλαδεύουν τα γραμμικά.Τα κλάδεψα όπως τα κλάδεψα αλλά μπορεί αν μου πείς να παίρνουν και διόρθωση.

zepos είπε...

Καλησπέρα Μάρκο
Μόλις μπήκα στο ιντερνέτ, όλη μέρα στο χωράφι! Αποφάσισα να τα "σηκώσω" σε γραμμιακή καλιέργεια τα μεγαλύτερα και όπως φαντάζεσαι πολύ δουλειά. Βέβαια το κλάδεμά τους είναι πολύ διαφορετικό και θα πάρει 1-2 χρόνια να γίνει πλήρης μετατροπή από "κύπελο" σε "γραμμική"
Γενικά στην γραμμική το πρώτο τεντωμένο σύρμα είναι στους 40-50 πόντους. Έως εκεί πρέπει να φτάνει ο κορμός του αμπελιού. Εκεί αφήνουμε δύο μόνο βέργες με 6-7 μάτια, ανάλογα την "δύναμη" που έχει η ρίζα και τις δένουμε αριστερά και δεξιά πάνω στο πρώτο σύρμα. Από αυτά τα μάτια περιμένουμε να έχουμε την ετήσια παραγωγή. Κάθε μάτι θα δώσει ανάλογα με την ποικιλία ένα ή δύο τσαμπιά. Κάθε νέα βέργα που ανεβάινει προς τα πάνω την δένουμε στο δεύτερο σύρμα. Η απόσταση από σύρμα σε σύρμα είναι 40 εκ.
Τον επόμενο χρόνο διαλέγομε την πρώτη βέργα που είναι κοντά στον κορμό και την δένουμε στο πρώτο σύρμα, κόβοντας την παλιά. Ετσι κάθε χρόνο έχουμε δύο νέες βέργες που φύονται από την κορφή του κορμού δεμένες στο πρώτο σύρμα με 6-7 μάτια η κάθε μία..

markos aliprantis είπε...

Μάλλον τα έκανα σκατά τουλάχιστον για το παλιό αμπέλι που το σήκωσα από πέρσι.Αν μπορείς στείλε καμιά φωτό να καταλάβω καλύτερα.Έχω αφήσει στο παλιό τουλάχιστον 6-7 βέργες με 3-4 μάτια τί λες να κόψω τις υπόλοιπες;μήπως τα μάτια πυο άφησα είναι λίγα και δεν θα έχω καρπό;.

zepos είπε...

Μάρκο, νεώτερες πληροφορίες για το κλάδεμα της σουλτανίνας, λένε.. ότι υπάρχει ένα μικρό(!) λαθάκι στην προηγούμενη περιγραφή μου, (απο τηλεφώνου..)
Η μία βέργα είναι η κυρίως παραγωγική (αμολυτή) με 6-8 μάτια και η δεύτερη μπορει να είναι ο αντικαταστάτης (κεφάλι) που εάν δεν είναι πολύ δυνατό το κλήμα δεν αφήνουμε πάνω από 2-3 μάτια.
Εάν είναι δυνατό το κλήμα τότε μπορούμε να αφήσουμε 2-3 αντικαταστάτες (κεφάλια) με 2 μάτια ο καθένας και ίσως 2-3 αμολητές!!

zepos είπε...

Μάρκο επειδή και στην πρώτη μου περιγραφή τα έκανα ..ολίγον σαλάτα.. συμπληρώνω για το κλάδεμα της γραμμικής:
Στο τέλος του κορμού στο πρώτο σύρμα αφήνουμε 2 βέργες, η μία θα έχει 6-7 μάτια (οχι και οι δύο), η άλλη είναι ο αντικαταστάτης με 2 μάτια. Τον επόμενο χρόνο η παραγωγική (αμολητή) θα κοπεί σύριζα και οι 2 βέργες που ενέπτυξε το κεφάλι (αντικαταστάτης) θα γίνουν με την σειρά τους η μία παραγωγική με 6-7 μάτια και η άλλη αντικαταστάτης..
Σόρυ!

Επίσης στην σουλτανίνα παραγωγικά είναι τα μάτια μετά το τρίτο ή τέταρτο..

markos aliprantis είπε...

Ζέππο αν βρείς ευκαιρία στείλε μου σε παρακαλώ μια φωτό με το"δακτυλίδι" για να δώ πώς είναι και μιά χωρίς δακτυλίδι για σύγκρηση μπάς και καταλάβω.

markos aliprantis είπε...

Ααα μήπως σας έδειξε και τον εμβολιασμό που θέλω να μπολιάσω καμιά 10αριά κλήματα;

zepos είπε...

Καλημέρα Μάρκο..
Μας έκλεισε μέσα σήμερα ο καιρός.
Αρπαξα και ένα κρύωμα χθες και είμαι με χαρομάντηλα..
Θα σου στείλω την φωτο με το δακτυλίδι αν και δεν έχω καλή ψηφιακή για κοντινά, θα προσπαθήσω..να βγεί ο ήλιος πρώτα.
Σου ξανάγραψα για τα κλαδέματα της σουλτανίνας και της γραμμικής. Στο τηλέφωνο και στο πρώρο σχόλιο τα έκανα ολίγον σαλάτα..
Θα προσπαθήσω να κάνω ένα ποστ με κλαδέματα.
Οχι δεν μιλήσαμε για μπόλιασμα. Εμείς όπως σου έχω πει μαζεύουμε βέργες από ντόπια κλήματα τον Δεκέμβρη, τα στέλνουμε (το σωματείο) στο ειδικό κέντρο για έλεγχο υγείας και αν είναι καθαρά μπολιάζουν αμερικάνικα στελέχη και μας τα στέλνουν την επόμενη χρονιά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και τα έξοδα τα αναλαμβάνει ο Δήμος Μυκόνου..

markos aliprantis είπε...

Ζέππο μαζί με τις φωτό γράψε μου για τα θειφίσματα γιατί τα ξέχασα ή μάλλον τα μπέρδεψα(αλτχάϊμερ βλέπεις).
Σήμερα πήρα τηλ.το γραφείο αγρ.αν.Πάρου να ρωτήσω αν γίνονται σεμινάρια τέτοια και με παρέπεμψαν στην Σύρο.Θα δούμε τελικά τι θα γίνει.Είναι δυνατόν 43 άτομα μελισσοκόμοι στην Πάρο να κατεβάζουμε κάθε χρονο καθηγητές για τις μέλισσες και χιλιάδες αγρότες με χιλιάδες στρέματα αμπελώνες κανένα;;;;;;;;;;

markos aliprantis είπε...

Να σου στείλω ενα μπουκαλάκι πρόπολη για το συνάχι;

zepos είπε...

Θα κάνω πρόταση στο σωματείο μας (ΕΡΟΣ) να φτιάξουμε παράρτημα στην Πάρο!! Να σας κάνουμε μέλη και να φέρνουμε και εκεί βόλτα μετά από δω τους καθηγητάδες...

Θα στα γράψω αναλυτικά.
Έως τότε....
Μόλις γίνει το μάτι πράσινο (φούσκωμα) άμεσα 1% βρέξιμο θειάφι.
Στο άνθισμα ή στο μπουμπούκιασμα (μούρο) πάλι 1% βρέξιμο Θειάφι
Μόλις γίνουν οι ρόγες σαν μπιζέλι, άλλη μια φορά θειάφι αλλά τώρα μπορείς να το ελαττώσεις στο 0,70%.
Ενδιάμεσα βορδιγάλειο 3 φορές..
Το θειάφισμα συνεχίζεται πιο ελαφρύ έως και τέλος Ιούλη κάθε 15 μέρες..

Το μπούκωμα .. πάει πιο καλά..
Αύριο μάλλον θα πάμε πάλι όξω!
Εκτός και αν πιάσουν τα προγνωστικά για πολλή βροχή έως την άλλη βδομάδα... Μακάρι!

nikos είπε...

Σας χαιρετώ καλή παρέα.
Και γω φέτος φυτεύω αμπέλι (αλλο 1,2 στρ.γραμωτο)και τα βρίσκω σπουδαία αυτά που λέτε.
Κάθε χρόνο θα βάζω ένα στρέμα.
Πούλησα τα μελίσσια και τώρα θα γίνω αμπελουργός.
Βάζω ευρωπαϊκή άμπελο.
Κάποια επιταπέζια και κρασοστάφυλα λημνιό και λίγους ροδίτες.
Πήρα και τρακτέρ.
20 ίππους κομπότα.
Το παλεύω.
Ταυτόχρονα αξιοποιώ το καλύβι μου
αν με διώξει η κυρά.....
Κάνω μια ψησταριά (ένεκα που ξάνάκανα τα αρνιά ,καμιά 10 μανάρια)
χτίζω και πέτρα.
Άμα τελειώσω θα το αναρτήσω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Dimitris Rousounelos είπε...

Ξαναδιάβασα το ποστ και κυρίως τα σχόλια.
Καπτα Ζέπο είσαι από τους καλύτερους μαθητές.
Άντε σιγά σιγά, ίσα με τις αρχές τ' αλλονού να μπούμε να κλαδέψουμε!

Σημ. Από πάνω μου έχει σχολιάσει ένας κινέζος spam σβήσε τον να μη γίνει καμιά ζημιά!