Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε κάποτε ότι «αν οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει».
Δεν ξέρω αν κινδυνολογούν. Διαβάζουμε όμως συνέχεια για μεγάλη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσοσμηνών.. Χθεσινό καλό άρθρο στην Καθημερινή του Χρήστου Σύλλα, δίνει την σημερινή εικόνα της μείωσης σε παγκόσμιο επίπεδο..
Για την Ελλάδα επίσης τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. π.χ.:
Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης, ποσότητες μελιού τα τελευταία χρόνια:
2005: 990 τόνοι
2006: 1035 τόνοι
2007: 530 τόνοι
2008: 280 τόνοι μέχρι αρχές Νοέμβρη - πιθανόν να είναι και η τελική ποσότητα
Ίσως φταίνε οι καιρικές συνθήκες που σίγουρα έχουν αλλάξει. Λέει ο κ. Ανδρέας Θρασυβούλου, Καθηγητής Μελισσοκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
"«Οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και το επιβαρυμένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε επηρεάζει και την υγεία της μέλισσας. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των εντομοκτόνων -σκευασμάτων εξαιρετικά ισχυρών- που πέφτουν στις περιοχές γύρω από τα μελίσσια αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες για τις απώλειες των μελισσών, τις οποίες και δηλητηριάζουν»"
Δυστυχώς στην χώρα μας δεν γίνονται αρκετές και σοβαρές μελέτες για την παρακολούθηση της υγείας των μελισσοσμηνών. H σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα είναι απογοητευικές!
"Πρόσφατα μάλιστα στη Βρετανία, η Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων ζητούσε οκταπλάσια αύξηση των ερευνητικών δαπανών από 200.000 λίρες σε 1,6 εκατομμύρια λίρες. Και αυτό σε μια χώρα που έχει τέσσερις φορές μικρότερη παραγωγή μελιού από την Ελλάδα και αριθμεί περίπου 5 φορές λιγότερες μελισσοκυψέλες…"
ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου