Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Ανοιξιάτικα!


Αυτές τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες, άρχισα την γενική επιθεώρηση στα μελισσάκια μου. Τα βρήκα όπως ακριβώς τα περίμενα..Φτωχά με λίγο πληθυσμό, αλλά με πολύ όρεξη για την νέα τους χρονιά!

Εχει πέσει ένα γενικό σύνθημα στις κυψέλες και οι εργάτριες μπαινοβγαίνουν με φούρια κουβαλώντας φαγιά! Όπου λοιπόν υπάρχουν μάνες νέες, οι γέννες γίνονται με ρυθμό πολυβόλου. Όπου βλέπω μεγάλα "στεφάνια" με κλειστό γόνο τους βάζω από ένα πιατάκι με κατάγλυκο σιρόπι, έτσι σαν επιβράβευση και ενθάρρυνση της νεαρής μάννας. Εχω 2-3 κυψέλες με νέα μάννα, χρονιάρα..


Έχω όμως και παλιές, γριές πια, που μάλλον πάνε για αντικατάσταση..Ο χρόνος αμείλικτος για όλους και τα μελισσάκια δεν κάθονται να κλάψουν τη γριά. Πιάσανε λοιπόν να ταΐζουν γόνους κηφήνες που θα τους χρειαστούν για το γαμήλιο ταξίδι. Τα κηφηνοκέλια είναι λίγα αλλά περιέργως στη κορφή του πλαισίου.. Κανονικά θα δώ σε λίγες μέρες και βασιλοκέλια.. Θα δούμε..

Εχω και ένα πολύ μικρό, μόνο 2 πλαίσια ήταν τον Οκτώβρη. Δεν περίμενα να ζήσει, κανονικά άλλος θα το είχε συννενώσει με άλλο ένα, αλλά εγώ δεν νοιώθω από τέτοια.. Είπαμε ερασιτέχνης και άσχετος! Τις λυπάμαι...Όμως αυτό το μικράκι έζησε και ως φαίνεται η μάννα του έχει όρεξη και άρχισε τις γέννες... Το ταΐζω πιο πολύ από προχθές και θα δούμε..


Την τσιμπιά δεν την γλύτωσα όμως! Ας όψεται το μπλοκάκι αυτό και η επιθυμία για φωτογραφίες! Έβγαλα το γάντι για να πάρω καναδυό φωτογραφίες των πλαισίων και ήλθε μια πουτάνα σαν καμικάζι και μου την έριξε στο γυμνό χέρι..Έως το βράδυ η παλάμη μου είχε πρηστεί τόσο πολύ, που δεν έμπαινε το χέρι στην τσέπη! Αυτό από μια άποψη μπορεί να αποβεί καλό.. Βλέπεις στην αριστερή μου τσέπη ρίχνω τα λεφτά!!


Σήμερα το πρωί το χέρι μου μοιάζει σαν φρεσκοψημένο στρογγυλό ψωμάκι!

25 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Ζέπο χρειάζεσαι και άλλα κεντρίσματα δεν έχεις στρώσει ακόμα.Στό πάνω μέρος της παλάμης πάντα πονάει και άν το κεντρί καρφωθεί σε νεύρο ακόμα χειρότερα.Γύρισε τα τελάρα του γόνου μπρός-πίσω για να το γεμίσει όλο.Καλές σοδιές.

zepos είπε...

Γεια σου Μάρκο..
Μπα! Το καλό πρήξιμο ακολουθεί κάθε τσίμπημα πια.. Όπου κιαν με τσιμπήσουν. Δεν ήταν έτσι πρώτα. Εχω τα λίγα μελισσάκια εδώ και 6-7 χρόνια πια και έχω φάει πολλές τσιμπιές. Το καλό είναι ότι μου ρίχνουν μια μόνο κάθε φορά! Ίσως με σέβονται!
Τι εννοείς ρε Μάρκο να τα γυρίσω μπρος - πίσω;

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Βλέπω…..πάχυνες……
Πολύ νηστικά τα βλέπω……εκτός από αυτό που σου λέει ο Μάρκος τάϊσε τα και λίγο

chaniabee είπε...

Κατά περίεργο τρόπο εμένα σταμάτησε να μου πρήζετε το σημείο!!! Μετά από τις θεραπείες για την αλλεργία σταμάτησα να φορώ γάντια παρά μόνο στο τρύγο!!! Αν πάθω ρευματισμούς ή αρθρίτιδα θα καταρρίψω τον μύθο που λένε!!! Το πιο περίεργο μέρος είναι στον πρασελε του ρολογιού!!! Εκεί γίνετε το όργιο!! Άντε και καλά μελίσσια φίλε!!!! Και να θυμάσαι ....... Ο λυπησιάρης κάνει πρόβατα και ο αλύπητος μέλισσες ( οι αγρότες έλεγαν ότι κάνει μουρέλα)!!!!!!!

zepos είπε...

Θοδώση έχω αρχίσει τα σιρόπια 1+1.
Τα μικρά το κατεβάζουν το μισόλιτρο σε 24 ώρες. Τα πιο μεγάλα δεν το πολυγουστάρουν! Οχι ότι δεν το παίρνουν αλλά σιγά-σιγά.. στο διπλάσιο χρόνο. Μεγάλα 7 και πάνω πλαίσια γόνο που ακούω ΔΕΝ έχω! Ποτέ δεν είχα. Εδώ τα φαγιά είναι δύσκολα και μόνο τώρα την Άνοιξη έχουν άφθονα αγριολούλουδα. Μετά ...άστα!

zepos είπε...

Εγώ Παντελή δεν πρόκειτα να κάνω ποτέ μελίσσια με την ένοια του πραγματικού μελισσοκόμου. Δεν έχω το "ταλέντο" ούτε την καρδιά να τους παίρνω τα μέλια κλπ. Να φανταστείς ότι αν οι κηρήθρες έχουν πολύ μέλι και κατά την επιθεώρηση τα σπάω και τρέχει.. τα λυπάμαι και τα παρατώ!
Ούτε μια συννένωση δεν έχω κάνει ποτέ μου. Τάχω γιατί μαρέσει να τα κοιτώ να δουλεύουν οταν έχω ώρα για χαζολόγημα.
Τώρα τελευταία με τα πηξήματα μου την έχουν σπάσει λιγάκι. Άμα τη φάω στη μούρη.. δεν μπορώ να πάω ούτε τα πρωϊνά στο καφενείο που είναι από τις ελάχιστες "κοινωνικές" βίζιτες που κάνω!!

markos aliprantis είπε...

Eννοώ να γυρίσεις το τελάρο με τον γόνο που είδα στην φωτό απ΄την άλλη μεριά δηλ.αν ο γόνος είναι προς την μεριά της εισόδου γύρισέ τον να πάει προς το πίσω μέρος της κυψέλης ή αντίθετα.

zepos είπε...

Μάρκο καλημέρα..
Το έπιασα. Αλλά μια απορία
Το ίδιο μικρό στεφάνι γόνου υπάρχει και στο διπλανό πλαίσιο. Και τα δυό παράκεντρα προς την είσοδο, άρα είχαν την μελισσόσφαιρα παράκεντρα.
Τι αλλάζει αν τα "σπρώξω" προς την άλλη πλευρά; Δηλαδή επειδή καλοκαιριάζει και η μελισσόσφαιρα διαλύεται να αναγκάσω τη μάνα να γεννήσει παραδίπλα ε; Αυτό εννοείς;
Επειδή εκεί έχει συνηθίσει να τριγυρνάει;

markos aliprantis είπε...

Ακριβώς.Είχα και εγώ μερικές τέτοιες μάνες που τις σχόλασα γιατί ποτέ δεν έκαναν το μελίσσι σωστό και μεγάλο.Κατάτην γνώμη μου με πρώτη ευκαιρία κάνε το ίδιο.

zepos είπε...

Να σχολάσω τη μάνα; Και μετά ρε Μάρκο θα βάλω την...κυρά μου να γενά; Είναι και σιτεμένη πια!!
Δεν έχω δυνατότητα εδώ ούτε να πάρω από άλλο ούτε να βγάλω εγώ. Αν έχουν το κουράγια να την αντικαταστήσουν έχει καλώς!
Δεν έχουμε και συγκοινωνία ρε Μάρκο να αγόραζα από σένα κυκλαδίτισα μάνα!

beelovers είπε...

καλησπέρα . εγω το σάββατο πγα στα μελισσάκια μου και βρύκα 4 περσινές μάνες μεσα να μην γεννάνε ενω πριν 10-15 μέρες γεννούσανε τι μπορει να συμβαίνει ?? ευχαριστώ

markos aliprantis είπε...

Βασίλη υπάρχει πάντα αυτή την εποχή (από παρατηρήσεις που έχω κάνει)ενα κενό στις παλιές μάνες.Δεν ξέρω το λόγο που σταματάνε αλλά σε περίπου μια βδομάδα ξαναρχίζουν.Ζέπο τουλάχιστον οι δυό πρώτες φουρνιές βασιλισσών είναι καπαρωμένες.Αν γίνει κάτι άλλο θα σου στείλω στο Σάκη (Πόρτα-Πόρτα).

zepos είπε...

Καπαρωμένες ε;
Είδες πέραση οι Κυκλαδίτισσες γκόμενες;
Το ξέχασα τελείως με τον Σάκη..
Αλλά πόσες ώρες αντέχουν Μάρκο δεν ξέρω τίποτα από αυτά..
Θα πρέπει να βρώ και να απομακρύνω(!) την γριά ε;

dimitris-r είπε...

Xa μες στην καλή χαρά σε βρίσκω και με χιούμορ ανεξάντλητο παρά το πρήξιμο.
΄Κου λέει δεν χωραει στην τσέπη με τα λεφτά το χέρι!!!

dimitris-r είπε...

'Κου=Άκου
:-)

zepos είπε...

@Δημήτρη..
Στον "πρωϊνό καφέ", όχι της πρωθυπουργάρας μας,.. στον δικό μας ..you know where.. κάθε πρωΐ πλερώνει 4-5 εσπερσάκια άλλος.. ροτεϊσον στην ποδοσφαιρική γλώσσα το λένε..
Ε λοιπόν εγώ την γλύτωσα για μερικές μέρες! Η χέρα έμπαινε μεν αλλά με δυσκολία στην ζέπη αλλά ΔΕΝ έβγαινε με τα λεφτά! Ριξαμε γέλιο!!

markos aliprantis είπε...

Ζέπο μιά καλή συνταγη ΄για το πρίξιμο είναι να τρώς γύρη.Θα σε στρώσει αν μπορείς και την φάς.Γράψε ή τηλεφώνησε πόσες μάνες θέλεις για να μπαίνεις στη σειρά.Μέχρι 3μέρες δεν έχουν πρόβλημα έτσι όπως τις συσκευάζω.Δεν χρειάζετε να καθαρίσεις την γριά πιό μπροστά γιατί με τα βασιλόκούτια που έχω(χειροποίητα δκής μου κατασκευής)βάζεις κατ΄ευθείαν την νέα μάνα μέσα.

zepos είπε...

Δυό μάννες θάναι καλά λέω..
Ετσι για να κάνω και αρχή
Αν τις στείλεις βάλε και αναλυτικές οδηγίες για ατζαμήδες έτσι;
Βάλτες αντικαταβολή με τον Σάκη..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ευχαριστώ για την παρατήρηση - δεν εννοούσα, βέβαια, πως ήταν ξερολιθιά η πέτρινη αυτή μάντρα, αλλά μάλλον πως μπαίνει κάποια αγάπη στην κατασκευή της αντίστοιχη...
Όπως και νάχει, διόρθωσα την διατύπωση, για να μη γίνεται παρανόηση!
:-)

zepos είπε...

Ίσως έκανα πολύ σαματά για το τίποτα!
Αλλά "Φοκ ιζ φοκ εντ μποτ ιζ μποτ"!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εσύ πολύ καλά τον έκανες τον σαματά...
Εγώ δεν τάχα κάνει καλά!!!
:-)))

İlhami Uyar είπε...

I read and like your experiences and ı can say very useful to me.best wishes,have o good job.

zepos είπε...

Hello ilhami uyar!!
Thanks for the comments!
I must start lessons in Turkish .. very soon! You live in a beautiful country for bees...

İlhami Uyar είπε...

Dear Zepos,I can be translate your blogs english,and then ı can be read very easly,I start learn greece language,we speak with manos in triete,www.bbc.co.uk.languages/turkish/ or another language you can find.unfortunatly,my languages cant transleted google translate section,may be future time.Best wishes and regards,ı send greetings from turkey.

Beekeeper είπε...

μαρκο δεν κανεις και μια ανρτηση στο blog σου για τις μανες?
ζεπο μη μασας. Κι εγω μιστευω αυτο που λεει ο μαρκος. Εχει ενα οριο το τσιμπημα. Πνω απο μερικα θα παψει το πρηξιμο. Παντως κι εγω εκει το νιωθω. Στις τσεπες.... και να ξεχαστεις μεσα στη μερα, μια φορα το χερακι στην τσεπη θα μπει. Κι εκει θα τα θυμηθεις ολα.