Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Άνοιξη στο .. καταχείμωνο


Ο ΕΡΟΣ συνεχίζοντας την προσπάθεια να γεμίσουν οι αμπελώνες μας με γηγενείς ποικιλίες, έφερε και μας μοίρασε την φετεινή παρτίδα με ρίζες μπολιασμένες με μαύρη "ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ" και άσπρο "ΠΑΡΙΑΝΟ".

Τα κιβώτια με τις ρίζες στοιβάχτηκαν στο μικρό καμαράκι στην μάντρα του Γεωργίου και κει ο ακούραστος γραμματέας του συλλόγου μας, ο Γιάννης ο δάσκαλος κάθησε και τις μοίραζε κατά πως είχαν δηλωμένα στα κιτάπια του τα μέλη μας. Τόσες κουντούρες και τόσα παριανά ο Νίκος, τόσα ο Γιώργος και οι ρίζες έφευγαν με γρήγορο ρυθμό, οι κούτες άδειζαν και ο Γιάννης ένα καημό είχε, μήπως παρουσιαστούν κάποιοι αργοπορημένοι και δεν έχει μείνει ρίζα να τους δώσει και γκρινιάζουν...


Εγώ πήρα καμιά δεκαριά κουντούρες μόνο και χθές άρχισα το φύτεμα. Χθες ήταν μια ανοιξιάτικη μέρα, μια Κυριακή που ήλθε σαν θείο δώρο μετά από διήμερη φουρτούνα με απαγορευτικά. Μια απίστευτη γαλήνη λουσμένη με το δυνατό φως του ήλιου και τα ξυδάκια λολάθηκαν! Ένα λαμπρό κίτρινο χρώμα έβαψε τα χώματα δίπλα στις ξερολιθιές, στα ακαμάτευτα χωράφια.


Ακόμη έχω στ'αυτιά μου το συνεχές βουϊτό από τα μελισσάκια που τρυγούσαν την άφθονη γύρη των λουλουδιών. Όπου κι' αν γύριζα το βλέμμα μου, έβλεπα μέλισσα σε κίτρινο φόντο. Αφού προσπάθησα μάταια να πάρω καμιά κοντινή φωτογραφία της προκοπής, μούρθε να ανέβω έως το μικρό μελισσοκομείο μου να τις πάρω την ώρα που μπαινοβγαίνουν στην κυψέλη. Φαντάστηκα ότι μια και είναι μοναδική ευκαιρία σήμερα με τη λιακάδα θα υπάρχει μεγάλη κίνηση.


Το πλήθος υπήρχε βέβαια αλλά η κίνηση ήταν με μεγάλη ταχύτητα και όσο και αν προσπάθησα δεν κατάφερα να πάρω μια με πολλές μέλισσες στην είσοδο. Ζύγωσα ακόμη περισσότερο και ως φαίνεται τις τσάτισα με την επιμονή μου και άρπαξα την πρώτη τσιμπιά της χρονιάς στο γυμνό μου μπράτσο! Άντε και στα υπόλοιπα που έρχονται μια και ζυγώνει ταχέως η πραγματική Άνοιξη!

12 σχόλια:

dimitris-r είπε...

Να προσθέσω μιας και πήγες πρωί πρωί φαίνεται και δεν σε πρόλαβα.
Είχαμε κι άλλα ντόπια μπόλια:
-κουφόρρωγο
-σερφιώτικο
-ξυλομαχαιρού
-ποταμίσι άσπρο

Το όλον με τις κουντούρες και τα παριανά 4300 κομμάτια.
Χαίρομαι που επι τόπου προχωράς στη φύτευση. Σωστές δουλειές και μερακλίδικες ...αντάξιές σου. Εγώ έχασα την Κυριακή γιατί είχαμε μαγειρέματα και γλεντοκόπια στο Πυργί και σήμερα με πρόλαβε η ...καλοσύνη.
Καλά έσκισε η Λουϊζα. Πάρε μάτι

markos aliprantis είπε...

Zέπο και γώ αυτή την δουλιά κάνω.Δεν έχω φυτέψει ακόμη εχω κάνει προετιμασία με το σκαφτικό θα βάλω τις γωνιές και μετά θα φυτέψω καμιά 50αριά ρίζες γραμμική.

zepos είπε...

Δημήτρη χθες δεν είχα γραμμή στο σπίτι.. Έπεσε και το DSL και οι σταθμοί της TV (καλύτερα)που πιάνω από Σαντορίνη δεν ξέρω που.. Τα πήρε παραμάσχαλα ο μαΐστρος ως φαίνεται.. Αγριεμός ο γιαλός αν πήγες το μεσημέρι..
Μετά από τέτοια καλοσύνη αυτό το κακό! Πρώτη μου φορά βλέπω με ήλιο.. να βροντάει και να ρίχνει χαλάζι!!

Πάντως γενικά έχω πρόβλημα να ανοίγω τις σελίδες της wordpress.. Δεν κατάφερα να δω της Λουΐζας. Ίσως αργότερα.

Ο Γιώργος μου είχε πει ότι δεν έχει ποταμίσι, ευτυχώς που τον ρώτησα τον Γιάννη και μου είπε ότι ήλθαν τελικά λίγα και πήρα 5 μόνο.. μην το λες γιατί ο βλάκας δεν τα είχα δηλώσει.. Δεν θέλω να βάλω κιάλλες ρίζες, έχουν πολύ κόπο πια και δεν τα φέρνω βόλτα όλα!!!
Βέβαια αν είχα άλλα 50 κιλά κρασί καλά θα ήταν γιατί το βαρελάκι κοντεύει να πιάσει πάτο κιόλας!!!

zepos είπε...

Μάρκο νάσαι γερός πάντα να φιάχνεις καλό κρασί..
΄Οσο μεγαλώνουμε οι κουβέντες αλλά και οι πράξεις μας θα στριφογυρίζουν γύρω από φαγητά, συνταγές, κρασιά και .... χτύπα ξύλο..όξω από δω,,, από καλούς γιατρούς!!

zepos είπε...

Όλως περιέργως οι πρώτες τρείς εικόνες δεν εμφανίζονται πλέον εδώ και λίγες ώρες.. Ίσως τις θεώρησε ο μπλόκερ .. ακατάλληλες για ανηλίκους!!
Αυτά έχει το τζάμπα!!

Beekeeper είπε...

παντως αυτα τα τσιμπηματα τα εκτος επιθεωρησης ειναι τα καλυτερα.. ετσι κι εγω.. νομιζω οτι τσιμπανε μονο αμα τα ανοιγω. Αλλα ερχομαι προ εκπλήξεως. Μια φορα με εχει σφυριξει μια στο ματι ενω τη φωτογραφιζα να τρωει μελιτωμα απο πευκο.

zepos είπε...

Οι εικόνες ξανανέβηκαν μια και είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί!
Κώστα για μένα κανένα τσίμπημα δεν είναι καλό! Με πρήζει αρκετά και πονάει το γμνο@!
Πάντα πάω για επιθεώρηση ντυμένος σαν αστροναύτης.. Αλλά υπάρχουν πολλές μέρες που πάω εκεί κοντά γιατί μαρέσει πολύ να τις βλέπω να δουλεύουν, και τότε φυσικά δεν περιμένει κανείς να του έλθει καμιά τζοχαδιακή! Προχθές με τσίμπησε μάλλον γιατί πήγα πολύ κοντά στην είσοδο σε μέρα με πολύ φούρια!
Εχασα μια μοναδική ευκαιρία να φωτογραφίσω το κεντρί στο δεξί χέρι μου.. Ήταν πολύ εμφανές και κάθετα καρφωμένο στον καρπό μετά που έδιωξα τη μέλισσα και αμέσως σκέφτηκα μετά την απομάκρυνσή μου από την περιοχή να το φωτογραφίσω μια και κρατούσα τη μηχανή. Όμως η πουτάνα με ακολούθησε και χώθηκε στο σβέρκο μου!! Με έπιασε αδιάβαστο βέβαια και στην προσπάθεια να την βγάλω, ως φαίνεται το κεντρί ξεκαρφώθηκε!!!

μελονικος είπε...

Μάρκο: αυτές τις μέρες φυτεύω το αμπέλι. Είχα κάνει φυτώριο Πέρση.
Θα βάλω και φωτό. Θα βάλω το ντόπιο ροζακί, λημνιό,ροδίτη κόκινο,μονεβασιά. Και θα δούμε.

μελονικος είπε...

Καί θα ήταν όλα καλά αν δεν ήταν το αλτσχάϊμερ να μπερδέύω τα ονόματα. Σα και ένα χωριανό μου που μπέρδευε τα παιδιά του.
Nikos

zepos είπε...

Εντάξει ρε Νίκο δεν έγινε και τίποτα..Και ο Μάρκος φυτεύει και γω φυτεύω και συ φυτεύεις.. και μακάρι και οι νεώτεροί μας να βάνουν καμιά ρίζα να μην χαθούν τα ελληνικά αμπέλια.. Καλή δύναμη και φυσικά..
ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

μελονικος είπε...

Φέτος θα βάλω μισό στρέμμα γραμμικό 20 Χ 25 μ. Δηλ. 110-120 κούτσουρα.
Για να βάλω το καλοκαίρι και μποστάνι. Νοιώθω σα ναυτικός συνταξιούχος.
Πού παλιά που αλώνιζα τη Γκιόνα, Παρνασσό, Βαρδούσια και δε συμμαζεύεται
Τουλάχιστον το καλοκαίρι θέλω να πάρω δίπλα τα βουνά μου. Να δω τις κορφές και τους παλιούς φίλους. Να ψήσουμε κανένα αρνάκι στις στάνες και να πούμε τραγούδια παλιά, για τον Ανδρούτσο, τον διάκο, τον Νταβέλη.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Το καλύτερο χρυσάφι έχετε εσείς στα χέρια σας παληκάρια, τη γή και τα ζήδωρά της.!