Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Χάσαμε τη ..μπάλα..

Αφεσμός! Σμηνουργία!
Όπως και να το πείς μία είναι η αλήθεια. Το φυσικό αυτό φαινόμενο από την ζωή της μελισσοκοινωνίας, είναι ο "εχθρός" (λέμε τώρα...) του μελισσοκόμου. Όταν λέω μελισσοκόμο, εννοώ βέβαια τον επαγγελματία που έχει σαν κύρια απασχόληση και βιοπορισμό τα προϊόντα της μέλισσας. Οχι τον ερασιτέχνη "μελισσολόγο" όπως του λόγου μου.. Για μένα ο αφεσμός, είναι ο μεγάλος εφιάλτης, αφού κάθε φορά που θα αποφασίσουν οι μέλισσες να την .. κάνουν.. μένω με κάτι χιλιάδες μέλισσες λιγότερες!

Όταν λοιπόν μια κυψέλη με νέα βασίλισσα βρεί έντονη ανθοφορία και η συλλογή τροφών (νέκταρ & γύρη) είναι μεγάλη, η βασίλισσα βλέποντας αυτή την αφθονία ολόγυρά της, αυξάνει δραματικά τις γέννες, οι "παραμάνες" εργάτριες ταΐζουν συνεχώς τις νεαρές κάμπιες και η φυσιολογική κατάληξη είναι σε λίγες μόνο εβδομάδες, να αυξηθεί τόσο ο πληθυσμός της κυψέλης που να μην υπάρχει πλέον ζωτικός χώρος για να δημιουργηθούν νέα κελιά για τις συνεχείς ανάγκες .. τεκνοποίησης.. Τι κάνουν τότε; Απλώς φεύγουν! Οχι όλες βέβαια. Όμως ένα μεγάλο τμήμα του μελισσιού φεύγει προς αναζήτηση .. στέγης, όπου θα εγκατασταθεί για να συνεχιστεί εκεί το ίδιο έργο..

Είναι γνωστή η μεθοδικότητα και ο προγραμματισμός που ακολουθούν απαρέγκλιτα οι μέλισσες, (οχι σαν και μας που είμαστε σχεδόν .. οτι κάτσει!!). Γι'αυτό και πολλές μερες πριν την "μεγάλη έξοδο", έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν και να υλοποιούν το πρόγραμμα "σμηνουργία".. Αρκετές λεπτομέρειες για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν
αναλυτικά στο καλό άρθρο Αφεσμός που έχει αυτή η σελίδα για τον ερασιτέχνη μελισσολόγο.. Πως αντιλαμβάνονται οτι έφθασε ή ώρα, τι κάνουν για να "γεννηθεί" μια νέα βασίλισσα που θα την πάρουν στο νέο σπιτικό τους κλπ..

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθεί μια κοινωνία μελισσών για να πολλαπλασιαστεί και συνήθως συμβαίνει την Ανοιξη.. δηλαδή.. τώρα! Το θέμα είναι οτι ενώ οι μέλισσες
γνωρίζουν εάν και πότε θα ..φύγουν.. εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβώς τα "σημάδια".. Σημάδια υπάρχουν και τα έχουν γράψει επανειλημμένα οι επιστήμονες στα
σχετικά βιβλία..Και οχι μόνο αυτά. Εχουν γράψει και διάφορα "κόλπα" που μπορείς να εφαρμόσεις στην κυψέλη για να αποφύγεις την ..μετανάστευση.. Οι επαγγελματίες λένε οτι τα καταφέρνουν, αν και δεν αποφεύγουν τελείως τις απώλειες αλλά σχετικά έχουν πολύ λίγες.. Εγώ οχι!

"Δώσε χώρο" για δουλειά λένε.. Μπράβο ρε μάγκες!
Piece of cake!.
Να και γω βάζω νέες κηρήθρες, μετά άλλο ένα όροφο (το κάναμε πολυκατοικία..) να έχουν να δουλεύουν οι χτίστες, να γεννά η βασίλισσα να μην υπάρχει ούτε ένα παράπονο.. Και όμως.. πανικός! Ανοίγω την περασμένη εβδομάδα ένα διόροφο που μόλις του είχα βάλει το δεύτερο πάτωμα, και τι να δω;
Βασιλικά κελιά.. κλειστά, έτοιμα δηλαδή να ανοίξουν, να βγούν οι νέες βασίλισσες να αρχίσουν το παλετιό της επικράτησης και να την κάνουν για νέες πατρίδες...

Γιατί ρε παιδιά; Τι σας λείπει γαμώ το κέρατό μου; (Θεός φυλάξει!!)
Τα χαλάω, τα έσπασα και μάλιστα από τη βιασύνη μου ούτε σκέφτηκα να πάρω τον βασιλικό πολτό από μέσα που όπως γνωρίζεται ίσως.. αυξάνει τις ορέξεις πάσης φύσεως, να... ξαραθυμίσω και τη συμβία μια και το γήρας .. ουκ έρχεται .. σόλο!!

Ησύχασα. Είπα οτι το πρόλαβα .. αυτό τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα λίγα που έχω πάνε με το πάσο τους, να τα προλαβαίνω κιόλας..
Αμ.. δε! εχθές το πρωί εθεάθη κοντά στο μκρό μελισσοκομείο μου, σμήνος πυκνό μελισσών να κατευθύνεται προς άγνωστη κατεύθυνση.. Το τηλεφώνημα γνωστού, μου έβαλε
υποψίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα το μεσημεράκι.. Ο υποψήφιος "μετανάστης" είχε σμηνουργήσει.. παρ' όλη την "φροντίδα" μου. Ο μισός περίπου πληθυσμός την
έκανε!! Εφαγαν και το πιο πολύ μέλι πριν φύγουν.. Για να έχουν γεμάτες τις κοιλιές τους ώσπου να βολευτούν στο νέο σπιτικό τους.. Οχι θα το άφηναν για μένα..
Στο λαιμό να σας κάτσει! Αχάριστες!

11 σχόλια:

anadelfos είπε...

Όχι ρε Ζεπο! Αφησες τον βασιλικό πολτό; Πως είπες θα κάνεις στη γυναίκα σου; Αν θυμάμαι τη διάλεκτο καλά..το λέτε όταν ..γελάτε, όταν γλεντάτε..τι από τα δύο;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ζέπο, δεν θα το βάλουμε κάτω, έτσι; Το μοναστήρι νάν' καλά...
Μέλισσες και μελισσόπουλα θάρθουν άλλα, ξαραθυμίζουν και γεννοβολάνε... τι διάολο;
Ψηλά το κεφάλι - τώρα μη το πάρεις αλλιώς αυτό... Στην μελισσοκομία αναφέρομαι!
Καλημέρα σου!
;-))

zepos είπε...

@anadelfe
Όχι οτι μαζεύω πολτό συχνά, αλλά πότε πότε το..σκέπτομαι! Μόνο που τώρα από τα νεύρα μου δεν μου περασε από το νου..
Ξαραθυμάω..λέμε οταν ευχαριστιόμαστε κάτι, είτε είναι ...υλική η απόλαυση,(φαγητά, ποτά κλπ) είτε των αισθημάτων..(ηλιοβασίλεμα, καλό βιβλίο κλπ....[λέμε τώρα] ) και τέλος είτε των αρχέγονων ενστίκτων μας...Μην θες και λεπτομέρειες έτσι;

zepos είπε...

@asteroid
Το μοναστήρι είναι καλά όταν όλα γύρω του είναι στη θέση τους..
Δεν ξέρω τι ειναι αυτό που με κάνει να ασχολούμαι με τα μελίσσια..Το μέλι πάντως δεν είναι..γιατί σπάνια τους παίρνω..τις λυπάμαι..
Πάντως μου τη δίνει που δεν μπορώ να τις καταλάβω..Αλλοι το κάνουν να φαίνεται εύκολο..Φαντάσου να έχουν 100, 150 και 200 κυψέλες και να τις προλαβαίνουν (οχι εδώ ε!)και γω με 10 - 12 να δυσκολεύομαι..
Όσο για το κεφάλι "ψηλά", τι να σου πω! Οφείλω να ομολογήσω οτι η στάση αυτή ..με κουράζει..Πως το λένε..πιάνεται αν το έχω ψηλά για πολύ ώρα!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Μωρέ Ζέπο, καλέ μου φίλε, όλα αυτά, που μου λες μου μοιάζουν σαν νάναι όλη κι όλη διαφορά του ερασιτέχνη από τον επαγγελματία!!!

zepos είπε...

Ενα παλιός "μελισσάς" είπε το εξής αμίμητο: Η διαφορά ανάμεσα
σε μελισσοκόμο και μελισσολόγο είναι η εξής: Ο πρώτος στύβει τις μέλισσες και βγάζει μέλι και ο δεύτερος μετρά τα νυχοπόδαρα της μέλισσας.

μελισσοκόμος = επαγγελματίας
μελισσολόγος = ερασιτέχνης..

Κάπως έτσι είμαι και γω στη δεύτερη κατηγορία..ώσπου να αποφασίσω τι θα κάνω μπροστά σε ένα ανοικτό μελίσσι, πιάνει το βράδυ...Γι'αυτό το λόγο ..υπθέτω, οτι οι μέλισσές μου, σπανίως με τσιμπάνε, σου λέει ..αυτός δεν πρόκειται να μας κλέψει ..τίποτα..
Αν και εγώ πάω ντυμένος σαν ..αστροναύτης σε διαστημικό περίπατο..επειδή την έπαθα μια φορά αλλά καλή!

BeeHappy είπε...

Η σμηνουργία είναι ευτυχία συνάδελφε. Ίσως όχι για μας τους μελισσολόγους (κατά πως μας ορίζεις), για τις μέλισσες όμως σίγουρα. Πασχίζω και γω να πάω γερά μελίσσια στα πορτοκάλια να πάρουμε λίγο μελάκι να χαρούμε και αυτά γεμίζουν τα κλαδιά και αδειάζουν τις κυψέλες. Τι να κάνουμε? Του χρόνου όπως έλεγε και ένας γέρος αγρότης 80 ετών που όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια και τον άνοιξε ο γιατρός βρήκε μέσα του ογδόντα ..."του χρόνου".

Beekeeper είπε...

Α ρε Zέπο. Σε νιώθω απόλυτα. Κι εμενα ετσι.. φευγουν ξαναφευγουν... αυτο με το στυψιμο και τα νυχοποδαρα τα λεει όλα. Οταν πρωτο ξεκίνησα ειχα 3 μελισσια. Αυτος που μου τα πουλησε ειχε 200. Εγω ετρεχα με τα 3 σαν τρελος κι αυτος ο ευτραφης κυριος ηταν ενας ηρεμότατος πετυχημένος επαγγελματιας. Καποια στιγμη μου εξηγησε πως τα προλαβαίνει.
Το μελισσι λεει δεν το επιθεωρεις... ανοιγεις απο πανω το καπάκι και κοιτάς.. κουναει? ειναι ζωντανο.. το κλεινεις και παμε για το επόμενο!

Αν εχεις 200 και 20 να μη σου πανε καλα τα ενωνεις και την επόμενη χρονια τα ξανασπας.. αλλοιμονο σε μας με τα 20. Όπως λεει κι ο σπύρος. Του χρονου.

p.s. απο τα κελια που εχουν ηδη κλεισει δεν παιρνεις πολτό... απο τα ανοιχτα μόνο

markos aliprantis είπε...

Ζέπο κάποτε ρώτησα και εγώ μιά συνάδελφο με πάρα πολλά μελίσσια πώς τα προλαβαίνει και εγώ τρέχω σαν τον Βέγγο και πάλι δεν προλαβαίνω μου απάντησε ως εξής: Η τεμπέλικη μελισσοκομία αποδίδει πολύ περισσότερο μέλι παρά η ταμαχιάρικη.

mpampis είπε...

ΟΥΦ...ΛΕΣ ΝΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΜΠΩ

mpampis είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ
ΙΔΡΩΣΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΜΠΩ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙΣ
ΤΗΝ ΜΕΛΛΙΣΑ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
ΕΙΝΑΙ "ΕΥΛΟΓΙΑ" ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΧΘΕΙ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ