Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Η αντικατάσταση της Βασίλισσας


Στην ανθρώπινη κοινωνία η αντικατάσταση της "εξουσίας" γίνεται με πολλούς τρόπους, ποτέ όμως με τέτοια πλήρη συναίνεση και ομαδικότητα όλου του πληθυσμού, όπως στο βασίλειο των μελισσών. Ποτέ με τόσο ακριβή προγραμματισμό έως και της τελευταίας λεπτομέρειας του χρόνου και της διαδικασίας. Με αλάνθαστο τρόπο η κοινωνία των μελισσών γνωρίζει πότε ήλθε η ώρα για να αντικατασταθεί η μητέρα όλων των ατόμων της κυψέλης, η βασίλισσά τους. Ο λόγος τις περισσότερες φορές είναι τα γειρατειά, αλλά μπορεί να είναι και ένα ατύχημα, ασθένεια ή λάθος του μελισσοκόμου.

Όταν λοιπόν διαπιστωθεί από τις εργάτριες οτι η βασίλισσά τους δεν γεννά με ρυθμό ικανοποιητικό, ειδικά αυτή την εποχή όπου η επιβίωση του μελισσιού εξαρτάται απολύτως από την ικανότητα της μάννας να παράγει συνεχώς νέα αυγά, τότε δίνεται το σύνθημα και ξεκινάει η διαδικασία αντικατάστασης της βασίλισσας.
Για τους ανθρώπους βέβαια δεν ισχύουν τέτοια απίθανα..
Η εξουσία έχει πάντα τον πρώτο λόγο και στρογγυλοκάθεται στο σβέρκο μας, έστω και αν δεν παράγει πια έργο..

Πριν από 10 μέρες άνοιξα για επιθεώρηση ένα μελίσσι που έτυχε εκείνη ακριβώς την ημέρα να έχει .. γενέθλεια.. Το είχα πιάσει από σμηνουργία επέρσυ στις 30 Μαρτίου και είναι αλήθεια οτι δεν με ικανοποίησε η περσυνή του αύξηση.. Οι υποψίες μου για ηλικιωμένη βασίλισσα επιβεβαιώθηκαν όταν είδα την αρχή κατασκευής μερικών βασιλικών κελιών και κυρίως αρκετών κελιών κηφήνων. Εδώ αξίζει να αναφερθώ σε ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας..

Κανονικά αυτή την εποχή οι εργάτριες δεν θέλουν να έχουν πολλούς κηφήνες (αρσενικά) να ταΐζουν. Όταν έχουν νέα βασίλισσα και πολλές γέννες, όλη τους η φροντίδα πάει εκεί και δεν αφήνουν τους κηφήνες να φάνε. Ετσι ο αριθμός των αρσενικών παραμένει αρκετά χαμηλός.. αφού τους είναι άχρηστοι!!
Όταν όμως αποφασιστεί από την κοινωνία τους οτι ήλθε η ώρα για νέα βασίλισσα, τότε ασφαλώς θα χρειαστούν και τα αρσενικά για να την γονιμοποιήσουν. Τότε λοιπόν κατασκευάζουν πολλά ειδικά κελιά για κηφήνες που είναι λίγο μεγαλύτερα και τα αυγά που τοποθετεί η βασίλισσα εκεί, ως διά μαγείας .. εξελίσονται σε κηφήνες-αρσενικά. Θα χρειαστούν περίπου 100 αρσενικά για την γαμήλεια πτήση κάθε βασίλισσας..
20 ημέρες λοιπόν πριν να ενηλικιωθεί η νέα παρθένα τους βασίλισσα, αρχίζει η κατασκευή κηφηνοκελιών, ώστε η ενηλικίωσή τους να συμπέσει με αυτή της νέας μάννας..

Η νέα και παρθένα βασίλισσα όταν ενηλικιωθεί, θα πετάξει έξω από την κυψέλη ακολουθούμενη από όλη αυτή την στρατειά των επίδοξων μνηστήρων, ως νέα .. Πηνελόπη.. αλλά οχι και τόσο πιστή όσο η μυθική σύζυγος του Ομηρικού Οδυσσέα.. μια και κατά την διάρκεια της πτήσης, θα δεχθεί το σπέρμα αρκετών από τους αρσενικούς που την καταδιώκουν σε μια κούρσα ανταγωνισμού και τελικού θανάτου τους... Το σπέρμα που θα δεχθεί είναι αρκετό για μια συνεχή και καθημερινή γονιμοποίηση των αυγών της για όλη την διάρκεια της ζωής της.. Μια και έξω!!

Η νέα βασίλισσά μας επιστρέφει θριαμβευτικά στην κυψέλη και αρχίζει να γεννάει με όλη την νεανική της ορμή.. Εάν η παλιά βασίλισσα ζεί ακόμη.. θα συνυπάρξουν για λίγο δάστημα, αντίθετα με κάθε άλλη περίπτωση όπου η πιο δυνατή θα σκοτώσει την αντίπαλό της!!

Εχθές άνοιξα πάλι το μελίσσι αυτό να δώ πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία και με χαρά είδα οτι μάλλον έχει ήδη μια νέα και γονιμοποιημένη βασίλισσα.. Οι γέννες έχουν επεκταθεί σε 2 παραπάνω κηρήθρες με πλήρη κάλυψη κλειστού γόνου. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει με την παλιά βασίλισσα μια και το είχα παρατηρήσει για όλο το καλοκαίρι επέρσυ.. Επίσης πολλά είναι τα κηφηνοκελιά τα οποία είναι άδεια πια!!
Μια καινούργια εποχή για την κυψέλη άρχισε..

9 σχόλια:

anadelfos είπε...

Μητριαρχική κοινωνία οι μέλισσες ε;
Όποτε θέλουν άντρες τους ταΐζουν; Δεν το ήξερα!
Για φαντάσου να το μάθουν οι ..δικές μας!! Οι μόνοι που θα τρώνε καλά..είναι οι μάγειροι..σαν να λέμε ..Δημήτρης και σία..Εμείς οι υπόλοιποι, ψωμί και ελιά!
Πόσα χρόνια ζει η βασίλισσα;

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έξοχη και γοητευτική διήγηση - αλλά και κοινωφελής, αν δώσει κανείς τις δέουσες προεκτάσεις! Τελικά, η Φύση είναι ουσιαστικά μία και μόνο τα φτιασίδια, που της βάζει το κάθε είδος, διαφέρουν...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ό,τι και να πείτε, εγώ είμαι με τους κηφήνες! Πού ακούστηκε να ανησυχούν οι εργάτριες μήπως γέρασε η βασίλισα και δεν τους δίνει αρκετή δουλειά; Και στο τέλος, να τους κλέβουμε και το μέλι αποπάνω!
Α, ρε κακόμοιρα πλασματάκια!

zepos είπε...

@anadelfos
Μητριαρχική με κάποιον τρόπο μια και οι εργάτριες είναι το Α και το Ω της κοινωνίας της κυψέλης.. Όσο για το μαγείρεμα...ε μάθε! Τόσοι δάσκαλοι μπλοκάρουν!
Η βασίλισσα ζεί 3 - 4 χρόνια αλλά η πολύ γόνιμη περίοδος είναι έως τα 2 και κάτι χρόνια. Φαντάσου την σαν μια αληθινή μηχανή παραγωγής αυγών...και μετά λέμε ..επιστημονική φαντασία!!
Σε αντίθεση με τις εργάτριες που ζούν μόνο 40-50 ημέρες!!

zepos είπε...

@asteroid
Η γνώση και η παρατήρηση της κοινωνίας των μελισσών είναι πολύ σπουδαίο σχολείο..
Σκληρή πραγματικότητα όμως, που στερείτει της ανθρώπινης αφαιρετικής σκέψης που τέρπει το μυαλό μας ιδίως σε στιγμές δύσκολες!!

zepos είπε...

@σκύλε..
Το τελευταίο που θα ευχόμουν να ήμουν θα ήταν ο κηφήνας.. Οτι καλό έχει η φαινομενική του τεμπελιά, το χρωστάει ΜΟΝΟ στην μεγαλοψυχία της εργάτριας που του επιτρέπει να ζεί..
Ε αυτό δεν θα άντεχα!
Η κλοπή του μελιού ...είναι η κύρια αιτία που ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσω να γίνω καλός μελισσοκόμος! Τις λυπάμαι!

dimitris-r είπε...

Καλούς ...τρύγους εύχομαι.
Πρέπει να δουλέψουμε ειδικά για την περίπτωσή σου συνταγές με μέλι και κρασί!
:-)

Beekeeper είπε...

Καλορίζικη η καινουρια κυρία και καλες γεννες. Μητριαρχική κοινωνία οι μέλισσες δεν θα το ελεγα παντως... θελει σκέψη αυτο.

zepos είπε...

Ευχαριστώ Κώστα για τις ευχές..Γεννάει καλά ..βλέπεις "η νέα είναι ωραία!!"..
Μητριαρχική θεωρώ την μελισσοκοινωνία γιατί το θηλυκό κάνει απόλυτο κουμάντο..Οχι οτι οι κηφήνες δεν είναι σημαντικός κρίκος..Δεν γίνεται αλοιώς άλλωστε..