Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Μπέρδεμα ή ξεμπέρδεμα;

Aλλάζει ριζικά ο τρόπος εκλογής των νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων

Μαθαίνω οτι η ημερομηνία των επόμενων Δημοτικών Εκλογών κλειδώνει. Θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου του 2014. Αυτό όμως που θα έχει μεγάλη "πλάκα" είναι το σύστημα εκλογής το οποίο αλλάζει ριζικά όπως διαφαίνεται από τα διάφορα δημοσιεύματα.

Στο Υπ.Εσωτερικών αυτό το καιρό έχουν στα σκαριά και σβήνουν-γράφουν τον νέο Νόμο για τις Δημοτικές Εκλογές. Που θα κάτσει θα ξέρουμε σύντομα ελπίζω και οχι να ψάχνει ο κάθε φιλόδοξος υποψήφιος Δήμαρχος την τελευταία ώρα να δει που θα "βάλει τ'όνομά" του.

Θα υπάρχει λένε ΕΝΑ ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει τα ονόματα ΟΛΩΝ των υποψήφιων Δημάρχων μαζί!. Στην άκρη οι κομματικές παρατάξεις.. Οι ψηφοφόροι θα διαλέγουν ΕΝΑ μόνο υποψήφιο από τον ομαδικό κατάλογο και νικητής και Δήμαρχος θα εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώνει το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εάν δεν συμβεί κάποιος να πιάσει αυτό το 50ντάρι, θα γίνει επαναληπτική εκλογή με μονομάχους τους δύο πρώτους..Αυτό το 50% μπορεί λένε να κατέβει στο 42% για να μειωθούν έτσι οι επαναλληπτικές εκλογές.. Θα θαυμάσουμε λοιπόν μια "παρέα" υποψηφίων και όλοι μας θα έχουμε να εξετάσουμε τα "εξαιρετικά" προσόντα και τις ικανότητες του κάθε ένα ξεχωριστά και άσχετα με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους που θα εκλεγούν.

Τώρα εκεί που πέσει γέλιο θα είναι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. Γιατί και αυτό λένε θα είναι ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο για όλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους, συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. Θα εκλέγονται δε με σειρά πρωτεραιότητας σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό ψήφων που θα έχει ο κάθε ένας, ανεξάρτητα από ΠΟΙΟΝ υποψήφιο Δήμαρχο έχουν δηλώσει οτι στηρίζουν! Υποτίθεται έτσι οτι καταργούνται οι έννοιες "συμπολίτευση - αντιπολίτευση". Γιατί οι περιπτώσεις θα είναι συχνές όπου όπου ο εκλεγμένος Δήμαρχος ΔΕΝ θα έχει την επιθυμητή πλειοψηφία Δ.Συμβούλων για να περνάει το πρόγραμμά του!!

Αυτό που είναι περίεργο στο υπό έγκριση σχέδιο νόμου, είναι πως σκέφτονται να ορίσουν τι πάει να πει "θα δηλώσουν από πριν ποιόν Δήμαρχο στηρίζουν" οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Που και σε ποιόν θα το δηλώσουν;
Και αν την τελευταία ώρα αλλάξουν γνώμη;

Εκτός από αυτά τα "περίεργα", είμαι και γω περίεργος να δω ΠΩΣ θα χωρέσουν σε ΕΝΑ ψηφοδέλτιο όλα τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι σε μεγάλους Δήμους είναι μερικές εκατοντάδες!! Καλά και πες οτι χώρεσαν (απίστευτο!) πως και ποιοί μπορούν εκείνη την ιστορική στιγμή στο παραβάν να διαβάσουν το ατελείωτο σεντόνι των ονομάτων ώστε να διαλέξουν; Εμείς δηλαδή οι γέροι τι κάνουμε;
Θα πάρουμε "σταυρωμένα" από πριν;

Πιστεύω να έχουμε απαντήσεις σύντομα, αν και ευελπιστώ να μείνει έτσι για να πέσει το γέλιο της ιστορίας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: