Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Το χαβά τους αυτοί!


Πείσμα όμως!
Χθεσινή απόφαση του Σ.Τ.Ε ορίζει οτι μπορείς να πληρώνεις μόνο το ρεύμα και οχι το Ειδ.Τέλος και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να στο κόψει..Να τα βρείς με την εφορία αφού είναι φόρος έκτακτος και συνταγματικός. Την επομένη το ΥΠΟΙΚ κάνει επώδυνη ντρίπλα στον πολίτη και επιχειρεί να το "ξεπεράσει" με αλχημείες.

Υπουργείο Οικονομικών: Πληρωμή του τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ

"Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Όπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία»."


Και όμως!
Η απόφαση του Σ.τ.Ε λέει καθαρά οτι εάν πληρώνεις το ρεύμα και οχι το ειδ.τέλος ακινήτων η ΔΕΗ δεν μπορεί να σου κόψει το ρεύμα.
Αραγε πως θα πληρώσεις ΜΟΝΟ το ρεύμα - όπως ορίζει η απόφαση - εάν δεν δέχεται την χωριστή πληρωμή η ΔΕΗ;

Το ΥΠΟΙΚ μπροστά στο αδιεξοδο των μειωμένων εσόδων, λέει "δεν έχει πρακτικό νόημα" η πληρωμή ξεχωριστά μόνο της κατανάλωσης για να κερδίσει απλώς χρόνο. Έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση, γιατί δεν τολμώ να διανοηθώ οτι την γράφει στα παλιά του παπούτσια... για να μην πω κάτι χειρότερο!

Και όλα αυτά ξέχωρα οτι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ μετά από μήνες υπάρχουν τεράστια λάθη στον υπολογισμό του Ε.Τ. Λάθη που πάντα - μα πάντα - αυξάνουν και στο διπλάσιο το ποσόν και ποτέ το μειώνουν. ΠΧ. στη Μύκονο έχει ορισθεί από το περασμένο χρόνο συντελεστής 10 ή 10,5 σχεδόν για όλα τα ακίνητα! Είτε με ακριβή τιμή ζώνης είτε με την φτηνότερη που είναι τα 640 ε το τετρ. Είτε για τα πολύ παλιά, είτε για τα εκτός σχεδίου. Λάθος μας λένε και θα διορθωθεί.

Αμ'δε! Τα ποσά του Ειδ.Τέλους είναι διπλάσια παραπάνω από το κανονικό, δεν τα διορθώνουν ασφαλώς σκοπίμως τόσους μήνες μετά από τρεις λογαριασμούς και εχουν την απαίτηση να τα πληρώσουμε..
Δεν σφάξανε!

Εδώ χρειάζεται και πάλι να επέμβει ο Δήμος. Να τους στείλει άμεσα νέο χεστήριο. Και στη ΔΕΗ και στον ΥΠΟΙΚ!
Όπως τότε που τους υπενθύμισε οτι δεν άλλαξαν τις τιμές ζώνης εγκαίρως παρ'όλο που τους έσειλε τις σωστές και τότε τις άλλαξαν αμέσως!
ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ;
ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΡΕ;

Πρόσφατη ενημέρωση:
Μαθαίνω οτι ο Δήμαρχος μόλις εστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπ.Οικονομικών σχετικά με την επαναλαμβανόμενη "μαγκιά" της ΔΕΗ να μας ξαναστείλει στο γκισέ να πληρώσουμε παρανόμως διπλάσιο το ειδικό τέλος, χωρίς να ενδιαφερεθεί ούτε σταλιά να διορθώσει τα δικά της λάθη μηχανογράφησης. Άραγε είναι όμως λάθη ή γίνεται επίτηδες από το συνδικαλιστικό της τμήμα, την ΓΕΝΟΠ με σκοπό την αύξηση των δίκαιων διαμαρτυριών των πολιτών;

Στη σχετική του επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, o Μέγας μεταξύ άλλων, αναφέρει:

"Δέχομαι συνεχώς οχλήσεις και διαμαρτυρίες από πολίτες και κατοίκους του νησιού μας οι οποίοι διαμαρτύρονται εντονότατα και δικαίως για τα εσφαλμένα ποσά που καλούνται να καταβάλουν και πάλι με τη Δεύτερη Δόση του Έκτακτου Τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, ενώ σε ορισμένους λογαριασμούς έχουν διορθωθεί οι τιμές ζώνης, παραμένουν λάθος οι συντελεστές που είναι υπερδιπλάσιοι των πραγματικών. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε, στη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δημότες μας, και κατά κύριο λόγο σε κοινωνικά ευπαθής ομάδες και ανέργους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και σε εκείνους με λάθος τιμές ζώνης, παλαιότητας και συντελεστή έως τη διόρθωση των τιμών, όπως άλλωστε αυτό προβλέπεται και στη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Επίσης κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση σας για την διόρθωση και τον συμψηφισμό των τιμών σε επόμενους λογαριασμούς ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αδικίας σε βάρος των πολιτών μας οι οποίοι πλήττονται εξαιτίας σφαλμάτων της Πολιτείας. "

Οφείλω και γω να του πω ένα φχαριστώ και να ευχηθώ να μην το ξεχάσει το ζήτημα έως ότου ρυθμιστεί τελεσίδικα, έως ότου διορθωθούν και οι τελευταίες στραβομάρες της ΔΕΗ.

2 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γιώργο από πήδημα σε πήδημα μας πάνε τί θα γίνουμε ρέ.

zepos είπε...

Είναι απίστευτο Μάρκο αυτό που συμβαίνει με την ΔΕΗ εδώ. Πας και διαμαρτύρεσαι οτι ο συντελεστής είναι λάθος, αντί για 5 είναι 10 και σου λένε, ναι έχετε δίκιο θα το διορθώσουμε στον απόμενο λογαριασμό. Ερχεται ο επόμενος και πάλι τα ίδια. Ναι να πληρώσω το χαράτσι, αλλά το ΣΩΣΤΟ.Να πληρώσω ΤΑ ΔΙΠΛΑ γιατί δεν εννοούν να το διορθώσουν είναι απαράδεκτο και σε μια κοινωνία με δικαιοσύνη θα πιάνανε τον υπεύθυνο του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ που βγάζει τους λογαριασμούς. Γιατί να υπάρχει αυτό το "λάθος" εδώ στη Μύκονο; Ποιός ευθύνεται;
Και από πάνω λένε οτι θα στο κόψουν αν δεν πληρώσεις το λάθος τους... Ρε δε πάτε να πηδηχτείτε!