Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Δεν πάμε καλααααά!


Διαβάζω οτι τις τελευταίες εβδομάδες, τα μελισσάκια της Αττικής πληρώνουν με τον θάνατό τους την ανθρώπινη απερισκεψία. Ψεκάζουν οι κόπανοι για το έντομο που ξεραίνει τους φοίνικες και για τα κουνούπια, χωρίς να σκεφτούν καθόλου οτι σκοτώνουν τις μέλισσες μαζικά.. Ανατριχιάζω με την πιο κάτω ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ

"Τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν μαζικές απώλειες μελισσιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τις αναφορές των μελισσοκόμων των πληγέντων περιοχών στο Κέντρο Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ ο αριθμός των μελισσιών που καταστράφηκε είναι πολύ μεγάλος, γεγονός που τους έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με επιστολή στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ (Γκουλιαδίτη Φ-Μπιρρή Π.), το οποίο υπογράφει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, κ. Γιάννης Τσιφόρος στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Περιφέρεια Αττικής, «οι ζημιές έχουν διττή αιτία και συγκεκριμένα:

Τη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή.
Τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.


Όπως τονίζεται «σε ό, τι αφορά τις ζημιές από τη χρήση εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών, τεκμηριώθηκε περαιτέρω με αναλύσεις δειγμάτων μελισσών και γύρης, η παρουσία τόσο της δραστικής ουσίας clothianidin σε όλα τα δείγματα (μελισσών και γύρης) όσο και της δραστικής ουσίας Imidacloprid (σε ένα δείγμα μελισσών και ένα δείγμα γύρης).

Τα προαναφερόμενα δείγματα συγκεντρώθηκαν από πέντε πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής με ευθύνη του Καθηγητή και Δ/ντή του Εργαστηρίου Σηροτροφίας Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Χαριζάνη και ελέγχθηκαν εργαστηριακά στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. (Επισυνάπτεται πίνακας με τα αποτελέσματα των αναλύσεων).

Επισημαίνεται ότι οι δραστικές ουσίες clothianidin και Imidacloprid εμπεριέχονται στα κατ’ εξαίρεση εγκριθέντα εντομοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες, από τις αποφάσεις οδηγίες εφαρμογής των κατ’ εξαίρεση χορηγηθέντων σκευασμάτων, γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.
Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι πληγέντες μελισσοκόμοι να αποζημιωθούν για την απώλεια τόσο του μελισσοκομικού τους κεφαλαίου όσο και της απολεσθείσης παραγωγής.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια καταστροφή του μελισσοκομικού κεφαλαίου της Αττικής»."


[Ανανέωση]
Διαβάζω στην Συριανή "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ" οτι η Πάρος έχει πρόβλημα με τα έντομα που κατατρώουν τους φοίνικες.. Ελπίζω και εύχομαι να μην επαναληφθούν οι απερισκεψίες της Αττικής και τα μελισσάκια των Παριανών φίλων (ακούς Μάρκο;) να μην κινδυνέψουν!

"Έντομα καταστρέφουν φοίνικες στην Πάρο

Ο Δήμος Πάρου ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα φοινικοειδή έχουν προσβληθεί από δύο σοβαρούς εντομολογικούς εχθρούς: α) την πεταλούδα και β) το σκαθάρι. Η πεταλούδα έχει εντοπιστεί σχεδόν σ’ όλες τις περιοχές της Πάρου με εντονότερη προσβολή στις περιοχές της νότιας Πάρου και της Παροικίας. Το σκαθάρι εντοπίσθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Αγροκηπίου- Αγίας Άννας και θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, η προσβολή του ξεκινά από την κορυφή και γίνεται αντιληπτή όταν ο φοίνικας έχει ήδη καταστραφεί. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος και για τα δύο έντομα, για να έχει δε επιτυχία χρειάζεται συντονισμός και συλλογική προσπάθεια. 1. Πρέπει να καταστραφούν όλοι οι βαριά προσβεβλημένοι φοίνικες 2. Να επεμβαίνουμε μία φορά το μήνα με εγκεκριμένα σκευάσματα, αφαιρώντας προηγουμένως τις ταξιανθίες την εποχή άνθισης. Επείγει να γίνει άμεση καταπολέμηση στις περιοχές από Παρασπόρο, Κακάπετρα προς Ταξιαρχάκι και από διασταύρωση δρόμου Νάουσας –Λευκών προς Κρωτήρι –Άγιο Φωκά. Όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνονται υπό την εποπτεία των αρμοδίων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών. Αρμόδιος φυτοϋγειονομικός ελεγκτής Κυκλάδων είναι ο Βορδάκης Κωνσταντίνος τηλέφωνα 2285361522 και 6946397999. "

5 σχόλια:

Mike.IT είπε...

Έτσι είναι φίλε μου και ακόμα χειρότερα. Είμαι απο τούς τυχερούς που έδιωξαν τα μελισσάκια πρίν τους ψεκασμούς και γλύτωσα.Υπάρχει συνάδελφος που απο 36 κυψέλες έμεινε με 1 (μια)!!!Το έργο των ανεγκέφαλων συνεχίστηκε και με ψεκασμό για τα κουνούπια !!!! Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι σοβαρότερο & παγκόσμιο. Από το 2008 κάθε χρόνο πεθαίνει γύρω στο 30% των μελισσών. Τα εντομοκτόνα υπήρχαν & πριν (& καλό είναι να μη χειροτερεύουμε την κατάσταση) μα οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τα αίτια. Πολλοί αποδίδουν την καταστροφή στην αλλαγή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων λόγω κινητών τηλεφώνων.
[δείτε http://abcnews.go.com/Technology/honey-bees-dying-scientists-suspect-pesticides-disease-worry/story?id=10191391 ]
Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή που αγγίζει όλους μας αφού δίχως μέλισσα δε γίνεται γονιμοποίηση των περιβολιών και χάνεται το 1/3 της τροφής μας.
Επειδή η μείωση του αριθμού τν μελισσών είναι επικίνδυνη & ανεξέλεγκτη γίνεται ακόμα πιό επείγον το να καταλάβουμε & να μην επιδεινώνουμε την κατάσταση με ψεκασμούς (που ούτως ή άλλως έχει αποδειχθεί πως έχουν ολέθριες συνέπειες & στη δική μας υγεία).

Mike.IT είπε...

Αγαπητή Δάφνη δεν συζητάμε για το Σύνδρομο Κατάρρευσης το οποίο σχετίζεται με τα μαγνητικά πεδία (εικάζεται και είναι όντως παγκόσμιο)αλλά για μία εν ψυχρό εξολόθρευση μελισσών.
Όταν Αυγουστιάτικα που ή μέλισσα δεν έχει και πολλές επιλογές τροφής, πάς και ψεκάζεις έναν φοίνικα ολάνθιστο χωρίς να του κόψεις τα άνθη, τότε είσαι κρετίνος!!!
Όσο για το "τα εντομοκτόνα υπήρχαν και πρίν" ας μην απλοποιούμε τόσο μια αρκετά σύνθετη κατάσταση.
"Πριν" δεν υπήρχαν τα γκαούτσο και άλλες τέτοιες πατέντες.
"Πριν" υπήρχαν αρκετές δασικές εκτάσεις ώστε ο μελισσοκόμος να μπορεί να κάνει την επιλογή του.Οι δασικές εκτάσεις πλέων είναι στάχτη και αναγκαστικά οι μελισσοκόμοι δουλεύουν κοντά στα καλλιεργημένα.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Φίλοι Κώστα και zepos ελπίζω να μην έδωσα την εντυπωση πως θεωρώ το πρόβλημα ασήμαντο ή πως αποδίδω όλα τα κακά στη διάδοση της τεχνολογίας.
Στόχος του σχολίου μου ήταν να τονίσω τη σημασία του προβλήματος που θίγει η ανάρτηση υπενθυμίζοντας τις νέες αιτίες που κάνουν την κατάσταση σοβαρή κι επείγουσα.

zepos είπε...

Το "σύνδρομο εγκατάλειψης κυψέλης" όπως ονομάστηκε η μυστήρια απώλεια σμηνών παγκοσμίως, είναι άλλο πράμα Δάφνη.
Εάν διαβάσεις προσεκτικά την ανακοίνωση της ΓΕΣΕΕ θα δείς οτι η τοξικολογική εξέταση έδειξε ίχνη από δραστικές ουσίες που περιέχονται ακριβώς σε αυτό το εντομοκτόνο που ψεκάζουν για τους φοίνικες..
Το ενδιαφέρον σου για το περιβάλλον είναι αναμφισβήτητο, δεν υπάρχει θέμα.