Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Φτού... σκόρδα!!


Έτσε δα ξεκίνησε πέρσυ τον Απρίλη. Πενήντα ρίζες Σιράχ φυτεμένες σε φρέσκο πιλόχωμα σε τρεις σκάλες. Οι ελπίδες για γρήγορη ανάπτυξη επιβεβαιώθηκαν από πέρσυ και φέτος θαυμάζω την όρεξή του για τα ..ψηλά! Το κλάδεψα πολύ αυστηρά τηρώντας κατά γράμμα τας γραφάς για γραμμική καλλιέργεια. Έκοψα τους κορμούς στο πρώτο σύρμα και γέμισε ο τόπος κλιματσίδες για προσάναμα και για την ψησταριά!

Φέτος επέρασαν οι κλιματσίδες το τρίτο σύρμα και όπως φαίνεται στη φωτο θα αρχίσω το πελέκημα σε όσες "σηκώσουν κεφάλι". Ήδη κάθε μέρα σχεδόν, περνώ από κει δα και αφαιρώ τους βλαστούς που ξεπετάγονται από τους κορμούς, εκείνους που δεν τις θέλω. Περνώ καλάμια στο διπλό σύρμα κάθετα και δένω κει πάνω τα φρέσκα βλαστάρια. Έτσι δεν είχα απώλειες με κομμένες κλιματσίδες από τους γερούς βοριάδες των τελευταίων εβδομάδων.

Έχουν και μεγάλη όρεξη να μου δώσουν καρπούς. Όλα τα νεαρά φυτά γέμισαν τσαμπιά. Σε κάθε κλιματσίδα δυό. Με πόνο καρδιάς αναγκάζομαι να τα αφαιρώ σιγά - σιγά. Πρέπει να "κρατήσει" την όρεξή του για κάνα - δυο χρονάκια ακόμη. Η ώρα είναι να ριζώσει γερά και μόνιμα.

Έχομε καιρό (ελπίζω!) για σταφύλι και κράσο!

3 σχόλια:

GRAINBOW είπε...

Καπτα-Ζεπο δεν τα οργωνεις καθολου τα αμπελια?

markos aliprantis είπε...

Μπράβο Γιώργο ωραία πράματα αντε και καλούς τρύγους

zepos είπε...

Μάρκο, τρύγοι για το νεαρό, μετά το 2012! Αν ζούμε βεβαίως! Αλλά μου έχει κάνει τρομερώ εντύπωση η μεγάλη ανάπτυξη από πέρσυ ήδη. Ως φαίνεται το πιλόχωμα που ήταν ακαλλιέργητο ταίριαξε με το υποκείμενο 110 των φυτών.

Grainbow τα οργώματα τα έχω κόψει εδώ και χρόνια. Σκάψιμο τον χειμώνα γύρω από την ρίζα σε ακτίνα μέτρου και καλή λίπανση με χωνεμένη κοπριά. Τα υπόλοιπα χόρτα κόψιμο όσο μπορώ και οταν μπορώ. Ξεραίνονται και χωνεύονται επί τόπου σαν χλωρή λίπανση. Καλό θα ήταν να κόβονται με χορτοκοπτικό βέβαια, αλλά!