Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Είμεθα έτοιμοι;


Ο φίλος μου ο Μάρκος από την Πάρο, ανακοίνωσε χθες οτι: από αύριο αρχίζει ο επόμενος τρύγος των σταφυλιών για να βγεί το κρασί και το τσίπουρο της χρονιάς.

Εγώ χθες δοκίμαζα στη γεύση τα σταφύλια από διαφορετικές ποικιλίες και διαφορετικά κλήματα και ... τα μπέρδεψα τελείως! Άλλα ήταν έτοιμα και άλλα, σαν τους Ροδίτες της εικόνας, ακόμη δεν απόκτησαν το φυσιολογικό τους ροζέ χρώμα και είναι και μισόξυνα.. Εδώ ξέρω μερικούς που ήδη πάτησαν αυτή τη βδομάδα και μάλιστα με υψηλόβαθμο αποτέλεσμα. Έτσι λένε...Να τους πιστέψω;

Βέβαια κάθε χρονιά έχει και διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης. Ειδικά εδώ στις Κυκλάδες πότε φυσάει - πότε δεν φυσάει και μας πάει σαν τρένα πότε μπρος και πότε πίσω. Παλιά πάταγα στις 10-15 του Σεπτέμβρη, πέρσυ με το ζόρι άντεξαν έως τις 6 του Σεπτέμβρη, φέτος δεν τα βλέπω να βγάζουν τον Αύγουστο. Οι ζέστες τα ωρίμανσαν πιο σύντομα. Αυτό που μου τη δίνει είναι η διαφορά που έχουν αν και είναι ποικιλίες με ταυτόσημη ημερομηνία ωρίμανσης.. Πάντως επειδή δεν θα κάτσω να σκάσω κι'όλας, θα περιμένω με το μουστόμετρο ... ανά χείρας!

4 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Γιώργο πάτησα σήμερα αλλά τα δικά μου φαίνετε οτι έχουν γίνει πιό γρήγορα.Βγήκε ο μούστος 12,4.Τα σταφύλια ήταν 270 κιλά και ο μούστος 170,βέβαια δεν τα έστιψα πολύ για να κρατήσουν για την σούμα.Φέτος ήταν και πιό ξεκούραστα για δυό λόγους.Ο ένας είναι οτι έβαλε χέρι και ο μπατζανάκης μου και ο δεύτερος η αντλία που είχα φτιάξει για το σιρόπι και τάϊζα τις μέλισσες μετέφερε και τον μούστο από τον στιφτήρα στο βαρέλι.Άντε και καλά κρασά να έχουμε.

zepos είπε...

Νάσαι πάντα καλά Μάρκο να κάνεις το κρασάκι σου..
Εγώ τα θέλω λίγο πιο "δυνατά", πάνω από 13, ίσως 13,5. Δύσκολο για το λευκό, δηλαδή ροδίτη+ παριανό (μονεμβασιά), αλλά για το μαύρο οπωσδήποτε. Αυτή τη βδομάδα θ'αρχίσω να μετράω. Εχω μπερδευτεί φέτος. Άλλα είναι έτοιμα και άλλα ακόμη ξινά.. γμττο φελέκι τους..

IxNiLaTiS είπε...

Θα έρθουμε να ελέγξουμε τι φτιάξατε :))

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Άντε με το καλό να χουμε τουλάχιστον να πίνουμε κανα ποτηράκι να ξεχνάμε!