Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Φυτοφάρμακα και φτηνά μέλια σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη.

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι κινδυνολογίες, αλλά όταν το Γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπιστώνει οτι τα μελίσσια μειώνονται με γρήγορο ρυθμό στην Γερμανία και στην Γαλλία, αρχίζω και αναρωτιέμαι.... αν έχουμε συναίσθηση πια για το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ!

"Γερμανία - Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη

Το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του πως τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία εκλείπουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό τα μελίσσια. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι βασικές αιτίες για τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών είναι δύο: τα πολλά φυτοφάρμακα στους αγρούς αλλά και τα φτηνά μέλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Πλην όμως, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων, η οποία θα καταστεί ασύμφορη χωρίς τις μέλισσες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από 50 χρόνια, στη Γερμανία, αντιστοιχούσαν σε κάθε τετραγωνικό στρέμμα καλλιεργημένης γης ή δάσους 7 με 8 κυψέλες.
Σήμερα, στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνον τρεις.
Επίσης, το 95% των μελισσοκόμων είναι πλέον ερασιτέχνες, που τους αρέσει το μέλι και η φύση. Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει πλέον το επάγγελμα του μελισσοκόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του Γερμανικού ινστιτούτου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων. Ο Μπερντ Λέμαν, από την περιοχή της Λειψίας, καλλιεργεί 450.000 στρέμματα μηλιές και αχλαδιές. Παράγει 37.000 τόνους μήλα ετησίως και αυτό - όπως είπε - θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς τις μέλισσες.
«Για μας η μέλισσα είναι οικονομικός παράγοντας, επειδή είναι εκείνη που σταθεροποιεί την παραγωγή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τη γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ελάχιστα: 15 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες.

Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα, λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού.
Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία, που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του πως εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες τότε «Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 έως και 300 δισ.

Πηγή: ΑΠΕ 11/05/09-18:09
"

6 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τα ινστιτούτα μπορούν να διαπιστώνουν αλλά η Bayern και οι άλλες εταιρείες φυτοφαρμάκων κουφάθηκαν. Δεν βλέπουν και δεν ακούνε τίποτα.
Καλά μπάνια!

zepos είπε...

Όπως βλέπουμε η μελισσοκομία αντιμετωπίζεται διαφορετικά αλλού.
Μου έκανε εντυπωση οτι οι μελισσοκόμοι πληρώνονται με 15 ε ανά κυψέλη για να πάνε τα μελίσσια στα δέντρα.. αλλά και τα έξοδα μεταφοράς!!
Επειδή δεν ξέρω Θοδώση, υπάρχει τίποτα παρόμοιο εδώ;

İlhami Uyar είπε...

Thank you for your sharing ,best wishes.

markos aliprantis είπε...

Ζέπο εδώ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σχετικά με την επικονίαση των δέντρων.Υπάρχει μόνο (από πέρσι ξεκίνησε)επιδότηση μεταφοράς για αυτούς που έχουν πάνω από 200 μελίσσια νομίζω με 3€ ανά κυψέλη.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Στην Ελλάδα μας ισχύουν τα εξής:
Επιδότηση από μια εως 150 κυψέλες υπάρχει το πρόγραμμα «Αντικατάσταση κυψελών για το 09» με ποσοστό 4.5% και επιδότηση 74% στο κόστος κυψέλης και κεριά έως 25 € χωρίς ΦΠΑ, και από 150 και άνω 7.1%. Δηλαδή έχεις 200 κυψέλες δηλωμένες σε βιβλιάριο και εφορία…..δικαιούσαι 14 κυψέλες Χ 25€ +κόστος των κεριών 140 φύλλα Χ 0.50 Χ 74 /100. Ήτοι 259 + 51.8 = 310 € περίπου. Ο ΦΠΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στην επιδότηση. Για τα εγκεκριμένα φάρμακα για τα ανάλογα μελίσσια περίπου το 1/3 της αξίας τους χωρίς την αξία του ΦΠΑ.

Επιδότηση πετρελαίου για μεταφορές …μόνο για τους κατέχοντες πάνω από 150 μελίσσια ίσχυσε για πρώτη φορά το 08 και συνεχίζει το 09 με την τιμή των 3€ ανά κυψέλη…..δηλαδή 200 μελίσσια Χ 3€ =600€

Αυτά και τίποτα άλλο…
Καλά μπάνια και αν χαλάσει καμιά μηχανή στο γιαλό μας φωνάζεις και μας…

zepos είπε...

Αυτές οι ενισχύσεις είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένα κράτος για τους μελισσοκόμους, αν φυσικά καταλαβαίνει την μεγάλη οικονομική αξία της μελισσοκομίας.
Το ίδιο ισχύει και για τους φρουτοπαραγωγούς που πρέπει να καταλάβουν και να επιχορηγούν την επικονίαση. Θα μου πείτε εδώ δεν έχουν σωστές τιμές και θα δώσουν και άλλα. Ναι αυτό ισχύει και για τους γερμανούς βέβαια, αλλά εκεί έχουν αποδεχθεί την μεγάλη αύξηση της αραγωγής τους με την αυξημένη καρπόδεση από την επικονίαση της μέλισσας..
Όσο για τα ... "μηχανικά" Θοδώση, δεν άρχισα τα (ματό)λουτρά ακόμη...
Θ΄άχω το νου μου όμως!