Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Η πείνα τέχνας κατεργάζεται!


Άκουγα οτι "τρώνε" και φρύγανα, αλλά δεν το πίστευα! Έλεγα, τι διάολο, τόση πείνα πια να .. ξεπέσουν στ'αγκάθι;


Εδώ παρέα μ'ένα χρυσομπάμπουρα που μου ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις! Τους βάζαμε σε σπιρτόκουτα και κάναμε ..αγώνες δρόμου!!

Τι μπορεί νάχει αυτό το τόσοδούλι λουλουδάκι για να το προτιμάνε;
Και όμως! Μετά από την αναγκαστική περίοδο πείνας του δεύτερου 15ήμερου του Μάη, με μόνη σχεδόν πηγή ζαχάρων το λίγο αραιό σιροπάκι που τους έβαζα, επροχθές τις είδα να έχουν εγκατασταθεί σ' ένα μεγάλο φρύγανο. Κάθονταν πολύ λίγο πάνω στα μικρά άσπρα ανθάκια του και μετά στο επόμενο..
Ευτυχώς δηλαδή που τα φρύγανα εδώ είναι περισσότερα και από τις ... πέτρες!
Όσοι φίλοι δεν ξέρουν την μελισσοκομική πραγματικότητα στα ξερονήσια μας, ίσως δεν κατανοούν την "χαρά" μας όταν ανοίγει μια νομή. Οι χρονικές αποστάσεις μεταξύ των ανθοφοριών εδώ είναι μεγάλες και φυσικά τα κενά διαστήματα που πέφτει πείνα αρκετά! Για να μην αναφέρω και την "έκταση" που έχουν.. Λίγα στρέμματα και πάλι σπίτια και βράχια! Οι μέλισσες, όπως και όλα τα άγρια ζώα στα νησιά μας, παλεύουν για την επιβίωση όπως ακριβώς παλεύουν οι άνθρωποι αιώνες τώρα..


Φέτος άνοιξε νωρίς - νωρίς και ο ευκάλυπτος! Και το καλό είναι οτι ανοίγει λίγο-λίγο και ένας - ένας, όχι όλοι μαζί!
Στην φωτο υπάρχει ένας μεγάλος ριγωτός που τρώει από τον ευκάλυπτο.. Δεν ξέρω τι πράμα είναι.


Επίσης σ'ένα άλλο λουλούδι ήταν μια μέλισσα νεκρή με το κεφάλι χωμένο μέσα. Όταν την άγγιξα να δω τι διάολο έπαθε, έπεσε στη γη και από μέσα από το λουλούδι πετάχτηκε μια μικρή αράχνη με στρογγυλή πιτσιλωτή κοιλιά και την κοπάνησε τρέχοντας!
Ο θάνατός σου η ζωή μου!

16 σχόλια:

GRAINBOW είπε...

Κυριε Ζεπο αυτο το αγκαθι ειναι ο γνωστος αλιφονας που επισης κατακλυζει τα βουνα της Συρου μαζι με ενα αλλο αχρηστο μελισσοκομικα φρυγανο,την αστοιβη.Δεν ηξερα οτι δινει και αυτο!Παντως ευτυχως εδω εχει και θυμαρακι!
Το ριγωτο αυτο πρεπει να ειναι κιτρινη(γλυκια)σφηγκομανα!
Χαιρετισμους απο Συρο!

skyrianbee είπε...

Και εδώ τον έχουμε αυτόν τον αγκαθωτό θάμνο γιαλαστοιβή το λέμε εμείς, νομίζω ότι δίνει και νέκταρ είναι καλό φυτό γιατί ανθίζει στη κοιλια του Μάη.

zepos είπε...

Γιώργο, συνονόματε και συνάδελφε εν όπλοις...είδα οτι τόφιαξες το προφίλ σου στον Μπλόκερ, άντε άρχισε και τα ποστ να διαβάζουμε και τα Συριανά νέα.
Το φρύγανο δεν δίνει κάθε χρόνο, αλλά κάθε 4-5 χρόνια.. τάδε έφη ο Μαρκος που τα θυμάται αυτά καλά. Φέτος είναι καλοανθισμένα μάλλον λόγω των όψιμων βροχών.. Δεν το είχα ξαναδεί εγώ ή δεν το είχα παρατηρήσει πριν, μια και δεν μυρίζει καθόλου!
Σφηγκομάνα ε;
Αντε να δούμε και τον σφηγκομπαμπά να δέσει το πράμα...
Πάντως εδώ δεν έχω δεί σφήγκες.. Εχει πολλούς βομβίνους, εφέτος ειδικά πάρα πολλούς, αλλά ποτέ δεν τους έχω δεί να κάνουν επίθεση στα μελισσάκια.. Τρώνε από τα ίδια άνθη και μάλιστα όταν πλέον οι μέλισσες τα έχουν τρυγήσει!

zepos είπε...

Χαιρετίσματα στην όμορφη Σκύρο!
Εδώ που είμαστε κατάξεροι, κάθε νομή είναι θείο δώρο. Έστω και αυτά τα ταπεινά αγκάθια!! Γι'αυτό και τα μελισσάκια τα τιμούν δεόντως. Δεν τις βλέπω να κουβαλούν γύρη, μάλλον νέκταρ μαζεύουν από κει πάνω..

markos aliprantis είπε...

Zέπο εμείς εδώ λέμε φρύγανο ενα άλλο που βγάζει κίτρινο λουλουδάκι με μικρότερα αγκάθια.Αυτό που έχεις στην φωτό μου θυμίζει τον ασπάλαθρο.
Φέτος το φρύγανο το δούλεψαν πολύ.Εδώ στα ξερονήσια όπως το λές είναι ασ βρίσκουν να τρώνε και ας είναι και αγκάθια.

zepos είπε...

Δεν είναι ασπάλαθας Μάρκο. Είναι φρύγανο (φρύανο!!) Ο ασπάλαθας είναι γκρίζος, έχει μεγαλύτερα αγκάθια και είναι αραιά τα κλαδιά του, εδώ στη Μύκονο είναι κοντός θάμνος με κίτρινο λουλούδι που ανθίζει αρχές άνοιξης με τα πρώτα αγριολούλουδα και αν και μυρίζει ωραία, ποτέ δεν έχω δεί μέλισσα πάνω τους, δεν ξέρω αν πάνε άλλες... ώρες! Στην Ανδρο που πάω συχνά οι ασπάλαθες είναι στο ύψος μου!
Όπωε λέει και ο Γιώργος από την Σύρο, δεν είναι ούτε η αστιβί που έχει μικρά και πολύ πυκνά αγκάθια και βγάζει ένα μικρό κομπαλάκι για καρπό που το ταράζουν οι πάρδικες!

markos aliprantis είπε...

Θα βγάλω φωτό να σου στείλω τί λέμε εμείς φρύγανο!!.Σε μερικές μεριές είναι ακόμα ανοιγμένο.

αθεόφοβος είπε...

Όταν σε διαβάζω ένα άρωμα ελληνικής φύσης έρχεται από τον υπολογιστή μου.
Με συγκινεί δε ιδιαίτερα όταν διακρίνω μέσα από τις γραμμές την αγάπη σου για τις μέλισσες σαν να είναι τα παιδιά σου!
Νάσαι καλά!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ζέπο καλησπέρα, το τοσοδούλι λουλουδάκι που από μας περνά απαρατήρητο έχει πάνω του μια τεράστια φωτεινή επιγραφή που γράφει bar για μέλισσες (εδώ θα βρείτε ότι ζητάει η ψυχή σας … νέκταρ γύρη δροσιά… )!!! Το ξαναλέω ακόμη μια φορά όσοι διατηρούν μελίσσια στα νησιά είναι ήρωες!
Καλό βράδυ

GRAINBOW είπε...

Αλιφονας λεγεται.Εχει πολλα τετοια εδω.Ειναι το δευτερο σε σειρα σκληροτητας αγκαθιων μετα τον ασπαλαθ(ρ)ο.Το χρησημοποιουν οι τσομπανηδες για να φραζουν τις βουληστρες(παλιες ξερολιθιες μισογκρεμισμενες)για να μην βγαινουν τα κατσικια που ειναι ξεπαστουρωτα!!!(sorry για τη Συριανη διαλεκτο)πως αλλιως να το εξηγησω? !!!
Ειναι πολυ πιο πυκνο απο τον ασπαλαθο και ομοιομορφα στρογγυλο-ελλειπτικο σχημα,και μετα τις πρωτες βροχες,πριν ανθισει,παιρνει ολοκληρο ενα χρωμα καταπρασινο.
Μπηγει πολυ παντως!
Α και μην ξεχασω! Εδω οι σγηγκες εκαναν παρτυ φετος-κοκκινες και κιτρινες-μανες και κηφηνες.Χαλασα γυρω στις 10 φωλιες και σκοτωσα πανω απο 60 μανες κοκκινες.Εχω ετοιμες παγιδες με τα ψαρακια τους.Για την ωρα δεν ξερω αν θα μπορεσω να στησω blog(λογω περιορισμενου χρονου)μπορω ομως να στελνω μερικες φωτο να τις ανεβαζετε με τον κ.Μαρκο(αν θελετε βεβαια)στα δικα σας blog.Το λεω αυτο γιατι θα ταιριαζουν καλυτερα με το κλιμα των Κυκλαδων!

zepos είπε...

@Αθεόφοβε
Αγαπώ όλα τα ζώα σαν "ζώα" όμως.. Δεν αφήνω τον εαυτό μου να γλιστρήσει στον εύκολο και λαϊκίστικο δρόμο της ζωολατρείας..
Η παραπάνω στάση ζωής, αποδέχεται αναγκαστικά την "θέση" μου στην σκάλα της τροφικής αλυσίδας σαν άνθρωπος..
Επίσης η καθημερινή μου "στενή επαφή" με την ΦΥΣΗ, με κάνει να αισθάνομαι δέος με τις απίστευτες δυνατότητες και τις εξελιγμένες ικανότητες όλων των πλασμάτων και των φυτών!

zepos είπε...

Είναι πράγματι εκπληκτικό ρε Θοδώση πως βρίσκουν τα μελισσάκια την νέα νομή, έστω και αν ποτέ πριν στη σύντομη ζωή τους δεν την είχαν ξαναδεί, ούτε δοκιμάσει, ούτε κανείς από τον πληθυσμό τους..
Ίσως να υπάρχουν και εκεί φωτεινές πινακίδες όπως τα λες! Που ξέρεις;

zepos είπε...

@GRAINBOW
Αφού έφιαξες το προφίλ σου, άρα έχεις και το μπλοκ έτοιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα λεπτά κάθε τόσο να γράφεις κάτι.. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να γράφεις συχνά, πολλά ή σοφίες!!
Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και αυτό που είναι φανερό.. είναι η δίψα μας να μαθαίνουμε τα νέα από όλη την Ελλάδα.. Τι άλλο;

μελονικος είπε...

Τώρα δεν έχω ζωντανά.
ζηλεύω λίγο.
τώρα είμαι αμπελουργός μαθητευόμενος.
να είστε καλά.

athinovio είπε...

μου άρεσε το κείμενό σου πάρα πολύ κι ας μην ξέρω από μέλισσες.

θα σε διαβάζω τακτικά για να βλέπω και λίγη φύση

μέσα στην αναζήτηση του ιδανικού και του ιδεώδους ξεχνάμε το ρόλο του πραγματικού, του απτού και της φύσης μας, είχε πει κάποιος

zepos είπε...

@athinovio
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι πρέπει να ζούμε τίμια! Για να τάχουμε ..εντάξει με τον μέσα μας..