Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Merops apiaster - Ο πειρατής!


Μελισσοφάγος, ο εποχιακός υπεράρπαγας των μελισσών μας, με το εγγαστρίμυθο κράξιμο!

Τις μέρες αυτές της εαρινής αποδημίας προς τους τόπους που φωλιάζουν και γεννοβολούν τα πουλιά, ο ωραίος αυτός άρπαγας με τα πλουμιστά χρώματα, κάθεται κορδωμένος συνήθως στα καλώδια της ΔΕΗ ή του (προς πώλησην) .. ΟΤΕ και σχεδόν πάνω απ' τις κυψέλες μας.


Όποιος δεί αυτά τα πολύχρωμα πουλιά δεν μπορεί να φανταστεί τι εφιάλτης πρόκειται να προκύψει για τα μελισσάκια μας...

Βουτάνε με μαεστρία και αρπάζουν τις εργάτριες που γυρίζουν φορτωμένες με φαγητά, έξω σχεδόν από την είσοδο της κυψέλης..

Σήμερα σχεδόν όλη μέρα ήμουν βαρδιάνος δίπλα στις μέλισσες, εφοδιασμένος με ένα κόκκινο (πάντα!!!) πανί για φόβητρο!! Ήταν τόσο σπαστική η αδιαφορία τους (στα κόκκινα..) που λίγο έλειψε να κατέβω σπίτι να πάρω το δίκανο!!

5 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Ζέπο αν κάτσουν πάνω απ΄τα μελίσσια τα ρημάδια δεν φεύγουν με τίποτα.Την περασμένη χρονιά μου έκαναν μεγάλη ζημιά στις βασίλισσες και αναγκάστηκα να ρίξω δυο-τρείς τουφεκιές αλλά αυτοί στα τέτοια τους.Μόνο όταν κατέβασα εναν πήραν δρόμο μετά από λίγο.Φέτος δεν πέρασαν τόσοι πολλοί.

BeeHappy είπε...

Στο βιβλίο του Ρέρρα (αν θυμάμαι καλά) διάβασα για κάποιον άλλον τουφεκιοφόρο, ο οποίος όταν κατέρριψε το μελισοφάγο και του άνοιξε το στομάχι είδε με έκπληξη μέσα μια μέλισσα και τέσσερις σφήκες.
Αφήστε τη φύση μερικές φορές να κάνει αυτό που ξέρει. Ίσως είναι καλύτερα.

zepos είπε...

@BeeHappy
Ναι , ξέρω οτι δεν τρώνε μόνο μέλισσες, αλλά να! εκεί που βουτάνε οι συγκεκριμένοι μελισσοφάγοι, ΔΕΝ έχει σφήκες, μόνο τα λίγα μελισσάκια μου. Δεν πρόκειται να σκοτώσω κανένα φυσικά, αλλά δεν αντέχω να τους βλέπω να είναι καρφωμένοι πάνω από τις κυψέλες και να βουτάνε συνεχώς.
Εχθές ήταν 25 περίπου πουλιά, σήμερα είναι περισσότεροι μια και έβρεχε το πρωί και δεν συνεχίζουν ταξίδι με τέτοιους καιρούς..
Μόλις ξαναμπήκα σπίτι μετά από καταδίωξη!!
Το περίεργο είναι οτι αν δεν δώσει το σύνθημα ο αρχηγός της ομάδας των γκάγκστερς... δεν απομακρύνονται πολύ ότι και να κάνω!!

BeeHappy είπε...

Τα σκιάχτρα δεν κάνουν δουλειά?
Πιθανόν να τρομάζουν αν δέσεις γύρω γύρω πλαστικές ταινίες που θα κάνουν θόρυβο με τον αέρα.

skyrianbee είπε...

Και εδώ κυκλοφορούν πολύ (λατρεύουν τις μάνες)... τι να κάνεις;