Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Ο .. εχθρός!

Πριν λίγες μέρες με παρακάλεσε φίλος μαραγκός να πάρω μια ξεχασμένη παλιά κυψέλη από ένα ταρατσάκι μια παλιάς αποθήκης του. Το είχε αφήσει εκεί πριν χρόνια άλλος φίλος πιο .. προκομένος από μένα στα μελίσσια! Τώρα πλέον έχει διπλές και τριπλές δουλειές και που ο καιρός για "παιχνίδια"! Η κυψέλη είχε ζωή για χρόνια, όπως μου είπαν, αλλά τον περασμένο χειμώνα ερήμωσε. Κάποιος βοηθός του ανέβηκε στο ταρατσάκι, την άνοιξε και τρόμαξε! Ήταν γεμάτη σκουλήκια όπως είπε!

Έχοντας αυτά κατά νου, και υποθέτοντας οτι ο σκώρος είχε κάνει καλή δουλειά, πήγα πριν μια βδομάδα περίπου να την πάρω. Όμως κάτι είχε αλλάξει! Μέλισσες μπαινόβγαιναν από την πόρτα και η κίνηση ήταν αρκετή.. Πήγα λοιπόν και πήρα τα εργαλεία μου να την ανοίξω.. Η κυψέλη είχε μόνο 5 πλαίσια παμπάλαια και ήταν γεμάτα με αυτήν την χλαπάτσα που αφήνει η επιδρομή από σκουλήκια, μια εικόνα σκέτο θρίλερ.. Η άλλη μισή, ήταν πιασμένη με φρεσκοχτισμένες πίτες που κρέμονταν από το καπάκι γεμάτες πληθυσμό και με όλα τα καλούδια, κλειστό και ανοιχτό γόνο, τροφές κλπ...

Το συμπέρασμα είναι οτι ένας νέος αφεσμός ήλθε και εγκαταστάθηκε στη παλιά κυψέλη με τα υπολοίματα του σκώρου παντού.. Μυστήριο γιατί, αλλά έτσι πρέπει να έγινε! Ξαναγύρισα εκεί την άλλη μέρα με μια φρέσκια κυψέλη και πλαίσια με κεριά για να τα βάλω και να κόψω τις πίτες του καπακιού.. Τίναξα όλη την παλιά μέσα στην νέα κυψέλη, αλλά δεν έκοψα όλες τις πίτες γιατί τα λυπήθηκα!! Ήταν γεμάτες με σκουληκάκια διαφόρων ημερών και δεν μου πήγαινε να τις κόψω.. Έκοψα μία με μικρά σκουλήκια και την πήρα "καθαρή" (έτσι νόμιζα!) να τη βάλω σε κείνο τ'ορφανό που έχω.. Άλλη μία την έδεσα με σπάγγο σε ένα πλαίσιο με σύρμα μόνο και την έβαλα δίπλα στα φρέσκα κεριά που έβαλα.. Έριξα και το παλιό καπάκι με τις υπόλοιπες πίτες επάνω που κατέβαιναν στο κενό και τ'άφησα να ησυχάσει λίγες μέρες ελπίζοντας να αρχίσουν το χτίσιμο στα φρέσκα κεριά των νέων πλαισίων που τους έβαλα..



Ξαναπήγα σήμερα το πρωί να τελειώσω το κόψιμο και να του βάλω και τα υπόλοιπα κεριά.. Δυστυχώς αυτές έχτισαν πάλι στο παλιό καπάκι νέες πίτες και αναγκάστηκα πια να τις τινάξω μέσα όλες, να γεμίσω με πλαίσια όλο το χώρο και να βάλω το νέο καπάκι. Όλες οι πίτες τους ήταν πάλι γεμάτες με σκουλήκια..
Έτσι αποφάσισα να πάρω μια-δυό στο χωριό να τις βάλω στο ορφανό και στο μικράκι μου...




Πήγα στο κελί μου και ετοιμάστηκα να τις δέσω με σπάγγο στα σύρματα...
Ξαφνικά πήγε το μάτι μου σε κάτι μικρές καφέ κουκίδες πάνω στο καθαρό κατακίτρινο κερί... Πλησίασα τα στραβάδια μου (γαμώτο μου!) και είδα για πρώτη μου φορά τον ... εχθρό ολοζώντανο μπροστά μου να τον έχω εγώ φέρει στα μελίσσια μου με τα ίδια μου τα χέρια!!



Τρία - τέσσερα βαρρόα (φαίνονται καθαρά στη φωτογραφία) βολτάριζαν ανενόχλητα πάνω στο γόνο και στο κερί!! Και το χειρότερο είναι οτι πριν λίγες μέρες είχα βάλει σαν μαλάκας άλλο ένα τέτοιο ολόϊδιο κερί μέσα στο "ορφανό" μου, (μετά από τις υποδείξεις σας!!!) χωρίς να πάρω χαμπάρι καθόλου τον εχθρό!! Να σημειώσω εδώ οτι έως σήμερα, εγώ ποτέ δεν έχω δεί βαρρόα στα μελισσάκια μου, ούτε φυσικά έχω κάνει καμιά θεραπεία ποτέ...

Κατέβασα όλα τα καντήλια που είναι γνωστά και αν ξέχασα κανένα άγιο... ας με συχωρέσει!!

14 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Ζέπο πρώτα-πρώτα δεν σου είπα να πάρεις γόνο από σμάρι και να τον βάλεις στα μελίσσια σου.Πάντα τα σμάρια τα έχουμε καραντίνα γιατί το βαρρόα είναι το ελάχιστο που μπορεί να έχει ενα σμάρι.Υπάρχουν οι συψηγονίες που είνα οι χειρότερες απ΄όλες τις αρρώστιεςτων μελισσών,ασκοσφαίρωση,τραχειακή κ.α.
Θέλει προσοχή όταν μπερδευόμαστε με μελίσσια που δεν ξέρουμε.Δεν είναι τίποτα το βαρρόα.Φόρα το μουριόνι και τα γάντια πάρε και ένα τσουβάλι σαν αυτό που θειαφίζουμε το αμπέλι βάλτου μέσα καμιά 50αριά γραμ.άχνη(όχι από σουπερ-μάρκετ)σκέτη.Άνοιξε το μελισσάκι και ρίξτου στα πλαίσια.Αν μπορείς και έχεις μετά από κανα τέταρτο της ώρας σκαντσάρισε την κυψέλη για να μην ξανανέβουν πάνω στις μέλισσες οσες έπεσαν.

zepos είπε...

Ναι Μάρκο! Θα τις ταΐζω κι'όλας! Να μη χάσω το σόϊ!!
Εντάξει αστειεύομαι..
Εψαξα καλά-καλά το ορφανό που έχει "υιοθετήσει" για τα καλά την πίτα με τον γόνο που του έβαλα.. και δεν είδα καμιά.. Βέβαια ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αλλά να υπάρχει μια ελπίδα οτι η συγκεκριμένη πίτα που πήρα δεν είχε!!
Αχνη ζάχαρι δεν έχω καταφέρει ακόμη να φιάξω.. Εφέτος το χειμώνα που θα λασκάρω λιγάκι από τις δουλειές θα ασχοληθώ λίγο παραπάνω..

markos aliprantis είπε...

Που είσαι ρε Ζέποοοοοο.Χάθηκες.Φέτος να μην τα ματιάσω θα κάνω καλό κρασί.Το αμπέλι έχει κάμποσα σταφύλια έκοψα και τα φύλλα όπως μου είπες και χτές τους έριξα πάλι βορδιγάλιο.Έχω κόψει και στς μακριές βέργες την μύτη για να δυναμώσει το σταφύλι τιποτε άλλο;

zepos είπε...

Καλημέρα Μάρκο!
Εχω πήξει στη δουλειά αυτές τις μέρες (φιάχνω μια σελίδα φίλου που κάνει δερμάτινα είδη) και με πρόλαβες στο ράντισμα! Ελεγα από χθές να πιάσω, αλλά όλο κάτι γινόταν και σήμερα έχει ένα ελαφρύ αεράκι και δεν θέλω να βάζω μάσκες κλπ...
Τα σταφύλια πάνε πολύ καλά από ποσότητα, και όλα έδεσαν αρκετά τσαμπιά. Τώρα που τα ξαλάφρωσες είδες πόσο πιο εύκολα πάει το ράντισμα πάνω τους και να δείς πόσο θα πάρουν τ' απάνω τους..
Τώρα Μάρκο εάν έχεις αρκετά νερά, είναι ώρα να τα ποτίσεις γενναία.
Εγώ πάντα μόλις καρποδέσουν πλυμάρω τους λάκους κάθε βδομάδα, αυτό όμως έως το μέσο του Ιούλη ποτέ αργότερα.
Πρός το τέλος του Ιούλη ένα μικρό πότισμα με το πρότελευταίο καλό ράντισμα με εντομοκτόνο για να μπεί το φάρμακο ανάμεσα στις ρόγες πριν αυτές μεγαλώσουν και κλείσουν μεταξύ τους γιατί μετά, το τελευταίο είναι μόνο θειάφισμα στις γιαλισμένες πια ρόγες (δεν περνάει μέσα στο τσαμπί) και τέρμα το πότισμα για να ανεβάσουν τα σάχαρα γράδα.
Αντε και θα τα λέμε μετά για τον τρύγο και την οινοποίηση.

markos aliprantis είπε...

Μήν μου πείς ότι φτιάχεις του Γιώργου που έχει στην παραλία το μαγαζί!!!!Έχω να τον δώ χρόνια και κάποτε είχαμε τηλεφωνήματα μεταξύ μας.Είναι κυνηγός ακόμα;.Δώστου χαιρετίσματα αν είναι αυτός.Πρίν από 15 ίσως και λιγότερο είχα έρθει και ξήλωνα κάτι στον ΟΤΕ στην Αργύραινα και είχαμε γνωριστεί τότε.

zepos είπε...

Γιώργος Καρακώστας λέγεται. Κοίτα στην πρώτη σελίδα του Kynigos.Net πάνω-πάνω έχω λινκ:
LeatherLink
Λέγεται! Δεν θυμάμαι αν είχε μαγαζί στην παραλία. Είναι Μυτιλινιός παντρεμένος με Μυκονιάτισα και έχει μαγαζί στο σοκάκι στην "Μικρή Βενετία". Εφέτος είχε περίπτερο στην DIANA και είχε μεγάλο σουξέ! Είναι καταπληκτικά τα δερμάτινά του .
Δεν έχει ιδέα από PC αλλά τώρα ήλθε η ώρα να μάθει γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη!!
Για ξήλωμα ρε συ ήλθες;

markos aliprantis είπε...

Αυτός είναι και αν δεν κάνω λάθος έχει κουμπάρο εναν κτηνίατρο.
Ήρθα τότε και ξήλωσα κάτι PCM από εκεί και τα έβαλα στην Αντίπαρο.

zepos είπε...

Ναι Μάρκο, ο κτηνίατρος αυτός ο Νίκος Τριανταφύλλου είναι καταπληκτικός χειρούργος με μεγάλη πείρα και από την Αθήνα δίπλα στον Βέλτσο. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε, είναι Μυκονιάτης και μανιώδης κυνηγός.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Τι έγινε με το ορφανό μελίσσι ρε παιδιά ?

zepos είπε...

Το "ορφανό" Κώστα τελικά δεν ήταν ορφανό. Είχε βασίλισσα και μετά από λίγες μέρες που έβαλα την πίτα από το άλλο μέσα για δοκιμή, έπιασε τις γέννες. Αν και πρέπει να είναι νέα όμως δεν βλέπω και μεγάλη προκοπή! Ίσως είναι οι τροφές που εδώ στην περιοχή μου (δεν μετακινώ) είναι στο τέλος τους (λίγη θρίμπη)
Θυμάρια έχει λίγα αλλά είναι κάπως μακριά και πολύ λίγα..
Όλος ο γόνος από την πίτα βγήκε πια και την έβγαλα εχθές, την ξεκόλησα.

markos aliprantis είπε...

Ζέπο γράψε μου την ιστοσελίδα σου για το κυνήγι γιατί την ξέχασα.

zepos είπε...

Έλα ρε Μάρκο... Με .. προσβάλεις!!
Χωρατό έτσι;
KYNIGOS.NET

zepos είπε...

Μάρκο σήμερα έριξε μερικές σταγόνες το πρωϊνό και τα πήρα στο κρανίο επειδή για άλλη μια φορά παραλίγο να μου ξεπλύνει τ'αμπέλι που το ράντισα χθές που ήταν η πρώτη μέρα με χωρίς αέρα εδώ και 10 μέρες!
Ευτυχώς δεν έβρεξε τελικά, αλλά ρε φίλε μετά .. άντε να μην γίνεσαι προληπτικός με τόσες φορές που συνέβη φέτος!
Πάντως να μη το βασκάνω... φέτος αν δεν κάτσει καμιά στραβή ... θα πάρουμε αρκετά κιλά.. Θα δούμε!

markos aliprantis είπε...

Zέπο το επόμενο post που θα βάλω είναι για το αμπέλι με φωτό.Μέχρι στιγμής πάνε καλά να μην τα ματιάσω.Για το kynigos.net δεν σου έκανα πλάκα ίσως να αρχίζει το αλτσαχάϊμερ.Πρίν κάνω format το είχα στα αγαπημένα οπότε μετά το έχασα γιατί δεν τα έσωσα.