Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Δεν έχω μάννα!!


Είμαι ορφανό... κάνε κάτι!!
Κάτι τέτοια περίεργα μου φάνηκε οτι έπιασε τ'αυτί μου σήμερα το πρωί στα μελισσάκια μου..
Χωρίς να χάσω καιρό άναψα το θυμιατό και ζύγωσα..
Οι φωνές έβγαιναν από κείνο το άτιμο το περσυνό μικρό που ξαφνικά φέτος του την έδωσε και άρχισε να αυξάνεται με ρυθμούς διαστημικούς!
Δεν το προλάβαινα κεριά, σε δυό μόνο μέρες μου έχτιζε το κάθε πλαίσιο..
Και δώστου γόνο σε όλο το μήκος και μάκρος...

Το αποτέλεσμα αυτής της "ανώμαλης" συμπεριφοράς ήταν τις μέρες του Πάσχα που έλειψα για μια βδομάδα.. την έκανε..

Το είδα όταν γύρισα το κενό! Είδα τα άδεια καλοχτισμένα κεριά..
Είπα οτι έφυγαν καναδυό σμάρια και θα στρώσει με λίγο τάϊσμα..

Σήμερα που το άνοιξα διαπίστωσα το μέγεθος της .. απιστίας του, σχεδόν προδοσίας! Όλος ο κάτω όροφος γεμάτος πληθυσμό, τα πλαίσια γεμάτα τροφές αλλά χωρίς καθόλου γόνο!

Σε 4 τουλάχιστον πλαίσια, βασσιλικά κελιά αφεσμού στο κάτω μερος και σε ένα κεντρικό, ώ του θαύματος, τρία κελιά αντικατάστασης.. Όλα ανοιχτά από μέρες..


Εψαξα για την νεαρά .. αλλά δεν μου κάθησε.. παρθένα ίσως γι'αυτό!

11 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Σίγουρα έχεις "μάνα" ,μόνο φιλε Ζέπο (και το ξέρεις )θέλει τον καιρό της για να εμφανιστεί.Υπομονή λοιπόν.Στο μεζέ μας εμεις και όλα θα γίνουν.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Να επιμείνετ, Καπετάνιε!Οι παρθένες (πρέπει να) κάνουν τις δύσκολες... Πώς αλλώς;
;-)

markos aliprantis είπε...

Παρθένα εεε.Σιγά μην σου κάτσει χαχαχα.Για να δείς αν έχει μάνα μέσα έστω και παρθένα βάλε εναν ανοιχτό γόνο μέσα και μετά από τρείς μέρες δες αν έχει βασιλοκέλια.Μην την πατίσεις σαν εμένα που έχω κάμποσα αρρενοτόκα.

zepos είπε...

Καλημέρα σε όλους,
Εσείς που παίζετε τις ημερομηνίες στα δάχτυλα .. για πέστε μου:
Σε πόσες μέρες η νεαρά βασίλισσα μπορεί να αρχίσει τις γέννες;
Γιατί αν έγιναν αυτά που λέω στο μελίσσι, αφεσμοί το Πάσχα δηλαδή, ίσως μετά που γύρισα μου ξέφυγαν τα κελιά αντικατάστασης .. γιατί δεν έκανα (ομολογώ!) καλή επιθεώρηση..
Βλέπεις και γύρισα σουρωμένος αλλά και μετά την πρωτομαγιά ξαναμανα τα ίδια και την περασμένη Κυριακή άντε πάλι σε άλλου φίλου... το έχω παραξυλώσει και ίσως δεν φταίει η βασίλισσα!

zepos είπε...

@asteroid
Τω καιρώ εκείνο....επέμενα και υπήρξαν και αποτυχίες βέβαια, αλλά τις περισσότερες φορές .. το θέμα έκλεινε με συνοπτικές διαδικασίες!
Δυστυχώς αντιλαμβάνομαι (ευτυχώς) οτι πλέον όσο επιμένω τον καιρό μου χάνω!!

zepos είπε...

@κωστα
Έτσι λέω και γω αλλά οι μέρες περνάνε και αν δεν φανεί.. θα πιάσουν να γεννούν οι εργάτριες όπως έπαθε και ο φίλος ο Μάρκος και σε αυτές τις καταστάσεις εγώ δεν είμαι καλός!

markos aliprantis είπε...

Αφού βγεί απ΄το βασιλοκέλι και αν ο καιρός είναι καλός το αργότερο σε 10 μέρες γενάει.Αντε 15 αλλά πάνω από 20 δυσκολεύουν τα πράγματα.Αυτός είναι ο κανόνας αλλά οπως ξέρεις πάντα στους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.Γιά πες τώρα είναι ώρα να ρίξω ξανά βορδιγάλειο γιατί το αμπέλι είναι μισό-μισό δηλ.άλλες ρίζες έχουν δέσει και άλλες όχι.Πάντως μέχρι τώρα έχω θειαφίσει 4 φορές και 2 βορδιγάλειο.Εντομοκτόνο δεν έχω ρίξει ακόμα.

zepos είπε...

Εντομοκτόνο έπρεπε να ρίξεις πριν την άνθιση. Τώρα θα περιμένεις να γίνουν όλα τα τσαμπιά σαν μικρά μπιζέλια. Αλλα πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα και δόστου βορδιγάλειο+θειάφι+εντομοκτόνο, όλα με λίγο παραπάνω στις δόσεις.
Πιάσε και ένα μεγάλο ψαλίδι πριν ραντίσεις και κόψε όλα τα φύλλα ΚΑΤΩ από τα τσαμπιά. Έτσι θα φαίνονται καλά από το πλάϊ και θα προστατεύονται από πάνω από τον ήλιο του Ιούνη+Ιούλη... Κόβε συνεχώς και τις άκρες που πετάγονται πολύ μακριά από τα τσαμπιά για να παίρνει δύναμη...
Αυτές είναι δουλειές για τη χέρα .. οχι ξεντούγιασμα άχρηστο!
Θα παρακολουθήσω (λέω τώρα!) εάν γεννήσει η μάννα. Είναι τώρα 15 μέρες κιόλας.. Σήμερα μου φάνηκε οτι την είδα να τρέχει μέσα στο τσούρμο, μαύρη και μικρή αλλά δεν είμαι σίγουρος.. Είχε αγριέψει για καλά και έφυγα.. Να φανταστείς οτι μια πουτάνα με είχε πάλι 1 ώρα κλεισμένο στο κελί!! Τις έριχνα σπραίυ από ένα που έχω εκεί για την .. σκουριά.. αλλά τίποτα.. Μόλις άνοιγα την πόρτα να φύγω, μου όρμαγε!!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Κυρ Ζέπο αυτό που λέει ο Μάρκος για το πλαίσιο με γόνο ημέρας νομίζω πως είναι ο πιό ασφαλής τρόπος για να δείς τι γίνετε.

Αυτά που λες εσυ για την "κυρία" που σε είχε κλεισμένο σε κελί, τι είναι ?
Έχω χάσει την μπάλα ή είναι κάτι δικό σας και πρέπει να σκάσω?

zepos είπε...

Τι να είναι ρε Κώστα; Καμιά γκόμενα που με κυνηγούσε να με... βιάσει και γω αντιστεκόμουν ηρωϊκά κλαισμένος στο κελί;
Αγριεμένη μέλισσα ήταν από το μελίσσι το ορφανό (δεν είναι σίγουρο) και με κυνήγησε κάπου 30 μέτρα μακρύτερα που έχω ένα κελί με τα μελισσοκομικά μου.. 3Χ3 αλλά απόρθητο!!

Καλά αυτά με τον γόνο αλλά εγώ είμαι με 9 κυψέλες και κείνες οι μισές είναι πάνω στην ... ανάπτυξη..
Να τους πάρω γόνους;
Δεν κόβω τη χέρα μου καλύτερα!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ζέπο καλησπέρα,
μ’ έκανες και γέλασα έτσι που τα γράφεις……
αν τόσο πολύ τα λυπάσαι και τσιγκουνεύεσαι κόψε από ένα άλλο μια φαλτσέτα (ξυραφάκι) ένα λουκουμάκι φρέσκο γόνο μιας ή δυο ημερών και τοποθέτησε το σε μια κερήθρα αφού αφαιρέσεις αντίστοιχο κομμάτι στο μελισσάκι που θέλεις και όλα θα γίνουν!
Καλό βράδυ