Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Οι Αυστραλοί Αβορίγινες χορεύουν.. συρτάκι!

Η Ελληνική κοινότητα του Ντάργουϊν της Αυστραλίας, κάθε χρόνο διοργανώνει την εκδήλωση "ΓΛΕΝΤΙ" στην οποία καλούνται χορευτικά συγκροτήματα απ΄όλη την Αυστραλία. Ανάμεσα σε άλλα συγκροτήματα, μια ομάδα δέκα Αβοριγίνων χορευτών από το μικρό απομονωμένο νησί Έλκο βόρεια της Αυστραλίας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της φυλής τους και βαμμένοι αναλόγως, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και προκάλεσαν γέλωτες όταν παρουσίασαν την δική τους εκδοχή χορεύοντας τη μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη "Ζορμπάς".

Σήμερα ο χορός αυτός τους έκανε γνωστούς παγκοσμίως!!
Υπολογίζεται ότι έως την Τετάρτη περίπου 370.000 άτομα επισκέφτηκαν το YouTube για να απολαύσουν το συγκρότημα ιθαγενών της Αυστραλίας να χορεύουν με ένα διαφορετικό και μοναδικό τρόπο συρτάκι.

Η ιδέα ήταν του πρωτοχορευτή τους, Λάιονελ Ντζιτζιμπιμπιλγουϊ, 21 ετών που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει στην επιτυχία.
Την περασμένη Τρίτη επέστρεψε στο νησί του και ξαφνιάστηκε όταν είδε πολυάριθμους θαυμαστές (οι περισσότεροι λευκοί) να τον αναμένουν στο αεροδρόμιο για να τον αποθεώσουν. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο με αποτέλεσμα να γίνει και πρωτοσέλιδο στη μεγάλη και έγκυρη αυστραλιανή εφημερίδα "The Age". Όπως αναφέρει η εφημερίδα μερικοί από τους χορευτές δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί τους και δεν είχαν πάει ποτέ σε μεγάλη πόλη όπως το Ντάργουϊν.
Τώρα ενδέχεται να περιοδεύσουν τον κόσμο!

Στο νησί Έλκο ζουν περίπου δυο χιλιάδες ιθαγενείς. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι πρωτόγονες. Τρέφονται με κυνήγι και με ψάρεμα. Δουλειές δεν υπάρχουν...Η ζωή των χορευτών ενδέχεται να αλλάξει τώρα, λόγω της επιτυχίας που έχει παγκοσμίως ο "Ζορμπάς" τους!

Τόσο πολύ άρεσε ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν τον ελληνικό χορό, που οι οργανωτές του Ελληνικού Φεστιβάλ, όπως δήλωσε η Λίλιαν Γομάτος, αποφάσισαν να τους καλέσουν και του χρόνου.

Ένα μικρό βίντεο κλιπ από την εμφάνισή τους στάλθηκε στο YouTube και το συγκρότημα έγινε αυτομάτως διάσημο παγκοσμίως. Σήμερα το συγκρότημα δέχεται προσκλήσεις να εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά και από την Ελλάδα. "Θα πάμε στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι το μαγευτικό γι' αυτά τα παιδιά" λέει ο Φρανκ Ντζιτζιμπιμπιλγούϊ.


Δείτε το βίντεο και τον πραγματικά ξεκαρδιστικό χορό των ιθαγενών:
Ο Ζορμπάς σε αβορίγινο στύλ!!

4 σχόλια:

μελονικος είπε...

Πανέμορφος χορός. Βγαίνει από τη ψυχή τους. Σίγουρα πολύ καλύτερος από το χορό που χορεύουν διάφορα συγκροτήματα μπαλετίστικα.

markos aliprantis είπε...

Κάθε λαός έχει τον δικό του τρόπο να χορεύει.Πολύ ωραία παραλαγή χορευτικά του Ζορμπά.Μέχρι το ΄87 δεν ήξερα οτι η μισή ίσως και περισσότερη Κάλυμνος ζούσε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.Τότε με είχε καλέσει να πάω στην Κάλυμνο ένα φίλος γιατρός που γνωριστήκαμε την προηγούμενη χρονιά σε κάποιο νησί που είχα πάει για πέρδικες.Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που μου έλεγαν ότι ζούν με τις οικογένειές τους στην Αυστραλία και συγγεκριμένα στο Ντάργουιν.

zepos είπε...

Οι καλυμνιοί πάνε σε όλο το Αιγαίο ε Μάρκο; Σαν τους Συριανούς είναι και χειρότεροι..
Τώρα τελευταία και οι Μυκονιάτες (αν και λίγοι) δεν πάνε πίσω..

Αυτό που μου έκανε εντύπωση Νίκο στον χορό είναι ο ιδιαίτερος ρυθμός που έδωσαν στην διασκευή του "ζορμπά"..
Και να σκεφτείς ότι πρόκειται για πραγματικούς "χωριανούς" και όχι εξευγενισμένους....

Γ.Σιδέρης είπε...

Πραγματικά, πάλι καλά που υπάρχουν και μερικοί ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι να απαντήσουν. Και αναρωτιέμαι... Μήπως κάτι Καλομοίρες και Παπαρίζες είναι πιο ξεκαρδιστικές, τελικά, από τους "ιθαγενείς"; (για να μην αρχίσω να βάλω στον κατάλογο όλους τους σιχαμένους Έλληνες "επώνυμους" που, στο κάτω-κάτω, δεν έχουν το άλλοθι να είναι απλοικοί χωριάτες, όπως οι ιθαγενείς του βίντεο).