Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Μέλισσα κατά ελέφαντα!!

Διάβασα πρόσφατα ότι, οι ελέφαντες φοβούται πολύ τις μέλισσες!!
Μάλιστα!! Το μεγαλύτερο σύγχρονο θηλαστικό της στεριάς, τρέμει το κεντρί της μέλισσας..
Και μετά σου λένε οι παλιοί μελισσάδες, ότι με τον καιρό θα συνηθίσω τα καρούμπαλα από τις "φιλικές" επιθέσεις των μελισσών μου και δεν θα τους δίνω και πολύ σημασία!
Άρα θα γίνω πιο θαραλέος ακόμη και από ..ελέφαντα! Να το προλάβω αυτό και τίποτα άλλο!

Το ζήτημα προέκυψε από την έρευνα ορισμένων Αγγλικών εργαστηρίων που προσπαθούσαν να βρούν εύκολο και πρακτικό τρόπο να προστατευτούν τα φτωχά χωράφια των Αφρικανών αγροτών από τις ανελλέητες και καταστροφικές επιδρομές των πεινασμένων ελεφάντων. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λοιπόν προτείνει να τοποθετηθούν μελίσσια περιμετρικά των καλιεργημένων χωραφιών.

Οι ελέφαντες λένε οι Οξφορδιανοί, αν και παχύδερμα, ως φαίνεται φοβούνται τα τσιμπίματα των μελισσών που θα μπορούσαν να μπουν σε ..ευαίσθητα σημεία, όπως η προβοσκίδα τους! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, όταν παρατήρησαν ότι οι ελέφαντες το βάζουν κυριολεκτικά στα πόδια όταν ακούν αυτό το χαρακτηριστικό ζουυυυυυυυυυυμ, της μέλισσας....

Εμένα να δείτε!! Αν όμως έβλεπα έστω και μια φορά στη ζωή μου, έναν μεγάλο αρσενικό ελέφαντα να τρέπεται σε άτακτη φυγή από μια τσατισμένη μέλισσα, ε δεν μπορεί..όλο και κάποια αυτοπεποίθηση θα αποκτούσα σε κάποια παρόμοια κατάσταση.. Έτσι από ..υπερηφάνεια ρε γμτ!!

Για να πειραματιστούν λοιπόν, οι ερευνητές έκρυψαν μαγνητόφωνα σε δέντρα που προτιμούν για τη σκιά τους οι ελέφαντες και έπαιξαν ηχογραφημένους ήχους μελισσών ενώ το κοπάδι ξεκουραζόταν..
Στο 94% των περιπτώσεων τα ζώα έφευγαν από το δέντρο, τις μισές φορές τρέχοντας!!
Συγκριτικά, μόνο το 27% των ελεφάντων τρόμαζε όταν παιζόταν ένας ήχος ελέγχου από άσχετο (λευκό) θόρυβο.

Ένας "ζωντανός φράκτης" από κυψέλες λοιπόν ίσως έδινε μια φτηνή και πολύ πρακτική λύση, λένε οι ερευνητές. Με αυτόν τον απλό τρόπο, θα πετύχουν να διώχνουν μακριά τους ελέφαντες, αλλά και να επωφελούνται από την συγκομιδή του μελιού! Το μειονέκτημα είναι ότι οι αφρικανικές μέλισσες είναι πιο επιθετικές και το κεντρί τους πιο επώδυνο!! Ας το έχουν αυτό στα υπ'οψη οι Αφρικανοί συνάδελφοι!

6 σχόλια:

dimitris-r είπε...

Ωραία ιδέα για να διώχνει κανείς από το αμπέλι του κι άλλου είδους θηλαστικά, π.χ.
αγελάδες, πρόβατα, αρουραίους, σκύλους, κυνηγούς!
Α, κι επειδή έχουμε και μια συνείδηση ισορροπίας θα αποφύγουμε την εισαγωγή αφρικάνικων μελισσών, μη διαταράξουμε και το σύστημα.
:-)
Καλημέρα κι ας άργησες.

Α, και περιμένουμε και συνταγή για κολίνες, λιμουδάκια, κορκοδείλους και άλλα πλάσματα της μυκονιάτικης πανίδας.

zepos είπε...

Δυστυχώς Δημήτρη η ντόπια κτηνοτροφική πανίδα δεν σκιάζεται ΄καθόλου από το βουϊτό της μέλισσας. Δεν έχει ως φαίνεται "ευαίσθητα" σημεία όπου θα μπορούσαν τα μελισσάκια να πάνε. Με έχουν ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ!!
Ο μόνος τρόπος να τα κάνεις ξου.. είναι ο τρόπος του Ζορζή του συχωρμένου!΄Ποτέ δεν τον άκουσα να παραπονιέται. Μόλις κάποιο ξένο ζώο έκανε το τραγικό λάθος να μπείσε χωράφι του.. ήταν και το τελευταίο που έκανε!! Το καλό ήταν ότι ο Ζορζονάς, έφερνε και μερικά στα πανηγύρια και είχαν τα άτιμα ένα ζουμί!!! Και έλεγε: "Το ξένο έχει τη γλύκα!"

Τα λιμουδάκια και οι κολίνες είναι προστατευόμενα είδη.. Μην το ξεχνάς!
Όσο για κροκοδείλους, να σε δώ να τους τρώς και τίποτα άλλο!

Α! δοκίμασα το γιοματάρι μου.. Γεύση πεπόνι!

markos aliprantis είπε...

Μπράβο ρε Ζέπο καλόπιοτο.Κροκοδείλους γιαχνί είναι άλλο πράμα.

μελονικος είπε...

Έχω ακούσει πως μερικές φορές χρησιμοποιήθηκαν στο πόλεμο και μάλιστα σε πολιορκίες.

dimitris-r είπε...

Βρε συνταγή αντιμετώπισης λέμε γιατί με το που γυαλίσει το σταφύλι το τσακίζουνε.

zepos είπε...

Το τσιμπολόγημα της ρόγας από τις κολίνες, αρχίζει ακριβώς όταν αρχίζει να γλυκαίνει η ρόγα (ποτέ πριν!) και είναι ένα αδιάψευτο σημάδι ότι ήλθε ή πλησιάζει σύντομα η ώρα του τρύγου! Οι παλιοί, τότε που δεν υπήρχαν γραδόμετρα.. είχαν αυτό ως σημάδι. Μάλιστα παρακολουθούσαν την συχνότητα και την έκταση των επιθέσεων στα τσαμπιά και είχαν μάθει το συγκεκριμένο μέγεθος που ήταν το σημάδι έναρξης τρύγου..
Γι'αυτό Δημήτρη να θεωρείς τις κολίνες σύμμαχους και όχι επιβλαβή. Επιβλαβή γίνονται τα άτιμα όταν με ανυπέρβλητη υπομονή μαζεύουν κιλά ολόκληρα σανά και γεμίζουν τις υδροροές και τους απραστάτευτους κάπασους για την φωλιά τους!!