Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Η "άλλη" Μύκονος

"Χάρμα οφθαλμών
Το κορίτσι στεκόταν δίπλα μου στην ουρά για τα αλλαντικά. Σχεδόν γυμνή, μ' ένα μικροσκοπικό μαγιό κι ένα πανάκι-άλλοθι τυλιγμένο στους μηρούς. Μαυρισμένη, και λαμπερή, φτιαγμένη στην τρίχα, από την κορυφή ως τα νύχια των ποδιών της. Τα οποία πόδια ήταν μια φυσική συνέχεια του κοριτσιού. Περιποιημένα από πεντικιούρ-υπερπαραγωγή μέσα σε σαγιονάρες με διαμαντένια κρύσταλλα και ένα δαχτυλίδι-κοτρόνα στο δάχτυλο. Του ποδιού το δάχτυλο, να εξηγούμεθα.

Στην Αθήνα θα τη μάζευαν για τρελή, ή για αδέσποτη νεράιδα. Αλλά εδώ στη Μύκονο το παράξενο θέαμα δεν ήταν εκείνη - ήμουν εγώ. Αχτένιστη, ιδρωμένη, μ ένα φόρεμα της συμφοράς, λερωμένο από βρεφικό γιαούρτι. Με δύο καρότσια τίγκα στις προμήθειες ειδών οικιακής κιγκαλερίας. Κι ούτε ένα δαχτυλίδι στο πόδι, στον αφαλό ή οπουδήποτε αλλού, εκτός από την προδοτική βέρα στο δεξί.

Εγώ ήμουν αλλοπρόσαλλο θέαμα, μια παραφωνία ανάμεσα στις αιθέριες υπάρξεις που τρέφονται με μπουκίτσες σούσι από το Νόμπου και μικρές γουλιές σαμπάνιας στις πεζούλες των «Αστρων». Στην Αθήνα, μια ξεχαρβαλωμένη νοικοκυρά στο σούπερ μάρκετ είναι το αναμενόμενο. Στη Μύκονο, ένιωθα τα βλέμματα του οίκτου καθώς ξεφόρτωνα μπριζόλες, σκυλοτροφές και κάσες με εμφιαλωμένα νερά.

Εφτασε η σειρά μας. Εδωσα την παραγγελία μου -δώδεκα φέτες γαλοπούλα, μισό κιλό μπέικον και δύο σαλάμια. Η νεράιδα πήρε εκατόν πενήντα γραμμάρια διαφανές προσούτο, τα απόθεσε στο ψάθινο καλαθάκι της και ανελήφθη στους ουρανούς.

Εγώ φόρτωσα το σαράβαλο και ξεκίνησα αγκομαχώντας για το σπίτι. Κάποτε, ξέρετε, ζούσα τη ζωή της. Ομως το αέρινο γυμνό ξωτικό δεν έχει ιδέα ότι μια μέρα θα ζει τη δική μου, ιδρωμένη, γαϊδουρινά φορτωμένη ζωή. Θα της αρέσει άραγε; Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν ξαναπάω στο σούπερ μάρκετ του πιο χαϊχλίδογλου νησιού στην Ελλάδα χωρίς να λίγο κραγιόν, ένα σκουλαρικάκι, ένα δαχτυλίδι, βρε αδελφέ! Εστω, και στο δάχτυλο του ποδιού.
"

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να μεταφέρω εδώ το παραπάνω. Δεν το έγραψε καμιά ταλαιπωρημένη "νοικοκυρά σε απόγνωση" που είδε τον εαυτό της σε μια τελείως άδικη σύγκριση με το αιθέριο πλάσμα. Το έγραψε η Ρίκα η Βαγιάννη στο "Έθνος" της 12/07/07. Η Ρίκα είναι παλιά φίλη της Μυκόνου, και όσοι την γνωρίζουν από παλιά θα ξέρουν οτι, δεν πρέπει να φοβάται καμμία σύγκριση γιατί απλά είναι υπέροχη! Σε όλα!

Και όμως! Μια "άλλη" Μύκονος ξεπήδησε ξαφνικά μπροστά στα μάτια της και αδίκως κατά την άποψή μου άρχισε τις συγκρίσεις και τον αυτοσαρκασμό..
Η αλήθεια όμως είναι οτι η Ρίκα είναι η πραγματική εικόνα της εργαζόμενης γυναίκας - νοικοκυράς στη Μύκονο και η αιθέρια ύπαρξη, είναι η "άλλη" Μύκονος.

Μια "άλλη" Μύκονος που μπορεί να αποτελείται από μια (το πολύ) χιλιάδα ανθρώπους που όμως δίνουν το "στίγμα" τους. Είναι άνθρωποι για τους οποίους θα γράψουν οι εφημερίδες, θα τρέξουν οι φωτογράφοι πίσω τους και τα κανάλια θα τους έχουν στο βραδυνό τους δελτίο ειδήσεων. Είναι άνθρωποι που βασικά ομιλούν την Ελληνική ... διάλεκτο, αλλά οπωσδήποτε σε κάθε πρόταση βάζουν και μια-δυο λέξεις αγγλικές, ίσως και καμμιά γαλλική για να γίνει περισσότερο κατανοητή η βαθυστόχαστη σκέψη τους..

'Ομως είναι δικαίωμά τους! Έτσι "γουστάρουν" να ντύνονται, έτσι να μιλάνε, σε πέντε-έξη μαγαζιά μόνο να συχνάζουν, σε δυο το πολύ τρείς παραλίες να πηγαίνουν, γουστάρουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, να ξέρουν ποιός είναι με ποιόν! Δεν πειράζουν κανένα, εκτός από ορισμένους μονίμως διαμαρτυρόμενους οι οποίοι ασφαλώς έχουν ένα ευθέως ανάλογο με την γκρίνια τους σύνδρομο κατωτερότητας..

Στο νησί κατοικούν και δουλεύουν χιλιάδες σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι.
Το καλοκαίρι την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί και έλληνες που είναι με οποιαδήποτε κριτήρια απολύτως ...φυσιολογικοί! Διασκεδάζουν όπως όλοι μας και υποφέρουν όπως όλοι μας...Απολαμβάνουν το κολύμπι σε εκπληκτικής ομορφιάς καθαρές θάλασσες. Εχουν να διαλέξουν από το ακριβότερο έως το φθηνότερο μαγαζί να ξοδέψουν τα λεφτά τους.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ είναι η πραγματική Μύκονος.

Και όμως, η "άλλη" Μύκονος, η εξεζητημένη εμφάνιση και παρουσία μια μικρής μειοψηφίας ολίγων εκατοντάδων ανθρώπων, καταφέρνει να εισβάλλει στο μυαλό ορισμένων ως "καταστατική" πραγματικότητα του νησιού. Δεν σκέφτονται τίποτε άλλο παρά μόνο αυτούς! Λένε ΜΥΚΟΝΟΣ και εννούν αυτούς, μαζί με ένα μορφασμό αηδίας και αποστροφής, είτε έχουν πάει στο νησί είτε όχι!!
Οι υπόλοιποι αν και είναι απείρως περισσότεροι, απλά δεν υπάρχουν!
Έχει τόσο πολύ επηρρεάσει την γνώμη τους, που αποκαλούν την αληθινή ζωή στο νησί, "άλλη Μύκονος"... Τόσο πολύ!

16 σχόλια:

anadelfos είπε...

Όλα είναι όπως τα γράφετε, αλλά σε ένα δεν συμφωνώ.. Δεν υπάρχει πραγματική "φτηνή" λύση στη Μύκονο. Ίσως υπάρχουν φτηνές λύσεις συγκριτικά με άλλες επιλογές πάντα όμως στη Μύκονο, εάν τις συγκρίνεις με άλλα νησιά δεν είναι..
Και αυτό είναι κάτι που ίσως, λέω ίσως, επηρρεάζει την γνώμη αρκετών..
Δεν την "βγάζουν" με λίγα λόγια! Ούτε φυσικά μπορούν να παρακολουθήσουν την μερίδα των ανθρώπων που εσείς (και εγώ) ονομάζεται "άλλη" Μύκονος.
Τελικά ίσως και εδώ ισχύει το "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"!!

μελονικος είπε...

Με τη γυναίκα μου κουβεντιάζουμε από χθες το γραπτό σου . Ζούμε σε νησί που μπορεί να μην είναι Μύκονος αλλά "ψηλά-χαμπλά" που λεν και οι Καραγκούνηδες τα ίδια προβλήματα έχουμε. Χαίρουμε που σε γνωρίσαμε.

dimitris-r είπε...

Α ρε Ρίκα ...Ρικάκι. Η πιο όμορφη παρουσία στο νησί.
Καλή της ώρα!
Ευχαριστούμε Ζέπο. Να 'σαι καλά!

chaniabee είπε...

δηλαδή !!!όπως εννοούμε αυτόχθονες μέλισσες σήμερα, έτσι θα λέμε και για αυτόχθονες νησιώτες σε μερικό καιρό !!? και θα γελάμε ,πάρα πολύ , και θα λέμε , τι είναι αυτό !!!??? τρώγετε ????

markos aliprantis είπε...

Ζέπο έχω έρθει Μύκονο παλαιότερα και είναι όπως τα γράφει ο/η anadelfos.Όχι οτι εμείς πάμε πολύ πίσω αλλά νομίζω είμαστε λίγο φθηνότεροι στην Πάρο.Το κακό είναι οτι την πληρώνουν και οι μόνιμοι κάτοικοι με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να είναι από τα υψηλότερα της Ελλάδας.Δεν λέω είμαστε από τους προνομιούχους στην ποιότητα ζωής.Εχουμε τα οφθαλμόλουτρά μας βλέπουμε διάφορες προσωπικότητες και πόσο χλιδάτα περνάνε τις διακοπές τους κλπ.Δε βαριέσαι υγεία να έχουμε

zepos είπε...

Ανάδελφε σωστά και συ τα λες. Δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια εδώ.. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τα πικρόχολα σχόλια που διαβάζουμε συνέχεια τελευταία και οχι μόνο στα μπλοκ αλλά και σε ορισμένα ένθετα σοβαρών εφημερίδων.
Αν δεν έχει κάποιος 3 χιλιαρικα να χαλάσει εδώ τον Ιούλιο-Αύγουστο, ας έλθει Μάϊο-Ιούνιο. Είναι πιο φτηνά όλα. Δεν θα του δοθεί όμως η ευκαιρία να "γνωρίσει" την "άλλη" Μύκονο και τους παρδαλοντυμένους διάσημους ώστε να γυρίσει πίσω και να αρχίσει τα ...μπλιαχχχχ κλπ της ανείπωτης αηδίας! Να λέει ή να γράφει οτι αυτά που βλέπει στη Μύκονο "του προσβάλλουν την ..αισθητική!"
Ξέρεις τι ξύλο έχουν φάει αυτές ή αυτοί που τα γράφουν από τη μάνα τους για να εμπεδώσουν την σωστή αισθητική της αριστοκρατίας;

zepos είπε...

Νίκο η αλήθεια είναι μία: Εάν δεν είμαι προκατειλλημένος δεν με πειράζει η συμπεριφορά των άλλων, αρκεί να μην ενοχλεί με πράξεις προσβλητικές..
Το ζήτημα της αισθητικής της εμφάνισης είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση..

zepos είπε...

Αφού βρίσκεις Δημήτρη χρόνο και γράφεις..πάλι καλά!
Η Ρίκα είναι φίλη και ΣΩΣΤΗ!

zepos είπε...

Παντελή εδώ δεν θα ξέρουμε ποιός είναι αυτόχθων Ευρωπαίος σε λίγο και θα ξέρουμε τι είναι αυτόχθων νησιώτης;
Το χωνευτήρι των φυλών είναι αργοκίνητο αλλά αδησώπητο..

zepos είπε...

Μάρκο έχει και φτηνές λύσεις στη Μύκονο..Αλλά πως να τις ξέρει κάποιος που επισκέπτεται το νησί είτε για πρώτη φορά είτε πάντα για λίγες μέρες;
Αν εγώ, λέμε τώρα!! αποφασίσω να πάω διακοπές φτηνές στη Μύκονο θα τη βγάλω στα σίγουρα με τα μισά λεφτά από ..σένα παράδειγμα..
Αλλά αυτό που μ'άρεσε στο σχόλιό σου ήταν οτι βάζεις πρώτο-πρώτο το "προνόμιο" του...οφθαλμόλουτρου!!
Εύγε!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

ΑΑΑΑ και σημείωσε σε παρακαλώ πάνω στις photo του mail που είναι το market να πάω για ψώνια...

Λουΐζα Κορνάρου είπε...

σφραγίζω το ποστ και την αναδημοσιευση: χθες πηγαινοντας στη δουλειά, στη γωνία Λουκά και Bolero, βλέπω τη Ρίκα να ταΐζει γιαουρτάκι τον
μπόμπιρα στο καρότσι. Στέκομαι, χαμογελάω και έκανα ότι δεν έχω κάνει χρόνια τώρα με τοσους και τόσους επώνυμους:
-Είσαι θεά, ειδικά με το γιαουρτάκι στο χέρι, της λέω
-Κατάλαβες τώρα, μου απαντά...

Γελάσαμε συνομωτικά. Εκει που ήσουν ήμουνα...

zepos είπε...

"Γωνιά Λουκά και Μπολερό!!"
Καλό μανταμ!
Θα το φροντίσω να καθιερωθεί!

Η Ρίκα δεν συγκαταλέγεται στους "επώνυμους"... Είναι άλλος ένας άνθρωπος.

chaniabee είπε...

μα πια είναι αυτή η Ρίκα βρε παιδιά ????? για εμάς τα επαρχιοτακια καμία εξήγηση???? Συγγνώμη στην Ρίκα αν έπρεπε να την ξέρω !!!

zepos είπε...

Καλημέρα Παντελή
Η Ρίκα Βαγιάννη είναι δημοσιογράφος της ΝΕΤ που γράφει και σε εφημερίδες μικρά σχόλια. (Εθνος) Είχε, (ανάμεσα σε άλλα) για χρόνια την πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ μαζί με την Τσαπανίδου (δεν ξέρω αν λέω σωστά το όνομα)..
Τίποτα σπουδαίο δηλαδή, δεν μπορεί να πει κανείς οτι είναι "επώνυμη" με την έννοια που δίνεται στις μέρες μας, αλλά έρχεται πολλά χρόνια στο νησί και έτυχε να την γνωρίσω.
Φυσικά το θέμα του ποστ είναι αυτά που γράφει και τα σχόλιά μου και οχι η ίδια έτσι..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ζέπο μου, την Ρίκα δεν την γνωρίζω προσωπικά, αλλά την παρακολουθώ πολλά χρόνια και αυτό, που μου εκπέμπει είναι πως πρόκειται για άνθρωπος γνήσιο, ζεστό, ανεπιτήδευτο... Αν την δεις, να της το μεταφέρεις αυτό, σε παρακαλώ, μαζί με τα συγχαρητήριά μου για το κείμενό της, πο, άλλωστε, ακριβώς το ίδιο μου βγάζει!..

Στα υπόλοιπα, στα δικά σου - είτε στο post είτε στα σχόλια - δεν χρειάζεται να τοποθετηθώ. Τάχουμε πει και ξαναπει και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό...
:-))