Παρασκευή 16 Μαρτίου 2007

Η ώρα του αμπελιού

Ήλθε η στιγμή να πιάσω τα πρώτα ραντίσματα στ' αμπέλι για φέτος. Αργησα λίγο, μα ο φετεινός καιρός δεν έχει αφήσει ούτε μια ασχολία να πάει κατά τα "δεδομένα"..Λες τώρα είναι ή ώρα να κάνω τούτο, αλλά ο καιρός στα χαλάει. Πάντα οι ασχολίες με τη γη και τα ζωντανά της ήταν "προγραμματισμένες" σύμφωνα με τις ημερομηνίες στο περίπου βέβαια. Και όλα αυτά είχαν "βγεί" από την συσωρευμένη πείρα και γνώση των ανθρώπων που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.. Τώρα για τα επόμενα χρόνια, με τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αρκετά από αυτά..

Τα παραπάνω μου ήρθαν όταν διάβασα προχθές σε Μυκονιάτικη εφημερίδα την μικρή αλλά ουσιαστική ανακοίνωση του "ΕΡΟΣ" για τα αμπέλια..
"ΕΡΟΣ Μυκονίων" ..Οτι άλλο σκέφτεστε για τον τίτλο να το ξεχάσετε, γιατί πρόκειται για τον "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΙΝΟΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ", που ξεκίνησε το 2002 και έχει καταφέρει πολλά έως σήμερα.. Για να ξέρετε οτι ..έχουμε και τέτοια!!
Την ανακοίνωση την δίνω παρακάτω για όσους δεν την είδαν..

"Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ"
από τον ΕΡΟΣ Μυκονίων

Ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύνδεσμος (ΕΡΟΣ) μοίρασε και φέτος 4500 κλίματα, σε παλιούς και νέους αμπελουργούς. Ευελπιστούμε οι φίλοι μας να δώσουν γη και ύδωρ σε αυτά, ώστε σε 2 έως 3 χρόνια να καμαρώνουμε νέα αμπελάκια στη Μύκονο. Τα κλήματα είναι δωρεάν του Δήμου Μυκόνου προς τον Σύνδεσμό μας, για λογαριασμό των μελών του αλλά και άλλων μερακλήδων ερασιτεχνών αμπελουργών. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο που συμμετέχει στην προσπάθειά μας για την αναβίωση των αμπελώνων της Μυκόνου.
Οι ποικιλίες που χορηγούμε είναι Μυκονιάτικες από παλιά αμπέλια των παπούδων μας. Κάθε χειμώνα μαζεύουμε υγιείς κλιματίδες, οι οποίες θα αποτελέσουν εμβόλια για τα νέα κλήματα που εμβολιάζονται σε ειδικό κέντρο.
Καλούμε όλους τους φίλους που έχουν μια πατημασιά γης, να τολμήσουν να στήσουν ένα αμπελάκι που θα τους αποδώσει πολλαπλάσια απ' ότι θα τους ζητήσει. Η χαρά της δημιουργίας, το πράσινο χαλί δίπλα στο σπίτι μας, η γλύκα της ρόγας, καθαρής βιολογικής από τα δικά μας χέρια, το άρωμα του κρασιού, το νέκταρ της απόσταξης. Τούτο το πράμα βάλθηκε να ξεσηκώσει τις αισθήσεις μας. Όποιος καλλιεργεί τη γη μπορεί να μας περιγράψει την ψυχική γαλήνη που αισθάνεται. Καθαρίζει το μυαλό, παραμερίζει το άγχος της καθημερινότητας. Μας βάζει χωρίς να το καταλάβουμε, σε πρόγραμμα συχνής σωματικής άσκησης, μας βάζει σ' ένα κόσμο απλό, μαγευτικό, ξένοιαστο, υγιεινό. Δώστε χώρο στη φυσική ζωή σε βάρος της ρομποτικής ζωής που ζούμε, η οποία μας τρέχει ολοταχώς για τον..Αη Λούκα..

Και μην ξεχάσουμε να ραντίσουμε το αμπελάκι μας για να κόψουμε όμορφα και καθαρά σταφύλια τον Σεπτέβρη..

ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ σε ποσότητα νερού 10 λίτρων

1.- Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια (έως τέλος Φεβρουαρίου)
Με βρέξιμο θειάφι 100 γραμ. διαλυμένο στο νερό.

2.- Όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 5 - 10 εκ.
Με βορδιγάλειο πολτό 0,5% (2 - 3 κουταλιές της σούπας) σε συνδιασμό με παραδοσιακό θειάφισμα.

3.- Λίγο πριν την άνθιση,
Με βορδιγάλειο πολτό 1% ( 3 - 4 κουταλιές της σούπας) και 1 - 2 κουταλιές της σούπας εντομοκτόνο.
Ακολουθεί θειάφισμα.

4.- Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού,
Με βορδιγάλειο πολτό 1 - 2 % (3 - 4 κουταλιές της σούπας) και θειάφισμα.

5.- Όταν αρχίζει το γιάλισμα της ρόγας,
εντομοκτόνο 1 -2 κουταλιές της σούπας.

Σημειώνουμε οτι το παραδοσιακό θειάφισμα μπορεί να αντικατασταθεί με βρέξιμο θειάφι σε αναλογία μία κουταλιά της σούπας.
Όλα τα παραπάνω ραντίσματα γίνονται για να αποτρέψουμε την προσβολή από περονόσπορο, ωίδιο, ευδεμίδα. Αναφέραμε τα ελάχιστα απαραίτητα για μια καλή σοδειά..

8 σχόλια:

anadelfos είπε...

Μου άρεσε ιδιαίτερα η ανακοίνωση του ΕΡΟΣ..Πολύ κουλτούρα ρε φίλε..Και συνάμα και αλήθειες βγαλμένες από καρδιάς..
Καλά κρασιά!

takis είπε...

Πολύ καλά όλα ...θα έλεγα πάρα πολύ καλά...εχω και μεγάλη αγάπη στο κρασί...
αλλά το όνομα ρε παιδί μου , μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε...ακου ΕΡΟΣ...εκτος αν είναι επίτηδες...λίγο ξενέρωτο όμως.
Νά ειστε καλά και φυσικά καλά κρασιά εκει στις "απομονωμένες" μεριές της Ελλάδας..

zepos είπε...

Εγώ takis δεν είμαι μέλος του συνδέσμου..Θα το ρωτήσω όμως το "επίτηδες"..

zepos είπε...

@anadelfos
Και μένα μου έκανε εντύπωση η "κουλτουριάρικη" ανακοίνωση..Πάντως όποιος ασχολείται ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ όμως, με τη γη..έχει και τέτοιες εκλάμψεις! Λέω ερασιτεχνικά γιατί αν το πάμε στους επαγγελματίες...μάλλον ατυχήσαμε..

dimitris-r είπε...

Μα είναι προφανές, (διατί να το κρύψομεν άλλωστε;) ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του συνδέσμου που πιθανότατα συμπίπτει με τον συντάκτη της ανακοίνωσης, είναι ποιητής!
Διότι και οι ποιητές έχουν δικαίωμα στην αμπελουργία.

@takis.
Ξενέρωτος έρωτας δεν είναι πλέον έρωτας.
Το όνομα, επίτηδες βέβαια! Τέτοιο στραμπούληγμα να χωρέσει σύνθετη λέξη στο "όμικρον"...

zepos είπε...

Κοίτα ρε τι μαθαίνει κανείς από το ιντερνετ..Καλά λένε από μικρό και από ....

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αλλίμονο αν η κάθε είδους μη επαγγελματική καλλιέργεια δεν ενέχει έρωτα - έστω κι αν τον γράφουν με "ο"... Άλλωστε οι ανορθογραφίες στον έρωτα μπορεί να φανερώνουν πάθος, συχνά και γνώση υπερβατική!..

Καλή επιτυχία στην συνέχεια! Ελπίζω να βοήθησε και η διάλεξη στην Άνω Μερά το Σ/Κ...
Καλημέρα!

dimitris-r είπε...

Μια πρόσκληση να πλέξετε την ιστορία σας, είναι και σας περιμένει στα ...κάρβουνα. Εκεί κείτονται και οι λέξεις.
Καλημέρα!
Βάλτε σκύλους, βάλτε αμπέλια,βάλτε θάλασσες, ότι θέτετε τώρα που γυρίζει σπεύσατε.