Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009
Οικονομική ενίσχυση...
Εκτός από ωραία είναι και δίκαιη η κ Υπουργός. Αναγνώρισε την άμεση ανάγκη υποστήριξης των μελισσοκόμων των μικρών νησιών, για την διατήρηση της παραδοσιακής μελισσοκομίας. Τώρα που βρήκε το χρήμα μέσα σε αυτό το "μαύρο κενό" που άφησε πίσω του ο μαύρος σίφουνας.. είναι απορίας άξιον!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17.11. 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με σημερινή της απόφαση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην έγκριση των τροποποιημένων Προγραμμάτων Πρωτοβουλιών των Ενώσεων Μελισσοκόμων των Μικρών Νησιών του Αιγαίου για το έτος 2009.
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή υπέγραψε τη σχετική απόφαση με το συνολικό κόστος της χορηγούμενης ενίσχυσης του αναπροσαρμοσμένου προγράμματος, να ανέρχεται στο 1.194.180 Ευρώ.
Η προαναφερθείσα ενίσχυση είναι σύμφωνη με το εγκριθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα Στήριξης της παραγωγής τοπικών προϊόντων στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους για τον τομέα της Μελισσοκομίας.
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
Μαυρίστε μας!!
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
Αγ.Μάμας ο προστάτης!
Μου έλεγε ο σχωρμένος ο Ζωρζής ο Φαμέλης, οτι όποτε τρυγούσε ανήμερα τάϊ Μάμα, τα σταφύλια θα ήτονε καθαρά και βαρειά!
Του έλεγα οτι ο Άγιος Μάμας είναι (;) ο προστάτης των ποιμένων, των κτηνοτρόφων, κατά πως μολογάει η παράδοση..
Εκείνος επέμενε οτι ο Άγιος δεν έκανε διάφορο! Είσαι αγωνιστής με τα ζα ή τη γη, θα σ'εχει κοντά του... Τόλεγε με την καρδιά του όμως και γω χασκογελούσα μια κι' ήξερα τι διαόλου κάλτσα ήτονε ο σχωρμένος ο Ζορζής..
Να μη τα πολυλέμε, παρόλο που ήθελα να ανέβουν λιάκι ακόμη τα γράδα, σήμερα ανήμερα του Αγίου Μάμα τρύγησα..
Όλα τα σταφύλια στο ύψος τους.... Η ποσότητα ανεβασμένη, αναμενόμενο...Ο άγιος ήτανε στ'αμπέλι...
Αύριο πατάμε!
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Τρύγος εν όψη!
Οι μέρες περνάνε με ταχύτητα και τα ζάχαρα στ'αμπέλι ταξιδεύουν προς τα πάνω..
Οι Μονεμβασιές σε γενναία παράταξη και οι Ροδίτες λιγότεροι λόγω διαφορετικού κλαδέματος.
Φέτος πήγαμε - έως σήμερα - καλά από ασθένειες και παραγωγή. Από ποιότητα θα τα πούμε όταν αρχίσουν οι δοκιμές και τα τραπεζώματα!
Οι άγνωστες ποικιλίες έδωσαν περισσότερα και θα γίνει η "μίξη της αρκούδας"!!
Χθες πατήσαμε λίγη Μαλαγουζιά ενός καλού φίλου, που δυστυχώς την είχε "χτυπήσει" η μύγα.. Πραγματικό εργόχειρο ο λεπτομερής καθαρισμός του τσαμπιού και φυσικά τα μισά σ'ένα λάκο όπου τα πεινασμένα μελισσάκια έκαναν ..πάρτυ!!
Οι Μονεμβασιές σε γενναία παράταξη και οι Ροδίτες λιγότεροι λόγω διαφορετικού κλαδέματος.
Φέτος πήγαμε - έως σήμερα - καλά από ασθένειες και παραγωγή. Από ποιότητα θα τα πούμε όταν αρχίσουν οι δοκιμές και τα τραπεζώματα!
Οι άγνωστες ποικιλίες έδωσαν περισσότερα και θα γίνει η "μίξη της αρκούδας"!!
Χθες πατήσαμε λίγη Μαλαγουζιά ενός καλού φίλου, που δυστυχώς την είχε "χτυπήσει" η μύγα.. Πραγματικό εργόχειρο ο λεπτομερής καθαρισμός του τσαμπιού και φυσικά τα μισά σ'ένα λάκο όπου τα πεινασμένα μελισσάκια έκαναν ..πάρτυ!!
Κυριακή 19 Ιουλίου 2009
Στ΄ Άϊ Λιά το πανηγύρι...
κατάκορφα στον μεγάλο βράχο
Εγώ τόχα πει από τότε που πήαμε για πρωτομαγιά στο εκκλησιδάκι τ΄άϊ Λιά. Ο δρόμος που έγινε από την μια χάλασε το αρχαίο μονοπάτι, αλλά από την άλλη θα "στρώσει δρόμο" για πανηγυριώτες και πανηγυρίζοντες.
Το πανηγύρι έγινε Σάββατο μια και οι παπάδες έχουν μεγάλες δουλειές με τους Kυριακάτικους πιστούς και δεν ρέονται την βουνίσια βόλτα..
Οι Τουμπάκηδες λοιπόν έδωσαν ρέστα! Επί ενα μήνα κατά πως έμαθα, ο νεότερος ο Γιάννης μαστόρευε κατάκορφα να στήσει μια πέργκολα για να σκιάσει το τραπέζι και δίπλα ένα ξύλινο κελί, μια παράγκα που θα στεγάσει τα μαγεριά, τα τεράστια τσουκάλια και τα φαγιά.. Τά' στησε όμως υπολογίζοντας και τον αγέρα που εκεί πάνω δεν αστειεύεται! Έχωσε τεράστιες ξύλινες κολώνες μέσ΄τη γη, σαν αυτές της δεη... Βίδωσε εκατοντάδες βίδες και κάρφωσε άλλα τόσα καρφιά και έκανε μια κατασκευή που μάλλον θα την βρούν οι αρχαιολόγοι της επόμενης χιλιετίας και θα απορούν με την ανθρώπινη μανία να χτίζει στις κορφές των βουνών, μόνο που αυτό το "κτίσμα" θάπρεπε νάναι "δείγμα" για τους άλλους καταληψίες των βραχόκορφων του νησιού....
Ο δρόμος ανεβαίνει στριφογυρίζοντας και σταματάει ακριβώς κάτω από το εκκλησιδάκι του Αγίου, σε μια καλοσχηματισμένη φυσική πλατεία, ένα ίσιωμα που απλώνεται εκεί πάνω, κάτω απ' τον βράχο σαν φυσικό πάρκιν! Και δίπλα, ακριβώς δίπλα στα βράχια που τελειώνει το ίσιωμα και αρχίζει ο μεγάλος κατήφορος, ήταν στημένη η πέργκολα, το τραπέζει και οι πανηγυριώτες..
Ο Άϊ Λιάς είχε κάνει συμφωνία με τον Αίολο και το Σάββατο το πρωί το ελαφροβόρι μας δρόσιζε όσο ακριβώς χρειαζόταν.. Ούτε λίγο να ζεσταινόμαστε, ούτε παραπάνω να μπουρδεκλώνει και να "ταξιδεύει" τα πλαστικά πιάτα και τα ποτήρια στην από κάτου άβυσο!
Κάτσαμε από το πρωί, μετά την λειτουργιά και πιάσαμε το γαζί με ζουμί, βραστά, συκωτάκια ψιλοκομμένα, πανηγυροκιοφτέδες, σαλάτες και γιαχνιά, συνοδευόμενα - έτσι δεν το λένε οι γκουρμέδες; - από χωριανό κρασί δυο χρονώ, λιάκι πισωγυρισμένο αλλά καλό για την περίσταση...
Ο Λευτέρης φυσούσε την τσαμπούνα, εναλάξ με νεαρούς τσαμπουνιέρηδες που "εισάγουν" νέες πρωτάκουστες τεχνικές στην πανηγυριώτικη ακουστική... Κοντά στο μεσημέρι κατέφθασε και η οικογενειακή κομπανία των δυό Γρύμπληδων με το ακορντεόν και το σαντούρι και η κορφή τρανταζότανε από τα συνοδευτικά παλαμάκια των ενθουσιασμένων.. Η αίσθηση οτι ξεφαντώνουμε στη κορφή με θέα ΟΛΟ το Αιγαίο μας μεθούσε...
Η επιστροφή το απόγευμα ήταν πιο εύκολη, και λόγω κατήφορου, αλλά και λόγω της παρατεταμένης οινοποσίας και φαγοποσίας, η "ανάγκη" ήταν πιεστική!!!
Ο Αβλέμονας ήσυχος ατένιζε την Τήνο και μου θύμισε μια κουβέντα φίλου από τα παλιά: "Τι μέρη έχετε ρε σεις εκεί στη Μύκονο, αβγολέμονας, (αβλέμονας), μάου-μάου....(η Μαού)" ......
Στην επόμενη στροφή πριν την "πολιτισμένη" περιοχή, τα γρήγορα σκάφη έκαναν επίδειξη στον κόρφο του Άϊ-Σώστη...
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
Έρχεται καύσων!!
Τρίτη 7 Ιουλίου 2009
Το ξενυχτήσαμε........
Η πλώρη μου αγέρωχα ξανοίγει την ιερή Δήλο
Η θάλασσα στις 9 το βράδυ.. γυαλί!
Τα λίγα μίλια έφυγαν πίσω μας και δέσαμε στριμωγμένοι σαν σε λεωφορείο για τον πλατύ γυαλό Αυγουστιάτικα!
Η φεγγαράδα έριχνε άπλετο φως στα αρχαία έργα και πήραμε με γοργό βήμα το μονοπάτι για την παλαίστρα.. Φτάσαμε μετά από ένα τεταρτάκι, αλλά μουσκίδι στον ιδρώτα. Ζέστη και κούνουπες να ορμάνε πεινασμένοι στα ιδρωμένα μας μούτρα και μεις στήσαμε στα γρήγορα την τράπεζα σε μια απόμερη γωνιά, δίπλα στο μισογκρεμισμένο τοίχο του αρχαίου σπιτιού..
Οι γυναίκες του πανηγυριού ανακάτευαν με προσοχή τα βραστά, έκοβαν σαλάτες, ενώ το πολύχρωμο μέγα πλήθος συνέχιζε να καταφθάνει στην μισοφωτισμένη παλαίστρα.. "Ωχ!! η καλωσύνη θα μας εφέρει κόσμο και κόσμο.." παραμίλαγε ο Δημήτρης, αυτός που κάθε χρόνο ακάματος οργανώνει το πανηγύρι..
Η "γιρλάντα" με τα φώτα στη μέση άναψε και φάνηκαν οι πανηγυριώτες να .. ζεσταίνονται..
Κάπου μέσα κει ένας τσαμπουνιέρης άφησε τον πιεσμένο αέρα από τον ασκό να βγεί με φούρια και η παραπονιάρικη νότα μας τριγύρισε.
Τα ποτήρια κατέβαιναν γρήγορα στα διψασμένα μας λαρύγγια και οι πρώτες βιαστικές κοπέλες έπιασαν να χοροπηδάνε στον αρχαίο σκοπό χτυπώντας με δύναμη τα γεροδεμένα τους πόδια στο δάπεδο της αρχαίας παλαίστρας.
Στις 2 η ώρα το αχνισμένο μυρωδάτο γιαχνί πήρε τη σειρά του... Κόντεψα να πέσω μέσα!!
Ήταν άλλο ένα πανηγύρι της Αγίας Κυριακής στην αρχαία Δήλο..
Κι'από χρόνου!
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009
Παγίδες εντόμων
Μετά τον τελευταίο ψεκασμό προχθές με χαλκούχο+εντομοκτόνο, είπα να δοκιμάσω την αποτελεσματικότητα των πρόχειρων παγίδων για έντομα.
Κόβουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού στη κορφή, εκεί που αρχίζει ο κορμός και αναποδογυρίζοντας το κομμάτι που είναι σα χωνί το χώνουμε μέσα στο μπουκάλι. Τρυπάμε και τα δυό μαζί και περνάμε ένα σύρμα με μήκος τελικό 30 εκατοστά. Το μπουκάλι θα κρεμαστεί από το δεύτερο ή πρώτο σύρμα, ανάλογα που είναι τα περισσότερα τσαμπιά.
Το περιεχόμενο είναι: 2 δάχτυλα κρασί, 3 κουταλιές ζάχαρη λιωμένη και έως λίγο κάτω από το στόμιο του αναποδογυρισμένου χωνιού νερό.
Ο σκοπός μας είναι να "πιάσουμε" όσες περισσότερες πεταλούδες της ευδεμίδας ή μύγες (μεσογειακή μύγα) γίνεται, τωρα πριν γεννήσουν στους καρπούς..με αποτέλεσμα λιγότερα εντομοκτόνα.
Εφιαξα προχθές τις παγίδες και ήδη σήμερα το πρωί είχε μέσα η κάθε μία πάνω από 5-6 μύγες διαφόρων διαστάσεων...Άρα δουλεύει!! Θα δούμε..
Για πρώτη φορά επίσης δοκίμασα το πιατάκι με θειάφι στη ρίζα. Παρ'όλο που δεν έχουν αρχίσει οι γερές ζέστες, μόλις μπαίνει κανείς στο αμπέλι μυρίζει έντονα το θειάφι, δεν το περίμενα να είναι τόσο εύκολο.. Ως γνωστό, το θειάφι εκτός από την δι'επαφής δράση η οποία δεν επιτρέπεται πλέον για τον φόβο των εγκαυμάτων στους καρπούς και στα φύλλα, καλή δουλειά κάνει και με την "αναπνοή"..
Βέβαια όλα αυτά θα φανεί αν ήταν χρήσιμα στον .. τρύγο!! Κακό δεν κάνουν όμως..
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009
Έφυγε ο Νίκος!!
ΚΡΙΜΑ
Ο Νίκος ο Μελισσάς μας άφησε χρόνους!
Ένας απλός άνθρωπος που μόλις του δόθηκε η ευκαιρία με το μπλόκ που έστησα γι'αυτόν, μας χάρισε ανεπανάληπτες εικόνες από την όμορφη πατρίδα του την Σκόπελο.
Με άφηνε άφωνο η έφεσή του για την ποίηση, την απλή παραδοσιακή τέχνη, τους ανθρώπους, την μουσική..
Τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του, στους συγγενείς και τους φίλους του.
Θα μας λείψει!
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
Η απόλυτη ξεφτίλα!!
Θαυμάστε! Ο Μπλόκερ kaltsovrako ξεφωνίζει με τον μοναδικό του τρόπο, την ουρανομήκη ΠΑΤΑΤΑ που έκαναν εκεί στο "έγκυρο ΒΗΜΑ".
Είχαν από πριν έτοιμο "ρεπορτάζ" για την συνάντηση στο Μαξίμου του Ερντογάν με τον Καραμανλή. Μάλιστα δημοσίευσαν και λεπτομέρειες από το "κλίμα" της συνάντησης... για δήθεν "παγωμένα χαμόγελα" κλπ για να δείξουν οτι ο καταλληλότατος Καραμανλής "τρίζει τα δόντια" στον γείτονα...
Σα δεν ντρέπονται!
Φυσικά ο Ερντογάν δεν ήλθε, αλλά είχαν "διαφύγει" στην κυκλοφορία αρκετές χιλιάδες φύλλα στη βόρεια Ελλάδα πριν τσακιστούν να τα μαζέψουν...
Φανταστείτε ρε τι πατάτες μας σερβίρουν.. οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης..
Και κανείς τους δεν παραιτήθηκε!
Ρε ουστ.......
Ψεκάστε σήμερα.. για την "όξινη σήψη"..
Ο ΕΡΟΣ Μυκονίων, συμβουλεύει για τους εποχιακούς ψεκασμούς. Μεγάλο κίνδυνο σημαντικής απώλειας της παραγωγής μας, αποτελεί η λεγόμενη "ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ". Εκδηλώνεται μετά το γυάλισμα και προκαλεί εκτεταμένες σήψεις στα ώριμα σταφύλια. Συγχέεται με τη βοτρύτιδα την οποία και ανταγωνίζεται. Μετά το γυάλισμα οι προσβλημένες ράγες παίρνουν χρώμα καφέ-ιώδες (έγχρωμες ποικιλίες) ή ανοικτό κόκκινο (λευκές ποικιλίες). Στη συνεχεία χάνουν το χυμό τους και αδειάζουν (μένει μόνο ο φλοιός ). Τα σταφύλια σαπίζουν και βγάζουν μια ξινή μυρωδιά, ενώ μικρά έντομα (μύγες ξυδιού) πετούν κοντά στα πρέμνα με τα σαπισμένα σταφύλια.
Τα παθογόνα αίτια είναι ορισμένα βακτήρια και ζυμομύκητες τα οποία μεταφέρονται από τις μύγες ξυδιού. Προσελκύονται από τη μυρωδιά του χυμού, η οποία προέρχεται από τις τραυματισμένες ράγες από διάφορες αιτίες (ευδεμίδα, ωίδιο, μηχανικά αιτία). Κατόπιν ψάχνουν και βρίσκουν τις πληγές των σταφυλιών για να γεννήσουν τα αυγά τους, μεταφέροντας συγχρόνως τα παράσιτα της σήψης. Αυτά βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η προσβολή αρχίζει από 1-2 ράγες και εξαπλώνεται με τους χυμούς που τρέχουν πάνω στα σταφύλια. Η ασθένεια ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Εμφανίζεται συνήθως στα ζωηρά αμπέλια ενώ τα συμπαγή σταφύλια είναι περισσότερο ευαίσθητα.
Το σύστημα διαμόρφωσης – υποστύλωσης πρέπει εξασφαλίζει καλό αερισμό των σταφυλιών και της βλάστησης. Τα σταφύλια θα πρέπει να είναι ελεύθερα και να μην καλύπτονται από φύλλα, να μην ακουμπούν στο έδαφος, να μην τρίβονται στους βλαστούς και να μην μπερδεύονται στα σύρματα. Οι τραυματισμένες ρώγες είναι οι πρώτες εστίες της μόλυνσης.
"ΕΡΟΣ Μυκονίων, 21/6/2009- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 4
Αυτή την εποχή όσοι απέφυγαν, βάσει των σωστών και τακτικών θειαφισμάτων, την ζημιά από το ωίδιο έχουν μάλλον ξεπεράσει την εμφάνιση του στο αμπέλι και μια τελευταία ακόμη επέμβαση για όσους έχουν καθυστερήσει ίσως χρειάζεται. Στην περίπτωση αυτή βρέξιμο θείο 0,5% είναι ικανοποιητικό για τσαμπιά που έχουν ρόγες σε μέγεθος μπιζελιού. Σκόνη θείου επίσης κάνει, αρκεί να σκορπιέται στη γη και λιγότερο στα χαμηλότερα μέρη του φυτού σε ημέρες με θερμοκρασία στο αμπέλι κάτω των 30 β. Κελσίου.
Όμως αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε προληπτικά αυτή την εποχή είναι ο βάκιλος που δημιουργεί την ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ . Γι’ αυτό τώρα και προτού φουσκώσουν οι ρόγες και κλείσει το τσαμπί καλό είναι να ψεκάσουμε τα τσαμπιά με χαλκό 0,5%, με στόχο όταν σύντομα κλείσει ο βότρυς να έχει μείνει χαλκός μέσα του που να προστατεύει τον καρπό από τον βάκιλο της όξινης σήψης. Προτιμητέος είναι ο οξυχλωριούχος Χαλκός σε αναλογία 50 γραμμαρίων σκόνης διαλυμένη σε 10 λίτρα νερού.
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Γ. Ξυδάκης "
Κυριακή 14 Ιουνίου 2009
Φυτοφάρμακα και φτηνά μέλια σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη.
Ποτέ δεν μου άρεσαν οι κινδυνολογίες, αλλά όταν το Γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπιστώνει οτι τα μελίσσια μειώνονται με γρήγορο ρυθμό στην Γερμανία και στην Γαλλία, αρχίζω και αναρωτιέμαι.... αν έχουμε συναίσθηση πια για το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ!
"Γερμανία - Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη
Το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του πως τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία εκλείπουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό τα μελίσσια. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι βασικές αιτίες για τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών είναι δύο: τα πολλά φυτοφάρμακα στους αγρούς αλλά και τα φτηνά μέλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Πλην όμως, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων, η οποία θα καταστεί ασύμφορη χωρίς τις μέλισσες.
Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από 50 χρόνια, στη Γερμανία, αντιστοιχούσαν σε κάθε τετραγωνικό στρέμμα καλλιεργημένης γης ή δάσους 7 με 8 κυψέλες.
Σήμερα, στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνον τρεις.
Επίσης, το 95% των μελισσοκόμων είναι πλέον ερασιτέχνες, που τους αρέσει το μέλι και η φύση. Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει πλέον το επάγγελμα του μελισσοκόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του Γερμανικού ινστιτούτου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων. Ο Μπερντ Λέμαν, από την περιοχή της Λειψίας, καλλιεργεί 450.000 στρέμματα μηλιές και αχλαδιές. Παράγει 37.000 τόνους μήλα ετησίως και αυτό - όπως είπε - θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς τις μέλισσες.
«Για μας η μέλισσα είναι οικονομικός παράγοντας, επειδή είναι εκείνη που σταθεροποιεί την παραγωγή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τη γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ελάχιστα: 15 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες.
Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα, λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού.
Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία, που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του πως εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες τότε «Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 έως και 300 δισ.
Πηγή: ΑΠΕ 11/05/09-18:09
"
"Γερμανία - Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες στην Ευρώπη
Το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του πως τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία εκλείπουν με σχετικά γρήγορο ρυθμό τα μελίσσια. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι βασικές αιτίες για τη σταδιακή εξαφάνιση των μελισσών είναι δύο: τα πολλά φυτοφάρμακα στους αγρούς αλλά και τα φτηνά μέλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Πλην όμως, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δένδρων, η οποία θα καταστεί ασύμφορη χωρίς τις μέλισσες.
Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν από 50 χρόνια, στη Γερμανία, αντιστοιχούσαν σε κάθε τετραγωνικό στρέμμα καλλιεργημένης γης ή δάσους 7 με 8 κυψέλες.
Σήμερα, στην ίδια έκταση υπάρχουν μόνον τρεις.
Επίσης, το 95% των μελισσοκόμων είναι πλέον ερασιτέχνες, που τους αρέσει το μέλι και η φύση. Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει πλέον το επάγγελμα του μελισσοκόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα του Γερμανικού ινστιτούτου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων. Ο Μπερντ Λέμαν, από την περιοχή της Λειψίας, καλλιεργεί 450.000 στρέμματα μηλιές και αχλαδιές. Παράγει 37.000 τόνους μήλα ετησίως και αυτό - όπως είπε - θα ήταν αδύνατον να συμβεί χωρίς τις μέλισσες.
«Για μας η μέλισσα είναι οικονομικός παράγοντας, επειδή είναι εκείνη που σταθεροποιεί την παραγωγή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τη γονιμοποίηση των οπωροφόρων δέντρων οι μελισσοκόμοι πληρώνονται ελάχιστα: 15 ευρώ ανά κυψέλη, καθώς και τα μεταφορικά. Δεν συμφέρει πια κανέναν επαγγελματία μελισσοκόμο, διότι η αγορά έχει κατακλυστεί από φθηνό μέλι από τη Λατινική Αμερική, την Ασία ή την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη. Ο Γερμανός μελισσοκόμος δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί και για άλλους λόγους: διότι η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής σημαίνει περισσότερα φυτοφάρμακα, ασθένειες και τεράστιες μονοκαλλιέργειες.
Παράλληλα, οι καταναλωτές αγοράζουν πολλές φορές μέλι από διαφορετικές χώρες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για διαφορετικές ποιότητες ή ακόμη και για αμφισβητούμενη ποιότητα, λόγω της τροφής των μελισσών ή της επεξεργασίας του μελιού.
Η εργασία της μέλισσας χαρακτηρίζεται αναντικατάστατη από τους ειδειδικούς, διότι πρόκειται για μια φυσική, αλλά και γρήγορη διαδικασία, που επιπλέον κοστίζει ελάχιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιόζεφ Ζέτελε, από το γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, υπολόγισε μαζί με Γάλλους συναδέλφους του πως εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες τότε «Θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε τα οπωροφόρα με μηχανικό τρόπο κι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 200 έως και 300 δισ.
Πηγή: ΑΠΕ 11/05/09-18:09
"
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009
Τα φιλαράκια!
Σάββατο 23 Μαΐου 2009
Για την προστασία του περιβάλλοντος!!
Νέες διατάξεις, για την προστασία του περιβάλλοντος, από τη μελισσοκομική δραστηριότητα θεσπίστηκαν με υπουργική απόφαση που τροποποιεί την αγορανομική διάταξη για την ασφάλεια και προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και την πρόληψη αγροτικών αδικημάτων.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις :
• Απαγορεύεται στους μελισσοκόμους να τοποθετούν κυψέλες σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες
εκτάσεις, χωρίς προηγουμένως την γραπτή συγκατάθεση των ιδιοκτητών των εν λόγω εκτάσεων.
• Οι μελισσοκόμοι υποχρεούνται να αναγράφουν, σε ικανοποιητικό αριθμό κυψελών, το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση και το τηλέφωνό τους.
• Κατά την τοποθέτηση κυψελών στην ύπαιθρο, πρέπει να ενημερώνεται ο αρμόδιος αγροφύλακας της περιοχής.
• Απαγορεύεται να αφήνονται προεξέχοντα σε δρόμους ή μονοπάτια, κλαδιά δένδρων, θάμνοι ή άλλα αντικείμενα, που εμποδίζουν τη διάβαση πεζών ή οχημάτων, ή να ανοίγονται τάφροι ή άλλες εκβαθύνσεις, ώστε η διέλευση να καθίσταται επικίνδυνη.
ΠΗΓΗ: Αγρότυπος
Τι μας λένε ρε σεις!
Για την προστασία του περιβάλλοντος το κάνουν.. Ρε δεν πάνε να μαζέψουν τους τόνους τα σκουπίδια από τα δάση πρώτα. Οι κυψέλες μολύνουν το περιβάλλον... Ε πάει θα τρελλαθούμε..
Θα γράφουνε την διεύθυνση και το τηλέφωνο στις κυψέλες; Μα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα θα στήσουν νόμο που θα υποχρεώνει κάποιον που ΔΕΝ θέλει να τα βάζει φάτσα-κάρτα;
Γραπτή συγκατάθεση από τον καλιεργητή!! Συμβόλαιο δηλαδή..Αντε βρες τονε πρώτα και μετά άντε να τον πείσεις οτι δεν θα του πάρεις.. το χωράφι..
Εκτός από τον ιδιοκτήτη, θα βρίσκουμε λέει και τον αγροφύλακα... Αλλες μανούρες από κει.. Μυρίζει μηνύσεις αδέλφια!
Άραγε τι λένε οι μελισσοκομικές ενώσεις για τα παραπάνω;
Τρίτη 28 Απριλίου 2009
Πάει... τρελλάθηκαν!
Το τέταρτο σμάρι στο ίδιο δέντρο..
Λες και δόθηκε σύρμα σε όλες τις γειτονιές, τις συμμορίες και τις φαμίλιες, οι μέλισσες κήρυξαν πόλεμο στις κυψέλες-πολυκατοικίες και σκόρπισαν στις ρούγες, στα δέντρα, στις πέτρες, στους κάπασους, στις λεμονιές και όπου δη, για να στήσουν .. μονοκατοικία!
Δεν μασάω! Δεν πρόκειται να πιάσω άλλο έστω και αν έλθει μέσα στη κρεββατοκάμαρα!!
Τέρμα!
Κυριακή 19 Απριλίου 2009
Μετανάστες!
Καθώς πάενα στο μελισσότοπο, ένα βουϊτό με έκοψε..
Το σμάρι περνούσε πάνω απ'τη κεφαλή μου σαν να με κορόϊδευε..
Το ξάνοια έκπληκτος και ζοχάδας..
Ενόμιζα οτι όλα τ'αχα τακτοποιήσει σωστά στις κυψέλες και φέτος (μια που έχω λίγο παραπανήσιο χρόνο) δεν θα μου΄φευγε σμάρι..
Ως φαίνεται τα μελισσάκια δεν με συμμερίζονταν και αποφάσισαν να μεταναστεύουν.. Και εκεί που το ξάνοια καθώς απομακρύνονταν προς τον κατήφορο στο λαγκάδι, ξαφνικά έκανε μια αριστερή (.. πάντα!..) στροφή και άρχισε να ανηφορίζει πάλι σε πυκνό σχήμα.. Να μην τα πολυλέω.. έπεσε με ορμή σ'ένα κυπαρισάκι μέσα στο χωράφι και λίγο πιο κάτω από τον μελισσότοπο.. Η "μπάλα" έσπασε και το σμήνος άρχισε να στριφογυρίζει το δεντράκι με δυνατό βουϊτό..
Ήταν η πρώτη φορά που είδα σμάρι να "πιάνει" τόπο.. Ως οτου να κατέβω σπίτι να πάρω τη μηχανή και να γυρίσω, είχαν κάνει το τσαμπί. Αλλά τα πούστικα πήγαν κι' έπιασαν στα ψηλά κλαδιά.. Τώρα!
Κουβάλησα μια κυψέλη με φρέσκα κεριά, την ακούμπισα εκεί κοντά, της έβαλα μέσα και λίγα λεμονόφυλλα που όπως με δασκάλεψαν των αρέσει η οσμή και έκατσα λίγο εκεί κοντά με την ελπίδα να πάνε μέσα μερικές και να τον αρέσει το νέο σπίτι... μήπως και αποφύγω να κάνω τον Ταρζάν στα γεράματα.. Τα μελλισάκια πήγαν, είδαν και απήλθαν που λένε οι γραμματικοί.. Έτσι λοιπόν κατάστρωσα το σχέδιο δράσης.
Το κυπαρισσάκι είναι στην άκρη ενός πολύ μικρού λαγκαδιού που ακόμη τρέχει το νερουλάκι. Από κάτου είναι κατήφορος. Κουβάλησα μια μικρή σκάλα, προσπάθησα να τη στήσω στα ίσια μέσα στο λαγκαδάκι.. Δύσκολο πράμα βέβαια..Την έστησα όμως όπως-όπως και αφού ντύθηκα, ανέβηκα πάνω με το άδειο κουτί που θα έριχνα το σμάρι.. Ανέβηκα - ανέβηκα άλλο λίγο και η σκάλα άρχισε να κουνιέται σαν σε σεισμό ιταλιάνικο.. Είπα μέσα μου.. οι άντρες δεν φοβόνται, και ανέβηκα κι'άλλο ένα σκαλί...
Σήκωσα με κόπο το κουτί να πάει σχεδόν κάτω απ'το κλαδί και πάνω που ήμουν έτοιμος, η σκάλα άρχισε να γέρνει αριστερά! Άρπαξα τη βάση του κλαδιού που ήταν το σμάρι για να στηριχτώ πιο πολύ, έβαλα μια φωνή και απογειώθηκα...Ε λοιπόν δεν θα το πιστέψετε, αν και Πασχαλιάτικα όλο και για κάποιο θάμα θα έχετε ακούσει.. Ενώ εγώ ακολούθησα την σκάλα στην γλιστερή κατηφόρα μεσ'τα νερά, το κουτί έμπλεξε στα πιο κάτω γερά κλαδιά του κυπαρισιού κι'έστεξε εκεί γερμένο .. πάλι αριστερά! Αφού συνήλθα απ'τη τρομάρα και είδα οτι ήμουν γερός με ένα μικρό "κουτσούρεμα" στην αριστερή μου ωμοπλάτη.. κοίταξα ψηλά να δώ το σμάρι.. Πουθενά! Πληθυσμός στριφογύριζε με μανία εκεί γύρω αλλά το τσαμπί είχε σπάσει.. Άρχισαν να μαζεύονται σε μικρά κομουλάκια εκεί γύρω και αποφάσισα ν'ανέβω ξανά τον ... γολγοθά!
Έβαλα τη σκάλα πάλι, πήρα το καπνιστήρι κι'ανέβηκα. Και ω του θαύματος, μια συμπαγής μάζα είχε πέσει μεσα στο κουτί.. Ρε αν δεν είναι αυτό θάμα, τότε πιο είναι; Η απόσταση που "βούτηξε" το σμάρι ήταν περίπου 2 μέτρα και πέτυχε το γερμένο κουτί.. Σημάδι όμως! Να μην τα πολυλέω.. κατέβασα τη κυψέλη, της έβαλα μέσα 5-6 πλαίσια με κεριά, την έκλεισα και την ακούμπισα κάτω απ'το δέντρο.. Το βραδάκι ήταν όλα τα κορίτσια μέσα, νωρίς-νωρίς!
Η πλάκα είναι οπως προσπαθούσα να στήσω τη σκάλα, είδα στη πυκνή βάση του δέντρου, παλιές κερύθρες από άγριο που έζησε εκεί για λίγο ως φαίνεται και είχε άδοξο τέλος..
Τετάρτη 15 Απριλίου 2009
Ε Υ Χ Ε Σ!
Κυριακή 29 Μαρτίου 2009
Σε δουλειά να βρισκόμαστε!
Αυτές τις μέρες, έχω ξεπατωθεί!
Ο δάσκαλος με έβαλε στη μπρίζα με τη "γραμμική καλιέργεια της αμπέλου!!". Οχι οτι δεν φχαριστιόμουνα το αμπέλι και το κρασάκι μου, όχι δεν είναι αυτό..Αλλά να, πες-πες με έψησε και βάλθηκα να τα "σηκώσω" στα σύρματα τα παλιά τουλάχιστον.
Εδώ που τα λέμε σκέτο βάσανο είναι οι κλιματσίδες που πάνε δώθε κείθε με το καλοκαιρινό μελτέμι που δεν αστειεύεται εδώ.. Δεν προλαβαίνεις να κόβεις τα σπασμένα. "Κυπελοειδής" καλλιέργεια λέγεται το κλάδεμα σε "κύπελο" και σε ένα ορισμένο ύψος. Όμως ο άνεμος τα σπάει καθώς δεν έχεις στήριγμα να τα δένεις..Και έτσι ο κύβος ερρίφθη! Γραμμική και τα μυαλά στα κάγκελα..
Εν αρχή αγόρασα σουλήνες τις ίντσας.. Πανάκριβες για το δικό μου βαλάντιο..Τις έκοψα στα δύο μέτρα και έχωσα τις 60 πόντους στο χώμα..Διπλό σύρμα χοντρό σε τρείς γραμμές καί το τέντωμα εύκολο αφού στρίβοντας το διπλό σύρμα μαζεύευται και τεντώνει σύμφωνα με τις ορέξεις μου..
Μετά πήγα στα πιο φτηνά, στα σίδερα τα οικοδομικά. Το 18άρι των δύο μέτρων πάει περίπου 2 ευρώ, αρκετά φτηνότερα από τη σουλήνα που μου ζήτησε ο κλέφτης 3 ευρώ το μέτρο! Στο σίδερο είναι το καλό ότι δεν γλυστράει το σύρμα μια και σκαλώνει..
Το κλάδεμα φυσικά δεν ήταν το κατάλληλο για γραμμική μια και είχα κλαδέψει ο κόπανος πριν βάλω μπροστά τα φιλόδοξα σχέδια να γίνω οινοπαραγωγός!! Τα διόρθωσα λιγουλάκι και ελπίζω του χρόνου να κρατήσω τις βέργες που χρειάζονται για τέτοια δουλειά, χαμηλότερες και λιγότερες..
Και μια φωτο για τον φίλο τον Μάρκο από ένα νέο σχετικά με κλάδεμα "μοντέρνο"..Η μια βέργα "αμολυτή" με πολλά μάτια και η άλλη ο "αντικαταστάτης (κεφάλι)" με δύο μόνο στην φρέσκια βέργα που θα δώσουν του χρόνου τις καινούργιες δύο βέργες (αμολυτή-κεφάλι) αφού θα κόψουμε σύριζα την φετεινή αμολυτή..
Βέβαια θα κριθώ εκ του αποτελέσματος!!
Σε μερικά δυνατά αμπέλια άφησα διπλό σύστημα.. δύο αμολυτές και δύο κεφάλια..
Και όποιος περίεργος ρωτήσει "προς τι τόσα άνθη;" Η απάντηση γνωστή έτσι..
Έχουμε και κόσμο να ταΐσουμε!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)