Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012
Χωριό της Βουλγαρίας θέλει να γίνει «ελληνικό»
με όνειρα μεγάλα
κι’αλλοι κοιμώνται κι ‘ όνειρεύονται
την όμορφη Καβάλα!"
Ετούτοι σίγουρα δεν διαβάζουν Eλληνικό τύπο ούτε φυσικά βλέπουν Ελληνική TV!
“Επιστολή προς την ηγεσία της χώρας τους με την οποία ζητούν να «υιοθετηθούν» διοικητικά και οικονομικά από την Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή, απέστειλαν οι κάτοικοι του βουλγαρικού πομακικού χωριού Τσράντσα, κοντά στα σύνορα με την χώρα μας.
Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής των κατοίκων της Τσράντσα προς την ηγεσία της χώρας και τον Ελληνα πρέσβη στη Σόφια:
«… Καθώς κανείς δεν δίνει, μέχρι σήμερα, σοβαρή σημασία και οι τοπικοί
και κρατικοί λειτουργοί δεν επιθυμούν να επιλύσουν το πρόβλημα, το
καλύτερο θα ήταν να μας μεταφέρουν διοικητικά όλους τους κατοίκους, μαζί
με τα πετρώδη χωράφια μας, στη γείτονα Ελλάδα, ώστε να μπορούν εκεί να
μας το επιλύσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα μας δώσουν περισσότερη
σημασία, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων της Τσράντσα και του γειτονικού
χωριού Μπράστεν εργάζονται εποχικά εκεί, όπως και σε άλλες χώρες, και
γνωρίζουν ότι παρά την επονομαζόμενη οικονομική κρίση, εκεί υπάρχει πολύ
μεγαλύτερη τάξη, πειθαρχία, μεγαλύτερη ακρίβεια και μέριμνα για τους
αγρότες, απ’ ό, τι στη Βουλγαρία. Για τον λόγο αυτό, στέλνουμε ένα
αντίγραφο και στην πρεσβεία της Ελλάδας, με αίτημα να μεταβιβαστεί στην
κυβέρνησή τους και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να εξετάσουν τη
δυνατότητα και το αίτημά μας για εισδοχή των δύο παραμεθόριων οικισμών
στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτό να γίνει πριν από την ένταξη της χώρας μας
στη ζώνη του Σένγκεν και να εφαρμοστεί και για τα δύο χωριά ειδική
διαδικασία, χωρίς να παραβιαστούν τα αποτυπωμένα σε χάρτες υφιστάμενα
σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, εξετάζοντας τη νομική δυνατότητα να
μεταφερθεί η εξυπηρέτησή τους στον νομό Δράμας ή στον νομό Καβάλας…».”
Χωριό της Βουλγαρίας θέλει να γίνει «ελληνικό»
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Δήμος Πρέβεζας: Ένα ευρώ το μήνα για τα αδέσποτα
Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τη θέσπιση τέλους της τάξης του ενός ευρώ υπέρ των αδέσποτων ζώων στον τριμηνιαίο λογαριασμό του νερού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας (Δ.Ε.Υ.Π.Α.Π.).Με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση πέρασε μετά την εισήγηση, που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση από τον δήμαρχο Πρέβεζας, Χρήστο Μπαΐλη.
Το τέλος θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και με αυτά τα έσοδα ο Δήμος θα φροντίζει τα αδέσποτα του Καταφυγίου αλλά και τα άλλα που περιφέρονται άρρωστα και πεινασμένα στους δρόμους της Πρέβεζας. Να δούμε ποιοι άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημάρχου Πρέβεζας.
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012
Δημόσια Διαβούλευση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
Δημόσια Διαβούλευση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Στη χώρα μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται ριζικές και καινοτόμες δράσεις στο χώρο των γεωργικών φαρμάκων. Στόχος μας η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, βασικές συνιστώσες του οποίου είναι η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Η αποτελεσματικότητα των δράσεων αυτών, όσο καλά και να είναι σχεδιασμένες, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης προϋποθέτει τη σύμπραξη μίας πλειάδας φορέων, από τους παραγωγούς και τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους υπευθύνους των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τις εταιρείες χονδρικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τα ερευνητικά ιδρύματα, τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου για τα γεωργικά φάρμακα, τις συσκευασίες τους και τα μηχανήματα εφαρμογής, έως και τα νοσοκομεία και το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τα γεωργικά φάρμακα επιδέχεται επιπλέον βελτιώσεων ώστε να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας της δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας. Οι υφιστάμενοι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον πρέπει να εκλείψουν και πάνω από όλα οφείλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία κατάσταση όχι απλώς βελτιωμένη αλλά ασφαλή. Τραγικά περιστατικά όπως δηλητηριάσεις από άγνοια της ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, καταστροφές καλλιεργειών από κακή χρήση, πεπαλαιωμένα και ελαττωματικά μηχανήματα εφαρμογής που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των γεωργικών φαρμάκων, παραπληροφόρηση του κοινού για τα γεωργικά φάρμακα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης διορθωτικών δράσεων.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμοδίων υπηρεσιών για τη χρηστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων, κάποια προβλήματα παραμένουν. Επιβάλλεται ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων να προάγει και την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους υπεύθυνους επιστήμονες καταστημάτων που βρίσκονται δίπλα στον παραγωγό στο χωράφι για να δώσουν λύσεις στα προβλήματά του, τις εταιρείες γεωργικών φαρμάκων που διενεργούν καμπάνιες ορθολογικής χρήσης, τις δημόσιες υπηρεσίες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τους παραγωγούς που καμαρώνουν για την παραγωγή τους.
Το πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, απόρροια της απαίτησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, παρουσιάζει με λεπτομέρεια τα θεσμικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων. Σκοπός όλων όσων ασχολήθηκαν με την εκπόνησή του είναι όχι μόνο η βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σήμερα καταγράφονται αλλά και η λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή νέων προβλημάτων.
Προτείνεται η συνεργασία υπουργείων και υπηρεσιών καθώς σε πλειάδα δράσεων υφίστανται ήδη νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις συναφών θεμάτων και πολύτιμη εμπειρία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης επανεξετάζεται τουλάχιστον ανά πενταετία με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης καθώς και την επικαιροποίηση και βελτίωση των απαιτούμενων δράσεων.
Τα οριζόμενα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων εφαρμόζονται στα γεωργικά φάρμακα που είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υποδιαιρείται στα παρακάτω Τμήματα που αντιστοιχούν στα άρθρα 19 έως 29 του τρίτου μέρους του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) σχετικά με την προσαρμογή της Εθνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2009/128/ΕΚ:
Τμήμα Α: Κατάρτιση
Τμήμα Β: Απαιτήσεις για τις πωλήσεις των γεωργικών φαρμάκων
Τμήμα Γ: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Τμήμα Δ: Επιθεώρηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων
Τμήμα Ε: Αεροψεκασμοί
Τμήμα ΣΤ: Ενημέρωση του κοινού
Τμήμα Ζ: Ειδικά μέτρα για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού
Τμήμα Η: Μείωση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή των κινδύνων τους σε ειδικές περιοχές
Τμήμα Θ: Χειρισμός και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου
Τμήμα Ι: Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία
Τμήμα Κ: Δείκτες
Η κατάθεση των προτάσεων και σχολίων σας με σκοπό τη βελτίωση της αρχικής πρότασης καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς θα ληφθούν υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία, από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 10-1-2013.
Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας.
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Διαβάστε τα άρθρα του σχεδίου και πάρτε μέρος στη διαβούλευση!
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012
Επίκαιρη ερώτηση για το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου
- Υπάρχει σοβαρή πρόθεση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στην κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σύρο;
- Προτίθεσθε να χορηγήσετε άμεσα τις απαραίτητες πιστώσεις προκειμένου να προσληφθούν οι συμβασιούχοι διδάσκοντες του Τμήματος ώστε τούτο να λειτουργήσει ουσιαστικά ανταποκρινόμενο στο περιεχόμενο σπουδών του;
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
"Η αδράνεια και ο παραλογισμός θα αφήσουν τη λύσσα να σκοτώσει ανθρώπους;"
Δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία στην άμεση και δραστική αντιμετώπιση της λύσσας! Δεν πρέπει να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές από επιπολαιότητα των αρχών.. Διαβάστε το παρακάτω:
Αθήνα, 28/11/2012 ΩΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η λύσσα (rabies) είναι μια από τις πλέον σοβαρές και επικίνδυνες ζωοανθρωπονόσους. Ο κυριότερος φορέας για τη διάδοση της νόσου είναι η αλεπού και λιγότερο τα υπόλοιπα σαρκοφάγα θηλαστικά. Προκαλείται από ιό που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο του θύματος. Στον άνθρωπο η επώαση διαρκεί περίπου 2 - 8 εβδομάδες ή περισσότερο και συνήθως ξεκινά χωρίς εμφανή συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα δεν υπάρχει ίαση, η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και επιφέρει φρικτό θάνατο. Στην Ελλάδα, το τελευταίο ανθρώπινο κρούσμα αναφέρεται το 1970 ενώ το τελευταίο κρούσμα σε ζώο ήταν το 1987. Από τότε θεωρείται ότι η λύσσα είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αυξανόμενες αναφορές για κρούσματα λύσσας στις χώρες βορείως των συνόρων μας. Ήταν θέμα χρόνου η επανεμφάνισή της και στη χώρα μας.Η αδράνεια και ο παραλογισμός θα αφήσουν τη λύσσα να σκοτώσει ανθρώπους;
Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Κοζάνη, στα μέσα Οκτωβρίου 2012, σε αλεπού. Ένα μήνα αργότερα εμφανίστηκε δεύτερο κρούσμα, αυτή την φορά σε ποιμενικό σκύλο στην περιοχή της Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Η επαπειλούμενη εδώ και καιρό εμφάνιση της λύσσας στην χώρα μας δυστυχώς επιβεβαιώνεται και ήδη εξαπλώνεται ανησυχητικά. Από τους πρώτους μήνες του 2012, είχε επισημανθεί έγκαιρα ο κίνδυνος και είχαν σχεδιαστεί τα αναγκαία μέτρα για την παρακολούθηση και την αποτροπή εξάπλωσης της λύσσας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΦΕΚ:1273/Β/11-4-2012). Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα δύο μήνες άπρακτοι για να εκδώσει την πρώτη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο (Αρ.Πρωτ:170778/1584, 7/6/2012) η Ειδική Γραμματεία Δασών.
Τα αποτελέσματα των προληπτικών δράσεων και ενεργειών του κρατικού μηχανισμού σίγουρα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η ελλιπής προετοιμασία, οι σοβαρές ασάφειες και διφορούμενες οδηγίες οργάνωσης, η ουσιαστική αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος συγκέντρωσης δειγμάτων άγριων ζώων, εκτός από την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών, κατέδειξε την ολοκληρωτική απουσία των κάθε λογής περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών ΜΚΟ, που μέχρι σήμερα δέσποζαν σε όλες τις επιχορηγούμενες δράσεις "προστασίας" του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, αναδείχθηκε ακόμη μια φορά η χρησιμότητα της οργανωμένης δομής διαχείρισης και λειτουργίας που διαθέτουν οι κυνηγοί με τις οργανώσεις τους, για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στην ύπαιθρο της χώρας μας.
Όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και οι συνακόλουθες εγκύκλιοι του ΥΠΕΚΑ, οι κατηγορούμενοι από τους οικολογούντες και ζωολάτρες των ΜΚΟ για όλα τα δεινά της φύσης κυνηγοί, ήταν αυτοί που επιφορτίστηκαν, με επίσημες πλέον αποφάσεις της Πολιτείας, να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων για την επιτήρηση και εξάλειψη της λύσσας. Ενώ οι γνωστές ΜΚΟ επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για να "μελετούν" και να "προστατεύουν" είδη σε αφθονία, όπως η αρκούδα, ο λύκος και ο γλάρος, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ότι οι κυνηγοί είναι εκείνοι που θα συμβάλουν με ιδίους πόρους, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στην καταπολέμηση της λύσσας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αντίστοιχες αποφάσεις, «...Η συγκρότηση των συνεργείων θα γίνει με τη συμμετοχή ενός (1) δασικού υπαλλήλου, ενός (1) ιδιωτικού φύλακα θήρας της τοπικής κυνηγητικής οργάνωσης (Συλλόγου ή Ομοσπονδίας) και ενός (1) κυνηγού... Η κίνηση τους θα γίνεται με οχήματα των δασικών υπηρεσιών ή των κυνηγετικών οργανώσεων, ανάλογα με τη σχετική δυνατότητα τους...».
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των κυνηγών, με εμπάθεια και εχθρική συμπεριφορά, ακόμη και από αρμόδιους περί τη θήρα φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, άλλαξε άρδην όταν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί μια πραγματικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση όπως η λύσσα. Τώρα όλοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και να επιζητούν την ανιδιοτελή προσφορά των κυνηγών και των οργανώσεών τους. Δεν υπάρχουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και προσφυγές στη δικαιοσύνη για την δράση της Θηροφυλακής, ούτε αντιρρήσεις για την οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στις οργανώσεις τους. Οι κυνηγοί όμως, με τους 250 συλλόγους τους σε όλη τη χώρα, συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ουσιαστική προστασία της υπαίθρου, όπως κάνουν όλα τα χρόνια σε κάθε έκτακτη και δύσκολη περίπτωση, το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα και πριν λίγο καιρό με την περίπτωση της νόσου των πτηνών.
Αν η απουσία των «ζωοφιλικών» και ακτιβιστικών ΜΚΟ από την ενεργητική δράση για την υλοποίηση του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, συνοδεύονταν από αντίστοιχη απουσία των απόψεων και ιδεοληψιών τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ίσως είχαμε αντιληφθεί πιο έγκαιρα την εισβολή της λύσσας και τον ρόλο της αλεπούς στη διάδοσή της. Θα αποφεύγονταν οι τραγελαφικές γραφειοκρατικές αποφάσεις και ενέργειες, όπως η απόφαση συγκεκριμένης Δ/νσης Δασών, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των οδηγιών της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία απαγόρευσε στους Θηροφύλακες να θανατώνουν ακόμη και ύποπτα λύσσας ζώα, όπως η αλεπού. Ο παραλογισμός του Ελληνικού Δημοσίου αναδεικνύεται σε όλο το μεγαλείο του, καθώς απαγορεύει να θανατώνονται ύποπτα για λύσσα θηρεύσιμα ζώα, ακόμη και σε περίοδο που επιτρέπεται η θήρα τους, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση που είναι νόμος του κράτους, επιβάλλει τη θανάτωσή τους για προληπτικούς - δειγματοληπτικούς λόγους. Στην απόφαση αναφέρεται επί λέξη ότι «...Κατά τις περιπολίες, οι Υπεύθυνοι Θηροφύλακες, δεν θα φέρουν μαζί τους κυνηγετικό όπλο και δεν θα θανατώνουν ύποπτα νόσου λύσσας, άγρια θηλαστικά...». Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης με κοινό νου, πώς άραγε θα καταφέρουν να συλλάβουν με τα χέρια τους τη λυσσασμένη αλεπού οι Θηροφύλακες; Και αφού τελικά καταφέρουν να τη συλλάβουν ζωντανή, θα αποκόψουν το κεφάλι της για να αποσταλεί ως δείγμα ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΥΑ, χωρίς τελικά η αλεπού να θανατωθεί; Ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε και με βάση ποιες οδηγίες ή ιδεοληψίες εκδόθηκε από τη συγκεκριμένη Δ/νση Δασών μια τέτοια παράλογη απόφαση;
Με τέτοια παραδείγματα, δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση η τυχόν αποτυχία του νομοθετημένου προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, το οποίο προβλέπει τη συγκέντρωση 1058 δειγμάτων άγριων ζώων, εκ των οποίων 545 αλεπούδες, από 16 νομούς της Βορείου Ελλάδος, μέσα στο 2012. Η ταυτοποίηση της λύσσας γίνεται μόνο με την εξέταση του εγκεφάλου του ζώου σε εξειδικευμένο κτηνιατρικό εργαστήριο. Προφανώς, για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να θανατώσει ή να βρει νεκρό ένα ζώο, να του αποκόψει το κεφάλι και, τηρώντας όλες τους σχετικούς κανόνες, να το συσκευάσει και να το προωθήσει στην αρμόδια υπηρεσία. Κι όμως, σε πείσμα της κοινής λογικής, οι αποφάσεις γράφουν απλά ότι ο κυνηγός που θα μετέχει στα συνεργεία δίωξης "δύναται να φέρει το όπλο του". Δηλαδή, μπορεί και να μη φέρει όπλο; Και τότε, πώς θα θανατωθεί το λυσσύποπτο άγριο ζώο για να αποκοπεί στη συνέχεια το κεφάλι του και να αποσταλεί για έλεγχο; Προφανώς ήταν ταμπού για τις υπηρεσίες να γράψουν ότι οι κυνηγοί που συμμετέχουν (υποχρεωτικά) στα συνεργεία δίωξης υποχρεούνται να φέρουν τα όπλα τους και υποχρεούνται να θηρεύσουν συγκεκριμένα θηρεύσιμα ή λυσσύποπτα ζώα που αναφέρονται στην ΚΥΑ προκειμένου αυτά να εξεταστούν. Προφανώς ήταν ταμπού να γίνει αναφορά στο άρθρο 9 της συνθήκης της Βέρνης (ΦΕΚ:32/Α/1983) με βάση το οποίο επιτρέπεται ακόμα και η χρήση μη επιλεκτικών μεθόδων θήρευσης, όπως παγίδες και δολώματα, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας.
Η λύσσα είναι μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και όχι με αφέλειες και ιδεαλισμούς, προς ικανοποίηση μερικών ακραίων ακτιβιστικών νοοτροπιών περί δικαιωμάτων των ζώων. Διαφορετικά, αν εξακολουθήσει η ίδια νοοτροπία, τότε είναι απλά θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα λύσσας στα χιλιάδες αδέσποτα ζώα των μεγάλων πόλεων, ακόμα και της πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατό να ανακοπεί η εξάπλωση της λύσσας, μόνο με "φιλόδοξα" σχέδια εμβολιασμού των αλεπούδων, την ίδια στιγμή που υπάρχει αδυναμία να εμβολιαστούν ακόμα και τα οικόσιτα ζώα, πόσο μάλλον τα αδέσποτα και πολύ περισσότερο τα άγρια.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιληφθούν την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουν (και να εφαρμόσουν...) τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. Των πολιτών που περνάνε το δικό τους γολγοθά αυτά τα χρόνια και, ενώ δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα για τους ίδιους, την ίδια στιγμή ακούν για... φαρμακευτικές αγωγές σε αλεπούδες!! Τουλάχιστον, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές με τις πρακτικές αυτές.
Για τον Ωρίωνα,
με εκτίμηση
O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Θωμάς Μπατσέλας Νίκος Παπαϊωάννου
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012
Εισήγηση για το Εργαστήριο Ανάλυσης Μελιού του Νότιου Αιγαίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος, 21 Νοεμβρίου 2012 Αριθ. Πρωτ. : 9413
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Γραφείο Γενικού Διευθυντή
ΠΡΟΣ : Περιφερειακό Συμβούλιο Γραφείο Προέδρου
ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Περιφερειάρχη
2. Γραφεία Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών
3. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ Ταχ. Δ/νση : Γεωργίου Μαύρου 2 Περιοχή ΖΕΦΥΡΟΣ 85100 ΡΟΔΟΣ
Πληροφορίες: Γ.Πουλής Τηλ. : 22413 64910 FAX : 22413 64859
e-mail : i.poulis@rho.pnai.gov.gr
ΘΕΜΑ: «Καθορισμός αντιτίμου για τις αναλύσεις του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου της ΠΝΑ»
Α/Α
|
ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
|
ΤΙΜΗ
|
|
ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
|
|
1
|
Διαστάση
, Υγρασία και Αγωγιμότητα
|
15 €
|
|
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
|
|
2
|
Γυρεοκοκκική
ανάλυση
|
10 €
|
3
|
Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη
(HMF)
|
5 €
|
4
|
Σάκχαρα
|
15 €
|
5
|
Ελεύθερα
οξέα - pH
|
8 €
|
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012
Να'ταν τα νειάτα δυο φορές....
Η παραπάνω εικόνα πάρθηκε προχθές, στις 15 του Νοέμβρη και παρουσιάζει ένα νεαρό τρίχρονο κλήμα να προσπαθεί μέσα στον "χειμώνα" να αναπτύξει κλιματσίδες. Έχει ήδη ένα φρέσκο κορμό 35 εκατοστών και συνεχώς μεγαλώνει. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα νεαρά κλήματα φέτος.
Φυσικά όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος. Με τα πρώτα κρύα - αν φυσικά έλθουν - θα μαραθεί και θα αφήσει τα πολλά τερτίπια με νέα βλάστηση. Όμως αναρωτιέμαι τι συμβαίνει με την αντοχή του φυτού στις σχεδόν δυό περιόδους βλάστησης. Δεν θα επηρρεάσει την σωστή του ανάπτυξη;
Παρατηρώ το ίδιο φαινόμενο και στα νεαρά δέντρα όπως αυτή την μικρή αμπουρνελιά. Με περρισό κουράγιο έφιαξε μπουμπούκια και κάθε μέρα ανοίγει όλο και περισσότερα. Μα είναι δυνατόν να γίνουν αυτά καρποί; Ποιά έντομα θα τα επικονοιάσουν, αφού τα μελισσάκια μου είναι ήδη σε ρυθμό μελισσόμπαλας...
Η φύση είναι σοφή, λέμε συνήθως, αλλά για πέστε τι είδους εξυπνάδα είναι να σπρώχνει τα φυτά να προσπαθούν να καρπίζουν δυο φορές;
19-11-2012:Σήμερα παρατήρησα και μπουμπούκια σε όλα τα νεαρά φυτά! Άντε με το καλό για διπλές σοδειές!
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Το Σεμινάριο Εμβολιασμού Δένδρων του ΕΡ.Ο.Σ.
Περισσότερα ΕΔΩ: Το Σεμινάριο Εμβολιασμού Δένδρων του ΕΡ.Ο.Σ
Όλη η διδασκαλία του Σεμινάριου Εμβολιασμού Δένδρων που διοργάνωσε ο ΕΡ.Ο.Σ. υπάρχει σε 14+9 φωτοτυπημένες σελίδες, με όλες τις λεπτομέρειες, με σκίτσα για όλες τις γνωστές μεθόδους εμβολιασμού δένδρων. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει να πάρει αντίγραφα/φωτοτυπίες των σελίδων που υπάρχουν γι’αυτόν ακριβώς τον σκοπό στην παρακάτω διεύθυνση:
PHOTO EXPRESS Mykonos
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ (Απέναντι από SHELL)
DEXAMENES (Opposite SHELL gas station)
Tel/Τηλ: 22890 2877 - Fax/Φαξ: 22890 28767
e-mail: photoexpress@hol.gr
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012
Κατάληψη της ΔΟΥ Μυκόνου
Η είδηση και η φοτο είναι από ΕΔΩ: "http://kepom.wordpress.com
Διαβάζω την ειδησεογραφία και βλέπω οι ΔΟΥ που θα καταργηθούν θα αντικατασταθούν (οχι όλες) από τα Κέντρα Ενημέρωσης Φορολογουμένων. Προσπάθησα να εξακριβώσω τις αρμοδιότητες που θα έχουν αυτά τα μάλλον ολιγομελή γραφεία. Γιατί αν πρόκειται για γραφεία με τον ίδιο περίπου αριθμό υπαλλήλων, τζάμπα καίει το λάδι..
Ε λοιπόν βρήκα οτι θα έχουν πολλές.. Και αν λογαριάσει κανείς το πέρασμα στην ηλεκτρονική φορολογική μας δραστηριότητα, λέω οτι μάλλον δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς αλλάζει. Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος της ταλαιπωρίας μας με ταξίδια στην Σύρο για ψύλου πήδημα. Εάν όμως πράγματι τα εν λόγω Κ.Ε.Φ. είναι δραστήρια και οχι "κλειστά", θα το αποφύγουμε.
Οι πρώτες πληροφορίες για τα Κέντρα Ενημέρωσης Φορολογουμένων:
Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων.
Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..
Παραλαβή (δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης με την καταγραφή επί αυτής, αναλυτικά, όλων των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην Δ.Ο.Υ. και χορήγηση των αντιγράφων αυτών μετά από την επιστροφή τους από την Δ.Ο.Υ.. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν απαιτείται άμεση καταβολή του αναλογούντα φόρου με την υποβολή (όπως, φ.μ.α. ) ή όταν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.
Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη προσωρινή ακινησία.
Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.
Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.
Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.
Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών
Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.
Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.
Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
Δεν είναι και λίγες ε;
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
Μπλε και πράσινο μέλι!!
Μέλι σε αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου παράγουν οι μέλισσες στη βορειοανατολική Γαλλία, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μελισσοκόμους, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται.
Οι μελισσοκόμοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μονάδα βιοαερίου που λειτουργεί στην περιοχή Ριμποβίλ στην Αλσατία και επεξεργάζεται απόβλητα εργοστασίου παραγωγής σοκολάτας.
Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι οι μέλισσες τρώνε τα υπολείμματα από τα χρωματιστά μπαλάκια σοκολάτας που καταλήγουν στη μονάδα.Τα συγκεκριμένα ζαχαρωτά είναι πολύ διαδεδομένα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για μπαλάκια σοκολάτας με χρωματιστό εξωτερικό περίβλημα.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα απολογήθηκε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Ανακαλύψαμε το πρόβλημα ταυτόχρονα με τους μελισσοκόμους και αμέσως προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της μονάδας βιοαερίου, διαβεβαιώνοντας ότι από εδώ και στο εξής τα ζαχαρωτά θα αποθηκεύονται αποκλειστικά σε σφραγισμένα κοντέινερ.
ΠΗΓΗ: www.real.gr