Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί!!
Το χρήμα πρέπει να αλλάζει συνέχεια χέρια με μεγάλη ταχύτητα. Όσοι βάλαν χέρι στο δημοτικό ταμείο, πρέπει να το έχουν αυτό υπ'οψη και να μην τα σεντουκιάσουν.
Ειδικά σε περίοδο κρίσης της οικονομίας γενικά αλλά και οσονούπω τοπικά, η γρήγορη κυκλοφορία ζεστού χρήματος ίσως ξελασπώσει πολύ κοσμάκη που χρουστεί τα μαλιοκέφαλά του..
"Οτι ακριβώς συμβαίνει και με τον ανθρώπινο οργανισμό, αν έχει, πρόβλημα κυκλοφορικό. Αμα δεν κινείσαι, δεν περπατάς, δεν κολυμπάς, δεν παίρνεις τα χάπια σου και δεν πολυκυκλοφορεί το αίμα, παθαίνεις θρόμβωση και κινδυνεύεις με πνευμονική εμβολή και καρδιακή προσβολή." μας λέει ο Αντρέας Ρουμελιώτης
"Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί και ν' αλλάζει συνεχώς χέρια. Αν αυτό δεν γίνεται όμως, και με την ταχύτητα που έχει ανάγκη η αγορά, τότε πολλές επιχειρήσεις, οικονομίες, χώρες, θα γονατίσουν λόγω... αργοπορίας! " Συνεχίζει και παρακάτω μας δίνει ένα καλό αλλά σουρεαλιστικό παράδειγμα που ταιριάζει γάντι στα της Μυκόνου:
" Σ' ένα χωριό που ζει από τον τουρισμό, τα πάντα έχουν νεκρωθεί λόγω της κρίσης. Για να επιβιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται από τον άλλον. Ο καιρός περνά μέσα σ' αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα, ώσπου ύστερα από έναν μήνα, όπου όλοι βαράνε μύγες, έρχεται επιτέλους κάποιος τουρίστας και ζητάει ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.
Ο ξενοδόχος τού λέει την τιμή και την έκπτωση, κι εκείνος προπληρώνει με ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Πριν ακόμα ανέβει στο δωμάτιό του, ο ξενοδόχος πηγαίνει το χαρτονόμισμα στον χασάπη, στον οποίο χρωστάει ακριβώς 100 ευρώ. Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόμισμα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο που τον εφοδιάζει με κρέας. Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόμισμα και σπεύδει στο μπουρδελάκι, να το δώσει στην πουτάνα του χωριού που της χρωστάει κάποιες ώρες άγριου, απύθμενου σεξ που πέρασαν μαζί. Εκείνη, με τη σειρά της, δίνει τα 100 ευρώ στον ξενοδόχο για τις βραδιές που χρησιμοποίησε με πίστωση τα δωμάτιά του για τους πελάτες της.
ΜΟΛΙΣ η επί χρήμασι εκδιδομένη άφησε το χαρτονόμισμα στη ρεσεψιόν, κατεβαίνει ο τουρίστας από το δωμάτιό του και λέει στον ξενοδόχο ότι τελικά άλλαξε γνώμη και θα φύγει απ' το χωριό. Ο ξενοδόχος τού δίνει πίσω τα 100 ευρώ, που πήρε απ' την πουτάνα, αφού έκαναν τον γύρο του χωριού.
ΑΥΤΟ είναι ο σουρεαλισμός στην οικονομία. Τελικά, δεν υπήρξε καθόλου εισόδημα για το χωριό, τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε, και όλα τα χρέη του χωριού ξεπληρώθηκαν... "
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ωραίο το παράδειγμα αλλα μας έχει πιάσει όλους σπαταλοφοβία με αυτά που ακούμε απο την τηλεόραση.
Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο έναντι του ποσού των $100.00. Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε, 'Συγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε."
Ο Billy απάντησε, "Τότε δώσε μου τα λεφτά μου πίσω.'
Ο αγρότης είπε, 'δεν μπορώ να το κάνω γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει.'
Ο Billy είπε, 'Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο.'
Ο αγρότης ρώτησε, 'Τι θα τον κάνεις?'
και ο Billy απάντησε, "θα τον βγάλω σε λοτταρία.'
Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας, 'Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο.'
και ο Billy απάντησε 'φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανένα ότι είναι ψόφιος.'
Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε. ' Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο?'
Ο Billy είπε, 'Τον έβγαλα σε λοταρία. Πούλησα 500 εισιτήρια προς δύο δολάρια το ένα και έτσι κέρδισα $998.00'
Ο αγρότης ρώτησε, 'Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε?' και ο Billy απάντησε, ' Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο του δολάρια.'
Δημήτρη η "ιστορία" που μας είπες ταιριάζει γάντι στις μέρες μας. Παντού έχει διαδωθεί πια η "δημιουργική λογιστική"!
Πάνω σ'ένα "σχεδόν πτώμα" παίζουν με τα νούμερα και τις προβλέψεις..
Ώσπου να φέρουν όμως τα νούμερα εκεί που τα θέλουν, ίσως να πάψει να είναι .. "σχεδόν"!
Καλημέρα !
Δημοσίευση σχολίου