Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου.
Ο Άγιος έχει σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις (!) κατά των ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δενδροκηπευτικά και τους αγρούς : αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούν μπροστά του, εφόσον βέβαια του αποδοθούν οι προσήκουσες τιμές. Ονομαστικά αναφέρονται στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος μεταξύ των ...“κακούργων θηρίων των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον : Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθειρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.
Διαβάστε όλα τα σχετικά να είστε ενήμεροι για κάθε... περίπτωση που θα τον βρείτε να ... ψάχνει τ'αμπέλι σας! O Άγιος προστάτης των αμπελουργών
4 σχόλια:
Επίκαιρο θέμα και ότι σκεφτόμουνα να ξεκινήσω το κλάδεμα του αμπελιού.
Μερικές συμβουλές από το Υπουργείο για τους ερασιτέχνες:
Οι παθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν το ξύλο της αμπέλου (Φόμοψη, Ευτυπίωση, Ίσκα, Μακρόφωμα) αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, διότι προκαλούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο. Επειδή η επιδημιολογία των σπουδαιότερων ασθενειών του ξύλου (Ευτυπίωση, Ίσκα) σχετίζεται άμεσα με το χειμερινό κλάδεμα συστήνονται τα παρακάτω:
* Το κλάδεμα να γίνεται αργά το χειμώνα και με ξηρό καιρό προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών από μύκητες του ξύλου.
* Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων από μύκητες του ξύλου.
* Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται στο τέλος.
* Κατά το κλάδεμα τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με καθαρό οινόπνευμα προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από πρέμνο σε πρέμνο.
* Τα υπολείμματα του κλαδέματος (κληματίδες, κεφαλές, βραχίονες) καθώς επίσης και τα αποξηραμένα από ασθένειες του ξύλου πρέμνα θα πρέπει να απομακρύνονται από τον αμπελώνα και να καίγονται. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευαίσθητες ποικιλίες.
* Για την προστασία των υγιών πρέμνων από τους μύκητες της Ίσκας και της Ευτυπίωσης συνιστάται προληπτικά η επάλειψη των τομών κλαδέματος με το μυκητοκτόνο σκεύασμα φλουσιλαζόλ+καρμπενταζίμ αμέσως μετά ή κατά τη διάρκεια του κλαδέματος.
* Επάλειψη των μεγάλων τομών κλαδέματος με βορδιγάλειο πάστα και ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή με κάποιο άλλο κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά το κλάδεμα προστατεύει τις τομές από προσβολές παθογόνων μυκήτων του ξύλου.
Ζέπο ο Άγιος να χει καλά εσάς και τα αμπέλια σας καλή χρονιά και καλές σοδειές να έχετε γιατί αν έχετε εσείς καλές σοδειές ε πίνουμε και μείς κανένα ποτηράκι από Πάρο από Τρίκαλα από Σάμο από Λήμνο από Ημαθία από Όρος μέχρι και από Κρήτη κι απ όλη την Ελλάδα.
Και σένα Θοδώση να σ'έχει καλά να δίνεις τις πολύτιμες συμβουλές σου σε όλους μας..
Δημοσίευση σχολίου