Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Καλό Πάσχα να'χουμε!


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Και οταν λέμε σε όλους, σε αυτό περιλαμβάνονται και τα ζώα μας.. εκτός βέβαια από αυτά που θα θυσιαστούν για το αχόρταγο στομάχι μας!

Να σκεφτούμε όμως και τα σκυλιά μας - όσοι έχουμε - και ειδικά για όσα έχουν το πρόβλημα της κροτοφοβίας, έστω και σε μικρό βαθμό. Τις μέρες αυτές θα πέσουν άγρια βεγγαλικά ακόμη και δίπλα στα κακόμοιρα τα σκυλιά μας που δεν ξέρουν φυσικά τι συμβαίνει και ξαφνικά τρελλαθήκαμε!

Δυο καλοί κτηνίατροι από την Σύρο μας δίνουν μερικές χρήσιμες συμβουλές και δεν θα χάσουμε αν τις διαβάσουμε και τις τηρήσουμε με ευλάβεια. Αντίθετα θα αποφύγουμε να επιδεινώσουμε το πρόβλημα του σκύλου μας ή ακόμη και να του δημιουργήσουμε κροτοφοβία αν είναι σε νεαρή ηλικία.

"Α) Μην αλλάζετε τον τρόπο που τους συμπεριφέρεστε. Πολλοί ιδιοκτήτες συνηθίζουν να τα παίρνουν αγκαλιά να τους μιλάνε με πιο μαλακή φωνή να τα χαϊδεύουνε περισσότερο. Αν αντιδράσουμε έτσι ο σκύλος μας νομίζει ότι καλά κάνει και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Β) Προσπαθήστε αν είναι δυνατό να μην αντιδράτε οι ίδιοι όταν "πέφτουν" βεγγαλικα. Αν πηδάτε ή φωνάζετε ο σκύλος σας καταλαβαίνει ότι υπάρχει λόγος να φοβάται και αυτός.

Γ) Προσπαθήστε να κρατήσετε τον ήχο των βεγγαλικών έξω από το σπίτι. Δυναμώστε το ράδιο ή την τηλεόραση, και κλείστε τα παράθυρα σας.

Δ) Μην αναγκάζεται το ζώο σας να παρευρίσκεται σε μέρη που δεν αισθάνεται άνετα και μην το μαλώνετε. Αν θέλει να κρυφτεί αφήστε το να κρυφτεί. Μην προσπαθείτε να το τραβήξετε έξω. Ο φόβος του μπορεί να εξελιχθεί σε επιθετικότητα αν τον αναγκάζεται κάνει κάτι που δεν θέλει."


Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ: Αντιμετωπίζοντας την κροτοφοβία την περίοδο του Πάσχα

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μαθαίνω να μπολιάζω!

Αφού μαθήτευσα σπουδάζοντας στην ..εγκυκλοπαίδεια του ΕΡ.Ο.Σ. τον "Εγκεντρισμό" (να μαθαίνουμε και λέξεις έ;), είπα να περάσω στη πράξη..

Οχι βέβαια εκεί που πάει ο βρωμερός σας νους, αλλά να! Είπα να μπολιάσω μια ελιά που χρόνια τώρα την έχω παρατημένη σε μια γωνιά και η κακόμοιρη δίνει κάτι ελιαδάκια σαν κουτσουλιές, για λάδι λένε είναι, αλλά εγώ ελαιοπαραγωγός δεν είμαι.

Βρήκα το λοιπό μια αρχαία ελιά κοντά στο χωράφι μου που έχουν δει τα μάτια της πολέμους και φωτιές πράμα, αλλά κάνει κάτι ελιές μπουκιά και συχώριο. Ήκοψα ένα κλαδί κατά τας γραφάς, εσμίλεψα σαν σφήνες τρία κομμάτια του και μετά επί το έργον..

Εκοψα το λιαδάκι μου σχεδόν σύριζα αδιαφορώντας για τις κραυγές απελπισίας του, και κάρφωσα τα τρία "καλέμια" (έτσι τα λένε οι μάστοροι) στον κουτσουρεμένο της κορμό. Τύλιξα ολη την εγχείρηση με ταινία (πράσινη ε;) του ηλεκτρολόγου και μετά το μπλάστρωσα στην κρέμα την σπέσιαλ που μου έδωκε ο τοπικός μας γεωργοέμπορας...


Αυτά εγίνανε χθές. Πήα σήμερα το πρωί να βγάλω μια φωτογραφία τα έργα μου, να τα θυμάμαι γιατί μάλλον δεν πρόκειται να διεί χαΐρι το ελιαδάκι μου. Ο ήλιος όμως είχε τσαλακώσει καλά την ταινία και η κρέμα ήμοιαζε με ξερατό! Το τραγικό αποτέλεσμα επάνω!!

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βγάλτε την ψεκαστήρα.. όξω!

Αν και ο καιρός δεν θυμίζει τίποτα από Άνοιξη, το Έαρ είναι εδώ!
Το μαρτυράνε τ'αμπέλια μας που άρχισαν την βλάστηση δειλά - δειλά..

Οι κόμποι πρασίνησαν, μετά σκάσανε μύτη και σε μερικές ποικιλίες ήδη έχουν ξεπεταχτεί 2- 3 φυλλαράκια καταπράσινα και γεροδεμένα!

Για να παραμείνουν ρε σεις πράσινα και γερά, "ξεσκονίστε" τις ψεκαστήρες, παγαίνετε στον γεωπόνο για φρέσκα θειάφια και βορδιγάλειους, γιατί αυτά στα κουτιά τα έχετε από την .. επανάσταση του 21.. και αρχίστε τα ψεκάσματα μόλις σκάσει ο ήλιος.

Που θα πάει θα φανεί η λιακάδα και μετά ποιος τα προλαβαίνει. Το λοιπόν φέτος η χρονιά είναι υγρή, πολύ υγρή και προμηνύονται ασθένειες. Μην αρχίσετε μετά τα σου-μου-του! Εγώ σας τάπα εγκαίρως...

Διαβάστε και τις αναλυτικές οδηγίες να ξεστραβωθείτε σεις οι αμπελουργοί από τον ΕΡ.Ο.Σ. : Εαρινοί ψεκασμοί αμπέλου

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αρχίσανε...

Το πρώτο μικρό σμαράκι ξεπρόβαλλε το μεσημέρι.. Πήγε και έκατσε σε καλαμιά και ο βοριάς που φυσάει σήμερα το πήενε πέρα - δώθε..

Αν και είμαι μπλεγμένος άσχημα αυτές τις μέρες, το λυπήθηκα και το έβαλα σε κυψέλη με 5 πλαίσια κερί. Αυτές όμως δεν με λυπήθηκαν και με φιλοδώρησαν με 3-4 κεντριά για το καλό της χρονιάς!

Καλορίζικο!