Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Όσο γερνάμε μαθαίνουμε!

Διαβάστε την περιληπτική αναφορά στο σεμινάριο ΕΔΩ: Σεμινάριο «Εαρινή και καλοκαιρινή φροντίδα του αμπελιού»

Εγώ να προσθέσω οτι ο δάσκαλος Δημήτρης Γεώργας, μια "βιβλική" φιγούρα, μας μιλούσε επί 4 ώρες ασταμάτητα με ένα πάθος που το μετέδιδε αβίαστα στους διψασμένους "μαθητές" του...Είπα διψασμένους και μεταφέρθηκα νοερώς στο φαγοπότι που ακολούθησε σε παραπλήσια ταβέρνα μετά τσαμπούνας και τουμπακίων από την καθιερωμένη ζυγιά των άξιων μελών του Ομίλου μας Μπαμπέλης - Καντενάσος!

Η βραδιά για μένα τελείωσε αρκετά μετά τα μεσάνυχτα οταν αποχώρησα με τον ήχο από το τιμημένο τετράστιχο:

"Καλάρουν όλοι μα πιάνουνε μαρίδες,
καλάρει ο Ζέππος και πιάνει συναγρίδες!"


Τώρα για μένα τόπανε.. θα σας γελάσω!

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Έχουμε μάθημα σήμερα!

Σήμερα λοιπόν πάμε για μάθημα! Θα μαζευτούμε στο γνωστό μας "στέκι" στην Ανω Μερά, στην αίθουσα της πρώην κοινότητας το απόγευμα στις 6!

Ομιλητής θα είναι ο Αμπελουργός και Οινοποιός Δημήτρης Γεώργας και το θέμα που θα αναπτύξει θα έχει τον τίτλο: “Αμπέλι Εαρινή Φροντίδα”.

Μετά την σύναξη και το μάθημα, θα ακολουθήσουν τα γνωστά!
Σαμπουνοκρασοκατάνυξη και όποιος αντέξει!

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Π.Ρήγας: "Δεν είναι αυτή η Σύρος"

Παρακολουθώ την καθημερινή απεγνωσμένη προσπάθεια που κάνουν οι συριζαίοι να "αποδείξουν" οτι έχουν δίκιο και οτι δεν προκάλεσαν τα επεισόδια έξω από το πνευματικό κέντρο της Ερμούπολης. Από τις δεκάδες ανακοινώσεις τους στον τοπικό τύπο, στις οποίες δεν παραλείπουν να μιλάνε αυθαιρέτως εξ' ονόματος του Συριανού λαού λες και τους το ζήτησαν οι Συριανοί, λένε και ξαναλένε οτι η αστυνομία και κατ'επέκταση η κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν τους άφησε να διαδηλώσουν. Σαν να μιλάνε σε παιδιά μικρά "ξεχνάνε" τελείως να μιλήσουν για την προσπάθεια μιας μικρής αλλά "δυναμικής" ομάδας νεαρών να ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ στην αίθουσα. Η αστυνομία φυσικά δεν τους επέτρεψε την είσοδο και την ενδεχόμενη μπαχαλοποίηση της εκδήλωσης. Αυτή η προσχεδιασμένη τους προσπάθεια φυσικά ήταν η αιτία να αρχίσει το μπάχαλο που "λέρωσε" επιφανειακά την πολιτική πραγματικότητα της Σύρας. Και οχι η απόλυτα δημοκρατική πορεία διαμαρτυρίας της νεολαίας και των εργαζομένων της Σύρας.

Ο Υφυπουργός και βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας με μια σκληρή ανακοίνωση, βάζει τα πράματα στη θέση τους:

"Η Σύρα του πολιτισμού και της ανεκτικότητας, της ευγένειας και του δημοκρατικού ήθους δεν έχει καμία σχέση με την άθλια καρικατούρα του νησιού που προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν με τη συμπεριφορά τους οι λίγες δεκάδες πολιτικοί χούλιγκανς και μπαχαλάκηδες, που μαζεύτηκαν μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο για να προπηλακίσουν, να χυδαιολογήσουν και να χειροδικήσουν σε βάρος του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της χώρας.

Από τον εσμό αυτό της πολιτικής αλητείας, οφείλουμε να εξαιρέσουμε όλους εκείνους - ομολογουμένως ελάχιστους - που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν, διατυπώνοντας την πολιτική τους διαφωνία για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και τους μαθητές των λυκείων, που το νεαρό της ηλικίας τους δικαιολογεί ακόμα και την υπερβολή στις εκδηλώσεις τους.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για τους εκπροσώπους συγκεκριμένου πολιτικού χώρου -του Σύριζα- οι οποίοι ήταν οι κύριοι υποκινητές, πρωταγωνιστές και πολιτικοί αβανταδόροι των απαράδεκτων επεισοδίων που αναστάτωσαν τη ζωή του νησιού και αμαύρωσαν την εικόνα της Σύρου στο πανελλήνιο.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, εκπροσωπώντας μια ελαχιστότατη μειοψηφία στην κοινωνία της Σύρου, επιχειρεί με αντιδημοκρατικές πρακτικές να επιβάλει τις απόψεις του. Νομιμοποιεί και καλύπτει πολιτικά κάθε τραμπούκο που πετάει πέτρες, κάθε προβοκάτορα που προκαλεί και προπηλακίζει όποιον δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του και κάθε χουλιγκάνο που με κραυγές και χυδαιότητες προσπαθεί να ακυρώσει τον πολιτικό διάλογο.

Ευτυχώς, δεν εκπροσωπούν και δεν εκφράζουν αυτοί την κοινωνία της Σύρου.

Όπως επίσης, δεν εκφράζουν την κοινωνία της Σύρου και διάφοροι δήθεν ανεξάρτητοι και υπέρ-δημοκράτες, τοπικοί παράγοντες, που λειτουργώντας μονίμως τυχοδιωκτικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν –προς ίδιο όφελος– κάθε εστία έντασης και αναταραχής στο νησί. Διότι είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν εγκρίνει την αδικαιολόγητη και άσκοπη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας ∙ και όταν αυτό συμβαίνει, προφανώς, πρέπει να ζητούνται ευθύνες, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκρύπτει ή να αποδέχεται εγκληματικές και τραμπουκικές ενέργειες, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε πολίτη.

Ευτυχώς, ούτε αυτές οι συμπεριφορές εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Συριανών.

Ο Πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό, την απλότητα, το φιλόξενο χαρακτήρα αλλά και τη δημιουργικότητα των Συριανών, όταν επισκέφτηκε το Νεώριο και το Επιμελητήριο.

Στο χώρο του Νεωρίου, οι άνθρωποι του πραγματικού μόχθου - και όχι οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπαναστάτες της λούφας και της αραχτής και ενίοτε της αρπαχτής – υποδέχτηκαν τον Πρωθυπουργό με ευγένεια και του εξέφρασαν με τρόπο καθαρό και αφτιασίδωτο την αγωνία τους και τα αιτήματα τους.

Απαίτησαν τα δίκαιά τους δυναμικά και απερίφραστα, στα πλαίσια ενός κόσμιου διαλόγου που είχαν απευθείας με τον Πρωθυπουργό.

Η ίδια ατμόσφαιρα κυριάρχησε και στο Επιμελητήριο, όπου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια του Επιμελητηρίου, αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και γενικότερα ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας στις Κυκλάδες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, όλοι οι φορείς της Περιφέρειας συμμετείχαν σε έναν οργανωμένο και ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό της χώρας και είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν τα προβλήματα που απασχολούν τον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και ευρύτερα τα νησιά μας και να διατυπώσουν τις θέσεις του κλάδου τους για την επίλυση τους.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η νησιωτικότητα από μειονεξία σε πλεονέκτημα για τα νησιά μας.

Για τη διεύρυνση της αποκέντρωσης και την περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης –ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο –με αρμοδιότητες και πόρους για την επίσπευση της μελέτης που αφορά στον τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στην ακτοπλοΐα για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Υγείας, κος Τιμοσίδης, ενημέρωσε για την επικείμενη –εντός των προσεχών ημερών– έκδοση της ΚΥΑ, που μετατάσσει τα Νοσοκομεία των νησιών από τη Β στη Γ ζώνη και για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας του διορισμού εννέα (9) ειδικευμένων γιατρών στην ιατρική μονάδα του ΙΚΑ της Σύρου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κος Γερουλάνος, υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επομένως, παρά την προσπάθεια των λίγων εκφραστών του πολιτικού χαβαλέ και οπαδών του πολιτικού μπάχαλου, ο Πρωθυπουργός και είδε και άκουσε και συνομίλησε με τους αυθεντικούς εκπροσώπους της κοινωνίας της Σύρου και των νησιών της Περιφέρειας.

Η Συριανή κοινωνία αξιολογεί σωστά και εκτιμά την επιλογή του Πρωθυπουργού να ξεκινήσει την περιοδεία του στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, από την πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο.

Αυτή του η επιλογή τιμά τον ίδιο αλλά και τη Σύρο και τους Συριανούς.
Την πραγματική Σύρο και τους αληθινούς Συριανούς."

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Η Σύρα ΕΔΡΑ και με τη βούλα!

Η χθεσινή πρωτοφανής σε μέγεθος επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου σε νησιωτική περιοχή, επιβεβαιώνει φυσικά κάτι το οποίο στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Ότι η Σύρος εδραιώνεται ξεκάθαρα ως επίσημη έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ας μη ξεχνάμε οτι ακόμη και στις μέρες μας, αλλά περισσότερο την προεκλογική περίοδο, η διοικητική της υπόσταση έχει αμφισβητηθεί περισσότερο από ποτέ.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν χθες, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Θαλασσίων Υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και Υγείας Χάρης Τιμοσίδης, ο Γ.Γ. Aιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, καθώς επίσης και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Με λίγα λόγια εννέα (9) Υπουργοί και δύο ανώτατοι Γ.Γραμματείς! Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει επισκεφθεί νησί τόσο πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα. Έγινε για πρώτη φορά στην Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κάποιοι εξακολουθούν να αμφισβητούν έντονα, όχι όμως και το ίδιο το επίσημο κράτος, οι εκπρόσωποι του οποίου αναγνωρίζουν σε τέτοιο βαθμό τη διοικητική αξία της Σύρου.
Ε! Δεν νομίζετε οτι οι «σειρήνες» και οι γνωστοί κύκλοι που μάχονται για το αντίθετο, μοιάζουν με άναρθρες κραυγές χωρίς νόημα.;

"Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου", τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τα παραρτήματά του, που βρίσκονται σε επτά νησιά του νοτίου Αιγαίου. Στην πολύ σημαντική αυτή επίσκεψη, όλοι οι νησιωτικοί φορείς και οι πολιτικοί είχαν την μοναδική σχεδόν ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και με τους υπόλοιπους υπουργούς τα τοπικά προβλήματα των νησιών μας. Το γεγονός αυτό ολοι κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι για μας.

Και όμως! Η μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε στις "ταραχές" και στα επεισόδια! Αλλοι λίγο και άλλοι σχεδόν αποκλειστικά, ασχολήθηκαν, έγραψαν και σχολίασαν την συμπεριφορά φοιτητών της αριστεράς κατά την επίσκεψη και αγνόησαν την ουσία και τα εν δυνάμει ωφέλη της επίσκεψης.Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ήταν από μέρες ήδη στην Σύρο σε μια επίσκεψη λέει για "επαφές με την νεολαία"! Μάλιστα! Και μετά σου λένε να μην υποψιάζεσαι τους συριζαίους πίσω από την σχεδόν καταστατική πλέον οργανωμένη μπαχαλοποίηση κάθε επίσκεψης, εμφάνισης ή ομιλίας πολιτικού της κυβερνητικής παράταξης. Οι "διαμαρτυρίες" συνοδεύονται και από την "συμβολική" ρίψη γιαουρτιού, έτσι για να μιμηθούνε την πάλαι ποτέ "τεντυμπόϊκη" νοοτροπία παρελθόντος. Προσπάθησαν να εισβάλλουν μέσα στο κτίριο που γινόταν η σπουδαία συνάντηση. Ο σκοπος τους ολοφάνερος και οταν εμποδίστηκαν από την αστυνομία, τα επεισόδια και οι "ψιλές" ήσαν αναπόφευκτα. Όμως ως φαίνεται από τις σημερινές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια .. διάχυτη απογοήτευση και "πικρία" για τα γιαούρτια που τους περίσσεψαν και δεν μπόρεσαν να τα ρίξουν στους πολιτικούς, έτσι για να εκφράσουν το "λαϊκό αίσθημα" μια που το έχουν αναλάβει εργολαβικά και με το έτσι θέλω!

Δεν είναι λένε τραμπουκισμός το να πετάς στα μούτρα κάποιου γιαούρτι! Είναι λέει ... συμβολισμός! Κάποιου που "δεν γουστάρεις" τα λόγια του, δεν θέλεις να μιλάει, δεν σου αρέσουν οι ιδέες του και οι πολιτικές του.. Πολύ ωραία σύντροφοι! Να πάρουμε ολοι λοιπόν από ένα-δύο κεσέδες, να τα έχουμε πρόχειρα μαζί μας και όποτε δούμε κάποιον πολιτικό που δεν γουστάρουμε, να τον σημαδεύουμε κατακέφαλα! Μόλις δούμε τον Τσίπρα λόγου χάρην να περπατά αγέρωχα με βήμα σταθερό και με ψηλά το κεφάλι, δόστου ένα "συμβολικό" γιαούρτωμα. Δεν είναι κακό!

Ετσι θα βοηθήσουμε και την βιομηχανία των γιαουρτιών, τους κτηνοτρόφους και το κράτος με τα έσοδα!
Εμπρός λοιπόν στον .. ευγενικό αγώνα!

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

"ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ και 4 αναπλάσεις"

Μόλις κυκλοφόρησε από τον "Ίνδικτο" η συλλογή του συνόλου της ποιητικής προσφοράς του ποιητή μας Παναγιώτη Κουσαθανά.

Η έκδοση είναι μεγάλου σχήματος 17 X 24 εκ., εκδόθηκε σε 1.000 αντίτυπα και επιπλέον άλλα 50 εκτός εμπορίου τα οποία περιέχουν μιαν εκτός κειμένου πρωτότυπη χαλκογραφία της ζωγράφου Geneviève Couteau.

Εκτός των ποιητικών συλλογών του ποιητή μας, υπάρχουν και τέσσερεις μεταφράσεις στη γλώσσα μας ("αναπλάσεις") ισάριθμων ποιημάτων από σημαντικούς αγγλόφωνους ποιητές, ευρετήρια τίτλων και πρώτων στίχων, γλωσσάρι ιδιωματικών λέξεων, φιλολογικές σημειώσεις, καθώς και πληροφορίες για τις πρώτες εκδόσεις προς διευκόλυνση και ενημέρωση του αναγνώστη.

Να το "ταξιδέψουμε" λοιπόν όπως μας εύχεται ο Παναγιώτης από την σελίδα του: Καλό ταξίδι στο βιβλίο και σ' όσους ταξιδέψουν μ' αυτό!

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Επιστολή προς Περιφερειάρχη του Βασίλη Μαργάρα

Προς: Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο
Θέμα: Αντιμετώπιση Υλικών Καταστροφών στο Δήμο Μυκόνου εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πρόσφατα το νησί


Όπως ήδη γνωρίζετε, η Μύκονος όπως και διάφορα άλλα νησιά της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου πλήγηκε από μια πρωτοφανή θεομηνία στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2011.

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στάθηκε αλληλέγγυα στο νησί μας όπως και σε όλα τα νησιά που πλήγηκαν από παρόμοιες συνθήκες. Όπως πληροφορήθηκα, στις 14 Φεβρουαρίου 2011, κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Μύκονο και κατέγραψε τις ζημιές στους δρόμους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της. Αυτή ήταν μια αναγκαία πράξη για την αποκατάσταση των ζημιών του εν λόγω οδικού δικτύου και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τις πρώτες θετικές ενέργειες.

Ωστόσο, εκτός από το Περιφερειακό δίκτυο, πολλές ζημιές έχουν υποστεί το δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς και πολλές εγκαταστάσεις δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά προβλήματα εμφανίστηκαν στα αντλιοστάσια των δικτύων ύδρευσης και στο ΧΥΤΑ; μέρος του οποίου κατέρρευσε εξαιτίας του μεγάλου όγκου του νερού.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών (π.χ. ιδιωτικές κατοικίες χώροι επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αποθήκες,).

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων προκάλεσαν κάθε είδους ζημιά σε πέτρινες περιφράξεις ιδιωτών σε χωράφια πολλές από τις οποίες κατέρρευσαν εντελώς. Οι περιφράξεις αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής και χρειάζονται ειδικούς τεχνίτες για να χτιστούν ξανά, πράγμα πολυδάπανο και χρονοβόρο.

Κατά την διάρκεια της θεομηνίας, ο Δήμος Μυκόνου εκτέλεσε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού (π.χ. περιοχή Λίμνη της Χώρας Μυκόνου) καθώς και εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου; το οποίο σε πολλά σημεία του είχε αποκοπεί από τους μεγάλους όγκους λάσπης και πέτρας που κατέκλυσαν τους δρόμους. Ωστόσο, πολλά απομένουν να γίνουν έτσι ώστε να επιστρέψει το νησί στους παλιούς γνώριμους του ρυθμούς.

Ο Δήμος Μυκόνου στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο του με Αριθμό Πρωτοκόλλου 714; το οποίο και επισυνάπτω στην επιστολή μου; περιγράφει την ζοφερή κατάσταση στην οποία και βρέθηκε η Μύκονος την επόμενη μέρα της θεομηνίας. Επίσης, στις επόμενες ημέρες, οι Υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου προχωρούν σε λεπτομερή καταγραφή των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις – πλημμύρες. Σύντομα θα έχετε μια λεπτομερή έκθεση αυτών.

Σας ευχαριστώ και ελπίζω για την εκδήλωση το συντομότερο δυνατόν ενεργειών που θα βοηθήσουν το νησί και τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τα τόσο σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τελευταία θεομηνία.


Μύκονος 15 Φεβρουαρίου 2011
Βασίλης Μαργάρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Έφυγε ο Ρασούλης!


Πάει κι'αυτός!
Ο Ρασούλης μας. Ο "φίλος" των τριάντα μας.
Θυμάμαι ολόκληρες νύχτες η αξέχαστη "Βεγγέρα" να αντιλαλεί από τις φωνές μας που δήθεν συνόδευαν τα λόγια της "Εκδίκησης της Γυφτιάς". Ξανά και ξανά γύριζε στο πικάπ το βινίλιο που μόλις είχαμε αποκτήσει με την παράξενη πενιά και τους στίχους δυναμίτες με τον Παπάζογλου να δίνει ρέστα!


"Τι κι αν είσαι απ' τη Λιβύη, εργατάκι και φτωχό, πιασ' το νταχτιρντί να γίνει, πατιρντί κανονικό, πιασ' το νταχτιρντί ταξίμι, να κομπλάρει ... ο Adamo"

"Κανείς εδώ δεν τραγουδά κανένας δεν χορεύει" Καλά! του δόσαμε και κατάλαβε!

"Βρέχει στην Εθνική οδό, σε κάποιο της χιλιόμετρο, μούσκεμα μόνος περπατώ, με το τσιγάρο μου σβηστό"

"Κυρ διευθυντά των δίσκων, έχω ήχο κι υλικό, μη μου λες για αναβολή και με τραννάς κι εσύ"

"Τρελή κι αδέσποτη παρόλη την αγάπη"

"Καίγομαι, καίγομαι σαν το δασάκι καίγομαι κι έχεις την ευθύνη"

Α Ν Ε Π Α Ν Α Λ Η Π Τ Ο!!


Καλόσου Ταξίδι μεγάλε!

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Η πτώχευση... αναβάλλεται!

Τώρα τι θα κάνομε;
Από μέρες τόχα πάρει απόφαση! Θα ψάχνω στα σκουπίδια γι'αποφάγι. Είχα ετοιμάσει ολόκληρο πρόγραμμα επισκέψεων στους σκουπιδοτενεκέδες των περιοχών όπου γνωρίζω οτι κατοικούν οι έχοντες και κατέχοντες, με την βάσιμη ελπίδα οτι όλο και κάτι μισοφαωμένο θα πέταγαν οι σπάταλοι..

Την σιγουριά μου την επιβεβαίωσε ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε στο δίκτυο κάποιος πολύ "γνώστης" των οικονομικών, στο οποίο ο κύριος αυτός μας βεβαίωνε οτι στις 25 του Μάρτη ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε λέει την "στάση πλερωμών"! Μάλιστα ο "γνώστης" ήταν λέει τραπεζίτης και ήξερε από μέσα!
Την τύφλα του ήξερε ο φαύλος ο υπονομευτής!
Κρίμα τα σχέδια που έκανα!

Ο εισαγελέας διέταξε έρευνα για τυχόν κακουργήματα και παράβαση του νόμου "περί διασποράς ψευδών ειδήσεων" με στόχο την απόσυρση και εξαγωγή κεφαλαίων από τις Ελληνικές τράπεζες. Ελπίζω να τον πιάσουν τον πούστη. Πρώτο για να διούμε από που προέρχονται αυτά τα υπονομευτικά μηνύματα και δεύτερο να δείξει επιτέλους η πολιτεία οτι εφαρμόζονται κάποιοι νόμοι..
Να, δείτε την υπόθεση ΕΔΩ: Εισαγγελική παρέμβαση για ψευδείς ειδήσεις περί χρεοκοπίας

Τώρα διαβάζω σήμερα πρωί-πρωί οτι ο Παπαντρέου πέτυχε χθες την αναθεώρηση των πιο σημαντικών και δυσβάχτατων ορων του μνημονίου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ΟΛΟΥ του ποσού και την μείωση του επιτοκίου του.

"Τη μείωση του επιτοκίου κατά εκατό μονάδες βάσης για το σύνολο του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του στα επτάμισι χρόνια, αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.
Πηγή: www.capital.gr "


Τώρα τι κάνουμε;
Πάει η "πρόβλεψη" για σίγουρη χρεοκοπία οσονούπω..
Αναβάλλεται λοιπόν η σκουπιδοβόλτα και θα τα ξαναπούμε μετά από καμιά δεκαριά χρόνια!

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρονική Αγορά Τοπικών Παραγόμενων Προϊόντων


Να πάτε ρε σεις, να πάτε να ξεστραβωθείτε!
Να δείτε πως και τι συμβαίνει για να ξεφύγουμε επιτέλους από το σύνδρομο της απόλυτης ξερόλας! Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έστησε μια εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου και σκοπεύει να μας το παρουσιάσει στις 16 του Μάρτη στη Σύρα.
Τζάμπα θα είναι η συμμετοχή, μην σκάτε!

"Εκδήλωση Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Αγοράς Τοπικών Παραγόμενων Προϊόντων, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, ώρα 18:00

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων προσκαλεί τους επιχειρηματίες - μέλη του οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικά παραγόμενων προιόντων (π.χ. κρασιά, τυριά, μέλι, γλυκά αλλά και κεραμεικά, χειροτεχνήματα κ.λπ) να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παρουσίαση του νέου ψηφιακού «εργαλείου» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

«Ηλεκτρονική Αγορά για Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα»

Μέσω της εφαρμογής αυτής, η οποία έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεωντων Κυκλάδων, τόσο οι παραγωγοί, όσο και έμποροι/διακινητές τοπικών προϊόντων μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω του Διαδικτύου σε δυνητικούς πελάτες στα νησιά του Νομού, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και αν οι ιδιοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολόγικές υποδομές, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η δικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr

Η νέα αυτή εφαρμογή προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Επιμελητηρίου για στήριξη της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προιόντων και της τοπικής αγοράς.

Προκειμένου να τονωθεί η κυκλοφορία των προϊόντων, καταρχήν εντός του Νομού, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα τα ποιοτικά Κυκλαδικά τοπικά προιόντα να βρούν διαύλους πώλησης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει επιτευχθεί ειδική συμφωνία με γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, μέσω της οποίας τα προϊόντα θα παραδίδονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ταχύτητα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Προσοχή: Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές θα ισχύουν και για τη διακίνηση προϊόντων από νησί σε νησί.

Ειδικά στον τομέα των τροφίμων και ποτών, η νέα αυτή υπηρεσία συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Πρωτοβουλίας AegeanCuisine, μέσω της οποίας γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών μας.

Τέλος, στη συνάντηση αυτή θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τα οποία παράγονται στο Νομό μας.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη και, με ταυτόχρονη διασύνδεση, στα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο."

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Στη ξενιτιά....


Κατι ο Θοδώσης με την συγκηνητική του ιστορία Η Kερασιά του Κωνσταντή, κάτι ένα ποστ σε άλλο μπλοκ που διαβάζω με θέμα την Ξενιτιά, με έφιαξαν τόσο όσο να πάω να ψάξω λίγο με τον γούγλη για την μετανάστευση στο Αμέρικα και με την φόρα που είχα έστησα το παρακάτω:

“Στη ξενιτιά”

Ίσα που προλάβαμε το μπάρκο.
Κρατούσαμε ο ένας τον άλλο σφιχτά πότε από τον ώμο και πότε αλλά μπρατσέτα και κουτρουβαλούσαμε τον κατήφορο της Δραπετσώνας ως τα λεμονάδικα. Μεθοκοπάγαμε ως την τελευταία ώρα, ποιός ξέρει αν θα ξαναβλέπαμε τον Περαία μας..
Το “Γιάννενα” σφύριζε με κείνη τη μπασάρικη μπουρού και ο μαύρος καπνός που έβγαινε απ’το φουγάρο υψώνονταν κι’άπλωνε σκεπάζοντας το γαλανό πάνω απ’τις παράγκες μας. Ο Φώτης γελούσε δυνατά με το χάλι μας, ενώ εγώ τον ρώτουμε συνέχεια για τα λεφτά. Τα 25 δολάρια που ήταν το “διαβατήριό” μας για την ξενιτιά τάχα ράψει με διπλό πανί στη μέσα τσέπη του σακακκιού και ήξερα οτι η χήρα μάνα του Φώτη είχε κάνει το ίδιο.

Ο πράκτορας που μας είχε κάνει τα συμβόλαια μας περίμενε στη σκάλα όλο νεύρα και μας άρχισε στις χριστοπαναγίες. Τούπα και γω κανα δυό του πούστη που για να βγάνει τα εισιτήρια, μας ήβαλε να υπογράψουμε το χαρτί για δύο χρόνια “σκλάβοι” στα κοτοπουλάδικα χωρίς μισθό και μετά χωθήκαμε σαν χαμένοι κάτω στο “κάτεργο”.

Η τρίτη θέση που μας ήβαλε ήταν για τους αδέκαρους μετανάστες που στοιβάζονταν σαν πακέτα μέσα στη βρώμα. Ψειριάσαμε από την πρώτη μέρα και ο Φώτης κιτρίνισε σαν φλουρί με το πρώτο κύμα. Η βρώμα από τα ξερατά τριγύρω έκανε τα πράματα χειρότερα και γω τα χρειάστηκα με την όψη του φίλου μου. Είχα ορκιστεί στη χαροκαμένη μάνα του να τον προσέχω. Ήταν ανέμελος ο Φώτης και ήμουνα σίγουρος οτι κάπου θα μπλέκαμε με την αδιαφορία του για οτιδήποτε είχε σχέση με το αύριο. Για την ώρα όμως η θάλασσα και η μπόχα είχαν αναλάβει να τον κρατάνε ήσυχο.

Για “διαμονή” μας είχαν βάλει σε δυο φέρετρα, έτσι τά’λεγε ο κακόμοιρος ο Φώτης τα ξύλινα κρεβάτια που στο τριόροφο το ύψος μεταξύ τους δεν ξεπερνούσε τους 70 πόντους. Όλα εκεί τα κάναμε, πλύσιμο, ντύσιμο, φαΐ και να βολέψουμε τους μπόγους μας. Οχι οτι οι γυναίκες ήταν ξέχωρα. Με τα ρούχα τους έφιαναν ένα μπερντέ για τα λιμασμένα μας μάτια.

Στις ρεκλάμες των πρακτορείων για τους μετανάστες το φαγητό περιγραφόταν ως υγιεινό και θρεπτικό. Εκεί είδαμε όμως οτι σχεδόν δεν τρωγόταν. Συνήθως το μισό φαγητό που ετοιμαζόταν για τους μετανάστες κατέληγε στα ψάρια του ωκεανού. Εμείς λεφτά για την “καντίνα” δεν είχαμε, αλλά απ’ότι μάθαμε το φαγητό και από κει ήταν το ίδιο και χειρότερο κι’έτσι κάναμε υπομονή για τις τρεις βδομάδες της Οδύσσειας. Εγώ δηλαδή επείνασα, οχι όμως ο Φώτης γιατί την περισσότερη ώρα ήταν στη κουπαστή και ξερνοβόλαγε. Τι έβγαζε ήταν η απορία όλων μας εκεί… Την παραμονή της άφιξης στο Αμέρικα, μας έδωσαν να φάμε καλό φαΐ για νάμαστε λέει σε φόρμα για τους γιατρούς.

Πλεύρισε το καράβι στο λιμάνι μια ζεστή μέρα του Ιούνη του 17. Το λιμάνι πατωμένο, το τελωνείο ήταν πλεούμενο απάνω στα νερά. Ήρθε το υγειονομικό και ο γιατρός άρχισε να εξετάζει έναν, έναν βιαστικά με μια ματιά και λίγο ψαχούλεμα. Όσους έβρισκε καλά τους έδινε μια κάρτα με την λέξη “ΟΡΑΪΤ” στ’αμερικάνικα με μπλε μολύβι. Μούδωσε κι’εμένα μια με μπλε και την έχωσα στα σβέλτα στην μέσα τσέπη μου.

Στεκόμασταν σούζα στις γραμμές σαν φαντάροι και τρέμαμε από την αγωνία. Όσοι ήταν άρρωστοι έπαιρναν μια κάρτα με την λέξη “ΣΙΚ” με κόκκινο μολύβι. Κανείς με κόκκινο δεν έπρεπε να αποβιβαστεί στο χώμα σύντομα. Θα τους έβαζαν σε καραντίνα και θα ξαναπέρναγαν από γιατρούς την άλλη μέρα ή το πολύ σε δυο μέρες. Αν ήταν άκομη άρρωστοι σε τρεις μέρες θα τους ξανακοίταζε μια επιτροπή, ανώτερη! Αν και τότε δεν τους έβρισκαν εντάξει, τότε θα γύριζαν πίσω στη χώρα τους με το ίδιο πλοίο.

Η καραντίνα όπως μας έλεγαν ήταν κάτι μπουντρούμια πολύ χειρότερα από το “κάτεργο” του πλοίου. Ο Φώτης δεν είχε καταφέρει να χωθεί δίπλα μου και στεκόταν παραπέρα σε καμιά δεκαριά νομάτους απόσταση. Του έριξα μια ματιά καθώς ο γιατρός τούδινε την κάρτα του. Ο Φώτης λύγισε και γω κατάλαβα οτι πήρε κόκκινο.
Τώρα;
Περιθώρια για κουβέντες δεν είχαμε. Μας έβγαλαν τους “μπλε” στοίβες στη στεριά και μας φόρτωσαν στις μαούνες. Σε δέκα περίπου λεφτά είχαμε φτάσει στο νησί. Το έλεγαν “Ελης Αϊλαντ”, το νησί των δακρύων λέει, αυτό που οι Έλληνες μετανάστες το ήξεραν ως «Καστιγγάρι».
Είχα μείνει χωρίς ανάσα. Τι θα έκανα με το φίλο μου;
Θα τον άφηνα στη τύχη του;
Δεν θα τα κατάφερνε χωρίς εμένα ρε γαμώ την τύχη μου.
Ούτε ένα γειά δεν είπαμε.
Η ψυχή επήγε στη Κούλουρη!

Εκεί στο νησί μας άρχισαν στις σοβαρές εξετάσεις. Μας έβαζαν να βαδίζουμε στη γραμμή και κάποιοι με καπέλα από ένα ξύλινο εξώστη έβλεπαν αν εκούτσενε κανείς. Όσοι επέρναγαν κι απ’αυτό, την άλλη μέρα θα περνάγαμε το τελικό ξεσκαρτάρισμα από γιατρούς πάλι και μετά από την εξέταση από έναν επόπτη φρονημάτων.
Το βράδυ ήρθε ένας Έλληνας διερμηνέας ο Μίλτος ο Ρήγος. Θα μας εξηγούσε τις ερωτήσεις του και θα μίλαγε στην επιτροπή για το τι πιστεύαμε. Καλός άνθρωπος μου φάνηκε και βάλθηκα να τον ψήσω να έχει το νου του να μάθει κάτι για τον Φώτη. Μου ζήτησε λεφτά ο πούστης όμως, εγώ δεν είχα λέπι και έτσι έμεινα με την αγωνία.

Βιαζόμουνα τώρα να περάσω. Έλεγα οτι θα προλάβαινα να τον βρώ. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους γιατρούς και τους επόπτες. Ήμουνα τότε γεροδεμένος και ψηλός σαν τους αμερικάνους. Δούλευα στα βαπόρια του ντόκου εργάτης φορτωτής και κουβαλούσα με ευκολία τρία – τρία τα σακιά. Το ταξίδι με τσαλάκωσε λιγάκι αλλά η έννοια μου για τον Φώτη μούδωκε φτερά και έκανα πιο πολλά απ’οτι μου ζητούσαν.
Ενας αξιωματικός με έβαλε στο μάτι και είπε κάτι στον Μίλτο. Ο διερμηνέας μου το μετάφερε με μούτρα ξινισμένα.
“Αυτός σε θέλει για τον στρατό” μου είπε, “Εργάτη στο στρατόπεδο”. Είδα την ευκαιρία και του έγνεψα ναι, παρ’όλο που ήξερα οτι για να σπάσω το “χαρτί” για την δουλειά που υπόγραψα θα χρειαζόμουνε πολλά λεφτά. Ο “αντζέντης” μας περίμενε έξω στο μώλο του Μανχάταν, να περάσουμε τις εξετάσεις να μας πάρει για το εργοστάσιο. Ο Μίλτος κανόνισε να βρώ τον αξιωματικό έξω στο ντόκο και γω άρχισα να κάνω όνειρα. Δεν μπορεί, θα μας βοήθαγε ο καραβανάς. Θάχε το μέσο στους γιατρούς να περάσουν τον Φώτη. Οι μέρες πέρασαν αργά με βάσανα, πήρα το Οκ και μας έβγαλαν με τη λάτζα στη στεριά ένα απόγευμα. Ο ήλιος μόλις είχε χαθεί και οι δρόμοι ήταν σαν μέρα από τα φώτα κι’όλας.

Είχα κανονίσει να πάω να βρώ τον καραβανά σε μια ταβέρνα εκεί κοντά που είχε λέει Ιταλό μάγερα. Θα τρώγαμε μου είπε πολύ καλά, κατόπιν θα πηγαίναμε μαζί με άλλους που είχε διαλέξει στο στρατόπεδο και την άλλη μέρα θα υπογράφαμε τα συμβόλαια. Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά εγώ είχα μόνο τον φίλο μου να σκεφτώ.

Δεν μπορεί, ο Θεός των Ελλήνων θα με άκουσε ως φαίνεται και δεν περπάτησα ούτε εκατό μέτρα στο ντόκο όταν άκουσα τη φωνή του Φώτη να ουρλιάζει, “Που είσουνε ρε μαλάκα”; Την ίδια ώρα τον είδα να τρέχει με φόρα πάνω μου. Πέταξε το βρωμερό το σακάκι χάμω και αγκαλιαστήκαμε σαν παιδιά. Αφού ηρεμήσαμε λίγο άρχισε να μου μουρμουρίζει την περιπέτειά του. Σκαστός ήτανε πλέον και έπρεπε να κρυφτούμε να μην τον πιάσουν. Δεν είχε την υπομονή να τον ξαναδούν. Ετσι ήταν από πάντα ο Φώτης. Εκανε το δικό του και στ’αρχίδια του!

“Μόλις μας έβγαλαν απάνω άρχισε ο νους μου να γυρίζει. Να με γυρίσουν πίσω αποκλείεται είπα. Σκεπτόμουν να το σκάσω. Με τη σκούφια, τα παπούτσια λυτά, το πανωφόρι στον ώμο, είπα να μπω σε μια βάρκα να κρυφτώ τη νύχτα, στη σκιά του πλοίου να πέσω στο νερό. Φοβήθηκα μην πνιγώ δεν το ‘βρισκα καλό. Αποφάσισα να κάνω τον κόπο να κατέβω απ΄ τη σκάλα. Βάζω τα χέρια πίσω. Κατεβαίνω μπροστά στους κλητήρες. Μπαίνω τάχα για το νερό μου, βρίσκω μια πόρτα, άλλοι κλητήρες μέσα δεν δώσαν σημασία. Στρίβω δεξιά, τραβάω κάτι διαδρόμους, βλέπω γυαλί και απόξω κόσμο να περνάει. Βγαίνω όξω και δεν το πίστευα. Ήμουν στην πόλη χωρίς να μου μιλήσει κανείς! Κρύφτηκα κάτω από το γερανό που είναι στην άλλη άκρη του μώλου κι’ ερχόμουνα κάθε μέρα εδώ που βγάζουν τους ανθρώπους οι λάτζες για να σε δώ!”

Εκείνα τα λόγια του φίλου μου δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Η χαρά που πήρα μ’έκανε να ξεχάσω όλη την τυραννία του ταξιδιού.
Μείναμε μαζί για δυό χρόνια “δεμένοι” με το συμβόλαιο σκλάβοι στο κοτοπουλάδικο.
Μετά χαθήκαμε!
Πήρε ο καθένας τον δρόμο που είχε χαράξει η μοίρα του.

Zeppos