Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Παναγιώτης Ρήγας διευκρινίζει.....

Μεγάλη ανακατωσούρα γίνεται αυτές τις μέρες με την επιλογή νέας επιτροπής για το Κ.Υ. Μυκόνου. Εγώ δεν κατάλαβα και τους λόγους καλά-καλά.. Η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, κόμμα κλπ, όριζε τον δικό της διευθυντή της επιτροπής. Αυτά γίνονταν έως τώρα και όπως μας τα λέει ο βουλευτής στο ενημερωτκό δελτίο που μου έστειλε, αυτές οι διαδικασίες είναι προσωρινές(!) και όλες οι σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβασθούν στην Τ.Αυτοδιοίκηση μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.
Τότε λοιπόν η νέα Δημοτική αρχή θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι... Τότε θα δούμε πόσο αμερόληπτα και αξιοκρατικά θα διορίζει επιτροπές!

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 26/07/2010

Η αλήθεια για τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μυκόνου η σύνθεση της πρόσφατα ορισθείσας Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. του νησιού επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής:
-Το Κ.Υ. της Μυκόνου –όπως και οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων- αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά και λειτουργικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Η αδυναμία του να ανταποκριθεί, έστω και στοιχειωδώς, στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας –ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες– αποτελεί κοινή διαπίστωση.
-Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας προωθείται σήμερα με τρόπο συστηματικό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής ανάταξης του Ε.Σ.Υ. που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και ειδικά μέτρα πολιτικής για το νησιώτικο χώρο.
Έτσι, στο νόμο που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπονται συγκεκριμένα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα που αφορούν τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στα νησιά και αναφέρονται στη μισθολογική τους κατάσταση, στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη και στο καθεστώς των εφημεριών.
Εξορθολογίζεται και καθίσταται πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό το καθεστώς πρόσληψης ειδικευμένων, επικουρικών και αγροτικών γιατρών καθώς και αυτό του νοσηλευτικού προσωπικού. Προβλέπονται διαφανείς και ανεπίληπτες διαδικασίες στη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και τις προμήθειες των υγειονομικών μονάδων.
-Με το νόμο που αφορά στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης γνωστό ως πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπεται η σταδιακή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων διοίκησης και εποπτείας των Κέντρων Υγείας στους νέους ισχυρούς Δήμους.
Μέχρι την ολοκλήρωση της πιο πάνω διαδικασίας παραμένουν οι Διοικούσες Επιτροπές των Κέντρων Υγείας οι οποίες ορίζονται από τις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.), τα πρώην ΠΕΣΥ.
Ως γνωστόν οι Υγειονομικές Μονάδες των Κυκλάδων και επομένως και το Κ.Υ. της Μυκόνου εποπτεύονται –μετά την κατάργηση του ΠΕΣΥ Κυκλάδων από τη Νέα Δημοκρατία– από την ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου που έχει στην ευθύνη της όλες τις μονάδες υγείας του Αιγαίου και του Πειραιά! Από την συγκεκριμένη ΔΥΠΕ έγινε και ο ορισμός της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Μυκόνου.
Σε ότι με αφορά δίνω τη μάχη μου για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ στις Κυκλάδες, διεκδικώντας μαζί με τους συμπολίτες μου ένα σύγχρονο, ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών μας, δημόσιο σύστημα υγείας.
Η θεσμική ενασχόλησή μου επί σειρά ετών με τα ζητήματα υγείας στις Κυκλάδες μου επιτρέπει να αξιολογώ και να ιεραρχώ τα προβλήματα αλλά κυρίως να προτείνω λύσεις συμβατές με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των νησιών μας.
Έχω λοιπόν την άποψη ότι, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ανάληψη της διοίκησης των Κ.Υ. από τους Δήμους, θα έπρεπε να αποφευχθούν επιλογές προσώπων που ενισχύουν και οξύνουν τις ποικιλόμορφες αντιθέσεις που ευδοκιμούν στις τοπικές κοινωνίες.
Πρόσωπα που βρίσκονται στην διελκυστίνδα των παραταξιακών αντιθέσεων, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, δεν αποτελούν αξιόπιστες και σώφρονες επιλογές.
Στην περίπτωση του Κ.Υ. Μυκόνου η επιλογή του προέδρου της Διοικούσας έγινε με αποκλειστική ευθύνη της ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου χωρίς την παραμικρή δική μου ανάμειξη.
Είναι προφανές ότι τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΥΠΕ για τον ορισμό του προέδρου της Διοικούσας του Κ.Υ. Μυκόνου είναι διαμετρικά αντίθετα με τα δικά μου.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος να προβώ σε αυτή τη δημόσια δήλωση - διευκρίνιση διότι σε καμιά περίπτωση δεν δέχομαι να αναλάβω το κόστος επιλογών για τις οποίες δεν ευθύνομαι και δεν θα επιτρέψω να δημιουργούνται στη Μυκονιάτικη κοινωνία λανθασμένες εντυπώσεις και να διατυπώνονται άδικες κρίσεις εις βάρος μου.
Τα πιο πάνω έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα το ζήτημα του ορισμού της Διοικούσας του Κ.Υ. Μυκόνου και προφανώς δεν αναιρούν την υποχρέωσή μου και την εκφρασμένη βούλησή μου να αγωνιστώ για τη βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Κ.Υ. Μυκόνου στα πλαίσια ενός σύγχρονου, ποιοτικού και αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Αυτή άλλωστε είναι και η πολιτική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Οι χοντρόπετσοι...


"Κατασχετήρια σε βίλες και άλλα πανάκριβα ακίνητα άρχισε να ετοιμάζει η εφορία για 700 μεγαλοοφειλέτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, που για άλλη μια φορά αδιαφόρησαν και δεν τακτοποίησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, που αγνόησαν το τελεσίγραφο που τους είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, σύντομα θα δουν τις πολυτελείς κατοικίες τους να κατάσχονται από την εφορία και να βγαίνουν στο «σφυρί».

Συνολικά, 990 οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Μύκονο και Σαντορίνη είχαν πάρει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Από το ταμείο της εφορίας πέρασαν τελικά μόνο 290 από τους 990 οφειλέτες, δηλαδή 3 στους 10."


Η είδηση από ΕΔΩ!

Αντε να δούμε αν πρόκειται μόνο για απειλή ή επιτέλους θα μπει μπροστά ο νέος φορολογικός νόμος για κατασχέσεις. Γιατί αυτή η εντυπωσιακή αδιαφορία που έδειξαν οι υπόλοιποι 700 κακοπληρωτές... εμένα μου βρωμάει!! Δηλαδή τους ειδοποίησαν οτι θα τους κατασχέσουν τις βίλλες των εκατομμυρίων αν δεν πάνε να αρχίσουν τα παρακάλια για "ρύθμιση" των χρεών, και εκείνοι τους έγραψαν κανονικά;;;

Δεν κολλάει!
Θα δείξει όμως.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πάλι στη κορφή..

Εγώ τ'όχα πει από πέρσυ, όπου εβρέθηκα Στ'άϊ Λια το πανηγύρι οτι από δω και στο εξής κάθε χρόνο θα πολαίνουν οι "πιστοί". Τώρα σε τι πράμα είναι πιστοί δεν παίρνω όρκο.

Πάντως χθες, ήταν λιγάκι αλοιώτικα μια και εκλογές δημοτικές ερχόνται οσονούπω, οι υποψήφιοι κοντεύουν να ξεπεράσουν τους ... πανηγυριώτες και έτσι οι χειραψίες και τα "τάματα" είχαν την τιμητική τους..

Η σημαία που κυμμάτιζε περήφανα στο εκλησιδάκι. ήτονε δωριά από κάποιον που εθεώρησε οτι θ'άταν πρέπον να αυξήσει το μέγεθος της σημαίας κοντά στο ... στρέμμα, ώστε να πάρει τ'απάνω της η εθνική μας περηφάνεια που τελευταία ετσαλακώθη αγρίως..

Ο Λευτέρης στο ύψος του είχε αρχίσει από νωρίς την τσαμπούνα. Φέτος είχε μαζί του την .. οικογενειακή κομπανία από εγκόνια του που όπως διαπίστωσαν οι πανηγυριώτες, είναι άξιοι συνεχιστές του ..Καντενάσιου ιδρύματος.. αλλά με την προσθήκη εγχόρδων!

Ο "τουμπάκας" που οργανώνει το πανηγύρι φέτος είχε να ξαναστήσει την "πέργκολα" στην άκρη του γκρεμού μια και τον φετεινό χειμώνα, την διέλυσε σχεδόν μια .. προβέζα. Οι μεζέδες, τα βραστά, τα μαγειρευτά, τα κρασιά και τα ρέστα γέμιζαν το μακρύ τραπέζι στην κορφή του βουνού. Πάντα θαύμαζα την ενέργεια που ξοδεύουν οι γυναίκες εκει ψηλά, αλλά φέτος το .. "παράκαναν"!!!

Κι'από χρόνου!

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Είναι να μην σου βγεί τ'όνομα!

Συνήθως το καλοκαίρι οι ψαράδες εδώ μοσχοπουλάνε την ψαριά σε λίγα λεπτά της ώρας. Και αν δεν τα δώσουν όλα τα ψάρια στα μαγαζιά - πελάτες που έχουν ο καθένας, τα μοσχοπουλάνε στο λιανοπούλι στο άψε - σβήσε, είτε στη μπάγκα στο γυαλό είτε χέρι με χέρι..

Τον χειμώνα όμως που μένομε εμείς και μεις, τα μεγάλα ψάρια και οι αστακοί αναγκαστικά θα βγούν στη λοταρία. Η οποία μάλιστα πολλές φορές αφήνει μεγαλύτερα κέρδη στον ψαρά από την καθαρή πούληση..Μόνο που έχει λιγουλάκι τράβηγμα με την γύρα στα κεφενεία με το τετράδιο και τα νούμερα.

"Βάλε ρε συ κανένα νούμερο να πάω και γω σπίτι"..
Οι "λεφτάδες" σχεδόν σίγουρα θα βάλουν 5 και παραπάνω αν η "ψαριά" είναι καλή. Οι υπόλοιποι όμως άντε να βάλουμε 1 ή το πολύ δυό, με την ελπίδα... οτι με 10 ευρουδάκια θα φάμε συναγρίδα ή αστακό..

Είπα συνήθως όμως, γιατί φέτος δεν είναι χρονιά συνηθισμένη. Η "κρίση" (εν)έσκυψε και στη Μύκονος και οι ψαριές με τα ακριβά ψάρια δύσκολα πουλιόντουσαν, τουλάχιστον έως τα μέσα του Ιούνη, γιατί μετά κάτι άρχισε να κουνιέται! Ετσι λοιπόν όποτε λάχαινε και έβγαιναν μεγάλα ψάρια ή αστακοί πάνω από 2 κιλά, η δυσκολία να πουληθούν μονομερίς ήταν εξασφαλισμένη.

Οι λοταρίες λοιπόν συνεχίζονταν έως πριν λίγες μέρες, όταν έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και φίλος καρδιακός κέρδισε στη λοταρία 2 μεγάλους αστακούς με μόνο 5 ευρώ! Μου τηλεφώνησε στη στιγμή να μου αναγγείλει οτι ο ένας αστακός θα φαγωθεί από την οικογένειά του και ο έτερος θα γίνει τσιμπούσι ρεφενέ σε εστιατόριο γνωστού μας κάποιο μεσημέρι που δεν έχουμε δουλειές.. Εγώ δουλειές με φούριες δεν έχω μονίμως, και τούπα οτι είμαι μέσα όποτε θέλει, αλοίμονο.. πότε θα ξαναφάμε αστακό τζαμπέ!

Να μην λέμε πολλά λόγια, το τραπέζωμα έγινε ένα μεσημέρι του Ιούνη και είμασταν 4 νοματέοι, όλοι καλά πηρούνια και τουλάχιστον οι δυό και γερά ποτήρια. Μαζευτήκαμε νωρίς, κουβαλήσαμε μεζέδες σπιτικούς, κρασί από τα υπόλοιπα της κάβας και κάτσαμε έτοιμοι για την αστακομακαρονάδα. Μας είχε διαλέξει ο εστιάτωρας ένα τραπέζι κοντά στη θάλασσα, στον ίσκιο και όπως ο ήλιος ζεμάταγε πιο όξω ήταν σαν ν'άσουνε καθισμένος στη παράδεισο, ακούγοντας ένα σιγοντάρισμα από το κυμματάκι που έσπαγε στην άμμο μπροστά στα πόδια μας..

Τα άλλα τραπέζια ήταν άδεια, όλα, και εμείς πλακώσαμε τους μεζέδες και τις φρεσκοκομένες σαλάτες στα γρήγορα, φωνάζοντας αστεία και πειράγματα μια και είμαστε μοναχοί το καταμεσήμερο.. Τα ποτήρια ανεβοκατέβαιναν και τα πιάτα με τις αχινοί, τις ομελέτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα ρέστα, άδειαζαν με ταχύτητα, όταν ήρθε μια παρέα ξένων και κάθησε δυο τραπέζια παραπέρα. Δυο ζευγάρια ήτονε μεσόκοποι Γερμανοί και μάλιστα μας έγνεψαν φιλικά ενώ εμείς ψιλοζαλισμένοι ήδη, τους φωνάζαμε να ρθούν κοντά να τους κεράσουμε. Οι ξένοι αρνήθηκαν ευγενικά και παράγγειλαν σαλάτες, αναψυκτικά και νερά!

Το φαγοπότι συνεχίζονταν με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ οι Γερμανοί έριχναν κλεφτές ματιές στον μεγάλο σουρό από άδεια και μισογεμάτα πιάτα του τραπεζιού μας. Σε κάνα μισάωρο, φάνηκε ο μάγερας με την τεράστια πιατέλα. Κάναμε όλοι στα γρήγορα χώρο στο κέντρο του τραπεζιού όπου την άφησε με κόπο ενώ οι μυρωδιές από την αχνιστή μακαρονάδα, ξεχείλισαν και ταξίδεψαν σε όλο το μαγαζί. Ο αστακός, ροδοκόκκινος καθόταν στο κέντρο της πιατέλας και ήταν ένα θέαμα που έκανε τους τουρίστες να σηκωθούν για να δούν καλά την πιατέλα.

Πριν έρθουν ακόμη τα άδεια πιάτα μας για να την μοιράσουμε, μας πλησίασε ο ένας με μια μηχανή και άρχισε να τραβάει φωτογραφίες, μια την πιατέλα και μια τις αναψοκοκκινισμενες και γελαστές μουτσούνες μας. Και ενώ εγώ τούλεγα να κάτσει να πάρει μεζέ, αυτός σοβαρά - σοβαρά με κοίταξε και είπε σε άπταιστα αγγλικά:

"Στην Γερμανία μας ζητάνε να δώσουμε λεφτά για σας τους δήθεν χρεωκοπημένους Έλληνες και σεις εδώ τρώτε αστακούς στο καθημερινό σας! Μπράβο σας! Πως τα καταφέρατε να ξεγελάσετε όλη την Ευρώπη είναι ένα θαύμα!"

Κόκκαλο εγώ.. Τι του λες τώρα;
Προσπάθησα να του πω οτι τον αστακό τον κερδίσαμε στη λοταρία αλλά ο ξένος ήδη είχε επιστρέψει στο τραπέζι του αρκετά φουρκισμένος...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Φωτιά σε σκάφος στον Ορνό


Είναι κρίμα, αλλά συμβαίνει! Οι εντυπωσιακότερες φωτογραφίες από ανέκαθεν προέρχονταν από σκηνές καταστροφής! Μας αφήνει έκπληκτους ο "ρεαλισμός" των σκηνών. Μια παρόμοια καταστροφή έγινε προχθές στον όρμο του Ορνού, όταν πήρε φωτιά ένα σκάφος 20μετρο.

Η φωτιά πήρε διαστάσεις και παρ'όλη την επέμβαση του ρυμουλκoύ - πυροσβεστικού, δεν έσβυσε και αναγκάστηκαν να το ρυμουλκήσουν στα βαθειά. Το κουφάρι που απόμεινε βυθίστηκε και σε λίγο μάλλον θα γίνει θαλάμι για χταπόδια και φιλόξενο καταφύγιο για βυθόψαρα..

Οι φωτογραφία της φωτιάς αλλά και άλλες εντυπωσιακές είναι από:
www.e-mykonos.gr

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Νέος εκλογικός συνδυασμός για τη Μύκονο

Σήμερα είδα αναρτημένο νέο Μπλοκ με την διακύρηξη εκλογικού συνδιασμού για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον Δήμο Μυκόνου.

Τό όνομα είναι "ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ", Κ.Ε.ΠΟ.Μ. εν συντομία.
Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι άνθρωποι που αποφάσισαν να γίνει η πρώτη τους εμφάνιση από το διαδίκτυο. Είμαι σίγουρος οτι θα οφεληθούν και αυτοί αλλά και το πόπολο που διψάει για ενημέρωση.
Οι άλλοι, οι παλιοί, οι "γνώστες" των εκλογικών κόλπων και στρατηγικών, αγρόν ηγόρασαν.. Επιμένουν στο παλιό και δοκιμασμένο (για τους καιρούς τους) σύστημα της προσωπικής επαφής και του.. κεράσματος στο καφενείο..
Καλό, δεν λέω αλλά οι καιροί άλλαξαν! Και όσοι δεν το πάρουν χαμπάρι έγκαιρα, θα βρεθούν είτε στην αντιπολίτευση στην καλύτερη περίπτωση, είτε στο σπίτι με το κηπαράκι τους.. λίαν προσεχώς!


Για τη Μύκονο που αγαπάμε - Για τη Μύκονο που αξίζει πάντα το καλύτερο - Για μια καινούργια αρχή

Το παραπάνω είναι το σύνθημά τους και εγώ θα τους ευχηθώ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Ο σύνδεσμος για την ιστοσελίδα: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

"Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε! "

"Τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα περάσουν οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας Die Tageszeitung, και στο άρθρο τους με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!» εξηγούν τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να επισκεφτούν άμεσα τη χώρα και κυρίως τα ελληνικά νησιά, «έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Merkel στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ» επισημαίνει το άρθρο και συμπληρώνει ότι στο πρόβλημα αυτό «προστέθηκαν και τα ‘χτυπήματα κάτω από τη ζώνη’ από τον γερμανικό Τύπο». Άρα, καταλήγει ο πρόλογος, για «να ωφελήσει κανείς την Ελλάδα, με το να ταξιδέψει εκεί για διακοπές», και παρατίθενται οι απόψεις των αρθρογράφων. "


Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!
της εφημερίδας Die Tageszeitung


Αφού πρώτα μας λοιδώρησαν ασυγκίνητα, πιάσανε τα "καλοπιάσματα"..
Δεν έχω αντίρρηση να μας ζητάνε συγνώμη με μια επίσκεψη.
Όμως τότε, που τα Γερμανικά ΜΜΕ είχαν βγάλει όλο τους το δηλητήριο εναντίον μας, με την καθοδήγηση φυσικά της πολιτικής τους ηγεσίας, τότε θα περίμενα μια παρόμοια στάση, υπεύθυνη, χωρίς σκοπιμότητες, να βγούν και να πουν οι μελλοντικοί μας επισκέπτες, οτι εμείς ΘΑ ΠΑΜΕ στο Ελλάντα.. οτι και να λέει η Μέρκελ, γιατί μας αρέσουν οι Έλληνες, οι θάλλασες και τα βουνά της, γιατί περνάμε καλά!