Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Spot για την καμπάνια του Oμπάμα

Aνέβηκε στον Kaltsovrako.



Καλό.. πολύ καλό, χωρίς υπερβολές και υποσχέσεις κούφιες..
Σου θυμίζει μια πραγματικότητα και σου "δείχνει" μια ελπίδα για αλλαγή!

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ξελασπώσαμε!


Ουυυυυφ!
Επιτέλους ξελασπώσαμε... Το φρέσκο κρασάκι μας μπήκε στα βαρέλια και περιμένει εκεί λίγες μέρες να καθαρίσει τελείως, για να έλθει στο τραπέζι μας.. Άσπρο, μυρωδάτο και ελαφρύ φέτος θα το τιμήσουμε δεόντως, νά'μαστε καλά πρώτα-πρώτα!

Φέτος πάτησα και τα πολύ λίγα μαύρα που έχω (κουντούρα) χώρια. Και επειδή λόγω της ... οικονομικής κρίσης έκλεισα το .. εργοστάσιο εμφιάλωσης, η νέα οικονομική μέθοδος "εμφιάλωσης" είναι οι ασκοί! Στην φωτο καμαρώνουν τρείς ασκοί των 5 λίτρων με το μαύρο. Λίγο αλλά "δαγκώνει" τη γλώσσα!

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

H τσαμπούνα ταξιδεύει

Θα τον προτιμούσα πιο "λυρικό"! Λες και κάτι του "κρατάει" την λογοτεχνική γλώσσα στην περιγραφή των ταξιδιών του στο Αιγαίο.. Δεν είμαι βέβαια εγώ ο "όλα τα ξέρω"! Λέω αυτό που θα μου άρεσε περισσότερο..

Αλλά και έτσι όπως τον διαβάζω να τα περιγράφει, ταξιδεύω μαζί του στα νησιά μας..
Το πιο πρόσφατο ταξίδι του Γιώργου Πίττα, ήταν στην Άνδρο μαζί με τη μάζωξη των τσαμπουνιέριδων...


Διαβάζοντάς τον στο "Εγκώμιο τσαμπούνας", είναι σαν ν'άκουγα τον Καντενάσο και τον Μπαμπέλη της εικονιζόμενης Μυκονιάτικης ζυγιάς, να ξεφυσάνε την "προβιά" και τον παραπονιάρικο ήχο της τσαμπούνας να σέρνεται μαζί με το μελτέμι στις παραγκεριές!

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ξύλινος μελιτοεξαγωγέας

Στην προσπάθειά μου να βρώ μια σελίδα με μαθήματα για ερασιτέχνες μελισσοκόμους, έπεσα πάνω σε αυτό το e-book: Small sclae beekeeping.
Σε ελεύθερη μετάφραση δικιά μου λοιπόν έγραψα μια παρόμοια σελίδα: Kynigos.Net - Ερασιτέχνης Μελισσοκόμος.
Εκεί κοντά στο τέλος των "μαθημάτων" είχε εικόνες με πρόχειρα σκίτσα από μελισσοκομικά εργαλεία και χρήσιμες κατασκευές. Ανάμεσά τους είχε και ένα σκίτσο του μελιτοεξαγωγέα...
Τον .. ερωτεύτητα και αποφάσισα να τον φιάξω! Όμως επειδή με σίδερα δεν τα καταφέρνω και μια και από ξυλεία άλλο τίποτα τριγύρω μου λόγω δουλειάς, έκανα την κουζουλάδα και τον έφιαξα από κόντρα πλακέ!


Το κουτί - αντί για βαρέλι - μέσα στο οποίο περιστρέφεται ο άξονας είναι από κόντρα πλακέ θαλάσσης, Ο άξονας είναι από μια "βίδα" από ανοξείδωτο ατσάλι από αυτές που πουλάνε τα σιδηρικά. Τον διάλεξα γιατί με διπλά παξιμάδια σφίγγουν όλα τα εξαρτήματα διαδοχικά σε ύψος. Εδράζεται σε μια βάση στο κέντρο του κουτιού αλλά πάνω σε ένα ξύλινο υπερυψωμένο λίγο τάκο που στο κέντρο του έβαλα ένα μικρό ρολεμάν έδρασης (ώσης). Για όσους δεν ξέρουν αυτά τα ρολεμάν τα βάζουν για να δέχονται πλευρικές πιέσεις.


Πάνω στον άξονα στηρίζεται το σύστημα που συγκρατεί τα πλαίσια, δύο μόνο βέβαια αλλά αρκετά για την δική μου "παραγωγή"..Στο πάνω μέρος ο άξονας και πάλι στηρίζεται σε ένα ξύλινο μπράτσο από σκληρό ξύλο (καστανιά) που έχει στο κέντρο του άλλο ένα ρολεμάν ώσης. Έτσι ο άξονας περιστρέφεται πάνω σε δύο ρολεμάν ώσης που αντέχουν φυσικά μεγάλο βάρος και δεν εμποδίζουν - φρενάρουν καθόλου την περιστροφή. Αντίθετα άμα πάρει φόρα... δύσκολα σταματάει!!

Στην αρχή δεν σκέφτηκα για μηχανοκίνηση. Βρήκα ένα πολύ παλιό μεγάλο βολάν - τιμόνι μαντεμένιο - από αυτά που έχουν στα πλοία για "διακόπτες" ροής υγρών. Καταπληκτικό κομμάτι, βαρύ και με μεγάλη αντοχή στη σκουριά. Το στερέωσα στην κορφή με διπλά παξιμάδια και τούδωσα την πρώτη ώθηση! Το σύστημα δούλευε σχεδόν τέλεια και αφού το τελειοποίησα με τις τελευταίες "πινελιές", το μόνο που έμενε ήταν να δοκιμαστεί στην πραγματικότητα..


Ο καιρός περνούσε και αφού μέλι δεν είχα στις κυψέλες, όπως τον κοίταζα μια μέρα, είδα οτι εύκολα θα του έβαζα και μοτέρ! Παράγγειλα λοιπόν σε ένα ξάδερφο ηλεκτρολόγο στον Πειραιά και κείνος μου βρήκε ένα μοτεράκι από ανεμιστήρα αιρ κοντίσιον, το συνέργωσε σύμφωνα με την τέχνη του να δουλεύει με ένα διακοπτάκι και μου τ'όστειλε..
Βρήκα και δυο στροφία για λουρί κίνησης, ένα μεγάλο για τον άξονα και ένα μικρό στο μοτέρ. Τα στερέωσα καλά και ω του θαύματος το σύστημα γυρίζει με αρκετή ταχύτητα και σχεδόν αθόρυβα πάνω στα ρολεμάν...


Εν λειτουργία χωρίς το βολάν


Εν λειτουργία με το βολάν

Το κουτί στηρίζεται σε δύο [Π ] ξύλινα και είναι υπερυψωμένο τόσο όσο να χωράνε από κάτω από την έξοδο (με βανάκι!) τα δοχεία συλλογής... Οι ποσότητες φυσικά μελιού είναι ανάλογες των ικανοτήτων μου και δεν πρόκειται ποτέ να ... αυξηθούν, άρα φτάνει!