Σάββατο 7 Απριλίου 2007

Αναστάσιμα... ραντίσματα


Ο καιρός βοηθάει αυτές τις μέρες γαι το δεύτερο ράντισμα του αμπελιού, έστω και αν έχουμε Πάσχα.. Γιορτή είναι και το ράντισμα.. τουλάχιστον για μένα, μια και μου δίνει την ευκαιρία να περπατήσω ξανά και ξανά όλες τις μικρές σκάλες με τις λίγες ρίζες που έχω..

Το αμπέλι τώρα είναι στη φάση που οι τρυφεροί νέοι βλαστοί του έχουν μήκος από πέντε έως δέκα εκατοστά και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνδέσμου μας... ήλθε η ώρα για τον Βορδιγάλειο πολτό.. Καλό όνομα έχει, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην τον χρειαζόταν τ'αμπελάκι μου!

Θυμάμαι οτι το 1984 που έβαλα τις πρώτες ρίζες σε δυο-τρεις σκάλες του χωραφιού, ιδέα δεν είχα για φάρμακα και ούτε έβαλα ποτέ τίποτα έως και πριν λίγα χρόνια.. Τα σταφύλια μου ήταν πάντα υγειέστατα και το κρασί πολύ καλό..

Όπως όλα τα πράματα στη φύση που έχουν μια πορεία .. προς τα κάτω.. έτσι και στ'αμπέλι μου ήλθαν οι ασθένειες.. Μια το ένα μια το άλλο, την ώρα που ήταν να γιαλίσουν οι ρώγες... τις έπιανε η "μούχλα" και σάπιζαν και μαζί και η ψυχή μου μαύριζε!!

Έτσι αναγκάστηκα και γω να μάθω τα ραντίσματα, το θειάφισμα και τα ρέστα, ώστε να μπορώ να πιώ λίγο κρασάκι το χειμώνα. Κρασί από τη δική μας γη και ποτισμένο με τον δικό μας τον ιδρώτα είναι .. πιο γλυκόπιοτο απ' όλα..

Δεν δέχομαι κουβέντα πάνω σ'αυτό!!

8 σχόλια:

david santos είπε...

Hello, Axtapos!
Thanks for you work and have a good weekend.

zepos είπε...

Hello και σε σένα Νταβιντ Σάντος...
Το Πάσχα είναι ΕΔΩ!

dimitris-r είπε...

Ράντιζε εσύ αμπέλια να ραντίζουμε εμείς Αθηναίους εκδρομείς ως την Τρίτη κι ύστερα ...βλέπουμε.
Χρόνια Πολλά!

zepos είπε...

Καλημέρα Δημήτρη..
Ελπίζω να ..σε ράντισαν γερά οι πασχαλιάτικοι εισκέπτες..
Εμείς βορνά το βιολί μας!
Ήλθαμε στην Ανάσταση, τσουγκρίσαμε τ'αυγό μας, μας το σπάσανε..και φύγαμε για το χωριό που περίμενε η σούπα, (πολύ καυτερή εφέτος μας βγήκε!!), η συκωταριά τηγανητή και η φέτα!!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Βρε σεις οι δυό, μη μου πειράζετε τους Αθηναίους επισκέπτες - υπάρχουν και καλοί (εν τάξει, ίσως όχι πολλοί, αλλά μερικοί, τέλος πάντων, υπάρχουν!!!).
Καπετάνιο, ελπίζω σε επόμενη εξόρμησή μου να βρεθούμε, αν το θες κι εσύ κι έχεις χρόνο - ανοίγοντας ο καιρός και με τα γρήγορα πλοία στην γραμμή, βρίσκομαι πολύ συχνά κάτω!
Το e-mail μου είναι στο blog μου...
Χριστός Ανέστη!

zepos είπε...

ΟΛΟΙ οι επισκέπτες είναι καλοί! Ποιός είπε κάτι άλλο, μας παρεξήγησες κ.Αστεροειδή! Εάν υπάρχουν και κακοί, αυτοί είναι για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους..
Τα περί "ραντίσματος" δικά μου σχόλια αφορούσαν την πασχαλινή είσπραξη που είναι ευπρόσδεκτη και απολύτως ευθέως ανάλογη των παρεχομένων υπηρεσιών..
Επιπροσθέτως..δικαιούμεθα να την ευχόμεθα!! Αλοίμονο..

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ρεαλιστή Καπετάν-Ζέπο, η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται πια και χωρίς όλο τον κόσμο αυτό - ελπίζω μονάχα, με τον καιρό, οι μεν ξένοι να διαλέγουν μαγαζιά και να πληρώνουν πράγματι σε αντιστοιχία πάντα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι δε ντόπιοι να διοχετεύουν τις εισπράξεις σε υποδομές, που έχουν προοπτική!..
Καλή σου μέρα!
:-))

μελονικος είπε...

Tώρα που για λόγους υγείας χαλνώ τα μελισσια ,ονειρεύομαι να κάνω διάφορα πράγματα, οπως ένα αμπέλι.
Αν και προέρχομαι απο αμπελουργική οικογένεια ξέρω πολυ λίγα πράγματα για'αυτό θα χρειαστώ βοήθεια.